kilka słów na ich temat. I od tego zacznę. Magda, Marzena i Ewelina, dość wysoko oceniły zioła prowansalskie, czarny pieprz i czerwoną paprykę.Marzena :Najpierw rzuciło mi się w oczy ładne opakowanie, wykonane bardzo solidnie, dobrej jakości, nie rwie się, jest wytrzymałe. Bardzo kolorowe i przyciągające wzrok. Łatwe o otworzeniu. Zapach przypraw świeży i intensywny, ładny kolor. Przyprawy bardzo dobre
Magiczne Życie Martywobec tego na krótki powrót do dzieciństa, bo niewątpliwie ciasto drodżowe pozostanie moim ciepłym wspomnieniem z lat dziecięcych, kiedy to z tatą lepiłam ludziki drożdżowe, a z rodzynek robiłam oczy i guziki... ;-) Przedstawiam drożdżową chałkę z kruszonką! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 750g mąki pszennej (np. babuni) - 200 ml mleka - 5 jaj - 1/2 opakowania drożdży świeżych - 160 g cukru - 180 g masła - cukier
SMYKWKUCHNILubię takie desery, które praktycznie nie wymagają żadnej pracy a efekt cieszy zarówno oczy jak i kubki smakowe :)Składniki:- 1 szklanka malin- 1 jogurt naturalny gęsty (200 g)- 1/2 szklanki musli- 1/3 szklanki cukru pudruPrzygotowanie:Jogurt mieszamy z cukrem pudrem a malinki miksujemy w blenderze. W pucharkach układamy kolejno jogurt na to maliny a następnie musli, wersje powtarzamy. Wierzch dekorujemy
Zainspirowana w kuchnimojej kuchni - wypracowałam zmodyfikowaną recepturę niskosłodzoną. Zestawiłam dodatkowo słodki smak truskawek z kwaskowatą skórką cytryny. Nie mogłam się też powstrzymać przed dodaniem mojej ukochanej wanilii. Już mi się oczy śmieją na myśl o cudownie aromatycznej i pachnącej wanilią frużelinie, którą będę zwieńczać gofry, racuchy czy lody :) Składniki na 8 słoiczków o pojemności 200-250 ml: 2kg truskawek 350g
Grunt to przepis!piękną okładką. Nie dość, że moim zdaniem jest ciekawie skomponowana, to nie wiem, jak to jest wykonane, ale jest przyjemna... w dotyku:) W każdym razie musi rzucać się w oczy, jeśli nawet mój M., który generalnie moje książki kucharskie olewa, dopóki nie kładę mu ich na krześle, zauważył, że nową książkę kupiłam! Wysoka jakość wykonania i rozsądna cena sprawiają
Kraina Tysiąca Smakówkuchni zapraszam do przeczytania dalszej części recenzji.Książka pt. "Polskie smaki" jest przewodnikiem po tradycjach kulinarnych poszczególnych regionów naszego kraju. Kiedy pierwszy raz wzięłam ją do ręki, otworzyłam szeroko oczy ze zdziwienia... Każdy Polak wie, co to pizza i spaghetti... a znacie bomby w cieście śląskim, porkę z ciućkami, dzyndzałki, bulwiok albo zupę na gęsich pipkach czy ruchanki kaszubskie
Kraina Tysiąca Smakówskrzywiłam ;) Choć okazuje się, że tylko pierwszego dnia wydaje się to strrrasznie kwaśne;) Uwierzyłam na słowo i postanowiłam spróbować... Później poszperałam jeszcze trochę w internecie i wierzcie mi, wywaliłam oczy na wierzch ile artykułów na ten temat napisano...Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówwyboru kilka surówek. Ryby były pyszne, ale monotonia w dodatkach trochę rozczarowuje. Przy jednej wizycie nie zwróci się na to uwagi, ale przy kolejnych mocno rzuca się to w oczy. Fajnie by było jakby kucharze zaryzykowali jakieś ciekawsze połączenia smakowe, bo przecież i różne są rodzaje proponowanych ryb. Ale to mój jedyny minus. Szczerze polecam restaurację Chata Rybaka
Pasja Smakuktóry stawia na dobre jedzenie, dostosowane do podniebienia różnych smakoszy. W menu przedstawionym na stronie widniały dania obiadowe, potrawy ze świeżych ryb, wegetariańskie czy sałatki. Jednak mi zaświeciły się oczy na widok burgerów i dań z grilla. Na testowanie Kuźni wybrałam sobie dzień, w którym dostałam pracę. Idealny czas na świętowanie. Lokal w środku jest przestronny, a spora ilość
Pasja Smakulato sie konczy... Ech jak ten czas leci...Ale nie tu, tu wszystko stanelo w miejscu. Rozgladam sie by ogarnac wzrokiem te wszystkie stare domy, zagrody, chce nacieszyc nimi oczy. Moze i dla mnie choc na chwile czas sie zatrzyma.Choc tak naprawde dzis czas nie stoi tu w miejscu, skansen tetni zyciem, tyle sie dzieje. Przy dzwiekach ludowych kapel praca
Przysmaki Karolkipatrzec. Wszystko jest takie kolorowe, piekne. Zaluje bardzo, ze nie zabralam ze soba aparatu. Cudownie by bylo uwiecznic te malownicze obrazki na zdjeciach. Tym razem pozostalo mi tylko nacieszyc oczy i zrobic zakupy.Przez dluzsza chwile nie moglam sie zdecydowac co mam kupic, chcialabym wszystkiego po trochu. Jednak kiedy ja bym to wszystko przerobila?Zanim wpadlam w szal zakupow oprzytomnialam
Przysmaki Karolkipewnego dnia stanęłam przed tym zadaniem czułam lekkie poddenerwowanie. Martwiłam się o jej smak, o konsystencję, zastanawiałam się nad przepisem. Ostatecznie okazało się, że strach ma wielkie oczy. Przepis dostałam od koleżanki, która szybko przyszła mi z pomocą. Na własny użytek trochę zmodyfikowałam go od strony technicznej. Sama zupa okazała się doskonała. Aromat grzybów unosił się w powietrzu, kolor
Przysmaki Karolkimożemy studzić, przygotowując się do konsumpcji.Mini serniczki kuszą nie tylko swoim smakiem; kontrast między ciemnobrązowym spodem z ciasta kruchego, bielą masy serowej oraz soczyście różowym kremem truskawkowym, cieszy nasze oczy i sprawia, że serniczki bardzo efektownie wyglądają na naszym stole.Z podanej ilości składników można upiec 6 sztuk mini serniczków, natomiast krem truskawkowy wykorzystamy jedynie w połowie. Mini serniczki z kremem
Smakołyki BerenikiPrzecieram oczy. Już ta godzina?! Wypryskam spod ciepłejkołdry w mig. Z prędkością światła krzątam się po domu, szukającdrugiej skarpetki, szykując kanapki i pijąc kawę. "Nie zdążę, i to w pierwszydzień!", przebiega mi przez głowę. Zakluczam mieszkanie i wybiegam na ulicęz wypchanym plecakiem.Docieram na stację. Uff... Zdążyłam! Widzę, jak nadjeżdża mój pociąg.Prześlizguję się przez tłum.-Ojej
W kuchni Karmel-itkitaki zestaw stworzyć sami, zgodnie z upodobaniami. Kiedy weszłam do środka, uderzył mnie zapach rozkoszy. Słodycz czekolady wisiała w powietrzu, obklejała całą skórę. Czułam, że nasiąkam nią w pełni. Oczy, łaknące widoku aż wytrzeszczyłamz wrażenia. Wyglądałam jak w obłędzie, a spojrzawszy na siebie w lustrze, wystraszyłam się.Biegałam od regału, do regału, oglądałam, zerkałam, szturchałam. Zachowywałam się niczymdzikuska w wielkim
W kuchni Karmel-itki