obiady bez mięsa - 519 przepisów (strona:30/35)

Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki 183

się na urlopie i również chętnie przygotowuję je w domu. Gigandes plaki, czyli fasola pieczona w sosie pomidorowym, to taka grecka wersja fasolki po bretońsku, ale zdrowsza, bo bez mięsa. Pozbawione ciężkości naszych szynek i kiełbas danie, jest i tak sycące i pyszne.Gigandes plaki (lub Gigantes plaki), po grecku γίγαντες πλακί (wymawiane jako Yigandes plaki) to tradycyjna grecka(...)szeroko wykorzystywane. W przewodniku o Grecji czytałam, że aż do połowy XX w. większość Greków prawie nie jadała mięsa, ponieważ w ich górzystym kraju brakowało pastwisk, na których można by hodować zwierzęta. Takie uwarunkowania zmusiły Greków do zastępowania mięsa innymi produktami, a fasola jest wartościowym źródłem białka. W kuchni greckiej znajdziemy wiele potraw bazujących na fasoli, a samo gigandes plaki

Chilli Czosnek i Oliwa
Chrupiące placuszki z łososiem + recenzja 139

Wpis zawiera lokowanie produktu.Recenzja jest całkowicie moją opinią w żaden sposób nie ukierunkowaną przez firmę Suempol.Jakiś czas temu dostałam od firmy Suempol ( http://tatar.suempol.pl/ ) możliwość

Ostra na Słodko
Kotlety mielone z indyka 131

Kotlety mielone z indyka to nasza propozycja na zdrowy, dietetyczny obiad. Kotlety możemy podać na obiad z dodatkiem pysznej mizerii z ogórkami, albo z marchewką z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wiosenny rubin czyli botwinka 137

Dziś dla Was przepis na wiosenną zupę, którą chyba każdy zna, czyli na botwinkę. Niby prosta zupa, niby znana, oklepana ... Ale ... Zwykle staram się nie rozprawiać

Garniec Magalie
Pierogi ze słodką kapustą i grzybami 210

We Włoszech są ravioli i tortellini, w Chinach – wonton, guo tie i jiaozi, w południowozachodnich Niemczech, w Badenii-Wirtembergii – popularne są maultaschen, na Ukrainie

mojewypiekiinietylko
Marynowana sałatka ze złotą wstęgą 214

Sałatka łatwa, pyszna, wyjątkowa. Na zimę...na teraz , do krakersów, przekąsek, obiadu. Sałatka dla każdego ,gdyż ani nie jest słodka, ani za kwaśna, ani słodko-kwaśna, jest po propstu taka jak ma być. Ale jeśli chcecie uzyskać coś BARDZIEJ na własne życzenie, to ją zmodyfikujcie dodając, albo więcej cukru i słodkiej papryki, albo octu i soli..To zależy(...)pyrkać między słoikami, które nie mogą się wzajemnie dotykać. Smacznego! Sałatka taka jest genialna nawet bez pasteryzowania, czyli jedzona od razu, gdyż cukinia i inne składniki mają dość czasu ,aby się przegryzć. Na krakersach smakuje obłędnie, w bułkach smakuje rewelacyjnie ,a do grilowanego mięsa lub tłustych pieczeni to już musowo jest wskazana

Z Kuchni Do Kuchni
Gruszki z patelni z rozmarynem z kruszonką 184

cynamonu gruszki posypane kruchymi drobinami kiełbasy zupełnie z premedytacją mojej siostrzenicy i jej partnerowi. Do gruszek podałam im też mój ulubiony maślany ryż z cynamonem i jako uzupełnienie obiadu, delikatne mięso w sosie własnym. Jesteś ciekawa/y jak przygotować ten ryż? To znajdziesz w przepisie na Łososia na maślanym ryżu . A dlaczego z premedytacją to zrobiłam? Bo ona bardzo nie lubi(...)rozmarynu doskonale wpiszą się w świąteczne menu. Doskonale pasują do karpia czy innej ryby. Oczywiście crunch z kiełbasy, boczku czy bekonu można pominąć w wieczór wigilijny gdy nie jemy mięsa, a aromat wędzonki można uzyskać dzięki kropli płynnego dymu (liquide smoke) . Takie gruszki można podać też w kolejne dni świąteczne już z chrupiącymi kawałeczkami wędzonej kiełbasy czy bekonu

Sztuka gotowania w/g Samiry
KAPUSTA Z BOCZKIEM I GRZYBAMI + PIECZONE ZIEMNIACZKI ZIOŁOWE 174

przykryła mięso. Jak jest prawie miękkie, dodajemy przyprawę warzywną, obrane i umyte warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy oraz kapustę kwaszoną z grzybami leśnymi "orzech" i gotujemy. Gdy wszystkie składniki są miękkie, kroimy na kawałki boczek, warzywa ścieramy na tarce, doprawiamy pieprzem, papryką i przyprawami. Odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Następnie serwujemy z pieczonymi ziemniaczkami.Szybko, bez większego(...)kubeczkami. Mocno podgrzany, jest idealny na chłodne jesienne dni, bo zniewala nie tylko smakiem i zapachem ale idealnie rozgrzewa i poprawia humor.Podkreśliłyśmy kilka razy, że jest to obiad na kilka dni, ponieważ takiej kapuście kompletnie nic się nie dzieje. Czeka sobie grzecznie, aż ktoś po raz kolejny podniesie pokrywkę i za każdym razem kusi swoim boskim zapachem. Szczerze mówiąc

Wypisz Wymaluj
Pierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym 155

Pierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym. Połączenie niezbyt oczywiste, a jednak bardzo udane. Sos kurkowy to kwintesencja lata – wg mnie pasuje do

Poezja smaku
Tatar – klasyczny befsztyk tatarski z sardynką i włoskimi dodatkami 265

Mielony, skrobany, siekany. Tatara albo się nienawidzi, albo się kocha. To najbardziej bliski naturze sposób jedzenia mięsa – dla jednych zupełnie nie do przyjęcia, dla innych – przysmak

Karo in the Kitchen
Jak zrobić perfekcyjny stek z polędwicy wołowej, który będzie rozpływał się w ustach? 403

Mięso i zmiemniaki to nie tylko ulubione składniki obiadu Polaków, ale najprawdopodobniej 90% mieszkańców świata zachodniego. Różnica pomiedzy krajami zachodnimi a Polską jest taka, że większość konsumowanego w Polsce mięsa to wieprzowina. W Polsce nie ma tradycji chowu bydła. Na pewno nie takiego, które pozwoliłoby na masowe uzyskanie wołowiny wysokiej jakości. „Dobra” wołowina jest więc luksusem. Wiem jednak(...)zwierzęcia można uzyskać zaledwie niewielki wycinek tego mięsa. Pochodzi z tzw. małej polędwicy, która znajduje się w tylnej części klatki piersiowej zwierzęcia. ">Ponieważ ta część zwierzęcia nie jest obciążona praktycznie żadnym ciężarem ani ruchem, ścięgna pomiędzy włóknami mięśniowymi nie są „zahartowane” i twarde, co skutkuje najbardziej kruchym i delikatnym mięsem. Ma ono rozpływającą się w ustach teksturę. Jest

Jem więc Jestem
Naczynie żeliwne La Cuisine, chleb pszenny i gulasz z kociołka 144

łatwiej. O wiele szybciej. I takie jest właśnie nasze nowe naczynie żeliwne La Cuisine. To perfekcja wykonania, majstersztyk. Nie bez powodu korzystają z tej marki światowe sławy. Zresztą producent daje dożywotnią gwarancję. To chyba wystarczające zapewnienie jakości. Kupuje się bez ryzyka, gwarancja się nigdy nie skończy.       Oddajmy na chwilę głos producentowi: * Uchwyty naszych naczyń zostały zaprojektowane(...)jakości stali szlachetnej, tak by całe naczynie bez obaw wstawić do rozgrzanego piekarnika. * Prawdziwą rewolucją są szkliwne powłoki ceramiczne, którymi zostały pokryte wewnętrzne strony naczyń. Są tak trwałe, że wytrzymują lata użytkowania zachowując doskonałe właściwości nieprzywierające. * Żeliwo La Cuisine niezwykle długo magazynuje ciepło. Można w nim serwować potrawy bezpośrednio na stół bez podgrzewaczy, jednocześnie zachwycając naszych gości kolorytem

Marder&Marder Manufacture
Krem pomidorowy z frytkami z cukini i szynki złocistej, podawany z kaszą gryczaną ,selerem naciowym i olejem z ostropestu 149

W taki upał to się nie chce, nie tylko gotować ,ale i jeść.  Ale jeść trzeba i to zdrowo, aby przeżyć krążące nad Podkarpaciem ( i

Z Kuchni Do Kuchni
Burgery 100% homemade 187

Od jakiegoś czasu w Warszawie wszyscy obserwujemy modne na burgery. Jak grzyby po deszczu wyrastają hipsterskie knajpki, serwujące ten specjał, wg własnych receptur. Wraz z Ukochanym

Taste Of My Day