Dziś zapraszam na klasykę polskiej kuchni, czyli na pierogi ruskie. Mięciutkie ciasto skrywające smakowite nadzienie, okraszone rumianą cebulką zajmuje honorowe miejsce pośród przygotowywanych
Rozpustne gotowanieSezon na młodą, świeżą i kolorową cukinię właśnie nastał. I bardzo mnie to cieszy! Nie ma nic lepszego niż jędrna, cieniutka i mała młoda cukinia bądź
SMYKWKUCHNISzukołech 1 dzisiej czegosik, co by sie szło zjejś 2 do schabu we musztardzie, kery żech rychtowoł 3 na mitag 4 – recept 5 przidzie niyskorzi
Chop w kuchniZupa, która zagościła u nas dzięki moim Teściom. Wcześniej nigdy jej nie jadłam. Mnie bardzo odpowiada jej kwaskowy posmak. Nie bywa u nas zbyt
Smaczne ZdroweDziś przedstawiam przepis na przepyszne i bardzo wiosenne danie z indyjskim akcentem. Łatwe i bardzo przyjemne w przygotowaniu curry z kurczakiem, cukinią, bakłażanem, papryką i szparagami
karmelowyChoć kuskus powszechnie uznawany jest za kaszę, w rzeczywistości jest bardzo podobny do makaronu. Ze względu na to, że jest bogaty w białko, jest cennym produktem
Smakowity Blog KulinarnyTo, że jestem fanką Kuchni Lidla wiadomo nie od dziś. :) Ubóstwiam przepisy Okrasy jednak tym razem dałam szansę Pascalowi i skusiłam się na kieszonkę z pstrąga
Brzuszki ŁakomczuszkiWielbiciele ryżu mają zapewne bardzo wiele sposobów na jego przygotowanie i wykorzystanie. Czy to będzie gotowany, smażony, w formie risotto, na słodko, na ostro… i nie
mojewypiekiinietylkowspominałam, jestem wielką fanką makaronów. Często przyrządzam makaron w formie zapiekanki, która świetnie sprawdza się zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno, jako przekąska w pracy. Ostatnio odkryłam i pokochałam muszle makaronowe. Zazwyczaj nadziewam je farszem z mięsa i warzyw z dodatkiem kremowego serka i zapiekam z sosem pomidorowym. Wypróbowałąm juz kilka kombinacji smakowych i za każdym razem(...)listki bazylii. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy. Muszle nadziewamy farszem i układamy je obok siebie na sosie. Całość wkładamy do rozgrzanego do 180st piekarnika (góra i dół, bez termoobiegu) na ok 20 minut. Tuż przed podaniem możemy posypać parmezanem. Przepis wygląda na skomplikowany i pracochłonny, ale w rzeczywistości wcale taki nie jest. Wystarczy dobra organizacja pracy. Polecam
Zawsze głodna!można zrobić na 2 sposoby: 1. Umyte mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Następnie mięso odcedzamy, starannie myjemy zimną wodą (by pozbyć się szumowin), wkładamy z powrotem do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, marchewkę, pietruszkę, seler i gotujemy. 2. Umyte mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy, dodajemy ziele(...)czas zbierając z wierzchu szumowiny. Po około 20 minutach gotowania, sprawdzamy czy jarzyny są miękkie, jeśli tak wyjmujemy je z garnka. Rosół gotujemy około 1 – 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Mięso i ugotowane jarzyny oraz cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do rosołu razem z flaczkami. Danie doprawiamy majerankiem, imbirem i gałką muszkatołową. Kawałek pora kroimy w cienkie, niedługie
Smakowy RajPo dziewięciu miesiącach totalnego, kulinarnego rozpasania, nastał czas wyrzeczeń i rosołków. Przekonałam się o tym już pierwszej nocy. Zaraz po opuszczeniu szpitalnej pryczy- smyczy wpierdzieliłam
bastalenaW Święta zazwyczaj rządzą wieprzowe i drobiowe pieczenie. Nie każdy jednak za takimi przysmakami przepada. Dla pragnących nieco orientu proponuję świąteczny tażin z wołowiny. Tażin to
Poezja smakukoszalińskiej galerii Atrium funkcjonuje sieć Green Way serwująca zdrowe posiłki, w tym mająca ofertę skierowaną do wegan. Jako, że mieszkaliśmy nieopodal w Łazach, postanowiliśmy wybrać się tam na obiad. W ofercie jest kilka wyłącznie roślinnych dań, my wybraliśmy samosy z warzywnym farszem i surówkami: Bardzo nam smakowały, a lemoniada i świeżo wyciskana multiwitamina były pyszne i orzeźwiające. W ofercie było(...)wegetariańską pizzę bez sera; kelnerka stwierdziła, że pizza bez sera się przypali. Dopiero, kiedy wytłumaczyliśmy, że w innych miejscach zamawialiśmy już tego typu pizzę i nie było problemów, przyjęła nasze zamówienie. W niewegetariańskich knajpkach można spróbować też zamówić na przykład makaron z warzywami, grillowane warzywa czy sałatki. Przekonaliśmy się, że wakacje z pominięciem mięsa i produktów mlecznych
Roślinna - blog wegańskistroje, która z rysującym się na twarzy uśmiechem i bezinteresowną pomocą stawia kropkę nad i w galińskich murach. Architektura i otoczenie tworzą pozytywną aurę, po której można by spacerować bez końca. Dziś wszystko wygląda tak, jakby było tu już od pokoleń... W Galinach znalazłam się z okazji wydarzenia #BlogiWeekend, który w zamyśle miał być "błogim weekendem" i dokładnie(...)drugim. Na szczęście zachowałam zdrowy rozsądek i krążąc wokół stołu skupiałam się jedynie na domowej produkcji, by poznać nowe smaki. Umiar wskazany, znam to z autopsji bufetowych śniadań :) Na obiad rosół z domowym makaronem, gulasz z ziemniaczkami i surówkami, a na deser ciepłe czekoladowe ciacho, z płynącym środkiem i kontrastującą gałką zimnego loda waniliowego, obłędne! :) A na kolację zaserwowano lekko
Sajkofanka smakuPstrąg jest rybą słodkowodną, żyjącą w zimnych, czystych, dobrze natlenionych, wartkich wodach. W środowisku naturalnym występuje w Ameryce Północnej, Europie i w Północnej części Azji. W
W kuchni Katie