Pieczone placki z warzyw to świetna opcja na przygotowanie obiadu, który wymaga niewielkiego wysiłki w kuchni. Wybrane składniki wystarczy posiekać lub zetrzeć i wymieszać ze sobą, a resztę załatwi piekarnik ;) My czekamy wdychając kuszący aromat piekących się placuszków. Tym razem postawiłam na zielone! W plackach znalazł się zielony groszek, cukinia i seler naciowy. Do placków dodałam jedynie dwie łyżki(...)kaszy manny co sprawia, że placki są bardzo lekkie. Będą doskonałe na obiad w towarzystwie sałatki i aromatycznego sosu, lub na lekką kolację. Jeśli macie ochotę na inne wersje warzywnych placków to podrzucam kilka inspiracji: Pieczone placki z marchewki, ziemniaków i gruszki Z batata i kalafiora Z cukinii, sera feta i suszonych pomidorów Z cukinii, ziemniaków i marchewki Pełnoziarniste
HealthyCreationsSurówka z młodej kapusty, marchewki i kukurydzy – to pyszna i kolorowa propozycja na surówkę do obiadu lub do grilla. Super smakuje i pięknie się prezentuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z młodej kapusty i marchewki – Składniki: pół dużej główki młodej kapusty – ok. 700 g 3/4 łyżeczki soli (lub ciut więcej do smaku) 2 średnie młode(...)cytryny wedle własnych upodobań smakowych. Smacznego! Surówka z młodej kapusty i marchewki, z dodatkiem kukurydzy idealnie pasuje jako lekka surówka na grilla. Warto również serwować ją jako dodatek do obiadu, zwłaszcza do kotletów schabowych, czy smażonych ryb. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Surówka z młodej kapusty, marchewki i kukurydzy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCześć! Tradycyjna szwedzka przekąska, którą robi się z okazji różnych świąt rodzinnych bądź innych okoliczności. Zanim zrobiłam ten tort podpytałam znajomych ze Szwecji jak oni
Pieprzyć z FantazjąObiad na miarę leniwej patelni. Jeśli nie chcesz smażyć placków ziemniaczanych, ani mielonych kotletów, to jest to rozwiązanie dla Ciebie. Jeśli masz ochotę na placki niebanalne i obiad, który zrobi bez Twojej uwagi, to jest to rozwiązanie dla Ciebie. A jeśli lubisz dobrze zjeść, to jest to danie dla Ciebie. 6 placków: 400 g drobiowego mięsa mielonego 500 g ziemniaków
KucharzycaCześć! Następnych moich spostrzeżeń i obserwacji część 2. Piekarnik, który testuję ma za zadanie ułatwić mi pracę w kuchni. Jednym z wielu powodów, dla których go
Pieprzyć z FantazjąZdrowsze nuggetsy i frytki z piekarnika to niemal klasyczny fast-food, przygotowany bez konieczności smażenia na głębokim oleju. Przepis ten przygotowałem z użyciem piekarnika GOTIE GPP
Pogotujmy.plPrzepis na pożywną sałatkę, która z powodzeniem sprawdzi się w roli lekkiego, wartościowego obiadu. Poza pysznymi, chrupiącymi warzywami wykorzystałam w niej bogatą w składniki odżywcze komosę ryżową oraz soję. Spora ilość natki pietruszki oraz wyrazisty sos nadają sałatce wyrazistego charakteru. Komosa ryżowa oraz soja sprawiają, że sałatka jest sycąca i pożywna. Dostarczają też cennego białka. Komosa ryżowa jest źródłem(...)nasza skóra i wzrok, ponieważ zawarta w niej witamina A pozytywnie wpływa na stan skóry oraz zdrowie naszych oczu. Polecam tego typu sałatki jako pożywne bomby witaminowe na lekki obiad lub kolację. SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ I SOJĄ Komosa ryżowa 50g Soja 20-30g Pół papryki (u mnie miks czerwonej i żółtej) Ogórek konserwowy 3-4 pomidorki koktajlowe
HealthyCreationsOstatnio pokochałam gotowanie w piekarniku, a właściwie przygotowywanie w nim obiadów. Dlaczego? Bo nowy piekarnik wykonuje ze mnie 50 % pracy. Nie muszę pilnować czasu, ani temperatury. Po prostu nagrzewam w opcji ekspresowej, bo ta funkcja pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze, czyli czas nagrzania do 180 stopni to ok 7 minut. A potem samo(...)się piecze, dzwoni kiedy jest gotowe i studzi potrawę, bo w sumie nie muszę jej przecież wyciągać. Kolejny obiad z mojego nowego piekarnika Electrolux EOE7P31X to łopatka w sosie cygańskim Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikszparagi. Jest bardzo proste w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami – to pyszna propozycja na bezmięsny obiad lub kolację. Idealni to tego połączenia będzie pasowało jajko sadzone, ale też oczywiście wedle uznania możecie dorzucić mięsny dodatek, np. w postaci kotletów z kurczaka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczone białe szparagi(...)szparagi są wyraźniejsze w smaku – lekko orzechowe i słodkawe, trochę podobne do pieczonego kalafiora. A jeśli połączycie je z pieczonymi ziemniakami to na jednej blasze przygotujecie prosty i sycący obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na pieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami: Piekarnik nagrzać do 200 st. C. W międzyczasie młode ziemniaki umyć, wyszorować i pokroić na mniejsze kawałki (ja używałam
Kulinarne PrzebojeSpaghetti carbonara z brokułem i mozzarellą to moja wariacja na temat klasyki. Mam nadzieję, że rodowici Włosi nie zadrżeliby nazbyt nad tą profanacją klasycznej carbonary, jednak
Pogotujmy.plTaka kapusta zasmażana jest dla mnie idealnym dodatkiem do niedzielnego obiadu, a zwłaszcza obiadu z dodatkiem rolady ;) Składniki: główka czerwonej kapusty (około 1 kg) 1 cebula 2 liście laurowe około 150 g boczku wędzonego warzywko (domowe, kupne) sól, pieprz do smaku 1 łyżka octu lub soku z cytryny dodatkowo: 2-3 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki smalcu lub masła
Gotowanie...to proste !Gulasz z jagnięciny z podrobami. Przepis na pyszny obiad: gulasz jagnięcy! Głównym składnikiem tego dania jest jagnięcina i podroby. Danie pyszne i aromatyczne. Dodałam do mojego dania kumin, można powiedzieć, że to taka moja polska wersja arabskiej Kamounii, gdyż kamoun to używana przez arabów nazwa kuminu (kminu rzymskiego). Oryginalna kamounia jest robiona z jagnięciny z podrobami i doprawia się(...)jagnięcinę, którą ja ochoczo przygotowuję w swojej nowej kuchni. Polecam też przepis na grillowane kotlety z jagnięciny z kostką! Pomyślałam, że gulasz jagnięcy może być bardzo dobrym pomysłem na obiad. Jagnięcina to mięso chude i zdrowe. Jeżeli dodamy do duszenia jagnięciny również czerwone wino, to kulinarny sukces mamy zapewniony! Jagnięcina z podrobami, gulasz z jagnięciny: Składniki: jagnięcina 1 kg podroby
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCześć! Czy jest sens pisać o zupie pomidorowej? Pomyślałam, że tak. Ile domów tyle pomysłów na jej wykonanie. Może mój pomysł komuś się przyda? Mi zajęło
Pieprzyć z FantazjąPizza ze szpinakiem i jajkiem – w tym przepisie znajdziecie moją recepturę na idealne ciasto na pizzę, szybki sos pomidorowy i uzupełnienie całości w postaci pysznych
Pogotujmy.pl