A la "burrito" 282Burrito to potrawa pochodząca z Meksyku i to pochodzące stamtąd różni się od tego co ja dziś tu prezentuję. Moje a la "burrito" jest bardziej takim
W kuchni u Moniki
Ryż ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. 329Składniki: 1 szklanka ryżu, 250g świeżego szpinaku, słoik suszonych pomidorów (285g netto), 4 małe cebule lub dwie większe, 2 ząbki czosnku, 2-3
W kuchni u Moniki
Placuszki z piersi kurczaka. 260Jakiś czas temu dostałam od sąsiadki przepis na placuszki z piersi kurczaka. Dziś nareszcie go wypróbowałam i jestem bardzo zadowolona. Wyszły bardzo smaczne, wszystkim w domu
W kuchni u Moniki
Kalafior w panierce 342Dziś pierwszy raz zdecydowałam się na zrobienie kalafiora w panierce. Jest smaczny, lecz chyba jednak bardziej do mnie przemawia gotowany kalafior polany roztopionym masłem z bułką
W kuchni u Moniki
Prosty mus jabłkowy do naleśników 233Składniki: 6 większych jabłek, sok z cytryny (niekoniecznie), 1-2 łyżki cukru, szczypta cynamonu. Przygotowanie : Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Do jabłek
W kuchni u Moniki
Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem w sosie pieczarkowym. 308Składniki: Roladki: 300g świeżego szpinaku ( może być również mrożony), kilka suszonych pomidorów, 1 cebula, ok.700g piersi kurczaka, łyżka masła, 3 ząbki czosnku, pieprz, sól, słodka czerwona
W kuchni u Moniki
Krokiety z kaszą gryczaną 248Składniki (na 8 krokietów) : Farsz: 100g kaszy gryczanej, 350g pieczarek, 1 cebula, 120g suszonych pomidorów, odsączonych, 60g startego sera żółtego, olej do smażenia. Ciasto: 400gmąki pszennej
W kuchni u Moniki
Pierogi z kaszą gryczaną i szpinakiem 301Składniki: Na 23 pierogi Farsz: 140g szpinaku ( ja miałam świeży), 50g bekonu, 1 woreczek kaszy gryczanej (100g), 1/2 cebuli, kilka suszonych pomidorów z zalewy, sól, pieprz
W kuchni u Moniki
Zapiekanka gyros 309Składniki: 470g piersi kurczaka, 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 2 cebule, 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka ryżu (225g), 350g pieczarek, 2 świeże papryki
W kuchni u Moniki
Faszerowana pierś z kurczaka w cieście francuskim. 420Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka, 300g pieczarek, cebula, 1 opakowanie ciasta francuskiego, garść startego sera żółtego, olej lub oliwa, sól, pieprz, jajko. Przygotowanie: Pieczarki umyć
W kuchni u Moniki
Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym 290Składniki: 250g makaronu ( mogą to być świderki, kokardki, kolanka, muszelki itp), 250g pieczarek, 500ml gęstego soku pomidorowego, 500g mięsa mielonego, 1 duża cebula, 2 świeże papryki
W kuchni u Moniki
Pierogi z farszem drobiowym. 206Pierogi z farszem drobiowym najlepiej jest zaplanować na dzień, w którym gotowany ma być rosół. Składniki: (na ok.38 pierogów) Farsz: 540g ugotowanego mięsa drobiowego z
W kuchni u Moniki
Roladki schabowe w sosie pieczarkowo koperkowym. 353Składniki: 8 plastrów schabu, 1 cebula, 125g boczku lub bekonu, 1 papryka konserwowa, 1l bulionu, 350g pieczarek, łyżka masła, musztarda, sól, pieprz, garść posiekanego koperku
W kuchni u Moniki
Kulki ryżowe 287Składniki: 135g ryżu ( trochę więcej niż 1/2 szklanki), 1 łyżka masła, 1 cebula, 2 i 1/2 szklanki wody, sól, pieprz, 140g papryki konserwowej ( najlepiej takiej bez
W kuchni u Moniki
Obiadowa sałatka z pieczonymi ziemniakami i pieczoną piersią z kurczaka 294Składniki: (na 4 porcje) Piersi z kurczaka: 4 pojedyncze piersi z kurczaka, sól, pieprz, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, oliwa z oliwek. Sałata: mix sałat ( 200g
W kuchni u Moniki