Delikatne mięso z indyka połączone z ryżem i otulone kapustą włoską to moja propozycja na lekki obiad. średnia główka kapusty włoskiej 500 g mięsa mielonego z indyka (z udźca) 150 g ryżu 1 jajko 1 cebula 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz zioła prowansalskie 1 szkl. bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego Kapustę obgotować we wrzątku. Po obgotowaniu wyciąć
Kolorowa kuchnia Elkizapiekane podudzia można podać na obiad bądź też na uroczyste przyjęcie zamiast tradycyjnego bigosu. 1,2 kg kapusty kiszonej 8 szt podudzi z kurczaka przyprawa do kurczaka (użyłam Kamisa do kurczaka po węgiersku) sól świeżo mielony pieprz 1 duża cebula 3-4 łyżki oleju 3-4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe 8-10 ziarenek kolorowego pieprzu Kapustę włożyć
Kolorowa kuchnia ElkiTakie placuszki to doskonały pomysł na szybki obiad lub na kolację. Lekkie,warzywne i nieco rozgrzewające , idealne danie na chłodniejsze jesienne dni. 200 g dyni 200 g cukinii 1 cebula 1 łyżeczka startego imbiru 2 jajka 3 łyżki mączki ziemniaczanej 1 łyżka mąki kukurydzianej 1/3 łyżeczki kurkumy sól świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki oleju
Kolorowa kuchnia ElkiKaczka dosyć często gości u nas na obiad w niedzielny dzionek
Ugotujmy Cośwcześniej wrzątkiem kuskus mieszamy z pokrojonymi w kosteczkę paprykami oraz posiekanymi, podprażonymi paprykami. Podajemy z gorącym łososiem i świeżym koperkiem. Smacznego! PODSUMOWANIE: Jak widzicie sprzęt poradził sobie rewelacyjnie z obiadem! Waga działa bez zarzutów, a miski miksującej użyłam do przygotowania ciasta na biszkopt z gruszkami. Posiekałam również marchew … … i orzechy do ciasta marchewkowego. W komplecie znajduje się książka
Ostra na Słodkoidę trochę na skróty. Taka jest ta sałatka, zrobiona przy pomocy robota kuchennego. Przepysznie chrupiąca, jesienna i smaczna pomimo tego, że jest wegańska. Spróbujcie, bo świetnie nada się do obiadu dla całej rodziny czy też na grilla. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 1/2 główki małej kapusty 1/3 – 1/2 czerwonej kapusty 4 spore marchewki 10 łyżek jogurtu wegańskiego 10 łyżek zmielonych
Szybko Tanio Smacznieszaro, buro i ponuro. Najchętniej człowiek przeleżał by w ciepłym łóżku cały dzień. No ale niestety, na ten luksus dzisiaj pozwolić sobie nie mogłam. Kilka spraw do załatwienia, zakupy, obiad...no nic samo się nie zrobi. I tak zapraszam na całkiem smaczne krokiety. SKŁADNIKI: na naleśniki 1 1/2 szkl mleka mąka około szklanki 1 jajko sól na farsz 1 szalotka
Kuchnia w opałachumytą sałatę i osuszoną z wody porwać na kawałeczki, polać jogurtem naturalnym wymieszanym do smaku z cukrem, solą, pieprzem, octem jabłkowym - kotlety są pyszne smakowo, delikatne i syte na obiad.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDziś mam dla was przepis na bezglutenowe czekoladowe placuszki z dżemem (na mące ryżowej i sorgo). Idealne na śniadanie, jak i kolację lub lżejszy obiad. Każdą porcję przełożyłam domowym dżemem truskawkowym. Oczywiście możecie użyć dżemu w ulubionym smaku. W sezonie placuszki możecie przełożyć też plasterkami truskawek. Spróbujcie. Składniki: (na 3-4 porcje) 1 szklanka mąki ryżowej (u mnie
Słodkie okruszkizbyt dużo napisane, ale chciałam zebrać kilka fajnych i moich ulubionych przepisów jesiennych w jednym miejscu, tak aby każda Pani domu, mogła bez problemu sięgnąć po pyszny pomysł na obiad czy ciasto, gdy w głowie pustka i brak idei. Jesień to bardzo specyficzna pora w kuchni, po dużej dawce owoców zjadanych codziennie latem, zaczynamy sięgać po warzywa, głównie psiankowate
SMYKWKUCHNIdowolny, u mnie kapustka kiszona, akurat miałam troszkę i nie wiedziałam co z nią zrobić..i przydała się do nadzienia...zresztą ziemniaki też miałam już ugotowane wcześniej-zostały z obiadu ..i farszynki szybko były zrobione. 90 dag ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki ziemniaczanej 2 jajka sól dowolny farsz[ u mnie kapusta kiszona-wcześniej ugotowana ] Ziemniaki
Moje domowe kucharzenieMogę śmiało powiedzieć, iż uwielbiam zupy. W domu obiad zawsze składał się z dwóch dań, z zupy i z dania głównego. Biała zupa kalafiorowa z twistem Zupy, które gotowała moja mama nie były zupami z serii zupa krem, które swoją drogą uwielbiam. Zupy te zrobione były z dużej ilości warzyw, często z dodatkiem mięsa a składniki pokrojone były w duże
mecookspoświęcając czas na szykowanie różnych przetworów. Dzisiaj pierwszy z zaległych przepisów, a wkrótce następne... Sałatka wymaga trochę pracy, ale jest smaczna i będziecie zadowoleni. Polecam jako dodatek do zimowego obiadu, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie surówki. Składniki: (około 20 dużych słoików) 5 kg ogórków 2 główki kapusty białej lub dwie małe 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki
talerz przyjemnościpory nie miałam pojęcia, że dodanie proszku budyniowego do masy serowej, tak bardzo zmieni ją na lepsze :) Zapiekane naleśniki z serem i truskawkami, to doskonały pomysł na weekendowy obiad. Przygotować ciasto na naleśniki. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, mleko, cukier, sól oraz roztopione masło. Zmiksować na jednolite ciasto, przykryć i odstawić na około 30 minut. Przed smażeniem ponownie
Świat Domowej Kuchniwodą , posiekaj. Posiekane pory, paprykę, pietruszkę i ko perek wymieszaj razem. Dodaj śmietanę , dopraw do smaku zmielonym świeżo czarnym pieprzem i solą. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie razem. Podawaj do obiadu z ziemniakami i mięs em. Tutaj dowiesz się więcej o zdrowotnych wła ś ciwościach pora , warto przeczytać, nawet nie wiesz jak cenne jest to warzywo
Przepisy i porady kulinarne