jęczmień. Tak sobie stał w szafce aż w końcu się do niego dobrałam. Ma ładny zielony kolor więc stwierdziłam, że może być doskonałym barwnikiem. Akurat robiłam kluski śląskie na obiad więc dodałam trochę do ciasta i wyszły mi ładne zielone kluseczki. składniki: 1 kg ugotowanych letnich ziemniaków mąka ziemniaczana 2 łyżki mielonego młodego jęczmienia Ziemniaki przecisnąć przez praskę
Monia miesza i gotujeOwszem przygotuje do jedzenia coś radosnego i w wyglądzie i w smaku. Coś co rozjaśni mi mroki listopada. I nie będzie to żadna przekąska między posiłkami, a podstawa mojego obiadu. Kotlety z soczewicy, bo o nich tu mowa to idealne danie na taki dzień. Kolorowe bo z dodatkiem żółtej jak słońce kurkumy. Często dodaje ją do różnych dań
Przysmaki KarolkiJesienią uwielbiam wszelkiego rodzaju surówki na bazie kapusty. Coleslaw to ta, którą opycham się najczęściej. Bardzo dobrze sprawdza się jako surówka do obiadu, ale też jako samodzielna przekąska np. do pracy. Najważniejszy jest w niej sos, który każdy może robić według własnego gustu. Pewne jest jedno - ma być go dużo, by kapusta nie była sucha. Składniki : pół białej kapusty marchew
Weekendy w domu i ogrodzieMoże to być wesoła przekąska na imprezę urodzinową dla dziecka, jak i pomysł na obiad dla niejadka :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
W garach u Gosirównie dobrze sprawdzi się ryż, makaron lub ziemniaki. Pulpety z indyka możecie również przygotować w Klasycznym włoskim sosie pomidorowym , którego przypis znajdziecie tutaj . Dla wszystkich gustujących w takich obiadach polecam również inny przepis na Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym . Składniki: (16 dużych pulpetów: 6-8 porcji) 800 g mielonego mięsa z udźca z indyka (najlepiej mielić samodzielnie
Moja Delicjaracji braku obiadu, musiałam wymyślić coś na szybko. Dotargałam dynię do domu, obrałam, pokroiłam, upiekłam.. i ugotowałam zupę. W tajskich rytmach, z domieszką curry i włożonym w nią całym sercem. Połączenie polskich smaków z tajskimi wyszło pyszne. Zawirowania i obroty smakowe. Tak podsumuję smak i zapraszam do przepisu. Składniki: 500g obranej dyni 1 mała puszka (165ml) mleczka kokosowego
Czarnawisienkasposób, że wrzucałam na patelnię to co mi w ręce wpadło, ale curry wyszło tak obłędnie dobre, że zrobiłam zdjęcia swojego talerza. Bardzo smakowało również Miśce, więc polecam ten obiad dla dzieciaków, jest lekkostrawny ale kremowy i sycący. Składniki na 4 porcje: puszka mleka kokosowego około 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę 1 cm dyni 200 g świeżego szpinaku
greenscarfKolorowa, sycąca zapiekanka z makaronem pełnoziarnistym poleca się na szybki, jesienny obiad :) Składniki na dwie porcje: 1 szklanka pełnoziarnistego makaronu penne (u mnie Barilla) 150 g obranej dyni 4 łyżki startego żółtego sera 8 pomidorków koktajlowych 1/2 zielonej papryki 2 plastry owczego sera 1 łyżka pestek dyni natka pietruszki czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, sproszkowane suszone pomidory sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Makaron
Ze smakiem i z pasjązacznę jeść :) To będzie moja kolacja, ale fasolka może spokojnie posłużyć jako dodatek do dania głównego. Składniki podane są na jedną osobę, jednak jeśli fasolka ma być dodatkiem do obiadu, to taka ilość składników może być odpowiednia dla dwóch osób. Składniki: 230 gramów fasolki szparagowej mrożonej, pokrojonej (ewentualnie świeża - pokrojona) 1 pomidor śliwkowy 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki kozieradki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzacznę jeść :) To będzie moja kolacja, ale fasolka może spokojnie posłużyć jako dodatek do dania głównego. Składniki podane są na jedną osobę, jednak jeśli fasolka ma być dodatkiem do obiadu, to taka ilość składników może być odpowiednia dla dwóch osób. Składniki: 230 gramów fasolki szparagowej mrożonej, pokrojonej (ewentualnie świeża - pokrojona) 1 pomidor śliwkowy 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki kozieradki
Szczęśliwa kuchniaIdealny piątkowy obiad :) Estragon dopełnia smak ryb, a w połączeniu z pietruszką działa wprost cuda! Składniki: 1 pstrąg 1 pomidor 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 1 łyżka suszonego estragonu szczypiorek natka pietruszki Wykonanie: Pstrąga oczyścić z łusek, wypatroszyć i ułożyć na pergaminie posmarowanym masłem i posypać solą i pieprzem do smaku. Na wierzch ułożyć plastry pomidora, posiekany
Tradycyjna Kuchniastopni C Pierś owijamy w folię aluminiową, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok 25-30 minut Jeśli chcemy użyć tak przygotowanej piersi jako mięso do obiadu, to można podać od razu Natomiast jeśli chcemy ułożyć na kanapki to odwijamy mięso z folii i kroimy w grubsze plastry dopiero po całkowitym wystygnięciu Smacznego
Szczęśliwa kuchniaDawno nie robiłam dania z woka. Żeby odmienić trochę obiad z udziałem kurczaka wyciągnęłam wczoraj wok. Powstało danie mięsno-warzywne z brązowym ryżem :) Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 1 mały seler lub 1/2 większego 2 marchewki kawałek pora lub 1 cebula (u mnie por) 2 torebki brązowego ryżu (jedna na jedną osobę, chyba
Szczęśliwa kuchniaKolejny dodatek do obiadu - surówka z czerwonej kapusty. Bywa, że czasem zupełnie nie ma się pomysłu na to, co można przygotować do drugiego dania. Dlatego pomyślałam sobie, że tym razem dam przepis na czerwoną kapustę w postaci surówki. Składniki: 1/2 małej główki czerwonej kapusty lub 1/4 dużej 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny
Szczęśliwa kuchniatrzeba dodać 2 jajka, to od razu stanęły mi przed oczami ugotowane, a nie surowe :D Zjadłam na kolację z takim smakiem, że nie do opisania! Myślę, że na obiad też można je podać, np. z sałatą czy ugotowaną marchewką karmelizowaną (przepis na marchewkę -niebawem). Aaa... Ta porada... Zapomniałam :) Otóż: Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe
Szczęśliwa kuchnia