Obiad w 20 minut? Tak, jest to możliwe! Szybkie mięsko z kurczaka, najlepiej podudzia bez kości duszone z sosem sojowym, o smaku ziół prowansalskich. Do tego ulubiona kasza i sałata zielona. Szybko i zdrowo, a to duże atuty w dzisiejszych czasach. Składniki: • 8 sztuk podudzi z kurczaka bez kości
To co kochamdzieciństwie była to dla mnie prawdziwa zmora. Nie dziwię się więc moim „dużym” dzieciom, że jeszcze nie poznali się na watróbce. Wspominają często obiady na stołówce szkolnej, kiedy to zakopywali watróbkę w ziemniakach, aby kucharka nie krzyczała i nie poskarżyła mamie. Typowa i najbardziej popularna wątróbka ze smażoną cebulą
To co kochamtreściwa, bo oprócz fasoli zawiera makaron, może więc wyśmienicie być samodzielnym daniem. Już wspominałam pewnie, że u nas jest albo zupa, albo samo drugie danie na obiad, bardzo rzadko występują razem. Spowodowane jest to głównie brakiem czasu, a duży gar pachnącej grzybkami zupy fasolowej jedliśmy przez dwa dni. Dolewki nie miały końca. Składniki
To co kochamzrzucania zbędnych zimowych kilogramów, dlatego moje dania są lekkie i dietetyczne, ale bez przesady. Dwie pieczone papryki ze szpinakiem i jajkiem to mój obiad, który syci, ale nie powoduje nadmiernego obciążenia organizmu zbędnym i śmieciowym jedzeniem. Taka papryczka to również doskonała propozycja na lekką kolację. Składniki: • 4 małe czerwone
To co kochamNastępna wersja szybkiego obiadu z makaronem w roli głównej, z dodatkiem kurczaka i zielonego groszku. Szybko i smacznie, czyli w sam raz na zabiegany dzień. Składniki: • 1 opakowanie makaronu muszelki • 2 filety z kurczaka • 1 puszka zielonego groszku • 1 puszka ponidorów krojonych bez skórki • 2 łyżki sosu sojowego • sól, pieprz
To co kochamCoś zdrowego, zielonego i lekkiego na talerzu czyli brukselka z nerkowcami, płatkami migdałowymi i parmezanem. Szybka i smaczna przekąska lub dodatek do obiadu. Składniki : • 1 opakowanie brukselki mrożonej • garść orzechów nerkowców • 2 łyżki płatków migdałowych • 2 łyżki parmezanu • 2 łyżki masła Wykonanie: • Brukselkę gotować ok. 10 minut w posolonej wodzie z odrobiną
To co kochamsklepowe, które zawierają saletrę i inne polepszacze. Jest szara, krucha i aromatyczna. Jeśli znudzi się na zimno, to po podgrzaniu idealnie nadaje się na obiad jako sztuka mięsa w dowolnym sosie. Postanowiłam nie kupować już wędlin, tylko piec samą szynkę, schab, polędwicę, boczek czy karkówkę. Nie bójcie się tłuszczu zwierzęcego w boczku
To co kochampiekarnika trafiła karkówka w foli, naszpikowana ziarnami jałowca. Mięso po upieczeniu jest kruche, miękkie i aromatyczne. Smakuje na ciepło w plastrach do obiadu i na zimno do kanapki. Ostatnio wszystkie mięsa piekę w folii, bo nie są wysuszone i nie pryskają w piekarniku, co ułatwia mi życie. Składniki: • karkówka
To co kochampieczenie w nim nie wysusza mięsa. A samo przypieczenie na końcu daje ładny kolor i chrupiącą skórkę. Ja takie żeberka przygotowuję latem na obiad w ogrodzie. Użyłam żeberek z wieprzowiny rasy puławskiej, która jest już sama w sobie bardzo smaczna. Składniki: • 1 kg żeberek wieprzowych • 1 szklanka jogurtu greckiego • 3 łyżki
To co kochamsię moja córka Monika. Idealnie smakuje z młodymi ziemniakami z masełkiem i bitką z fileta z indyka, bo tym właśnie delektowaliśmy się na obiad. Składniki: • 1 mały kalafior • garść orzechów włoskich lub pekanów • pęczek natki pietruszki • 3 łyżki majonezu • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Kalafior podzielić
To co kochamSrukturę kremu łamie ugotowany ryż, który nadaje jej objętości. Dla mnie bomba smakowa, a jadłam na gorąco, na ciepło i na zimno, na obiad, na kolację i na podwieczorek. Dla lubiących bardziej słodko zalecam dodanie cukru według uznania. Składniki: • 500 g truskawek • 100 g sera feta • 5 łyżek cukru • 1 łyżeczka cynamonu
To co kochamdodatkiem ziemniaków i szpianaku spokojnie może robić za samodzielne danie. A najlepiej smakuje z kwaśnym mlekiem. Puree może być również dodatkiem do mięsnego obiadu. Ja uwielbiam brokuły, mogę jeść je w każdej postaci. Takie puree robiłam raz na drodze eksperymentu kulinarnego i wyszło pyszne. A dodatkowo zielony kolor na talerzu
To co kochamsmaków trzeba dorosnąć i obecnie z przyjemnością zajadam się obiema zupami. Ta jest dość sycąca, bo na żeberkach i u nas podawana jako samodzielny obiad. Ponieważ kolor zupy na kapuście nie napawa dość optymistycznie, to dodałam kurkumy i wyszedł piękny, słoneczny kolor. Składniki: • 1 młoda kapusta • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula
To co kochamostatnio zrobiłam takie oto pyszne pieczone ziemniaczki, pachnące czosnkiem i tymiankiem. Nawet nie spodziewałam się, że będą takie smaczne. Te ziemniaczki jedliśmy jako dodatek do mięsnego obiadu, ale zostało kilka sztuk i po odgrzaniu bardzo smakowały nam z kefirem. Bardzo proste i zarazem wykwintne danie z ziemniaków. Składniki: • 16 sztuk średnich ziemniaczków
To co kochamchrupiącymi orzechami i gęstym, aksamitnym jogurtem tworzą bardzo ciekawe połączenie smakowe. Dla mnie idealne na lekką, dietetyczną kolację. Może to być również dodatek do obiadu lub przekąska między głównymi posiłkami. Zamiast sezamu czarnego można użyć zwykły jasny lub inne ziarna, np. słonecznika czy pestki dyni. Składniki: • 4 ogórki gruntowe
To co kocham