obiad - 94612 przepisów (strona:3033/6308)

Sałatka z ryżu i pieczarek 145

Sałatka, która smakuje zarówno na zimno do wędlin, jajek, pieczeni, jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. Składniki: • 500 g pieczarek • 1 cebula • 2 szklanki ryżu • pęczek zielonej pietruszki • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Ryż ugotować al dente

To co kocham
Zapiekanka makaronowa z szynką 195

Zapiekanka to zawsze szybki obiad. A szczególnie taka sycąca! Makaron, szynka,  ser żółty, suszone pomidorki i śmietana to był bardzo dobry wybór. Lubimy zapiekanki! Składniki: • 400 g makaronu muszelki • 300 g szynki w kawałku • 200 g sera żółtego w kostce • kilka suszonych pomidorów • 2 łyżki oliwy • 200 g kwaśnej śmietany 12% • sól, pieprz

To co kocham
Pieczone młode ziemniaki z fetą 167

Pojawiły się młode ziemniaki z eksportu. Udało mi się kupić dość duże okazy celem zrobienia faszerowanych fetą. Ziemniaki okazały się wyśmienite. Jedliśmy je jako dodatek do obiadu mięsnego. Ale mogą być osobnym lekkim daniem z kwaśnym mlekiem. Składniki: • 4 duże młode ziemniaki • 100 g sera fety • 3 łyżki kwaśnej śmietany • sól, pieprz do smaku • pęczek

To co kocham
Placuszki serowe z musem truskawkowym 150

Smażone serniczki mogą być słodką alteranatywą na lekki obiad w gorący dzień lub przekąską na podwieczorek. Dodatek musu trukawkowego powoduje, że danie jest orzeźwiające. Składniki: • 500 g sera białego mielonego • 5 jajek • 8 łyżek mąki • 1 cukier waniliowy • szczypta soli • 1 łyżka octu • olej do smażenia Mus truskawkowy • 300 g truskawek • 1 mały jogurt naturalny

To co kocham
Kurczak z rodzynkami 149

Sałatka „niedzielna”, kiedy z rosołu pozostaje gotowany kurczak. Można do niej również użyć pieczonego kurczaka, gdy zostanie z obiadu. Sałatka zaskakuje smakiem, jest szybka w wykonaniu i smaczna. Gości w mojej rodzinie od kilkunastu lat. Składniki: • mięso kurczaka z rosołu • 1 duża cebula • 5 ogórków kiszonych • 2 jabłka

To co kocham
Ryż z truskawkami i śmietaną 132

upały jak dzisiaj polecam odpocząć od kuchni i gotowania, tym bardziej, że marzymy o czymś świeżym, orzeźwiającym i zimnym. Moja propozycja na lekki obiad to ryż z truskawkami na zimno. Przygotowałam dwie wersje podania takiego dania, ale gdy nie macie czasu i siły na wymyślne aranżacje

To co kocham
Sałatka jajeczna z rzodkiewką 137

prawie dietetyczna. Królują sałatki, jarskie dania z sezonowych warzyw i dużo zieleniny. Czasem pojawi się jakiś kotlet… Ta sałatka jest szybka i sycąca, znakomicie zastępuje obiad w ciepły letni dzień. Składniki: • 1 sałata masłowa • 4 jajka • 2 pęczki rzodkiewek • pęczek szczypiorku • garść kiełków z czerwonej rzodkiewki • 10 pomidorków koktajlowych • 3 łyżki majonezu • 1 łyżeczka

To co kocham
Kotlety z kalarepki 126

Letni obiad bez mięsa to jarskie kotlety. Kalarepka nadaje się wyśmienicie do tego celu. Panierka z płatków migdałowych i orzechów nadaje im egzotycznego charakteru. U nas danie kuchni kobiecej… chłopaki rozglądali się za schabowym. Mnie i Monice bardzo smakowały! Składniki: • 2-3 kalarepki • sól, pieprz do smaku, szczypta cukru • 2 jajka

To co kocham
Sałatka z kalafiorem i jajkiem 195

Taka kalafiorowo-jajeczna sałatka latem robi u nas za obiad. Jest smaczna, a czas przygotowania to w sumie czas gotowania kalafiora i jajek. W upalne dni schłodzona sałatka orzeźwia i syci. Składniki: • 1 kalafior • 1 główka sałaty zielonej • 5 jajek • kilkanaście pomidorków koktajlowych • pęczek szczypiorku • 1 łyżeczka czarnego sezamu Sos • 1 mały

To co kocham
Chłodnik litewski 143

bądź kwaśną śmietaną wraz z dodatkami, takimi jak surowy ogórek, rzodkiewka, koperek, szczypiorek i jajko gotowane – u mnie jajko w koszulce. Idealny na obiad w letnie dni – orzeźwia, syci, jest źródłem witamin i wartości odżywczych. Chłodnik ten robiłam według przepisu Adama Chrząstowskiego z warsztatów Kuchni polskiej na finałach Blogerchefa

To co kocham
Placuszki ryżowe 141

Zdarza się, że ugotuję za dużo ryżu i zostaje mi z obiadu. Robię wtedy pyszne placuszki, np. z morelami. Można je podawać z cukrem pudrem, dżemem lub kwaśną śmietaną i owocami sezonowymi. Składniki: • 2 szklanki ugotowanego ryżu • 2 jajka • 2 łyżki cukru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki cynamonu • olej

To co kocham
Pałki kurczakowe w zapiekance marchewkowo-ziemniaczanej 148

obiad musi być nudny? Oczywiście, że nie! Zwykłe podudzia z kurczaka można podać w niecodzienny sposób. U mnie w zapiekance marchewkowo-ziemniaczanej z sosem serowym. Składniki: Mięso • 8 podudzi z kurczaka • sól, pieprz czarny, papryka słodka • 3 łyżki oleju Warzywa • 3 duże marchewki • 6 ziemniaków Sos serowy • 200 g sera feta • 1 łyżka

To co kocham
Glazurowana marchewka 170

marchewki na słodko w glazurze z miodu i soku pomarańczowego. Słodkie i kwaśne równocześnie. Zachwycają i zaskakują smakiem. Idealny dodatek do mięsnego obiadu lub jako warzywna przekąska. Składniki: • kilkanście młodych marchewek • sól, szczypta cukru do gotowania • 1 szklanka soku z pomarańczy • 3 łyżki cukru • 1 łyżka

To co kocham
Zupa pieczarkowa 140

zupę robię często gdy mam gości na obiedzie, ponieważ można ją przygotować wcześniej, co nie zmienia jej wolorów smakowych. Zupę krem podgrzewam i wlewam gorącą na talerze, na których już czeka makaron z żółtym serem. Niesamowicie smacznie ciągnie się ciepły ser żółty, co zawsze zaskakuje gości. Składniki: • 500 g pieczarek • 1 cebula • 1 ząbek

To co kocham
Surówka z selera z orzechami 119

orzechami, jabłkiem i rodzynkami zmienia zupełnie jego charakter. Trudno nawet opisać ten smak więc koniecznie musicie wypróbować tę surówkę. Jedna z moich ulubionych jako dodatek do obiadu. Składniki: • 2 średnie selery • sok z 1 cytryny • 20 dkg orzechów włoskich mielonych • 1 jabłko • garść rodzynek • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżka majonezu

To co kocham

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję