Najczęściej jadamy ziemniaki gotowane jako dodatek do obiadu. Dzisiaj proponuję zrobić prostą zapiekankę, która może być samodzielnym daniem z kwaśnym mlekiem. Składniki: • 1 kg ziemniaków • 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% • 1 szklanka mleka • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku • masło do wysmarowania formy • szczypiorek do posypania Wykonanie: • Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry
To co kochamLekkie danie bez mięsa z dodatkiem zdrowej kaszy gryczanej. Pieczarkowy gulasz to pomysł na szybki obiad. Składniki: • 500 g pieczarek • 1 cebula • 3 łyżki sosu sojowego • 250 ml śmietany 30% • 1 łyżka mąki pszennej • natka pietruszki • 2 łyżki oleju • 2 torebki kaszy gryczanej Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki umyć i pokroić w plasterki
To co kochamBardzo często w mojej kuchni pojawia się na obiad lub kolację wytrawna tarta. Przy braku czasu jest to szybkie danie jednogarnkowe, które wszyscy w domu lubimy i w zupełności zastępuje danie typu mięso, ziemniaki i surówka. Nawet nie myślałam, że ta tarta będzie taka smaczna. Delikatna masa serowa, zatopiony w niej
To co kochamziemniak, ostry smak musztardowy chrupiącego boczku i aromatyczny tymianek wzajemnie się dopełniają i czynią zwykłego ziemniaka niezwykłym i niecodziennym. Świetnie pasują jako dodatek do mięsnego obiadu, my jedliśmy na kolację jako samodzielne danie. Składniki: • 12 małych ziemniaków • 12 plastrów wędzonego boczku • 6 łyżeczek musztardy sarepskiej • sól do smaku • świeży tymianek Wykonanie: • Ugotować obrane ziemniaki
To co kochamjesień kojarzy mi się jako czas pasztetów. Po mięsnym Gerwazym przyszedł więc czas na jarski pieczarkowo-jajeczny. Wyszedł naprawdę dobry, jedliśmy go na ciepło do obiadu i na zimno do kanapek. Aby dobrze się kroił w plastry należy go schować do lodówki, aby był dobrze schłodzony. Składniki: • 500 g pieczarek • 5 jajek
To co kochamNiby pieczeń jak każda inna, ale dodatek chrupiącego boczku nadaje jej nowych walorów smakowych, a wygląda również nietuzinkowo. To doskonały pomysł na obiad, kiedy podaję ją na gorąco z sosem pieczarkowym. Również doskonale się spisuje podawana na zimno na kanapki z ogórkiem konserwowym. Składniki: • 250 g łopatki wieprzowej • 250 g wołowiny
To co kochamgładką masę. • Połączyć ziemniaki z groszkiem i chwilę utłuc razem, aż się połączą i wyjdzie gładkie, jednorodne zielone puree. Podawać jako dodatek do obiadu w postaci kulek wykonanych za pomocą łyżki do lodów. Można posypać suszonymi ziołami
To co kochamDelikatne mięso polędwiczki wieprzowej spotkało się u nas na niedzielnym obiedzie z wytrawnymi śliwkami. Śliwki wykąpały się w occie balsamicznym i upiły czerwonym winem. Nie muszę chyba dodawać, że były bohaterem dnia, a po sąsiedzku na talerzu miały zielone puree ziemniaczane i pomarańczową surówkę z marchwi i ananasa. Składniki
To co kochamzwiązku z konkursem w nowej edycji BlogerChefa. Pulpeciki są bardzo delikatne, wręcz dietetyczne, a sos aromatyczny. Danie w sam raz na niedzielny obiad. Składniki: Pulpety • 500 g mielonej cielęciny • 1 kajzerka • 1 cebula • 1 łyżka masła • starta skórka z 1 cytryny • 1 jajko • gałka muszkatałowa, sól, biały pieprz Sos śmietanowo-kokosowy • 1 puszka mleczka
To co kochamskładników jest niebanalne. Zupa wyszła rewelacyjna, o konsystencji aksamitnego kremu, nietuzinkowym aromacie i smaku. Chrupiąca posypka na wierzchu dodaje zupie charakteru. Idealna na „proszony obiad”. Składniki: • 5 sztuk korzenia pietruszki • 1 gruszka • 3 łyżki masła • 1 szklanka mleka • sól, biały pieprz • kilka igiełek rozmarynu • 4 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: • Pietruszkę obrać, pokroić
To co kochampołączenie kulinarne. Moja kaczka jest moczona w solance, a dzięki pieczeniu w worku, mięso jest kruche i aromatyczne. Bardzo łatwy przepis, polecam na niedzielny obiad. Składniki: • 1 duża kaczka – u mnie 3 kg • pieprz, majeranek • 8 jabłek • 3 łyżki masła • 1/2 szklanki soku pomarańczowego Solanka • 4 l wody • 6 łyżek soli • ziele angielskie
To co kochamMożna ją jeść w surówkach, dusić bigosik, zawijać gołąbki i zapiekać, co też uczyniłam. Pięknie pachnie czosnkiem, jest miękka i idealna jako warzywny dodatek do obiadu lub na podwieczorek jako samodzielne danie z kawałkiem dobrej kiełbaski. Składniki: • 1 duża kapusta pekińska • 1/5 szklanki oleju • 3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku
To co kochampierogowi, a cytrynowy łosoś idealnie współgra z ciągnącą się mozzarellą. Bez drożdży i czekania na wyrośnięcie ciasta, dla zapracowanych i zabieganych 2 porcje sycącego obiadu lub 4 podwieczorku. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 150 g łososia surowego • 2 łyżki soku z ctrtyny • sól, pieprz cytrynowy do smaku • 2 kulki mozzarelli po 100g
To co kochamNajszybsza surówka z kiszonej kapusty, bogata w witaminy, a więc w sam raz do zimowych obiadów, najlepiej do wieprzowiny. Składniki: • 500 g kiszonej kapusty • 1 marchwka • 2 jabłka • 1 mała cebulka • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka cukru • 5 łyżek oliwy Wykonanie: • Kapustę mocno odcisnąć z soku i pokroić. • Marchewkę obrać
To co kochamMałe pieczarki duszone w całości w czerwonym winie i aromatyzowane czosnkiem to świetny dodatek do mięsnego obiadu. Również może to być samodzielne danie z pajdą chleba z masłem. Składniki: • 500 g małych pieczarek • 2 łyżki masła • 1 łyżka oliwy • 2 ząbki czosnku • 1/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego • 2 łyżki soku
To co kocham