Tort orzechowo-karmelowy 190dodatek w formie tortu. Zaczął się etap kombinowania nad starymi przepisami, przerabiam zwykłe kawowe ciasta na torty, na coś bardziej wykwintnego niż placek, do ciasta z niedzielnych posiedzeń po obiedzie. Do przygotowania tortu potrzeba nam: na ciasto: 7 jajek 8 łyżek mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 12 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżki przyprawy korzennej łyżka soku z cytryny
Kuba Gotuje
Farfalle ze słonecznikowym pesto 153Makarony...najwdzięczniejszy temat na obiad. Wszystko dodać można, i tak świetnie smakuje. Tutaj wersja w 20 min. Składniki 300 g makaronu farfalle 1 garść świeżego oregano 2-3 łyżki pestek słonecznika 1/3 szklanki startego parmezanu 100 ml oleju rzepakowego pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy
R'n'G Kitchen
Zapiekanka ziemniaczana z ziemniakami i kiełbasą 193Właśnie zjedzona, oczywiście nie wszystko " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Porcja jest za duża na dwie osoby, jestem pewna że 4-5
Kuchnia Pokoleń
Makaronowa sałatka z superfoods 444zdrowe jak jagody goji i spółka proponuję bombę witaminową w postaci sałatki z kiszonymi buraczkami, pietruszką, siemieniem lnianym, orzechami włoskimi i innymi smakołykami. Sałatka jest sycąca i może zastąpić obiad. Poza tym wywalczyła dla mnie pierwsze miejsce w konkursie na makaron z superfoods i z niecierpliwością czekam na nagrodę :D Składniki dla dwóch osób sałatka: 3/4 szklanki pełnoziarnistego penne
Ze smakiem i z pasją
Ryż po hiszpańsku z chorizo 232Jest zupełnie inna niż zwykła kiełbasa. Danie jest b ardzo wyraziste w smaku, bo przechodzi mocnym i charakterystycznym aromatem chorizo:). Jest szybkie w przygotowaniu i jednogarnkowe, świetne na leniwy obiad. 150g chorizo 200g suchego ryżu 1 papryka czerwona 10-15 oliwek zielonych 200ml przecieru pomidorowego 1 duża cebula 1/2 szklanki groszku konserwowego sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
Szefowa kuchni
Zielone kluski śląskie 185jęczmień. Tak sobie stał w szafce aż w końcu się do niego dobrałam. Ma ładny zielony kolor więc stwierdziłam, że może być doskonałym barwnikiem. Akurat robiłam kluski śląskie na obiad więc dodałam trochę do ciasta i wyszły mi ładne zielone kluseczki. składniki: 1 kg ugotowanych letnich ziemniaków mąka ziemniaczana 2 łyżki mielonego młodego jęczmienia Ziemniaki przecisnąć przez praskę
Monia miesza i gotuje
Pełne słońca kotlety z soczewicy 176Owszem przygotuje do jedzenia coś radosnego i w wyglądzie i w smaku. Coś co rozjaśni mi mroki listopada. I nie będzie to żadna przekąska między posiłkami, a podstawa mojego obiadu. Kotlety z soczewicy, bo o nich tu mowa to idealne danie na taki dzień. Kolorowe bo z dodatkiem żółtej jak słońce kurkumy. Często dodaje ją do różnych dań
Przysmaki Karolki
Coleslaw i "Prawie siostry" 204Jesienią uwielbiam wszelkiego rodzaju surówki na bazie kapusty. Coleslaw to ta, którą opycham się najczęściej. Bardzo dobrze sprawdza się jako surówka do obiadu, ale też jako samodzielna przekąska np. do pracy. Najważniejszy jest w niej sos, który każdy może robić według własnego gustu. Pewne jest jedno - ma być go dużo, by kapusta nie była sucha. Składniki : pół białej kapusty marchew
Weekendy w domu i ogrodzie
Klopsiki wesołe żółwiki 221Może to być wesoła przekąska na imprezę urodzinową dla dziecka, jak i pomysł na obiad dla niejadka :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
W garach u Gosi
Pulpety z indyka 217równie dobrze sprawdzi się ryż, makaron lub ziemniaki. Pulpety z indyka możecie również przygotować w Klasycznym włoskim sosie pomidorowym , którego przypis znajdziecie tutaj . Dla wszystkich gustujących w takich obiadach polecam również inny przepis na Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym . Składniki: (16 dużych pulpetów: 6-8 porcji) 800 g mielonego mięsa z udźca z indyka (najlepiej mielić samodzielnie
Moja Delicja
Krem dyniowy po tajsku z mleczkiem kokosowym w rytmie curry 218racji braku obiadu, musiałam wymyślić coś na szybko. Dotargałam dynię do domu, obrałam, pokroiłam, upiekłam.. i ugotowałam zupę. W tajskich rytmach, z domieszką curry i włożonym w nią całym sercem. Połączenie polskich smaków z tajskimi wyszło pyszne. Zawirowania i obroty smakowe. Tak podsumuję smak i zapraszam do przepisu. Składniki: 500g obranej dyni 1 mała puszka (165ml) mleczka kokosowego
Czarnawisienka
Dyniowo-kokoswe curry ze szpinakiem 184sposób, że wrzucałam na patelnię to co mi w ręce wpadło, ale curry wyszło tak obłędnie dobre, że zrobiłam zdjęcia swojego talerza. Bardzo smakowało również Miśce, więc polecam ten obiad dla dzieciaków, jest lekkostrawny ale kremowy i sycący. Składniki na 4 porcje: puszka mleka kokosowego około 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę 1 cm dyni 200 g świeżego szpinaku
greenscarf
Kolorowa zapiekanka makaronowa 230Kolorowa, sycąca zapiekanka z makaronem pełnoziarnistym poleca się na szybki, jesienny obiad :) Składniki na dwie porcje: 1 szklanka pełnoziarnistego makaronu penne (u mnie Barilla) 150 g obranej dyni 4 łyżki startego żółtego sera 8 pomidorków koktajlowych 1/2 zielonej papryki 2 plastry owczego sera 1 łyżka pestek dyni natka pietruszki czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, sproszkowane suszone pomidory sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Makaron
Ze smakiem i z pasją
Zielona fasolka szparagowa zapiekana z pomidorami 205zacznę jeść :) To będzie moja kolacja, ale fasolka może spokojnie posłużyć jako dodatek do dania głównego. Składniki podane są na jedną osobę, jednak jeśli fasolka ma być dodatkiem do obiadu, to taka ilość składników może być odpowiednia dla dwóch osób. Składniki: 230 gramów fasolki szparagowej mrożonej, pokrojonej (ewentualnie świeża - pokrojona) 1 pomidor śliwkowy 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki kozieradki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zielona fasolka szparagowa zapiekana z pomidorami 205zacznę jeść :) To będzie moja kolacja, ale fasolka może spokojnie posłużyć jako dodatek do dania głównego. Składniki podane są na jedną osobę, jednak jeśli fasolka ma być dodatkiem do obiadu, to taka ilość składników może być odpowiednia dla dwóch osób. Składniki: 230 gramów fasolki szparagowej mrożonej, pokrojonej (ewentualnie świeża - pokrojona) 1 pomidor śliwkowy 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki kozieradki
Szczęśliwa kuchnia