włożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą z oliwek, dodać suszone lub świeże zioła takie jak tymianek, majeranek czy oregano, wymieszać i włożyć do piekarnika na kwadrans. Otrzymujemy dodatek do obiadu lub świetną bazę na kremową zupę. Lubię, gdy w koktajlu jest coś do pochrupania. Tym razem postawiłam na blanszowane, ekologiczne migdały, które podobnie jak nasiona dyni, pestki słonecznika i sezamu
Moja smaczna kuchniasyrniki posłużyły nam za drugie danie na obiad. Pasowały nam na słono, ale na słodko też zamierzam je zrobić ;) Składniki na 6-7 placuszków 250 gr sera twarogowego 2 czubate łyżki mąki + do obtoczenia 1 jajko 1/2 główki cebuli zeszklonej 2 szczypty proszku do pieczenia sól, pieprz do smaku 1. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego mąkę, szczypty proszku
Gotowanie...to proste !Lubię dania, które robią się szybko, ciekawie smakują i ładnie wyglądają. Dlatego na obiad niedzielny lub przy specjalnej okazji robię rolady z różnymi farszami. Jeszcze szybciej robi się faszerowane polędwiczki. Sposób ich wykonania podpatrzyłam w programie Ewy Wachowicz. Wykorzystałam jednak inne składniki do nafaszerowania. Składniki (na 3 porcje): polędwiczka wieprzowa 15 oliwek pół papryki (u mnie pomarańczowa) kawałek chorizo pół
Weekendy w domu i ogrodziebardzo szybko i łatwo, a dodatkowo w oparciu o powszechnie dostępne składniki. Pani Daria zachęca do jedzenia produktów sezonowych i lokalnych. W książce znajdziemy przepisy na śniadania, drugie śniadania, obiady, desery i kolacje. Ja osobiście mam zamiar kilka z nich wypróbować w swojej kuchni np. poranną sałatkę jajeczną z jabłkiem, soczewica z pieczonymi burakami, kapustą włoską i kozim serem
Cynamonowe szczęścieChciałabym, żeby ta książka stała się dla Ciebie, drogi Czytelniku, przewodnikiem po zdrowej i smacznej kuchni. Przedstawiam sposoby na stworzenie najprostszych sałat, dań bez soli, podaję przepisy na śniadania, obiady, kolacje, desery oraz podpowiadam, co jeść przed i po treningu. Słowem, jest tu wszystko potrzebne do tego, by rozpocząć przygodę ze zdrową kuchnią. Zachęcam jednak, żeby moje przepisy były
Z Kuchni Do KuchniCzęsto zdarza się, że ugotujemy na obiad za dużo ziemniaków. Co wtedy z nimi zrobić, wyrzucić? Nie! Kolejny raz odsmażać? Nie! Upieczone w przyprawach zyskują nowego życia i nowego smaku:). Zachęcam do stworzenia swojej kompozycji smakowej lub zainspirowania się moją. 1/2 kg ziemniaków 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki soli
Szefowa kuchnisię w tej książce. Jest ich mnóstwo, bo aż 150 ! Wszystkie potrawy są sprawdzone i zdrowe. Książka została podzielona na poszczególne trymestry , w których znajdują się przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przegryzki . Książka zawiera też mnóstwo informacji dotyczących żywienia w ciąży, wiele praktycznych wskazówek , mitów oraz dokładne wyliczenia kaloryczności, białka, tłuszczów, węglowodanów i błonnika - w każdej proponowanej
Di gotujeJeśli szukasz efektownej przekąski na imprezę lub po prostu pomysłu na obiad - to mam coś dla Ciebie. Przygotowane dziś przez mnie mini tarty bardzo mi się podobają wizualnie i z dumą podałabym je gościom podczas imprezy, spotkania, itp. Nie tylko super się prezentują, ale i smakują. Bardzo łatwo i szybko się je szykuje. Ciasto, mimo, że bezglutenowe, nie rozpada się
Jeść, by żyć w zdrowiuwłaśnie jakieś "zaćmienie" kulinarne, je kanapki już piąty dzień z rzędu z braku chęci i pomysłów na gotowanie. Mnie samej też czasem ciężko wpaść na nawet najłatwiejszy pomysł na obiad. Być może ten przepis będzie dla Ciebie ratunkiem. To danie nie wymaga dużego nakładu pracy, czasu i pieniędzy. Można je nazwać potrawą dla leniuchów lub zapracowanych. Mimo prostoty wykonania, smakuje
Jeść, by żyć w zdrowiudomu nic się nie marnuje. Ten deser powstał z nadmiaru kaszy jaglanej, ugotowanej do obiadu. Na pomysł, co zrobić z tą nadwyżką wpadłam szybko i równie prędko przygotowałam pyszny smakołyk. Wystarczyło siedem składników i woda, by wyczarować małe co nieco dla dziecka i siebie. Mam wielką satysfakcję, gdy zrobię coś z niczego. A gdy jest to dodatkowo bogate odżywczo
Jeść, by żyć w zdrowiuWielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kotletów i moja rodzina należy do tego grona. Podczas, gdy jedni ubijają mięso na schabowe, ja gotuję soczewicę i kaszę, co stanowi bazę do moich wegańskich kotletów. Rośliny strączkowe w połączeniu z kaszą jaglaną tworzą idealny farsz. Kotlety takie bardzo łatwo dają się uformować, nie kruszą się zbytnio po upieczeniu
Jeść, by żyć w zdrowiuFalafel! Wstyd się przyznać, że to jedno z najpopularniejszych dań wegańskich odkryłam dopiero kilka miesięcy temu. Bardzo mi posmakowały i często przygotuje je na obiad lub jako przekąskę. Moja wersja tych uroczych kotlecików zawiera szpinak i marchewkę, odróżniając się tymi składnikami od tradycyjnych falafli. Mogą one uchodzić za roślinny substytut mięsnych pulpecików. Są idealne dla tęskniących za smakiem smażonego
Jeść, by żyć w zdrowiuśniadanie: 4 marchewki, ćwiartkę główki kapusty, dwa pęki botwinki, 4 laski selera i dwie duże garści kiełków słonecznika? Byłoby ciężko. Samo przeżuwanie tych warzyw zajęłoby Wam do czasu obiadu. Lepiej wrzucić wszystko to do wyciskarki i wypić łatwo przyswajalny, bogaty w witaminy sok. Nie eliminujcie ze składników kapusty! To ona jest królową tego soku za sprawą obecnej w niej
Jeść, by żyć w zdrowiudanie bogate w roślinne białko, wapń, żelazo, zdrowe kwasy tłuszczowe i gamę witamin. Wasz organizm będzie wdzięczny za taką porcję zdrowia. Namoczcie kaszę, nasiona i przygotujcie to jutro na obiad. Dzięki moczeniu, substancje w nich zawarte są w 100% wchłanialne, a kwas fitowy (hamujący przyswajanie wapnia, żelaza, magnezu, cynku i miedzi) ulega neutralizacji. Naleśniki na bazie gryki i quinoa łatwo
Jeść, by żyć w zdrowiu