Papryka faszerowana soczewicą i kaszą jaglaną 237Pyszny pomysł na bezmięsny obiad, choć dzięki soczewicy nie pozbawiony białka :) Farsz z kaszą jaglaną jest pyszny i sycący, koniecznie wypróbujcie przepis! SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja - 260 kcal) 4 duże papryki - u mnie czerwone 1 cebula 100 g czerwonej soczewicy 100 g kaszy jaglanej puszka pomidorów w kawałkach (400 g) pół pęczka bazylii lub natki pietruszki 4 listki
Moje Kuchenne Rewelacje
z poprzedniego dnia ziemniaki z mozzarellą... 199łyżeczka, mozzarella kulki małe 2 opakowania, masło - ile potrzeba, tarta bułka - ile potrzeba, zielenina - ile potrzeba ziemniaki ugotować dzień wcześniej, zawsze gotuję więcej ziemniaków w danym dniu na obiad i zostawiam przykryte w lodówce na następny dzień naczynie żaroodporne 20 cm średnicy posmarować masłem, obsypać tartą bułką ziemniaki drobno pokroić w misce, wymieszać z przyprawą do ziemniaków, czosnkiem granulowanym, pokrojoną
W Mojej Kuchni Lubię
Bigos 4 kapusty 489Nietypowy przepis na lekkostrawny i szybki bigos. Nietypowy bo z dodatkiem kilku rodzajów kapusty takiej jak pekińska. Idealna propozycja na piątkowy obiad Składniki na 6 porcji: 400-500 g kapusty kiszonej 400-500 g kapusty pekińskiej (pół dużej główki) 2 kapusty PakChoi 100-150 g cykorii 250 pieczarek, najlepiej brązowych 300 g marchwi (u mnie była to pomarańczowa i fioletowa
greenscarf
Pizza pepperoni z oliwkami i kaparami 227Pizza, wbrew pozorom, jest bardzo łatwym pomysłem na obiad, podwieczorek czy kolację. Za każdym razem, dzięki innym składnikom i proporcjom smakuje inaczej, zaskakuje. To jest smaczne:) A z takiego ciasta możecie przygotować pyszną focaccie (np. z rozmarynem i oliwkami, suszonymi pomidorami), mini cebularze, bułeczki. Do tego różne dodatki, np. do bułek sezam, ziarna, suszone owoce i jest miło, smacznie, inaczej
Zasmakuj Kuchni
Dorsz zapiekany w sosie grzybowym z kruszonką 178dobra rybka podana w aromatycznym grzybowym sosie z dodatkiem młodych ziemniaków Pyszny rybny obiad. Dorsz w chrupiącej kruszonce smakuje wspaniale. Składniki: 2 filety z dorsza 4 duże pieczarki 4 borowiki pół szklanki śmietany 18% łyżeczka musztardy sól, pieprz, lubczyk mały pęczek cienkiego szczypioru masło klarowane składniki na kruszonkę: 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru pudru (możecie użyć także drobnego cukru
Zasmakuj Kuchni
Nie mam czasu na śniadanie. 179czasu na śniadanie. Jest takie stare i bardzo mądre przysłowie: Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi.Click To Tweet No właśnie, bo dobry The post Nie mam czasu na śniadanie. appeared first on MODA
MODA NA BIO
Pomysł na… polędwicę w pomidorach 172Polędwicę robi się szybko, więc przygotowanie obiadu nie zajmuje wiele czasu. Polędwicę kroimy w medaliony, które rozgniatamy delikatnie dłonią. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu. Rumienimy z dwóch stron smażąc krótko. Zmniejszamy temperaturę dodajemy sól, majeranek, tymianek i bazylię. Całość zalewamy szklanką przecieru pomidorowego lub pomidorami z puszki. Dodajemy łyżkę jogurtu i 2-3 łyżki parmezanu. Całość
Kucharzyca
Wesele z planem i ciasteczka orzechowe z czekoladą 201Duńskie śluby są bardzo zorganizowane. Tam nie ma czasu na nieprzewidziane zdarzenia; wszystko ma swoje czas i miejsce. Na czym właściwie to polega? Najpierw jest obiad, w czasie którego wygłaszane są toasty i, uwaga, śpiewane piosenki. Tak, tak; nie tylko państwo młodzi muszą się przyłożyć. Na najbliższej rodzinie również spoczywają pewne obowiązki. Jednym z nich jest ułożenie piosenki, która
Pożeraczka, czyli raz adobrze
KREM GRZYBOWY Z CHRUPIĄCĄ FRANCUSKĄ „GRZANKĄ” 304kryje się cały ogrom smaku, bo powstaje z suszonych grzybów. Bez zbędnych dodatków! Taka butelka zawiera koncentrat grzybowy idealny do przygotowania zup i kremów. Wspaniały pomysł na jesienny rozgrzewający obiad, albo np. zbliżające się wielkimi krokami Święta. Ja przygotowałam genialny ( ale to genialny ) krem grzybowy z dodatkiem ziemniaków i podałam go z pyszną „grzanką” z ciasta francuskiego. Całość
Ostra na Słodko
Zapiekanka z szynką i makaronem 529czasu na wymyślanie obiadu, robię zapiekankę. Ta jest wyjątkowo szybka i smaczna. Składniki (na niewielkie naczynie żaroodporne): 2 pełne garście makaronu (u mnie penne) 150 g dowolnej wędliny garść tartego żółtego sera 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz majeranek 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. 2. Do naczynia żaroodpornego dodać odrobinę oleju, wysmarować
Kuchnia domowa Ani
Gniazdka z cielęciny w sosie paprykowo bakłażanowym 193bakłażany, warzywa które królują jesienią. Do sosu dodałam serek dzięki czemu jest fajny kremowy. Makarony z sosami lubią wszyscy a moi domownicy uwielbiają takie jesienne obiady. Do klopsików dodałam suszone grzyby które nazbierałam sama. Jesień kojarzy mi się z grzybami i warzywami psiankowatymi. sos: 3 papryki czerwone 2 bakłażany 70 g koncentrat pomidorowy sól, pieprz 1 główka
wesoła kuchnia
Lekkie curry z bakłażanów 199takie połączenia składników które po prostu pasują i już, tak jest właśnie w przypadku bakłażanów i pomidorów, dodać do tego tylko trochę bajerów, kupkę ryżu i mamy lekki obiad. Jak zwykle zrobiłam ilości jak dla wojska, więc połowa sobie grzecznie czeka w lodówce (takie danie nawet 5 dni może spokojnie czekać). Składniki na 6 porcji: 3 bakłażany (około
greenscarf
Mix warzyw z piersią z kurczaka pieczonych w piekarniku 193Witajcie :) Jeśli nie macie czasu czy pomysłu na obiad a w lodówce zawsze macie jakieś tam warzywa to zapraszam na pyszne zapiekane takie oto danie, po prostu rewelacja z piersią z kurczaka smakuje wyśmienicie, a szczególnie ta dynia w przyprawach, mięciutka i delikatna którą uwielbiam. Zapraszam :) Składniki : 1/4 dyni hokkaido 4 ziemniaki duże 1 czerwona papryka
Sama słodycz i szczypta chili
Umbryjska zupa z soczewicy i prawdziwków 187tego, aby połączyć w przepisie smak soczewicy i grzybów. Wolę jednak jej chłopską wersję, czyli podaną z pajdą opieczonego chleba. Zupa jest gęsta, sycąca i idealna na jesienny obiad. Smakuje wybornie posypana natką pietruszki i polana dobrej jakości oliwą, której funkcją jest finalne doprawienie dania. Sięgnęłam po lekko pikantną oliwę Monini DOP Umbria o typowym dla tego regionu aromacie leśnego
Chilli Czosnek i Oliwa
Carpaccio z buraka 408niesamowitego aromatu, a smak jest dodatkowo podkreślony. Wystarczy dodać dobry ser wraz z oliwą z oliwek i zyskujemy fenomenalną i elegancką przystawkę. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do obiadu np. do confit z kaczki . Carpaccio z buraka Składniki: 4 średnie buraki kawałek sera pecorino oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz Buraki dokładnie myjemy i owijamy szczelnie folią aluminiową. Wkładamy
PatiGotuje