Zupa z porów, zupa porowa 236ciekawa smaku zupy porowej. Pewnie z zupą porową jest jak z cebulową. Albo ją pokochacie, albo będziecie omijać szerokim łukiem. Zupę po raz pierwszy zaserwował nam tata, podczas niedzielnego obiadu. Już od wejścia do mieszkania, w powietrzu unosił się zapach cebuli i porów krojonych…Jak się domyślacie, odrzucało mnie. Ale przecież nie wypada, choćby nie spróbować zupy z porów
Mieszam w Garnku
Najlepsze ciasteczka imbirowe i kolacja z prawdziwego zdarzenia 220mucha tuż po dziewiątej. Nie byłam w stanie wykrzesać z siebie choćby najmniejszej iskierki pobudzającej do działania. Wczoraj natomiast, razem z moją nową współlokatorką, załapałyśmy się na bardzo specjalny obiad. W części szkoły przeznaczonej dla gastronomów odbywał się pokaz ich sztuki kulinarnej - przygotowywali trzydaniowy posiłek dla swoich bliskich, pod czujnym okiem szefa kuchni. Trochę po znajomości, trochę czarującymi uśmiechami, udało
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Buraki z ogórkiem kiszonym 190Buraki jako fajny dodatek do obiadu, trochę inna wersja na zimno z ogórkiem kiszonym. Składniki: 500 g buraków 500 g kiszonych ogórków 1 cebula sok z 1 cytryny 2 łyżki oleju lub oliwy 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz cukier do smaku Buraki ugotować, ostudzić i obrać. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach
talerz przyjemności
Jarmuż z kasztanami 217Szukając propozycji na kolację wigilijną, zajrzałam do starych książek kulinarnych z początku XX wieku. Bardzo popularną potrawą w tamtych latach był jarmuż. Maria Gruszecka, w książce 366 obiadów z 1895 roku podając propozycje dań wigilijnych wymienia jarmuż z kasztanami . Niestety przepisu na nie już nie podaje. Poszukałam w innych książkach i znalazłam, przepis na jarmuż z kasztanami , w Nowoczesnej Kuchni
królestwo garów
ŚWIĄTECZNY ROSÓŁ WOŁOWO-DROBIOWY 209ŚWIĄTECZNY ROSÓŁ WOŁOWO-DROBIOWY Jak z powodzeniem przygotować najlepszy domowy rosół z drobiu i wołowiny - sprawdzony przepis krok po kroku. Długo gotowany na dobrej wodzie, z
Moja Książka Kucharska
Parówki po szwedzku 224Polsce takie austriackie danie nazywane kotletem schabowym, który pojawia się na talerzu zazwyczaj w towarzystwie ziemniaków i surówki z kapusty. Rzadziej z mizerią. Szwedzi też mają typowe dla siebie obiady. Po tej stronie Bałtyku, nie wyobrażamy sobie jeść parówki jako pełnoprawny główny składnik w towarzystwie ziemniaków i surówki. Po tamtej jak najbardziej. Jadają je z tłuczonymi ziemniakami i czymś
Kryzysowa Książka Kucharska
Zapiekanka gyros. 181Ryż, pierś kurczaka, warzywa, ser i mamy pyszną zapiekankę. Robiłam ostatnio na obiad. Bardzo dobra. W internecie można znaleźć wiele przepisów na te zapiekankę, w różnych wersjach. Ja skorzystałam z przepisu Kasi z bloga Gotuj z cukiereczkiem. Składniki: 2 woreczki ryżu ( u mnie jaśminowy) 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 czerwona papryka 5-6 ogórków korniszonów 300 g. sera żółtego
Agusiowe smakołyki
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą 239Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszny i szybki obiad. Coś dla fanów szpinaku i ricotty. Składniki na naleśniki: 1 szkl mąki orkiszowej, np. TOTA 1 szkl mleka 1 szkl wody gazowanej 1 jajo szczypta soli oliwa Składniki na farsz: 250 g szpinaku w liściach, umytego i osuszonego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 250 g sera ricotta 1/2 łyżeczki gałki
Trufelkowo
Pierś z kurczaka smażona w papierze do pieczenia - bardzo soczysta 207okazje spróbować gotowych papirusów do smażenia piersi z kurczaka było to dobre ale nie na tyle aby kupować to systematycznie. Ostatnio domownikom zamarzyła się soczysta pierś z kurczaka na obiad więc postanowiłam wypróbować papirus w wersji 100% domowej :) I to był strzał w dziesiątkę! Tak soczystej i pysznej piersi jeszcze nie jadłam! Zapraszam do wypróbowania :) Czytaj więcej
Pychotkaaa
Jak ugotować pyszny kapuśniak? Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty i z wędzonymi żeberkami. 229się nią w Boże Narodzenie albo przygotowując bigos. Jednak nigdy nie może zabraknąć przepysznej zupy z jej udziałem. Bo to nie tylko wspaniały smak dzieciństwa, ale i pożywny, przepyszny obiad. Za to Tata, człowiek, który we wojsku spędził kilka lat, wniósł do domu przyzwyczajenie, że kapuśniak , tak jak i grochówka , musi być ugotowany na wędzonych żeberkach. Tak przygotowaną zupę
Poezja Smaków - blog kulinarny
PIECZONY KURCZAK Z MIĘTĄ, CZOSNKIEM I CYTRYNĄ 179być według mnie idealny pieczony kurczak. I ten taki właśnie jest – z wyraźną nutą cytryny, miętowym tłem i ulubionym czosnkiem. Znakomity zarówno prosto z pieca jako główny element obiadu, jak i część kanapki następnego dnia. Gorąco polecam! Składniki: 1 surowy kurczak 1 l maślanki 0,5 główki [...] Artykuł PIECZONY KURCZAK Z MIĘTĄ, CZOSNKIEM I CYTRYNĄ pochodzi z serwisu sandrafrej.com
SandraFrej.com
Orkiszowe naleśniki 203Chyba każdy lubi naleśniki! Wolicie jeść je na słodko, czy na słono? Na śniadanie, czy na obiad? Zrolowane, czy złożone w kopertę? Dzisiaj proponuję przepis podstawowy na naleśniki z mąki orkiszowej! Składniki na naleśniki: 1 szkl mąki orkiszowej, np. TOTA 1 szkl mleka 1 szkl wody gazowanej 1 jajo szczypta soli oliwa Wykonanie: Mąkę, mleko, wodę gazowaną, jajko i szczyptę
Trufelkowo
nadziane wątróbką z kurczaka mielone kotlety... 232potem bez przykrycia z 5 minut na dużym ogniu, można raz obrócić kotlety - mielone kotlety z papryką i nadziane wątróbką kurczaka są pyszne, wyśmienicie smakują i na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO!!! Podejmij kulinarne wyzwanie Oleju Wielkopolskiego! "zobacz TUTAJ
W Mojej Kuchni Lubię
Warzywa pieczone 252Idealne na domowy obiad, pożywne, bardzo zdrowe. Przyprawiam je vegetą natur (wtedy już nie solę), pieprzem, majerankiem. Dodaję do aromatu cebulkę i kilka ząbków czosnku, pod koniec duszenia zdejmuję pokrywkę i przyrumieniam. Ziemniaków nie obieram, w skórce jest wiele witamin. Wcześniej nie obgotowuję warzywa, szczególnie ziemniaków, cały smak zostawiam. Podaję same, wystarczy, są wspaniałe i sycące! Możemy do nich dodać
Zasmakuj Kuchni
Babka serowa i stylowe pomysły na świąteczny prezent 281pewno zachwycą obdarowanych. Ja już w planach mam zakup takich upominków. Rodzina nie raz zachwycała się moim pięknym posrebrzanym zestawem obiadowym z łyżką do bulionu HEFRA , podczas wspólnych obiadów, podobnie jak uroczą posrebrzaną małą łyżeczką różyczką , która towarzyszy nam przy każdym rodzinnym spotkaniu. Wspaniale prezentuje się w każdej cukiernicy. Polecam wam zapoznać się z całą ofertą polskiej marki Hefra . Styl
Słodkie okruszki