Zapraszam na smaczny i zdrowy obiad typu fast food. Taki zrobiony w domu jest dużo zdrowszy i tańszy. I wcale nie tak trudny do przygotowania. Polecam Składniki: 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 jajka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia oraz: pomarańcza 1/4 czerwonej papryki kilka liści sałaty lodowej pomidor średni kawałek
słodkie i nie tylko historie kulinarnechrupiącą skórką z wywaru można zrobić sos, ja zamroziłam do sosu do makaronu czy kopytek - udka mają chrupiącą skórkę i są soczyste, są smaczne i na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa na kolację........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 6 średniej wielkości ziemniaków, opakowanie mozzarelli, 10 dag tartego
JejKuchniaPyszne i sycące danie jednogarnkowe w wersji ekspresowej. Wystarczy kawałek boczku, kiełbasa, fasolka z puszki i w kilka minut obiad mamy gotowy :) Składniki: 2 puszki fasolki 150 g boczku wędzonego 250 g kiełbasy 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy olej do smażenia 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego majeranek sól, pieprz
magiczna kuchnia KasiPomysł na pyszny, zdrowy i bezmięsny obiad np. w piątek. Przecież nie zawsze musi być mięcho " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Kotlety robi się naprawdę szybko i nie wymagają wielkich umiejętności kulinarnych. Do przygotowania sosu użyłam gotowego koncentratu pomidorowego z przyprawami „Winiary”, dodałam tylko śmietanę kremówkę, odrobinę soli , pieprzu i… gotowe! Będąc zabieganym
Oryginalny smakMakaron z kurczakiem, pieczarkami i zielonym groszkiem to szybki wczorajszy obiad. Do tradycyjnego zestawu makaronu, kurczaka i pieczarek dodałam zielony groszek, by ożywić kolorystykę dania. Udało się, wszystkim smakowało połączenie makaronu i zielonego groszku – a to wszystko przygotowałam w jednym garnku. Szybkie, jednogarnkowe danie obiadowe z mięsem, warzywami i energią! Polecam. Z poniżej podanych... Więcej The post Makaron
Magiczny Garnekmłodszego rodzeństwa - słodki obiadek dla tych łakomczuszków to coś, co zawsze ich zadowala. Czasami taka odmienność od tradycyjnych ziemniaczków jest bardzo dobra, dla nas to jak połączenie obiadu - bo sycące i deseru - bo na słodko, a jednocześnie bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Składniki (Na około 6 szt.) Na ciasto: 1,5 szklanki mleka 2 jajka
My sweet a lifenazwa pochodzi od słowa kartofel (po polsku ziemniak), z którego to były pierwotnie przygotowywane. Wracając do pierwotnej receptury postawiłam wykorzystać odrobinę ugotowanych ziemniaków z obiadu - w efekcie powstały kartofelki, które w smaku nie różniły się od tych kupnych. Warto spróbować je samemu przygotować - ziemniaki w ogóle nie są wyczuwalne w smaku, całość bardziej przypomina marcepan
My sweet a lifeLeniwce Pierogi, które tak właściwie pierogami nie są, ale dobrze sprawdzą się na leniwe obiady, bo właściwie nie potrzebują wiele czasu na przygotowanie, zaledwie około 15 min. Składniki: Na ciasto: 60 dag tłustego twarogu 4 jajka 8 czubatych łyżek mąki + mąka do podsypywania 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo: masło cukier jagody (mogą być świeże lub z kompotu) Przygotowanie
My sweet a lifeDeser ryżowy Danie, które może być zarówno smacznym obiadem, jak i przepysznym deserem. Ryż, który smakuje jak Belriso, przełożony dżemem truskawkowym, zwieńczony musem jabłkowym z cynamonem i przepyszną kruszonką, całość przypomina nieco szarlotkę, jednak w smaku jest na prawdę wyjątkowe. Składniki: Na ryż na mleku: 200 g ryżu 600 ml mleka 2 łyżki masła 0,5 łyżeczki soli
My sweet a lifebułka tartą i posypane cukrem pudrem są równie dobre, szczególnie dla tych, co lubią słodkie dania. A można je przygotować np. na kolację, jeśli po obiedzie zostały wam ugotowane ziemniaki. Składniki: (Na około 13 sztuk) 500 g ugotowanych ziemniaków (lekko osolonych) 1 łyżka masła 100 g mąki pszennej + do podsypania 1 jajko Dodatkowo: 2 łyżki masła
My sweet a lifeciekawa smaku zupy porowej. Pewnie z zupą porową jest jak z cebulową. Albo ją pokochacie, albo będziecie omijać szerokim łukiem. Zupę po raz pierwszy zaserwował nam tata, podczas niedzielnego obiadu. Już od wejścia do mieszkania, w powietrzu unosił się zapach cebuli i porów krojonych…Jak się domyślacie, odrzucało mnie. Ale przecież nie wypada, choćby nie spróbować zupy z porów
Mieszam w Garnkumucha tuż po dziewiątej. Nie byłam w stanie wykrzesać z siebie choćby najmniejszej iskierki pobudzającej do działania. Wczoraj natomiast, razem z moją nową współlokatorką, załapałyśmy się na bardzo specjalny obiad. W części szkoły przeznaczonej dla gastronomów odbywał się pokaz ich sztuki kulinarnej - przygotowywali trzydaniowy posiłek dla swoich bliskich, pod czujnym okiem szefa kuchni. Trochę po znajomości, trochę czarującymi uśmiechami, udało
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBuraki jako fajny dodatek do obiadu, trochę inna wersja na zimno z ogórkiem kiszonym. Składniki: 500 g buraków 500 g kiszonych ogórków 1 cebula sok z 1 cytryny 2 łyżki oleju lub oliwy 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz cukier do smaku Buraki ugotować, ostudzić i obrać. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach
talerz przyjemnościSzukając propozycji na kolację wigilijną, zajrzałam do starych książek kulinarnych z początku XX wieku. Bardzo popularną potrawą w tamtych latach był jarmuż. Maria Gruszecka, w książce 366 obiadów z 1895 roku podając propozycje dań wigilijnych wymienia jarmuż z kasztanami . Niestety przepisu na nie już nie podaje. Poszukałam w innych książkach i znalazłam, przepis na jarmuż z kasztanami , w Nowoczesnej Kuchni
królestwo garów