Tegoroczny okres jesienno zimowy jest dla mnie bardzo szczególny. Treningi, praca po godzinach, pisanie pracy magisterskiej, powoli zbliżająca się sesja i przygotowywanie się do obrony. W
Życie ze smakiempowiecie na taki dodatek do obiadu? Pyszna, zdrowa surówka z czarnej rzepy, to prawdziwa bomba witaminowa. Nie przez przypadek mamy okazję jeść ją Jesienią, kiedy to witaminki są nam bardzo potrzebne. Pyszna jest solo, ale równie dobrze smakuje w połączeniu z marchewką czy kiszonym startym ogórkiem .Polecam wszystkie wersje. Składniki: 3 rzepy ok 500 g 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Gosia gotujelata...kiedy jeszcze na studiach zachwycał się nimi mój kolega. W końcu, po długich namysłach, przeszperaniu połowy internetu, zakupieniu soczewicy w najbardziej pożądanym kolorze, ogłosiłam domownikom, że oto robię obiad! Nie byle jaki, bo staropolską potrawę wywodzącą się z pogranicza polsko-litewskiego, więc na Święto Narodowe będzie akurat, trochę symbolicznie i bez gęsiny. Pech chciał, że to nie do końca
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKapustę i cebulę drobno poszatkować,posolić do smaku i odstawić na 10-15 minut. Następnie dodać ocet,cukier,koperek i majonez. Wymieszać dokładnie razem wszystkie składniki. Podawać do obiadu
Kolorowa kuchnia ElkiOstatnimi czasy pogodna niestety nas nie rozpieszcza. Zima nadchodzi wielkimi krokami, poranne przymrozki stają się już codziennością. Osobiście w pewien sposób mnie to cieszy, ponieważ lubię
Życie ze smakiemDziś przepis na pstrąga pieczonego z warzywami. Danie szybkie jak również i łatwe do zrobienia. Do tego bardzo smaczne, zdrowe i kolorowe. Idealne na piątkowy obiad . Składniki: 2 pstrągi 500 g warzyw marchewka, kalafior
magiczna kuchnia Kasisię nie zawiodłam na jakości ich mięsa. Dobrze przygotowane mięso jest soczyste, kruche i pyszne. Wystarczy sól, pieprz, może jakieś zioła a w efekcie po kilku minutach mamy wyborny obiad. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzdecydowanie coś innego. Zamiast jabłek dodałam rodzynki, których miałam aż nadmiar w domu, pozostałości z przygotowywania chleba z rodzynkami i sernika. Wyszły tak pyszne, że nawet mój Mąż przed obiadem kilka podkradł;D Nie powiem – było to bardzo słodkie – pod każdym możliwym względem. Zaczynamy!;D Racuchy z rodzynkami Racuchy z rodzynkami Składniki: (wyszło 26 racuchów) 3 szklanki mąki
Zasmakuj KuchniDziś na obiad klopsiki z mięsa indyczego przyprawione sporą ilością majeranku i przypraw. Pachną czosnkiem z delikatną nutką suszonych pomidorów. Wszystko to, razem z marchewką i groszkiem, zatopione zostało w sosie bolońskim Jamar . Jest naprawdę pysznie! Danie podaję najczęściej z krótkim makaronem typu świderki, penne, kolanka lub kaszą, brązowym ryżem. Gdy jesteśmy bardzo głodni wcinamy ot tak, ze świeżą bagietką
Zasmakuj KuchniBardzo często na moim stole pojawia się pieczona papryka – uwielbiam ją. Jeśli połączyć ją z pysznym mięsem mamy obiad idealny. Dzisiejsze danie więc dla mnie takie jest;) Aromatyczna, pachnąca papryka, do tego pyszne pomidorki, ze ślicznie pękniętą skórką, no i mięso – pieczone, soczyste, doprawione jedynie solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem, a jednocześnie bardzo aromatyczne. Pychota. Ps. Papryka niestety
Smaki Na TalerzuZupa krem z kalafiora z serem pleśniowym i szynką parmeńską - czy znacie lepszą propozycję na weekendowy obiad? Pyszna, aksamitna, tej zupie nikt się nie oprze, a dodatek szynki doskonale podkreśli jej smak. Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym należy moich ulubionych. Przygotowuję ją równie często, jak gulasz kolożwarski i żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej Zupa
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszny pomysł na bezmięsny obiad, choć dzięki soczewicy nie pozbawiony białka :) Farsz z kaszą jaglaną jest pyszny i sycący, koniecznie wypróbujcie przepis! SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja - 260 kcal) 4 duże papryki - u mnie czerwone 1 cebula 100 g czerwonej soczewicy 100 g kaszy jaglanej puszka pomidorów w kawałkach (400 g) pół pęczka bazylii lub natki pietruszki 4 listki
Moje Kuchenne Rewelacjełyżeczka, mozzarella kulki małe 2 opakowania, masło - ile potrzeba, tarta bułka - ile potrzeba, zielenina - ile potrzeba ziemniaki ugotować dzień wcześniej, zawsze gotuję więcej ziemniaków w danym dniu na obiad i zostawiam przykryte w lodówce na następny dzień naczynie żaroodporne 20 cm średnicy posmarować masłem, obsypać tartą bułką ziemniaki drobno pokroić w misce, wymieszać z przyprawą do ziemniaków, czosnkiem granulowanym, pokrojoną
W Mojej Kuchni LubięNietypowy przepis na lekkostrawny i szybki bigos. Nietypowy bo z dodatkiem kilku rodzajów kapusty takiej jak pekińska. Idealna propozycja na piątkowy obiad Składniki na 6 porcji: 400-500 g kapusty kiszonej 400-500 g kapusty pekińskiej (pół dużej główki) 2 kapusty PakChoi 100-150 g cykorii 250 pieczarek, najlepiej brązowych 300 g marchwi (u mnie była to pomarańczowa i fioletowa
greenscarfPizza, wbrew pozorom, jest bardzo łatwym pomysłem na obiad, podwieczorek czy kolację. Za każdym razem, dzięki innym składnikom i proporcjom smakuje inaczej, zaskakuje. To jest smaczne:) A z takiego ciasta możecie przygotować pyszną focaccie (np. z rozmarynem i oliwkami, suszonymi pomidorami), mini cebularze, bułeczki. Do tego różne dodatki, np. do bułek sezam, ziarna, suszone owoce i jest miło, smacznie, inaczej
Zasmakuj Kuchni