Sałata w śmietanie z cebulką - najlepsza do obiadu! 210pozoru zwyczajny dodatek do obiadu jest jednym z naszych ulubionych:). Z powodzeniem zastępuję surówki i mizerię a przygotować można ją w kilka chwil. 1 główka sałaty lodowej 1 średnia cebula 330g śmietany sól, pieprz 1. Sałatę siekamy, cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. 2. Wszystko mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchni
Serowa rolada z mięsem mielonym i pieczarkami 1497Rolada z żółtego sera zawinięta z mięsem mielonym, dobrze doprawionym i z dużą ilością pieczarek. Taka roladę kroimy na grube plastry i podajemy jako danie główne
https:KKuchniaMniam
Kaczka, wcale nie taka dziwaczka 148zbyt często, przyznaję i karnie biję się za to w pierś, własną, nie kaczą :) Kiedy jednak się pojawia, to zawsze jest duże kulinarne święto, nawet jeśli jest to zwykły obiad w środku tygodnia. Choć muszę przyznać, że każdy nasz wspólny posiłek jest wyjątkowy i wcale nie dlatego, że zdarza się to rzadko. Codziennie jemy wspólnie. Te chwile są cenne
Pichceniomania
Gnocchi ziemniaczane 180ulubionym sosem lub pesto. Gnocchi bardzo smaczne są odsmażane. Odsmażam je zawsze na mieszance oliwy z oliwek i masła. Artykuł Gnocchi ziemniaczane pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ryba z frytkami 242będą jasne i chrupiące. Usmażoną rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Rybę podajemy z frytkami. Artykuł Ryba z frytkami pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka z kaszą bulgur i pieczonymi warzywami 332lunch do pracy. Razem z mężem jesteśmy na biurowych etatach, więc nie mamy możliwości przygotowywania ciepłego posiłku w ciągu dnia. Taka sałatka, przygotowana poprzedniego dnia znakomicie się sprawdzi na obiad. A Wy co zabieracie do pracy? Sami przygotowujecie posiłki czy np. wolicie korzystać z cateringu? Składniki /2-3 porcje/: 200 g kaszy bulgur 1 czerwona Czytaj dalej... Artykuł Sałatka
Pasja Smaku
Filet z dorsza na puree z brokuła i ziemniaka 259Przepis na pieczony filet z dorsza na zielonym puree z brokuła i ziemniaka. To moja propozycja na piątkowy obiad w ramach #fishfriday. W tym przepisie sprawdzi się dobrze zarówno filet z dorsza, jak i każdej innej białej ryby – może to być mintaj, sola czy halibut. Danie jest ekspresowe, da się go przygotować w pół godziny i jest bardzo smaczne
Dietolog
Kopytka 236blogu zabrakło jeszcze kopytek - pysznych kluch, które od czasu do czasu robię do obiadu. Tajemnicą udanych kopytek są dobre ziemniaki - najlepiej białe i sypkie. Bo im mniej mąki dodamy do ciasta, tym nasze kopytka będą miększe i delikatniejsze. A do kopytek bardzo pasują wszelakie sosy :) Składniki: 500 g ziemniaków 100 g mąki pszennej 1 jajko sól Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki
Kuchnia domowa Ani
Makaron soba z grzybami shimeji 173Gryczany japoński makaron soba z chrupiącymi i zdrowymi grzybami shimeji to sposób na błyskawiczny obiad w stylu azjatyckim. Jest to typowe danie stir-fry, czyli krótko smażona potrawa z jednej patelni. Grzyby Shimeji jadłam pierwszy raz i muszę przyznać, że są wyśmienite. Mają mocny smak umami, który tak bardzo jest ceniony w Japonii. Składniki na 2 porcje
wyzwania kuchenne
Roladki z kurczaka ze szpinakiem na zielonym ryżu 192jest strzałem w dziesiątkę. Smaki te świetnie się łączą i uzupełniają. Ja po prostu uwielbiam taki zestaw! Roladki z kurczaka ze szpinakiem na zielonym ryżu to świetna propozycja na obiad. Wystarczy dodać lekką surówkę i mamy pełnowartościowy i zdrowy posiłek. Roladki z kurczaka ze szpinakiem na zielonym ryżu Składniki: 2 piersi z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku (u mnie rozdrobniony
PatiGotuje
Niedziela: Pieczone udka z kurczaka w zalewie pomarańczowej 177dodatkiem suszonego czosnku, przypalony tu i ówdzie, jest chrupiący i smakowity jak chipsy. Taki sposób przyrządzania jarmużu jest idealny dla dzieci, które często nie przepadają za zieleniną na talerzu. Obiad podaliśmy z najprostszą z surówek – z czerwonej kapusty z pomarańczą i jabłkiem, skropioną sokiem z pomarańczy i cytryny. Składniki: 4 udka kurczaka 6 średniej wielkości ziemniaków 4 garści jarmużu
Niedzielny kucharz
Jesienne spaghetti z rydzami 243parmeńska, a hitem jest tarty drobno oscypek. Ten przepis powstał zupełnie przez przypadek. Często jeździmy do naszego domku w górach. Kiedy pakujemy się ze wsi do Warszawy na wyjazdowy obiad zjadamy to co jest w lodówce. Kiedyś zdarzyło się tak, że zostały tylko rydze, makaron i dwa plasterki prosciutto. Wyszło danie, które teraz powtarzamy co roku. Polecamy Wam to jesienne
Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – jesienią zielono mi 196musztarda 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego Filecik anchois Miód Sól Pieprz Pobierz listę zakupów Jak gotowaliśmy Tym razem, wyjątkowo, w niedzielę gotowaliśmy tylko na niedzielę, a przygotowanie obiadu zajęło nam minimum czasu. Pozostałe dania – głównie sałatki – przyrządzaliśmy na bieżąco. Nie były pracochłonne (zwykle ich przygotowanie nie trwało dłużej niż 15 minut) za to wyjątkowo lekkie
Niedzielny kucharz
Wtorek: Gryczotto z kaczką i orzechami 209kawałkami orzechów, stanowiąc doskonały podkład do soczystego mięsa. Nasze gryczotto podaliśmy na dwa sposoby: z pieczoną kaczką i z rybą. Filet z kaczki upiekliśmy w niedzielę przy okazji przygotowywania obiadu. Ale można ją równie łatwo i szybko usmażyć w czasie gdy gotujemy kaszę. Składniki: 2 filety z kaczki 400 g. Opcjonalnie dwa filety wędzonego pstrąga Pół szklanki palonej kaszy gryczanej
Niedzielny kucharz
Domowe tortille, czyli sposób na resztki pieczonego kurczaka 249smaku Zobacz też przepis na zupę pho na bulionie ze szkieletu pieczonego kurczaka. Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od kurczaka (wersja dla tych, którzy nie mają pozostałości z niedzielnego obiadu w postaci pieczonych piersi z kury). Myjemy mięso i kroimy w poprzek na plastry pół centymetrowej grubości. W głębokim naczyniu mieszamy miód z cytryną, dodajemy sól i przyprawy, mieszamy. Do zaprawy
Niedzielny kucharz