Staramy się zrezygnować z jedzenia wieprzowiny, dlatego indyk w ostatnim czasie jest częstym gościem na naszym stole. Powoli już zaczyna mi brakować pomysłów na obiady. To za długo się robi, na to nie mam składników, to ostatnio było, to zbyt kaloryczne... Aż w końcu przypomniałam sobie o duszonym indyku, którego robiłam kilka razy w różnych wariantach sosowych i postanowiłam nieco
Prosto z Kotłajeden z moich sposobów na wykorzystanie mięsa drobiowego, które zostaje po gotowaniu rosołu. Są naprawdę smaczne i super szybkie w przygotowaniu.Kilka składników, które są w każdej kuchni i obiad mamy gotowy. Bardzo bałam się o ich smak, ale są po doprawieniu o niebo lepsze niż zwykłe gotowane udko na drugi dzień. Kotleciki smakowały nawet mojej półtorarocznej Hani, która jest teraz
Krylowa Kuchniamogłam się oprzeć, zwłaszcza, że cena też zachęcająca. Miały być kluski z sosem grzybowym, no ale mąż jak zwykle zapytał o mięcho (musi być inaczej to nie obiad:))). Tak powstał dzisiejszy obiadek: cudnie pachnący gulasz grzybowy z mięciutkimi kluseczkami. Przepis na idealne kluski już podawałam, ale co mi tam, dla leniuszków podaję jeszcze raz:)) Na gulasz: 250 g świeżych grzybów
Krylowa Kuchniawzięło, jakoś tak do babcinych przepisów bardziej ciągnie i trochę mniej eksperymentuję. Tym razem prosta pieczeń schabowa. Delikatny pieczony schab w tradycyjnym sosie pieczeniowym, to moja propozycja na niedzielny obiad. Danie nieskomplikowane, a pięknie się prezentuje, do tego pyrki, kapucha zasmażana i można podejmować gości. Smacznie i prosto:) 600-700 g niezbyt chudego schabu 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek
Krylowa Kuchniadelikatnego i soczystego mięsa. Kaloryczność dania zmniejszyłam nacinając skórkę i wysmażając ją na suchej patelni. Jest to dość droga (przy czym niezwykle smaczna) propozycja, dlatego polecam danie na świąteczny obiad. 3 piersi z kaczki 2 duże kwaskowe jabłka listki świeżego rozmarynu sól i pieprz Piersi z kaczki umyć, osuszyć i ponacinać skórę tak, aby nie uszkodzić mięsa.Piekarnik rozgrzać
Krylowa Kuchniasurówka to istna bomba witaminowa, dodatkowo zrobiona na bazie jogurtu (zawiera tylko łyżkę majonezu), więc jest naprawdę zdrowa. Można ją podać do obiadu, szczególnie do dań mięsnych lub wsadzić w bułę z kotletem, tak czy tak jest pyszna. Ostra od chrzanu, słodka od jabłka i marchewki i lekko kwaskowa od cytryny. Jest nieco podobna do wszystkim znanego colesława, jednak
Krylowa Kuchniapierwsze wiem co jem, po drugie odpowiednio do dania mogę zmielić karkówkę, szynkę czy łopatkę. Aby uniknąć nudy w kuchni wystarczy nawet najpopularniejsze danie troszkę urozmaicić i mamy pyszny obiad. Tym razem padło na klasyczne mielone. No, ale żeby nie były już takie klasyczne wsadziłam do środka różyczki brokuła. Wyszło smacznie i ciekawie.Tak przygotowane kotlety to również fajny sposób
Krylowa Kuchniaprzeszkadza nam smak cebuli. Tą surówkę lubię najbardziej do mięs w sosie-lekko pikantny smak pora przełamany smakiem słodkiego jabłka. Polecam wypróbować ten prosty, tani i zdrowy dodatek do obiadu. 2 średnie pory 1 średnie jabłko 1/2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju sól cukier pieprz Z pora ściągnąć wierzchnie liście, odciąć zielone końcówki i dokładnie opłukać
Krylowa KuchniaPyszna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. Nadają się zarówno na obiad jak i na kolację. Polecam również na wielkanocny stół, bo są naprawdę smaczne i bardzo ładnie wyglądają. Niewiele więcej pracy jak przy tradycyjnych mielonych, a efekt i smak dużo lepszy. 450- 500 g karczku 1 cebula 1 mała kajzerka 13 jajek 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego koperku sól
Krylowa Kuchniaprzecież zawiera mnóstwo wartości odżywczych i składników prozdrowotnych.Pęczak to ulubiona kasza mojej babci i tak jak babcia gotuję ją pod kołdrą:) Tym razem zostało mi kaszy z obiadu, więc powstała pyszna, pożywna sałatka. 2 i 1/2 szklanki ugotowanego pęczaku 300 g sera feta 10 połówek suszonych pomidorów 20 szt oliwek Kalamata 3 łyżki siekanej zielonej pietruszki 4 łyżki oliwy
Krylowa KuchniaCiągle szukam nowych pomysłów na codzienny łatwy, ale nie nudny obiad. Tym razem padło na schab. Wyciągnęłam kotlety z zamrażarki, ale nie za bardzo miałam ochotę na oklepane schaboszczaki. Zrobiłam schab w sosie z warzywami. Mięso wyszło mięciutkie, a marchewka i fasolka szparagowa dodały słodyczy potrawie. Mięsko jest w pysznym sosie, więc można je podać z ziemniakami lub kaszą
Krylowa Kuchniaczerwona papryka i domowe korniszony. Sałatka nie jest ciężka bo zawiera tylko łyżkę majonezu, reszta to lekki jogurt grecki. W sałatce z powodzeniem można wykorzystać resztki niezjedzonego z obiadu pieczonego kurczaka. 200 g makaronu w kształcie ryżu 1 puszka kukurydzy 1 duża czerwona papryka 5 średnich korniszonów 8 małych pieczonych udek (z kośćmi ważyły 500g) 1/2 słodkiej cebuli
Krylowa Kuchniakremowym wnętrzem ). Całość zalałam przepysznym serowym beszamelem z dodatkiem parmezanu. Zapiekanka może nie wygląda najlepiej, ale jest naprawdę pyszna. Zapiekanka ma tylko kilka składników, dlatego jest idealna na ekspresowy obiad. 1 średni brokuł 2 piersi z kurczaka 250 g sera buratta (w kulki), można zastąpić serem mozzarella 200 g grubego makaronu (u mnie świderki) sól pieprz papryka słodka mielona czosnek
Krylowa Kuchniapozostały po niedzielnym rosole, farsz nie jest suchy dzięki temu iż dodałam do niego również warzywa z rosołu. Kotlety podałam z pieczarkowym sosem. Jeśli zostaną wam gotowane ziemniaki z obiadu, a w lodówce leży mięso z rosołu, nie wahajcie się, zróbcie te pyszne kotleciki. Są na prawdę smaczne, a do tego ograniczamy marnowanie żywności:) Na 16 kotletów: 2 kg ugotowanych
Krylowa Kuchniajest smażona, a pieczona i nie zawiera w sobie dodatkowego tłuszczu ze smażenia, ani bułki tartej, jest zatem zdrowsza i mniej kaloryczna. Jest to idealna propozycja na codzienny obiad jak i na domowe przyjęcia, jest mniej pracochłonna niż "zwykłe" mielone z patelni i zdecydowanie lepiej się prezentuje. Na roladę: 500 g karczku (może być łopatka wieprzowa) 1 mała czerstwa
Krylowa Kuchnia