Dziś przepis na klasyczną pieczeń, według przepisu mojej babci. Mięso jest niesamowicie aromatyczne i smaczne. Idealne na obiad, a po wystudzeniu na kanapki. Polecam. Składniki na pieczeń z łopatki wieprzowej w majeranku z czosnkiem: 1,5 kg łopatki wieprzowej- kulki lub szynki, lub karczku 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz (najlepiej czosnkowy) 2 liście laurowe Mięso
Rozpustne gotowaniejuż o znalezieniu miejsca na nieodśnieżanym pracowniczym parkingu. To samo po pracy ;( Ale gdy już w końcu wrócę do domu mam ochotę na pożywny, gorący obiad. Wczoraj ugotowałam zupę gulaszową. aromatyczną, pikantną, pyszną! Polecam na rozgrzewkę ;) Składniki na polską zupę gulaszową: 500 g mięsa (wieprzowina, wołowina) 2 łyżki oleju 400 g cebuli 2-3 ząbki czosnku
Rozpustne gotowanieZapraszam na włoskie kluski skąpane w niesamowicie smacznym botwinkowym sosie, czyli na pyszny, wiosenny obiad. Zachwyca smakiem, polecam! Składniki na gnocchi w botwinkowym sosie: 1 kg ugotowanych w mundurkach, w osolonej wodzie, mączystych ziemniaków (sypkich) 1 szklanka mąki 1 małe jajko Zimne ziemniaki obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy, żeby mąka oblepiła ziemniaki. Następnie
Rozpustne gotowanieKolejna propozycja na pyszną surówkę z kapusty, tym razem z czerwonej. Bardzo nam smakuje! Idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu lub jako składnik pity czy hamburgerów. Świetnie się prezentuje, polecam! Składniki na surówkę colesław z czerwonej kapusty: 1 mała czerwona kapusta 1 duża cebula 2 średnie marchewki 3 łyżki majonezu 1-1,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku
Rozpustne gotowaniemają w sobie mięsa, ale tylko do chwili gdy spróbował, okazały się bowiem bardzo, bardzo smaczne. Ja podałam je na kolację bez żadnych dodatków, jeśli zamierzacie je podać na obiad polecam zwiększyć ilość śmietanki do sosu i podać je na szerokich wstążkach makaronu. Pycha! Składniki na kotlety z cukinii ze szpinakiem: 450 g młodej (małej) cukinii 2-3 garści świeżego
Rozpustne gotowanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pieczony łosoś podany na makaronie z domowym pesto z rukoli. Bardzo proste, smaczne danie. Do pesto użyłam rukoli
Marta GotujeDzisiaj polska kuchnia konesera, w której oto będą pieprzne cycki z kurczaka. Soczyste, mało kaloryczne i w sam raz na niedzielny obiad lub jako dodatek do kanapek. Bez żadnych panierek, bez smażenia w głębokim tłuszczu, czyli lekko, pikantnie i w sam raz :-) Składniki: w duże piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy
pieprzny smaczekSzybki, pyszny obiad, zdrowa ryba z dietetycznym sosem. Zapraszam na łososia z sosem z pomidorów, papryki i jogurtu, idealnie nadającego się do tej ryby w każdej sytuacji. Przepis na sos od Dietetycznie siostro . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś zapraszam na szybko letni obiad, czyli kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili. Jego przygotowanie trwa tyle i będzie się gotował makaron. Do zrobienia sosu wykorzystałam świeże zioła: bazylię, oregano i natkę pietruszki. natomiast, żeby nadać daniu nieco charakteru dodałam pokruszone płatki chili. Kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili
Kulinarne przygody GatityDzisiaj prezentuję Wam przepis na łatwą do przygotowania potrawę z fasolką szparagową i kurczakiem. Potrawa jest sycąca i lekko pikantna. Doskonała na obiad lub ciepłą kolację. Najczęściej podaję ją z pieczywem. SKŁADNIKI: 40 dag fasolki szparagowej, 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka, 1 cebula, 3 łyżki masła, 1/2 szklanki wody, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 1 płaska łyżeczka przyprawy
Tradycyjna kuchnia KasiPamiętacie szkolną stołówkę i piątkowe bezmięsne obiady? Nie wszystkie były udane, ale znalazły się takie, za którymi ustawiała się ogromna kolejka. O ile sojowe kotlety jedliśmy jak za karę, to o ziemniaczki smażone z cebulką walczyliśmy do ostatniej porcji. Ostatnio zamarzył mi się powrót do czasów dzieciństwa, postanowiłam więc przygotować potrawy kojarzące się z dzieciństwem. Dziś zapraszam na ziemniaczki
W poszukiwaniu inspiracjidzisiejszy obiad polecam pyszny bigos z młodej kapusty. Jest to moja wersja letniego bigosu z dodatkiem papryki, pomidorów i marchewki. Potrawa do przygotowania w kilka chwil. SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty 20 dag cienkiej kiełbasy 1 marchewka 1 cebula 1 papryka czerwona 2 pomidory 1 pęczek koperku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 2 łyżki
Tradycyjna kuchnia Kasiszybki obiad gdy zrobi się odrobinę chłodniej polecam szybki gulasz z klopsikami w warzywnym sosie, przypominające śródziemnomorskie klimaty. Danie proste, smaczne, syte i szybko znikające z talerza. Cóż chcieć więcej. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikilość przypraw, żeby nie stłumić delikatności groszkowego smaku. Pyszna, lekka, niemal wiosenna zupa w środku lata. Dodatek gęstej śmietany i warzyw sprawia, że jest również sycąca; doskonała na lipcowy obiad. Zróbcie sobie groszkową przyjemność! Składniki na 2 porcje: 1 niewielka cebula posiekana 1 ząbek czosnku posiekany 2 łyżki masła 1 marchewka pokrojona w półplasterki 1 mała pietruszka pokrojona w kostkę
Kuchnia PrezydentowejSzukacie pomysłu na szybki i łatwy obiad? Jeśli TAK to ten przepis jest dla Was. Zapiekanka z mięsem z indyka, pomidorkami koktajlowymi, makaronem typu lasagne, sporą ilością świeżych ziół. Zapiekanki są dość kalorycznymi potrawami, dlatego spróbujcie je odchudzić tak jak ja, zamiast tłustego mięsa wieprzowego, kupcie udziec z indyka i za pomocą maszynki zmielcie na mielone z indyka, możecie też
SMYKWKUCHNI