obiad - 94612 przepisów (strona:1776/6308)

Filet z kurczaka w botwinkowym sosie 189

Bardzo letnia,  kusząca wyglądem i banalnie prosta do wykonania propozycja na całkiem inny obiad. Tak przygotowany filet z kurczaka jest delikatny a sos botwinkowy bardzo aromatyczny. Doskonale komponuje się z młodymi ziemniaczkami lub kopytkami. W tym wydaniu zapewniam, że zasmakuje. Polecam gorąco. Składniki na 3-4 porcje: 3-4 pojedyncze filety z kurczaka 3 buraczki z botwiną Kawałek pora

Wanilia i Kardamon
Chłodnik z botwinki z ogórkiem i rzodkiewką 136

Chłodniki, zimne zupy serwowane prosto z lodówki to idealny, orzeźwiający obiad na upalne dni. Chłodnik z botwinki to klasyk kuchni polskiej, każdej wiosny wyczekiwany i smakuje wszystkim bez wyjątku. Botwinkę przygotowałam z ogórkiem i chrupiącą rzodkiewką, a jajko dodatkowo syci. Zdrowa zupa pełna witamin i mikroelementów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotleciki mielone wieprzowe z ryżem i koprem 152

Kotleciki mielone wieprzowe z ryżem i koprem Czasem trudno wymyślić coś fajnego i nowego na obiad . Tym razem się udało , tak bynajmniej uważają moi chłopcy Kotlety mielone w czystej formie są przez nich, dość ciężko przyswajalne , nie wiem dlaczego ja je uwielbiam . Najbardziej oczywiście na zimno do kanapki ..mniam Wracając do mielonych wieprzowych z dodatkiem ryżu i koperku

Ogrodnik w podróży
Sałatka z kuskusu z suszonymi pomidorami 121

jest idealna. Kaszy kuskus nie trzeba gotować, a jedynie wystarczy zalać wrzątkiem lub bulionem. Resztę składników wystarczy pokroić, wszystko wymieszać i gotowe. Spakować do pudełka i obiad do pracy gotowy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
ŁAZANKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ 166

Łazanki w wersji z młodą kapustą i boczkiem wędzonym to smak mojego dzieciństwa, który kojarzy się z wakacjami. Jest to szybki oraz bardzo smaczny pomysł na letni obiad, a do tego dość tani. Gotowy w 30 minut! Do takich łazanek obowiązkowo należy dodać dużo zieleniny - koperku oraz szczypiorku, która podkreśla smak młodej kapustki i nadaje wspaniały aromat całemu daniu. Korzystajcie

Kuchnia MagdaLeny
Młode ziemniaki z fasolką i jajkiem sadzonym 203

Letnie obiady to nie lada wyzwanie. Gdy upał doskwiera, nie chce się ani jeść, ani gotować. Warto skorzystać z sezonowych, świeżych produktów. Najlepiej sprawdza się wtedy najprostsza klasyka – kto nie pamięta maminych ziemniaków z jajkiem sadzonym? U mnie ten klasyk w nieco urozmaiconej wersji – z ukochaną fasolką szparagową zamiast mizerii. Młode ziemniaczki po upieczeniu są jeszcze lepsze

Poezja smaku
Gołąbki z kaszą gryczaną 129

Domowy pyszny obiad w zdrowszej wersji niż tradycyjna? Proponuję gołąbki z kaszą gryczaną, suszonymi pomidorami i kurkami. Gołąbki: 1 główka średniej wielkości kapusty 0,3 kg kaszy gryczanej prażonej 0,3 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka 5 suszonych pomidorów (najlepiej nie tych bez oleju) 200 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej

Cookery.pl
Gulasz z szynki 142

Lekki, szybki, prosty, smaczny obiad dla każdego, kto lubi dobrze i ze smakiem zjeść. -- Skład: szynka 0,5 kg, groszek z marchewką 0,5 kg, kostka rosołowa 1szt., 2 cebule, 1/2 papryki  czerwonej, 1/2 papryki żółtej, 4-5 ziaren ziela, 3-4 liście laurowe, sól i pieprz, smalec. Do zagęszczenia: mąka, śmietana, gałka muszkatałowa, sól i pieprz.  Marchew

chleba naszego
Łosoś w sosie śmietanowo czosnkowym 130

Przepyszny obiad, rybka soczysta i pyszny sosik. Mam nadzieję że Wam będzie tak smakowało jak nam. Polecam. Zdjąć skórę z łososia, pociąć na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Dno dużego naczynia żaroodpornego wysmarować grubo masłem. Rozłożyć na dnie rybę. Przygotowanie sosu – śmietanę wlać do dużego kubka. Dodać obrane i posiekane ząbki czosnku, gałkę muszkatołową, koperek posiekany, szczyptę soli

Kuchnia Pokoleń
Szparagi podane z sosem serowym (na bazie beszamelu) i wędzonym boczkiem 171

Pomysł na dodatek do obiadu - zielone szparagi gotowane w wodzie podane z sosem serowym na bazie beszamelu i zarumienionym boczkiem. Prosto i smacznie. Poniższe szparagi najlepiej smakują podane od razu po przygotowaniu.  Składniki na 3-4 porcje: 1 bardzo duży pęczek zielonych szparagów (co najmniej 0,5 kg) 100 g wędzonego boczku sos serowy (na bazie beszamelu

Ugotować
Żeberka musztardowe-miodowe-a przepis zaczerpnięty z książki Gotuję z lewiatanem 206

Obiadek akurat na sobotę na 4 osoby, czas przygotowania 90 min .   składniki 1kg żeberek 4 łyżki miodu wielokwiatowego lewiatan 4 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki

Moje Wyroby
Gazpacho według Gordona Ramsay’a 128

lepsze na taką pogodę jak chłodnik? 😉 Dziś mam dla Was przepis na gazpacho, czyli właśnie hiszpański chłodnik na bazie pomidorów. Świeży, orzeźwiający i świetnie ochładzający. Idealny na lekki letni obiad! Wymaga minimum pracy, a efekty jak zwykle pyszne, zwłaszcza w towarzystwie grzanek 😉 Gazpacho poleca się na lato! Składniki: 1 kg pomidorów śliwkowych 1 ogórek 1 papryka czerwona 1 papryka zielona

Mostek w kuchni
Kopytka ziołowe ze szparagami 156

przygotowaniu, nie trzeba ich obierać, nie wymagają długiej obróbki, można je jeść nawet na surowo. Zielone szparagi przygotowałam z ziołowymi kopytkami i powstało pyszne danie, doskonałe na wiosenno-letni obiad. Uwielbiam ten zielony kolor na talerzu! Składniki: 1 kg ziemniaków 200 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 1 jajko 1/2 szklanki posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, koperek, bazylia

Smakowity Blog Kulinarny
Wiosenna zupa z zielonymi szparagami 150

Warto skorzystać ze szparagowego sezonu i przygotować wiosenną zupę z zielonymi szparagami. W czasie kiedy za oknami nękają nas upały, zupy są zdecydowanie przyjemniejsza formą obiadu. Spróbujcie :) Przygotowanie: 0,5 kg zielonych szparagów 3 marchewki por pęczek posiekanego koperku korzeń pietruszki udko kurczaka 50g ryżu  1/2 cebuli pęczek lubczyku (nie jest konieczny) 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 listki laurowe

ChilliJemy