Bardzo letnia, kusząca wyglądem i banalnie prosta do wykonania propozycja na całkiem inny obiad. Tak przygotowany filet z kurczaka jest delikatny a sos botwinkowy bardzo aromatyczny. Doskonale komponuje się z młodymi ziemniaczkami lub kopytkami. W tym wydaniu zapewniam, że zasmakuje. Polecam gorąco. Składniki na 3-4 porcje: 3-4 pojedyncze filety z kurczaka 3 buraczki z botwiną Kawałek pora
Wanilia i KardamonChłodniki, zimne zupy serwowane prosto z lodówki to idealny, orzeźwiający obiad na upalne dni. Chłodnik z botwinki to klasyk kuchni polskiej, każdej wiosny wyczekiwany i smakuje wszystkim bez wyjątku. Botwinkę przygotowałam z ogórkiem i chrupiącą rzodkiewką, a jajko dodatkowo syci. Zdrowa zupa pełna witamin i mikroelementów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kotleciki mielone wieprzowe z ryżem i koprem Czasem trudno wymyślić coś fajnego i nowego na obiad . Tym razem się udało , tak bynajmniej uważają moi chłopcy Kotlety mielone w czystej formie są przez nich, dość ciężko przyswajalne , nie wiem dlaczego ja je uwielbiam . Najbardziej oczywiście na zimno do kanapki ..mniam Wracając do mielonych wieprzowych z dodatkiem ryżu i koperku
Ogrodnik w podróżyjest idealna. Kaszy kuskus nie trzeba gotować, a jedynie wystarczy zalać wrzątkiem lub bulionem. Resztę składników wystarczy pokroić, wszystko wymieszać i gotowe. Spakować do pudełka i obiad do pracy gotowy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikŁazanki w wersji z młodą kapustą i boczkiem wędzonym to smak mojego dzieciństwa, który kojarzy się z wakacjami. Jest to szybki oraz bardzo smaczny pomysł na letni obiad, a do tego dość tani. Gotowy w 30 minut! Do takich łazanek obowiązkowo należy dodać dużo zieleniny - koperku oraz szczypiorku, która podkreśla smak młodej kapustki i nadaje wspaniały aromat całemu daniu. Korzystajcie
Kuchnia MagdaLenyLetnie obiady to nie lada wyzwanie. Gdy upał doskwiera, nie chce się ani jeść, ani gotować. Warto skorzystać z sezonowych, świeżych produktów. Najlepiej sprawdza się wtedy najprostsza klasyka – kto nie pamięta maminych ziemniaków z jajkiem sadzonym? U mnie ten klasyk w nieco urozmaiconej wersji – z ukochaną fasolką szparagową zamiast mizerii. Młode ziemniaczki po upieczeniu są jeszcze lepsze
Poezja smakuDomowy pyszny obiad w zdrowszej wersji niż tradycyjna? Proponuję gołąbki z kaszą gryczaną, suszonymi pomidorami i kurkami. Gołąbki: 1 główka średniej wielkości kapusty 0,3 kg kaszy gryczanej prażonej 0,3 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka 5 suszonych pomidorów (najlepiej nie tych bez oleju) 200 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej
Cookery.plLekki, szybki, prosty, smaczny obiad dla każdego, kto lubi dobrze i ze smakiem zjeść. -- Skład: szynka 0,5 kg, groszek z marchewką 0,5 kg, kostka rosołowa 1szt., 2 cebule, 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki żółtej, 4-5 ziaren ziela, 3-4 liście laurowe, sól i pieprz, smalec. Do zagęszczenia: mąka, śmietana, gałka muszkatałowa, sól i pieprz. Marchew
chleba naszegoPrzepyszny obiad, rybka soczysta i pyszny sosik. Mam nadzieję że Wam będzie tak smakowało jak nam. Polecam. Zdjąć skórę z łososia, pociąć na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Dno dużego naczynia żaroodpornego wysmarować grubo masłem. Rozłożyć na dnie rybę. Przygotowanie sosu – śmietanę wlać do dużego kubka. Dodać obrane i posiekane ząbki czosnku, gałkę muszkatołową, koperek posiekany, szczyptę soli
Kuchnia PokoleńPomysł na dodatek do obiadu - zielone szparagi gotowane w wodzie podane z sosem serowym na bazie beszamelu i zarumienionym boczkiem. Prosto i smacznie. Poniższe szparagi najlepiej smakują podane od razu po przygotowaniu. Składniki na 3-4 porcje: 1 bardzo duży pęczek zielonych szparagów (co najmniej 0,5 kg) 100 g wędzonego boczku sos serowy (na bazie beszamelu
UgotowaćObiadek akurat na sobotę na 4 osoby, czas przygotowania 90 min . składniki 1kg żeberek 4 łyżki miodu wielokwiatowego lewiatan 4 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki
Moje Wyrobylepsze na taką pogodę jak chłodnik? 😉 Dziś mam dla Was przepis na gazpacho, czyli właśnie hiszpański chłodnik na bazie pomidorów. Świeży, orzeźwiający i świetnie ochładzający. Idealny na lekki letni obiad! Wymaga minimum pracy, a efekty jak zwykle pyszne, zwłaszcza w towarzystwie grzanek 😉 Gazpacho poleca się na lato! Składniki: 1 kg pomidorów śliwkowych 1 ogórek 1 papryka czerwona 1 papryka zielona
Mostek w kuchniprzygotowaniu, nie trzeba ich obierać, nie wymagają długiej obróbki, można je jeść nawet na surowo. Zielone szparagi przygotowałam z ziołowymi kopytkami i powstało pyszne danie, doskonałe na wiosenno-letni obiad. Uwielbiam ten zielony kolor na talerzu! Składniki: 1 kg ziemniaków 200 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 1 jajko 1/2 szklanki posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, koperek, bazylia
Smakowity Blog KulinarnyWarto skorzystać ze szparagowego sezonu i przygotować wiosenną zupę z zielonymi szparagami. W czasie kiedy za oknami nękają nas upały, zupy są zdecydowanie przyjemniejsza formą obiadu. Spróbujcie :) Przygotowanie: 0,5 kg zielonych szparagów 3 marchewki por pęczek posiekanego koperku korzeń pietruszki udko kurczaka 50g ryżu 1/2 cebuli pęczek lubczyku (nie jest konieczny) 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 listki laurowe
ChilliJemy