macie pomysłu na obiad,do tego gorąco na dworze -polecam zrobić sałatkę-mamy początek lata więc obowiązkowo młode ziemniaczki i małosolne ogórki które można później zamienić na kiszone,do tego prażona cebulka ,smażona kiełbaska-ostatnio ją wymyśliłam i była rewelacyjna -polecam
Swojskie jedzonkoPieczeń prosta i pyszna a dodatek słoninki okazał się strzałem w dziesiątkę-polecam na niedzielny obiad
Swojskie jedzonkomoże nie lepiej ale ciekawiej, intensywniej? Tak. Wystarczy go posmarować ciekawą, egzotyczna, czy wschodnia mieszanką przypraw. Ja użyłam curry, kuminu i papryki. Wyszedł piękny, smaczny i niecodzienny dodatek do obiadu. Polecam czasami poeksperymentować w kuchni. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjutrzejszy obiad polecam pyszne kolorowe leczo warzywne. Potrawa jest bardzo szybka i łatwa do przygotowania. Cieszy zarówno oko jak i podniebienie. SKŁADNIKI: 3 sztuki kolorowej papryki (czerwonej, żółtej, pomarańczowej), 1 cukinia, 1 ogórek, 1 cebula, 4 pomidory, 300g kiełbasy cienkiej, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz, oregano. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski. Ogórka i cebulę
Tradycyjna kuchnia KasiKotlety to fajny sposób, żeby przemycić warzywa. Idealne jako baza obiadu, albo dodatek do kanapki. Z chrupiącą bułką i kremowym sosem stworzą pysznego burgera. Pomysłów na ich zjedzenie jest wiele. Ja najbardziej lubię wyjadać je na zimno z lodówki. Ilość porcji: 8-10 niedużych kotletów Czas przygotowania: około godziny Składniki: kalafior – 400 g (½ główki) sucha kasza jaglana – ½ szklanki
wiecejwarzyw.plchyba jedno z dań które mojej rodzince nigdy się nie znudzi . Zdecydowany faworyt szczególnie serwowany z sosem cebulowo czosnkowym . Kremowym i bardzo aromatycznym..No i oczywiście makaron .. Genialny obiad , a do tego prosty w wykonaniu , w zasadzie poza makaronem wszystko piecze się razem . Takie rozwiązania oszczędzają nam czas , gdyż jest mniej garów do upychania w zmywarce Polecam , a już
Ogrodnik w podróżyKarkówka pieczona z cebulą i ajvarem to moja propozycja dla tych, którzy lubią zjeść na obiad smaczne mięso i przy tym nie spędzić wielu godzin podczas jego przygotowania. Karkówka wychodzi niezwykle mięciutka oraz bardzo soczysta i doskonale komponuje się z pastą ajvar (*). To właśnie ajvar z mnóstwem cebuli jest taką kropką nad "i" całości. Ten paprykowy smak oraz aromat jest
Di gotujeSurówka z młodej kapusty z sosem winegret – to pyszna propozycja na szybką i prostą surówkę do obiadu lub do grilla. Jest lekka, więc idealnie pasuje do smażonych lub grillowanych dań. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z młodej kapusty z sosem winegret – Składniki: Składniki na surówkę: mała główka młodej kapusty ok. 700 g (po poszatkowaniu samych liści
Kulinarne PrzebojeLiczba porcji : 4 osoby Sezon szparogowy w pełni, tak więć trzeba wykorzystać ten fakt i ugotować makaron ze szparagami. Jest to danie, które można podać na obiad czy też kolację. Składniki 40 dkg. makaronu penne 1/2 kg szparagów 20 dkg. surowej wędzonej szynki 1 średniej wielkości cebula 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju 200ml. Śmietany 1 łyżka stołowa
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyMakaron ze szpinakiem i twarogiem, pomysł na szybki, lekki obiad. Składniki: 350g makaronu świderki 450g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 250g twarogu półtłustego 1 ząbek czosnku 0.5 łyżeczki soli pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Na maśle w garnku podduszamy mrożony szpinak, do momentu aż całkowicie się rozmrozi i lekko odparuje. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez
NiePieprz.plnutkę ostrości i znudziły Ci się zwykłe korniszonki to ten przepis jest własnie dla Ciebie! Ogórki z chilli są prostym w przygotowaniu i zarazem bardzo smacznym dodatkiem do każdego obiadu. Warto je zrobić właśnie latem gdy małe ogórki są bezproblemowo dostępne w sprzedaży. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-2,5 kg małych ogórków gruntowych 8 łyżek oleju 3 szklanki cukru
Blog kulinarny S9.PLChłodnik, czyli zupa na zimno to świetne rozwiązanie na obiad w upalny dzień! Jednym z prostszych chłodników jest chłodnik ogórkowy z dodatkiem rzodkiewki oraz dużej ilości zieleniny - koperku oraz szczypiorku. Gotowy w 15 minut! Przygotowany jest na bazie zsiadłego mleka oraz kefiru z dodatkiem śmietany. Taka mieszanka jest najlepsza! Chłodnik jest kremowy i orzeźwiający, a jego smak podkręcony
Kuchnia MagdaLenygłównie z pieczywem. Można je przygotować w wersji mięsnej z dodatkiem kiełbasy (u mnie kiełbasa z piersi kurczaka) lub wersji wegetariańskiej - tylko z samymi warzywami. Idealna propozycja na letni obiad dla całej rodziny! Składniki: 2 cebule 3 papryki (u mnie żółtka i czerwona) 2 cukinie 1 mała główka młodej kapusty 6 pomidorów 400 g kiełbasy 100 ml soku
Kuchnia MagdaLenySycylijska potrawka z kurczaka Sycylijska potrawka z kurczaka to genialnie prosty i smaczny obiad. Gęsty aromatyczny sos pomidorowy gra tu pierwszy plan , do tego zioła i soczyste udka bez kości i skóry .. Poezja , a dodatkowo dość niskokaloryczne i zdrowe . Polecam taki posiłek na upalne dni . Potrawka doskonale daje się odgrzewać , nie tracąc nic na jakości , a to sprawia ,że można
Ogrodnik w podróżypush({}); Strogonow z kurczaka – jak zrobić? Dania gulaszowe są naszymi jednymi z ulubionych dań obiadowych, które możemy serwować przez kilka dni, bez głowienia się “co dzisiaj na obiad”. Zwłaszcza, gdy są upały i nie chce się stać przy garach, to polecam właśnie takie rozwiązania, by tworzyć potrawy, które spokojnie można lekko podgrzać dnia następnego i będą smakowały
Kulinarne Przeboje