mocno pomidorowym nadzieniem połączonym z serem, przykryta warstwą świeżego, dojrzewającego w słońcu pomidora i delikatnej cukinii, które idealnie komponują się z aromatyczną ziołową nutą to moja propozycja sezonowego obiadu. Składniki: Ciasto: 110g masła 200g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Nadzienie: 180g koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 łyżka śmietany 1 jajko
Szalona Kuchnia Ewelinywersja ryżowej potrawki pachnącej cebulą i wyrazistym czosnkiem, z dodatkiem świeżych, chrupiących szparagów, oraz aromatycznych i soczystych kawałków kurczaka. Całość smakuje rewelacyjnie i jest doskonałym pomysłem na sycący, pełnowartościowy obiad. Składniki: 200g ryżu basmati 400g fileta z kurczaka 500g zielonych szparagów 2 ząbki czosnku 2 cebule 700ml bulionu drobiowego 2 łyżeczki curry 2 łyżki masła 1 łyżka przyprawy garam Masala
Szalona Kuchnia Ewelinyobiad.Wyciągnęłam rybę z zamrażarki z myślą, że to świetna okazja, aby został zapieczony w śmietanie. Tak jak lubię. U nas przeważnie w piątek jada się rybę na obiad, ot taka rodzinna tradycja. Danie jak przystało na zapiekanki może i nie wygląda, ale smakiem może mile zaskoczyć naszych domowników i gości. Polecam Wam też przepis na łososia z piekarnika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBitki z szynki, to pyszny obiad, na co dzień i od święta. Kruche i delikatne mięso, duszone w sosie. Świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą lub wszelkiego rodzaju kluskami. Podaję tradycyjny przepis. Lubię kombinować z przyprawami i warzywami, ale tym razem zrobiłam bez udziwnień :) Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki 750 ml wody
Agusiowe smakołykiŚwiętach mam ochotę na coś lżejszego. Na jeden z obiadów do pracy przygotowałam pieczone pulpeciki w piekarniku. Do lunchbox’a zapakowałam je razem z prostym sosem pomidorowym oraz kaszą jęczmienną. PS. Pulpeciki są wieprzowe (konkretnie z łopatki), ale możecie z powodzeniem przygotować je z mięsa drobiowego. *Wpis powstał w ramach współpracy ze sklepem Bentomania.pl Składniki : Pieczone pulpeciki w piekarniku
Pasja SmakuSynuś przyjechał w odwiedziny, więc mamusia ugotowała pyszny obiad , kurczak ze szparagami w kremowym sosie. Uwielbiam szparagi. Moja rodzina uwielbia szparagi. Właśnie pojawiły się pierwsze szparagi i nie pozostało mi nic innego jak przyrządzić kurczaka ze szparagami. Kurczak ze szparagami świetnie pasuje z sosem o cytrynowym smaku. Lubię dodać do cytrynowego sosu odrobinę czosnku i parmezanu. Parmezan nie tylko zagęszcza
codojedzeniaproduktu. Nie zawiera skrobi ani kwasku cytrynowego, co czyni go wyjątkowym. Mogę polecić go z czystym sumieniem. Łopatka duszona poleca się na szybki rodzinny obiad. W razie pytań, wątpliwości jestem na posterunku Chętnie odpowiem na wszelkiego typu zagwozdki, piszcie komentarze. SMACZNEGO!!! Artykuł Łopatka duszona. Przepis krok po kroku. pochodzi
kuron.com.plIndyk z warzywami w sosie pomidorowym pod mozzarellą to jedna z moich propozycji na szybki, pyszny, zdrowy obiad z jednej patelni! Tak lubię 😉 Do przygotowania użyłam warzyw, którymi dysponowałam w domu. Część miałam mrożone, ale z powodzeniem sprawdzą się też takie z puszki,… Artykuł Indyk
Kolorowy Przepisownikkryć, kapusta pekińska króluje u nas jako najczęściej wybierany dodatek do obiadu. Staram się jednak, by surówki z niej przygotowywane nie były nudne i różniły się między sobą, choćby delikatnym akcentem. Czasem niewielka zmiana robi dużą różnicę, prawda? Dziś bardzo prosta, szybka surówka z dodatkiem konserwowych ogórków, słodkiego jabłka i zaostrzającej całość czerwonej cebulki. Zapraszam:) 1 kapusta pekińska
Smaki Na Talerzutylko cukru dodajemy znacznie mniej niż jak do naleśników na słodko. Farsz z kiszonej kapusty możecie zamrozić, podobnie naleśniki i wykorzystać w razie potrzeby. Dzięki temu szybki i pyszny obiad zrobicie w mgnieniu oka. Korzystajcie z przepisu na łazanki z kapustą i ulepszajcie go :) Polecam. Makaron naleśnikowy. Składniki i przyprawy na łazanki z kiszonej kapusty i makaronem naleśnikowym: Ciasto naleśnikowe
Moja Książka Kucharskaracji tego, że jest ciepło mamy coraz mniejszą ochotę na ciężkie, tłuste jedzenie, a tym bardziej na stanie w kuchni przy garach. Stąd pomysł na lekkie, kolorowe danie. Obiad ten przygotujecie w pół godziny - tyle potrzeba na ugotowanie ziemniaków. Wszystko inne zrobicie w czasie, gdy ziemniaki będą wesoło pyrkać na gazie :) SKŁADNIKI: Porcja dla 2 osób. Dorsz w suszonych pomidorach
W kuchni Katieprzepadam za kapustą zasmażaną, tą w wersji zimowej z kapusty kiszonej. Ale na wiosnę, właśnie w maju, kiedy pojawiają się pierwsze polskie młode ziemniaki lubię zjeść prosty, maminy obiad: młodą kapustę z koperkiem (duuużą ilością koperku), młode ziemniaki i jajko sadzone. Szklanka kefiru i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :) SKŁADNIKI: Dla 3 - 4 osób. 1 mała główka młodej kapusty
W kuchni Katieprzejedzeni? My wszystko rozsądnie, oczywiście wszystkiego jeszcze zostało. Mimo tego, że już robimy mało jedzenia, to i tak zawsze zostaje. Teraz trzeba troszkę odsapnąć i lżej się odżywiać ;-) Na obiad polecam Wam halibuta pod kolorową pierzynką. Taka kolorowa mi wyszła, zużyłam to co mi zalegało. Rybka wyszła pyszna, na pewno jeszcze ją powtórzę, bo nawet dzieciom bardzo smakowała mimo
kruche babeczkiwłaśnie ona stała się bazą do szparagów. Makaron ze szparagami i jajkiem w koszulce to błyskawiczne danie. Czas jego przygotowania to niecałe 15 minut. Idealne rozwiązanie na szybki obiad lub ciepłą kolację. Makaron ze szparagami i jajkiem w koszulce 2 duże porcje Składniki: około 200 g makaronu tagliatelle pęczek zielonych szparagów 100 g masła 1 papryczka chilli 3-4 ząbki
PatiGotujeupiec je w piekarniku. Aby wzbogacić podstawową wersję ziemniaków po upieczeniu nadziałam je kawałkami żółtego sera i boczku, a całość została polana sosem śmietanowym. Takie ziemniaki możecie podać na obiad zamiast tradycyjnych gotowanych w wodzie lub jako osobne danie. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 7 średniej wielkości młodych ziemniaków przyprawa do ziemniaków 100 g boczku wędzonego surowego
Ugotować