obiad - 94612 przepisów (strona:1665/6308)

Schab z pieczarkami i papryką w sosie pomidorowym 68

widzę, że ostatnio wrzucałam mało mięsnych potraw. I wiecie co? Wiecie, wiecie. Nie będę za to przepraszać. A co do samego przepisu, to wyszedł z tego całkiem sympatyczny obiad. Mięsożerni zadowoleni no, nie było innej opcji. Składniki: 500 g schabu 1 duża czerwona papryka 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów w kawałkach 100 ml passaty

Kardamonovy
Placki z kiszonej kapusty 65

Pyszne. Naprawdę. Jadam je z reguły na obiad (nawet bez dodatków), ale zdarzyło mi się je zrobić także na śniadanie. Pierwszy raz, oryginalne fuczki, jadłam będąc na wakacjach w Chacie nad Wisłokiem. Były niesamowite w smaku. Nie wiem czy moje można nazwać fuczkami, bo są na zsiadłym mleku… nie będę więc tutaj czarować nazewnictwem. Jeżeli jeszcze nie jedliście takiego

Kardamonovy
Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem 101

Obiad z pozostałości po rosole, prosty i smaczny. My zawsze potrawkę wchłaniamy z ryżem i burakami. Tola też trochę podziubała, aczkolwiek nie zmuszam jej jakoś szczególnie do jedzenia mięsa. Składniki: 1 duża ugotowana ćwiartka z kurczaka 200 g mrożonej marchewki z groszkiem 2 szklanki rosołu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka śmietany

Kardamonovy
Schab gotowany w sosie własnym 76

drugiego. Bo ten pierwszy jest jednak ślepawy. Ja mięsiwo zjadłam z kaszą gryczaną i surówką z młodej kapusty, na którą przepis podam za parę dni. No, odbębniłam porządny niedzielny obiad. Składniki: 5 plastrów schabu (1,5 cm grubości) 1 cebula duża szczypta słodkiej mielonej papryki 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka mąki pszennej liść laurowy sól pieprz olej rzepakowy Schab

Kardamonovy
Pulpety wieprzowe gotowane w ajvarze 69

natknęłam się w domu na pastę paprykowo-pakłażanową i efekt macie na zdjęciu. Przy okazji podrzucam Wam przepis na ajvar , jak będziecie mieli czas i ochotę, skorzystajcie z niego. Obiad był pierwsza klasa: pulpety, ciemny ryż i surówka z pekinki, na którą przepis dostaniecie niebawem. Jak już mam jeść mięso, to w takiej formie, ugotowanej i dobrze przyprawionej. Składniki

Kardamonovy
Makaron z fasolką szparagową i pesto 69

Makaron z fasolką szparagową i pesto powstał głównie dlatego, że miałam zalegające pesto z suszonych pomidorów i resztkę sera bursztyn. Chciałam także do obiadu dorzucić coś sezonowego i wyszło to co wyszło. Szybko zrobione, szybko zjedzone. Tola aktywnie także w tym uczestniczyła, makaron – wiadomo. Jeżeli lubicie klimaty śródziemnomorskie, róbcie na zdrowie. Składniki: 300 g zielonej fasolki szparagowej

Kardamonovy
Sos pieczarkowy 75

kapusty, ale jak sobie uzmysłowiłam, ile potrawa będzie miała kalorii i jak bardzo będzie ciężka, zrezygnowałam. Skończyło się na kluskach śląskich. I burakach. Wyszedł z tego bardzo fajny, bezmięsny obiad. W ogóle przepis na tytułowy sos jest nieco inny niż ten klasyczny, z kremówką. Chciałam zużyć do niego składniki, jakie miałam w domu. Miałam do dyspozycji bulion warzywny, śmietanę

Kardamonovy
Gnocchi z tapenadą 84

Dziś znowu obiad dedykowany nadmiarowi. Tym razem nadmiarowi ziemniaków. Przepis na gnocchi z tapenadą nie jest u mnie w sumie niczym nadzwyczajnym. Włoskie kopytka już dawno mam na blogu, nawet tapenada gdzieś się tam pałęta. Gnocchi są według przepisu Jamiego Olivera, zawsze je robię w ten sam sposób. Trzeba się trochę nagimnastykować przy tym przepisie, ale moim zdaniem warto

Kardamonovy
Placki ziemniaczane bez mąki 70

kolor z obu stron, na nie za dużym ogniu. Tak jak napisałam Wam we wstępie, ja dodatkowo kolejno usmażone placki wkładam do piekarnika. Tym samym wszystkie placki podaję na obiad za jednym razem. Artykuł Placki ziemniaczane bez mąki pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Ryż z jabłkami 72

Mnie tego typu potrawy kojarzą się z dzieciństwem. Skoro zostałam sama z małą, postanowiłam jej to ugotować. I nie żebym się jakoś bardzo poświęcała, sama miałam ochotę na taki obiad. Zrobiłam jednak wersję nieco inną, niż zwykle. Na początku chciałam ugotować ryż, zetrzeć jabłka, poukładać wszystko warstwami i upiec. Wiecie, to taki bardziej klasyczny ryż z jabłkami . Skończyło się jednak

Kardamonovy
Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym 71

Będąc na wakacjach gotowałam w sumie normalne obiady. Jednym z nich były pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym. Przepis jednak trochę usprawniłam, bo miałam dostęp do niewielkiej kuchenki elektrycznej. Na jednym palniku gotował się ryż, na drugim robiły się (właściwie same) tytułowe pulpety. Jeżeli chodzi o mięso, jeżeli już mam je jeść z przyjemnością, to właśnie w takiej formie. Gotowane

Kardamonovy
Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą 72

jest poszatkowana na śmierć. Nie, nie marudzę. Ogólnie potrawa wyszła super. Zjedliśmy ją z tłuczonymi ziemniakami i chyba jakąś surówką, ale nie pamiętam już jaką. Taki normalny, domowy, kompletny obiad. Zjedliśmy go do dna. Jeżeli chodzi o kombinacje tej potrawy, można szaleć. Z kaszami, ryżami, rodzajami mięs, kapustami. Jak się uprzecie to i sos z powodzeniem możecie zrobić inny. Moja

Kardamonovy
Kaczka pieczona z jabłkami 104

ziół oraz innych przypraw, które nadają mięsu bardziej wyrazistego smaku. Całą kaczkę pieczoną przygotowuję głównie na specjalne okazje i Święta, znacznie rzadziej zdarza mi się ją przyrządzać na codzienny obiad. W pieczonej kaczce stawiam na chrupiącą skórkę, miękkie i soczyste mięso oraz pyszny smak. Przepis na pieczoną kaczkę , który znajdziecie poniżej jest na kaczkę z dodatkiem jabłek i suszonego majeranku

MeCooks
Dorsz w migdałach 89

Dorsz w migdałach doskonale sprawdzi się nie tylko od święta. Będzie również ciekawym urozmaiceniem codziennych obiadów. Z pewnością zasmakuje nawet tym, którzy niezbyt przepadają za daniami z ryb. Jaka ryba na święta? Na świątecznych stołach najczęściej goszczą karpie, chociaż wiele osób nie przepada za nimi ze względu na ich charakterystyczny, mulisty smak. Dorsz w migdałach będzie dla niego świetna alternatywą

okolicepalnika.pl
Sałatka z tuńczykiem 93

Najlepsza domowa sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ryżem. Doskonały pomysł na szybkie i lekkie danie na obiad, imprezę czy na święta. Czas przygotowania:   40 minut Ilość porcji:  2-4 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 100g ugotowanego ryżu basmati (1torebka) 130g tuńczyka w sosie własnym (1puszka) 3 ugotowane jajka 140g kukurydzy konserwowej 1 czerwona

karolgotuje

Proponowane wyszukiwania