Składniki : • średnia miska grzybów (np. borowików, podgrzybków), około 1/2 kg • 1 mała cebula • 2 ząbki czosnku • 50 g masła • 2 łyżki oliwy extra vergine • 5 łyżek
KUCHNIA POLSKADo marynowania polecam używać małych i jędrnych borowików, podgrzybków, kurek, maślaków, rydzy, opieńków i kozaków. Można użyć jednego rodzaju grzybów lub mieszanych. Zalewa octowa to mieszanka
KUCHNIA POLSKACześć! Królowa jesieni: dynia. W tym roku pięknie obrodziła na moim ogrodzie, w tej sytuacji kombinuję w kuchni z dynią jako dodatkiem albo składnikiem głównym
Pieprzyć z FantazjąCześć! W sezonie na dynię przyrządzam ją na różnorakie sposoby. Tym razem zrobiłam placuszki z dyni. Pycha! Składniki: * 50 dkg dyni * 10 dkg szpinaku * 1 jajko
Pieprzyć z FantazjąCześć! W sezonie na śliwki nie może zabraknąć ciasta ze śliwkami. Uwielbiam drożdżowe ze śliwką, kruche ze śliwką. Tym razem zrobiłam ciasto murzynek ze śliwkami - pyszne
Pieprzyć z Fantazjąjest przede wszystkim podtrzymanie działania pierwszego śniadania, czyli musimy dodać organizmowi trochę energii, bo zaczął on już zużywać to, co dostał rano. To nie jest jeszcze moment na obfity obiad. Zdrowe i małe przekąski sprawdzą się idealnie na drugie śniadanie! A jeśli brakuje Wam pomysłów, na to, co przegryźć w ciągu dnia oraz na coś co bez problemu można zabrać(...)zapraszam do dalszej lektury. Owoce i warzywa Ponieważ owoce mają sporo cukrów, więc drugie śniadanie to bardzo dobra pora na ich zjedzenie. Organizm dostanie kopa energetycznego i do obiadu nie powinniśmy być głodni. A jakie owoce wybierać? Polecam przede wszystkim banany , są bardziej sycące i zaspokajają głód na dłużej. Bardzo dobrze sprawdzą się także jabłka, pomarańcze czy grejpfruty . Do tego
Analiza Smakudziś dla Was coś błyskawicznego, ale za to jak smacznego! Przepis ten świetnie sprawdzi się jako obiadowe danie główne, jako obiad do lunchbox’a, a nawet jako sałatka makaronowa. Kilka składników, parę chwil i pyszne danie mamy gotowe! Znacie burratę? Jeśli nie, to koniecznie musicie jej spróbować i przekonać się, co to za cudo. To włoski ser, który
Be Fit Be StrongCześć! Podsuwam pomysł, gdzie przemycić mięso co zostało nam z rosołu. Te pyzy są bardzo smaczne a okraszone słoninką z cebulką to już rozkosz dla podniebienia
Pieprzyć z FantazjąCześć! To jest drugie wydanie mojego ciasta cappuccino. Pierwsze jest dość popularne na moim blogu przepis . Pojawiły się jednak pytania od czytelników czy zamiast
Pieprzyć z FantazjąW obecnych czasach często słyszy się o zatruciach salmonellą, a nawet całych partiach jaj wycofywanych ze sprzedaży, gdyż istnieje ryzyko, że jaja są zarażone. Continue reading
PysiaGotuje.plSKŁADNIKI: • 5 białek • szczypta soli • 220 g cukru pudru • 16 g cukru waniliowego • 1 łyżeczka soku z cytryny P RZYGOTOWANIE: Białka ubić na sztywno ze szczyptą
KUCHNIA POLSKACiasto lodowiec to znakomity deser na bazie biszkoptów, kremu budyniowego z mascarpone i galaretki z owocami idealny na każdą okazję. Deser jest pyszny i bardzo prosty
Smakowite DaniaSzybki obiad który zrobiłam w 15 minut z resztek które mi zostały w lodówce. Makaron z poprzedniego dnia, trochę warzyw, parówki które miałam w lodówce i obiad gotowy. 100 g ugotowanego makaronu kokardki 4 parówki małe 1 cebula 1 cukinia żółta 1 papryka czerwona 20 dkg fasolki szparagowej żółtej 6 gałązek natki pietruszki sól, pieprz czarny i czerwony, chili
wesoła kuchniaOpis Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym: Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym to wyśmienite danie na obiad czy kolację. Chciałabym obalić mit na temat kaloryczności ziemniaków. W Polsce bardzo dużo zjada się ziemniaków, pod różnorodną postacią. Polacy często nie wyobrażają sobie obiadu właśnie bez tego dodatku. Polecam więc wszystko w jednym – zapiekane ziemniaki z mięsem mielonym. A więc obalamy mit. 100 g ziemniaków
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneJeśli macie jeszcze dostęp do fasolki szparagowej, wypróbujcie poniższy sposób jej podania jako przystawki do obiadu. Ten sposób wykorzystuję od przeszło roku do fasolki świeżej i mrożonej. Są dni, kiedy wystarcza mi on za obiad. To bezglutenowy pomysł dla tych, którzy nie mają alergii pokarmowej na orzechy. W przepisie podaję proporcję dotyczącą okrasy. Ilość fasolki zależy od upodobań, więc dobierzcie
Weekendy w domu i ogrodzie