Burgery to od kilku sezonów kulinarny hit Warszawy, a może nawet całej Polski. W stolicy co rusz pojawiają się serwujące je
Kulinarne InspiracjeDzisiaj przepyszny, kolorowy i świeży obiadek. Piękne roladki z piersi kurczaka nadziewane krem ze szparagów z obłędnymi dodatkami takimi jak parmezan, świeże listki bazylii i nuta
SMYKWKUCHNITego dnia gotować mi się najnormalniej w świecie nie chciało. W takich sytuacjach makaron jest idealny, szybko i smacznie. Tak jak lubię. Z anchois musimy uważać
Blondynka GotujeDo gotowania bigosu zmotywowali mnie zagraniczni goście, którzy zażyczyli sobie właśnie tą najbardziej tradycyjne danie. Na szczęście jest to jedna z nielicznych potraw kuchni polskiej, która
głodny alergikGdyby zapytać co moje dzieci chciałyby na obiad, odpowiedź zwykle brzmiałaby "Łososia!" To jedną z naszych ulubionych ryb, a wersja tymiankowa smakuje nam najbardziej. Trudno wyobrazić sobie prostsze danie - zawsze udaje się wyśmienicie :) Łosoś jest bogaty w witaminy A,D,E oraz grupy B i jest jednym z najlepszych źródeł cennych niezbędnych kwasów omega-3 i omega(...)nazywany jest też masłem kokosowym. W sprzedaży znajdziemy rafinowany, przetworzony olej, który jest bezwonny i bezsmakowy lub zdrowszy naturalny tłoczony na zimno, który ma delikatny charakterystyczny kokosowy aromat.Składniki:filet z łososia bez skóry (najlepiej z dzikiego łososia)sóltymianekolej kokosowy do smażenia W przypadku uczulenia na kokos do smażenia najlepiej użyć oleju rzepakowego lub ryżowego.Przygotowanie:Filety
głodny alergikMakreli jeszcze tutaj nie było, zastanawiające, bo to przepyszna ryba. Kremowa i krucha zarazem, te połączenia to jak abstrakcja, a jednak zdarza się. Makrela, poczciwa ryba
MamaOskarkaMięso i zmiemniaki to nie tylko ulubione składniki obiadu Polaków, ale najprawdopodobniej 90% mieszkańców świata zachodniego. Różnica pomiedzy krajami zachodnimi a Polską jest taka, że większość konsumowanego w Polsce mięsa to wieprzowina. W Polsce nie ma tradycji chowu bydła. Na pewno nie takiego, które pozwoliłoby na masowe uzyskanie wołowiny wysokiej jakości. „Dobra” wołowina jest więc luksusem. Wiem jednak(...)zdziwiona. Jednak ten pierwszy „fillet mignon” moment na zawsze pozostanie w mojej pamięci. Dziś więc o „fillet”. Tak Amerykanie nazwają go w skórcie. "> Termin „filet mignon” pochodzi z francuskiego. Dosłownie oznacza „niewielki” (mignon) kawałek filetu mięsnego (filet). ">W tym wypadku jest to mały wycinek z samego końca polędwicy wołowej
Jem więc Jestemoczekiwaniu na pyszny obiad świąteczny proponuję BABECZKI Z FARSZEM , pyszna i łatwa przekąska przed obiadem. Oczywiście farsz do babeczek to kwestia gustu. Ja przygotowuję zawsze dwa rodzaje: z mięsem mielonym oraz z warzywami i kawałkami kurczaka. PRZEPIS NA BABECZKI: SKŁADNIKI: 250g mąki pszennej 125g zimnego masła ½ łyżeczki soli 1 jajko WYKONANIE: Przygotowujemy ciasto kruche, mąkę, pokrojone na małe kawałki masło(...)żółtej, pomidor świeży bez skórki, 1 mała cebula, łyżka śmietany kwaśnej i gęstej, 1 jajko, łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, przyprawę Kamis: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią WYKONANIE: filet kroimy w cienkie paski, cukinię, pomidor, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, masło rozgrzewamy dodajemy mięso i po około 10 min. pokrojone warzywa i przyprawy, smażymy do odparowania
Kuchnia BeatyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiMam dziś jadłowstręt. Może przez moje nieszczęsne spaghetti, które mi się nie udało tym razem. Pomyślicie - jak spaghetti może się nie udać. Otóż może - jeśli
Kuchnia po mojemuNie nazwę tego dania chińszczyzną, chyba, że tak potocznie, ale wtedy znalazło by się grono osób, które krzyczałyby, że to nie chińszczyzna. Postawiłam na humorystyczną nazwę
Blondynka Gotujespecyficzna kombinacja daje oryginalny smak. To zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup, w dodatku łatwa i szybka w przyrządzeniu. Co prawda nie spełnia naszych kryteriów „ przepisu na szybki obiad ”, ale nie rozmija się z nimi zbyt mocno i czas zdecydowanie nie powinien być tu dla nikogo wymówką A jeśli dodać jeszcze to, że taka zupa odpowiednio podana jest również całkiem(...)chudego i bogatego w białko mięsa z kurczaka. Łatwa i szybka do przygotowania z popularnych, ale nietypowo skomponowanych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 2 litry) 1 średni filet z kurczaka (250g), 1 mała marchewka (ok. 120g) kawałek korzenia selera (ok. 100g) 1 puszka (400g) całych pomidorów 5 łyżek (60g) ryżu 2/3 puszki kukurydzy konserwowej odsączonej z zalewy
Kulinarna PokusaRyby mają bardzo dużo zalet, o czym słyszał pewnie niemal każdy. Są zdrowe - mają dużą ilość łatwostrawnego białka, minerałów, witamin (w tym wit.D) oraz nienasyconych kwasów
pyszne zdrowościCurry to sposób przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ryby, mięso i inne składniki dania głównego w sosie. Nazwa pochodzi od tamilskiego kari co
Smakowity Blog Kulinarnyzamieszczę relację wraz ze zdjęciami, to sami zobaczycie jak się fantastycznie bawiłyśmy :)A tymczasem mam dla Was kolejną propozycję wykorzystania tego, co nam zostało w lodówce z poprzedniego obiadu, czyli ziemniaków. Prosta i tania tarta z farszem ziemniaczanym z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Bardzo często "znajdujemy" podsuszone wędliny w najdalszym kącie lodówki. Szkoda wyrzucić, a nie za bardzo wiadomo(...)tarty i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 - 200 stopni. Zapiekać przez kilkanaście minut aż wierzch tarty lekko się zarumieni.Podawać na gorąco ze świeżymi pomidorami.........lub zapiekanym filetem z ryby :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna