Głód i złość to dwa uczucia, których nie lubię. Ale sposób na nie mam ten sam: coś dobrego do jedzenia przygotowane raz dwa. Po co stać
Kuchnia moimi oczamisałatek okazała się dla mnie zbyt słona, ale wszystko to rzecz gustu). Moim typem numer jeden okazała się meksykańska kombinacja z tuńczykiem i fasolą. Wykorzystałam ją do przygotowania obiadu na szybko bo aż się prosiło by tuńczyka po meksykańsku podgrzać i połączyć z ryżem lub makaronem. Smak ryby był świetnie zrównoważony z warzywami a całość okazała się lekko pikantna(...)świetnie pasuje do niej pachnąca mandarynka i pomidory. Zapraszam Was po przepis, taki trochę awaryjny i recyklingowy ponieważ wykorzystałam do niej resztę ryżu i kukurydzy jakie zostały mi po obiedzie. Sałatka ryżowa z grillowaną makrelą, mandarynką i papryką 100 ml ugotowanego ryży brązowego 100 ml kukurydzy konserwowej pól czerwonej papryki pół malutkiej, białej cebulki puszka grillowanej makreli Rio Mare sól
Dzieje kuchennej WiewióryZnudziła Wam się już smażona czy panierowana ryba? No to idealnie się składa, bo właśnie przygotowałam przepis na smacznego i delikatnego dorsza zapiekanego w sosie cytrynowym
A to pestkaprzepysznego kurczaka i ogórki w nowym wydaniu. Do tego świeża roszponka (może być oczywiście dowolna inna zielenina, np. szpinak czy rukola) i komosa ryżowa. Jest superzdrowo i dość szybko. Taki obiad spokojnie możecie przygotować w podwójnej porcji na dwa dni. Na końcu wpisu jak zwykle znajdziecie kalorie i makroskładniki. Pierś z kurczaka w sezamie, ostre ogórki, roszponka, komosa ryżowa
Powiedz dietom niejadł ju ż placki ziemniaczane, ale placki z dodatkiem innych tartych warzyw nie każdy już jadł. Idealnym składnikiem placków jest cukinia. Tym razem przedstawiam Wam mój pomysł na szybki letni obiad z wykorzystaniem cukinii – placki z cukinią i szynką , oraz natką pietruszki. Polecam też przepisy na kabaczka w cieście , placki z cukinii i polędwicy sopockiej, kotlety mielone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKlasyczny tatar musi zawsze pojawić się na stole podczas rodzinnych uroczystości. Najczęściej jest podawany z cebulką i ogórkami. Nie wszyscy jednak za nim przepadają. Tatar z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dzisiaj dla odmiany w innej wersji. Inspiracją był przepis z kolorowej prasy. Wyszły przepyszne, do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu, dowolna sałata lub grillowane warzywa i mamy szybki, przepyszny obiad, idealny na upalne, letnie dni. Świetne są także na zimno, do kanapek. Składniki: - 500g mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielone, z łopatki) - 1 mała cebula - 3 ząbki czosnku
Smaczne ZdroweJajka po szkocku Na moim talerzu zagościły ostatnio jajka po szkocku. Bardzo długo zabierałam się za ich zrobienie i napisanie przepisu, w końcu którejś weekendowej soboty
Moje QulinariaNuggetsy w panierce kukurydzianej Nuggetsy są uwielbiane szczególnie przez dzieci. Moja córka pochłania kilka na raz (a wcale małych nie robię), pytając się czy jutro też
na moim stole...Zupa z czerwonej soczewicy Przepis na zupę z soczewicy dostałam od koleżanki Magdy, ona zaś od swojej cioci. Podobne przepisy pewnie krążą w sieci, ponieważ soczewica
Moje QulinariaSurimi jest produktem popularnym szczególnie we wschodniej Azji. Może występować w różnej formie, natomiast w Polsce najbardziej znane są paluszki krabowe (mimo, iż można spekulować
Słodka Stronaaura towarzyszą nam już od ładnych kilku dni. Co wtedy robić? Piec, gotować i eksperymentować. Na szczęście na stragany zawitały już sezonowe warzywa i można poszaleć. Dziś proponuję szybki obiad lub kolację, która przeniesie nas do pięknej i słonecznej Prowansji. Tradycyjnie danie to przygotowywane jest bez mięsa, jednak mam w domu prawdziwego mężczyznę, dla którego obiad bez mięsa
Ratunku obiadSałateczkę podpatrzyłam u znajomych (pozdrawiam was Tatarki). Sałatka Doris była inspiracją, ponieważ wątpię czy dobrze zapamiętałam przepis, ale i tak sałatka wyszła super. Sałatkę można jeść
IMPRESJA SMAKUOdkąd wróciłam do pracy preferuje, w kwestii obiadów, rozwiązania szybkie i proste. Ponadto cenie dania, które mogę zrobić dzień wcześniej wieczorem. Wówczas po powrocie z pracy wystarczy tylko podgrzać garnek i gotowe. Gulasz z pulpetami i ziemniakami jest właśnie takim daniem. Polecam wszystkim zapracowanym i nie tylko :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250g mięsa mielonego 1 cebula(...)krojonych 1 puszka groszku Garść listków bazylii olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, cukier *ugotowane warzywa mogą pochodzić np. z zupy lub wczorajszego obiadu W miseczce z wodą lub mlekiem umieszczamy bułkę, aby nasiąkła. Do pojemnika wkładamy mięso mielone, posiekaną na drobno i podsmażoną cebulkę, wbijamy jajko oraz dodajemy odciśnięta bułkę. Możemy dodać posiekane
Kolizje SmakówDzisiaj na obiad dorsz- nie smażony , ale w bekonie. Myślę że smakosze ryb będą zachwyceni. Dodatek sosu koperkowego będzie uzupełnieniem przepysznego obiadu. Obiad robimy szybko i rewelacyjnie się prezentuje. Polecam . :) Zaczynamy Składniki: dorsz - ilość zależna od potrzeby bekon- tyle ile jest kawałków ryby pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek Sos koperkowy : składniki i wykonanie znajdziesz tutaj(...)oliwką z oliwek. Pieczemy w nagrzanym do 200 C piekarniku około 15 min. Robimy w międzyczasie sos koperkowy . Gotujemy ulubione warzywa- ja zblanszowałam szparagi i do tego ugotowałam ziemniaki. Obiad gotowy Smacznego
Smaki Edyty