Znudziła Wam się już smażona czy panierowana ryba? No to idealnie się składa, bo właśnie przygotowałam przepis na smacznego i delikatnego dorsza zapiekanego w sosie cytrynowym
A to pestkaprzepysznego kurczaka i ogórki w nowym wydaniu. Do tego świeża roszponka (może być oczywiście dowolna inna zielenina, np. szpinak czy rukola) i komosa ryżowa. Jest superzdrowo i dość szybko. Taki obiad spokojnie możecie przygotować w podwójnej porcji na dwa dni. Na końcu wpisu jak zwykle znajdziecie kalorie i makroskładniki. Pierś z kurczaka w sezamie, ostre ogórki, roszponka, komosa ryżowa
Powiedz dietom niejadł ju ż placki ziemniaczane, ale placki z dodatkiem innych tartych warzyw nie każdy już jadł. Idealnym składnikiem placków jest cukinia. Tym razem przedstawiam Wam mój pomysł na szybki letni obiad z wykorzystaniem cukinii – placki z cukinią i szynką , oraz natką pietruszki. Polecam też przepisy na kabaczka w cieście , placki z cukinii i polędwicy sopockiej, kotlety mielone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKlasyczny tatar musi zawsze pojawić się na stole podczas rodzinnych uroczystości. Najczęściej jest podawany z cebulką i ogórkami. Nie wszyscy jednak za nim przepadają. Tatar z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dzisiaj dla odmiany w innej wersji. Inspiracją był przepis z kolorowej prasy. Wyszły przepyszne, do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu, dowolna sałata lub grillowane warzywa i mamy szybki, przepyszny obiad, idealny na upalne, letnie dni. Świetne są także na zimno, do kanapek. Składniki: - 500g mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielone, z łopatki) - 1 mała cebula - 3 ząbki czosnku
Smaczne ZdroweJajka po szkocku Na moim talerzu zagościły ostatnio jajka po szkocku. Bardzo długo zabierałam się za ich zrobienie i napisanie przepisu, w końcu którejś weekendowej soboty
Moje QulinariaNuggetsy w panierce kukurydzianej Nuggetsy są uwielbiane szczególnie przez dzieci. Moja córka pochłania kilka na raz (a wcale małych nie robię), pytając się czy jutro też
na moim stole...Zupa z czerwonej soczewicy Przepis na zupę z soczewicy dostałam od koleżanki Magdy, ona zaś od swojej cioci. Podobne przepisy pewnie krążą w sieci, ponieważ soczewica
Moje QulinariaSurimi jest produktem popularnym szczególnie we wschodniej Azji. Może występować w różnej formie, natomiast w Polsce najbardziej znane są paluszki krabowe (mimo, iż można spekulować
Słodka Stronaaura towarzyszą nam już od ładnych kilku dni. Co wtedy robić? Piec, gotować i eksperymentować. Na szczęście na stragany zawitały już sezonowe warzywa i można poszaleć. Dziś proponuję szybki obiad lub kolację, która przeniesie nas do pięknej i słonecznej Prowansji. Tradycyjnie danie to przygotowywane jest bez mięsa, jednak mam w domu prawdziwego mężczyznę, dla którego obiad bez mięsa
Ratunku obiadSałateczkę podpatrzyłam u znajomych (pozdrawiam was Tatarki). Sałatka Doris była inspiracją, ponieważ wątpię czy dobrze zapamiętałam przepis, ale i tak sałatka wyszła super. Sałatkę można jeść
IMPRESJA SMAKUOdkąd wróciłam do pracy preferuje, w kwestii obiadów, rozwiązania szybkie i proste. Ponadto cenie dania, które mogę zrobić dzień wcześniej wieczorem. Wówczas po powrocie z pracy wystarczy tylko podgrzać garnek i gotowe. Gulasz z pulpetami i ziemniakami jest właśnie takim daniem. Polecam wszystkim zapracowanym i nie tylko :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250g mięsa mielonego 1 cebula(...)krojonych 1 puszka groszku Garść listków bazylii olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, cukier *ugotowane warzywa mogą pochodzić np. z zupy lub wczorajszego obiadu W miseczce z wodą lub mlekiem umieszczamy bułkę, aby nasiąkła. Do pojemnika wkładamy mięso mielone, posiekaną na drobno i podsmażoną cebulkę, wbijamy jajko oraz dodajemy odciśnięta bułkę. Możemy dodać posiekane
Kolizje SmakówDzisiaj na obiad dorsz- nie smażony , ale w bekonie. Myślę że smakosze ryb będą zachwyceni. Dodatek sosu koperkowego będzie uzupełnieniem przepysznego obiadu. Obiad robimy szybko i rewelacyjnie się prezentuje. Polecam . :) Zaczynamy Składniki: dorsz - ilość zależna od potrzeby bekon- tyle ile jest kawałków ryby pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek Sos koperkowy : składniki i wykonanie znajdziesz tutaj(...)oliwką z oliwek. Pieczemy w nagrzanym do 200 C piekarniku około 15 min. Robimy w międzyczasie sos koperkowy . Gotujemy ulubione warzywa- ja zblanszowałam szparagi i do tego ugotowałam ziemniaki. Obiad gotowy Smacznego
Smaki EdytyAzjatyckie produkty znów w Biedronce!! Jak nie skorzystać? :) Tym razem do sosu rybnego, który na stałe zagościł w mojej lodówce (o sojowym nie wspominając), dołączył sos
Cook&LoveDuszony indyk z cieciorką i pietruszką Udziec z indyka, czy pieczony, czy też duszony zawsze wychodzi delikatny, soczysty i miękki. Jeśli posiadacie puszkę cieciorki, to danie
na moim stole...Okres wiosenno – letni to moja ulubiona część roku. Ciepłe i długie dni, słońce, lekki wakacyjny wietrzyk. No i oczywiście feria wszelkich warzyw i owoców, które
Życie ze smakiempodałam w kanapkach, ale zostało tak na oko 1/3 tej porcji, a żeby na kanapki nikt nie miał ochoty, a ja nie miałam pomysłu na kolejny obiad. Wystarczył szybkie sprawdzenie zawartości zamrażarki i szybko ją przerobiłam :) I powstało naprawdę smaczne danie, które znikło szybko. Uwielbiam w daniach wykorzystywać mrożonki, nie trzeba ich obierać, kroić wszystko jest już gotowe(...)się dusi, na patelni podsmażamy kopytka. Po kilku minutach mieszamy całość, doprawiamy do smaku ( u mnie tylko pieprz ). Do patelni z mięsem dodajemy kopytka wszystko razem mieszamy. Przygotowanie obiadu zajmuje 10-15 minut, a wszystko jest pyszne ! Jak wykorzystać łopatkę z dnia poprzedniego, Zero waste
Kuchnia na wzgórzuBardzo lubię kuskus. Często podaje go jako dodatek do obiadu bo szybko się robi. Najczęściej kuskus podaję do dań z drobiu, podaje sam lub też od razu mieszam z warzywami. Kuskus łączyłam już z papryką oraz cukinią a teraz polecam orzeźwiającą wersję ze świeżym ogórkiem i koperkiem. składniki: 1 szklanka kuskusu 4 średnie ogórki gruntowe(...)Koperek drobno posiekać. Gdy kuskus będzie gotowy wymieszać go widelcem. Dodać pokrojone ogórki oraz posiekany koperek. Dokładnie wymieszać. Skropić olejem i jeszcze raz wymieszać. *Jeśli będzie nam pasować do obiadu to możemy kuskus skropić jakimś innym olejem o bardziej wyrazistym smaku np. sezamowym lub lnianym
Monia miesza i gotuje