powiecie na takie Sówki z wafli ryżowych? Czy nie wyglądają smakowicie? Składniki: wafle ryżowe okrągłe o smaku naturalnym masło orzechowe lub migdałowe gładkie 100% (bez dodatku cukru) albo domowa nutella jabłko (skrzydła) banan (oczy) porzeczki/jagody świeże lub mrożone (gałki oczne) płatki owsiane górskie (pióra) kawałek marchewki (dziób) Wykonanie: Nawet nie wiem, czy powinnam w ogóle pisać jak się je robi(...)chyba dosyć intuicyjnie widać ze zdjęcia Ale dla porządku w przepisie i na blogu napiszę Wafla ryżowego smarujemy masłem orzechowym (lub migdałowym albo domową nutellą ). Umyte i osuszone jabłko kroimy na ćwiartki. Z każdej ćwiartki kroimy niezbyt grube plasterki, które wyrównujemy jednym pociągnięciem noża – to będą nasze skrzydła. Układamy je po przeciwnych bokach posmarowanego wafla. Obranego banana kroimy
Lamarida.plDawno, dawno temu, kiedy sama zajadałam się nutellą najlepiej dwukolorową ;) nie przeszkadzało mi to jaki jest jej skład, ale teraz kiedy daję ją a właściwie dawałam swoim dzieciom skład jej nie podobał mi się za każdym razem coraz bardziej. Aż któregoś dnia trafiłam na przepis Marty z bloga Jadłonomia. Okazało się że orzechy laskowe mam, inne składniki mogę przecież(...)lekko zastąpić lub zmodyfikować i mamy pyszną, znacznie zdrowszą nutellę. Składniki na jeden raz ;): 80 -100 g orzechów laskowych prażonych np.Od Helio ok 50 ml syropu klonowego 2 czubate łyżki kakao 5 łyżek mleka, ewentualnie wody Przygotowanie: Uprażone orzechy umieszczamy w naczyniu blendera i blendujemy je na gładki pył przez około 3 minuty. Następnie dodajemy syrop klonowy, kakao i mleko
Życie zaczyna się w kuchniczytania. SKŁADNIKI: 👌 500 ml. mleka 👌 2 jajka 👌 2,5 szkl. mąki 👌 1 cukier waniliowy 👌 0,5 łyżeczki sody 👌 2-4 łyżki cukru 👌 2 brzoskwinie lub inne owoce 👌 cukier puder 👌 nutella wg. uznania WYKONANIE: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do misy miksera wlewamy 500 ml. mleka, dodajemy 2 żółtka, 2-4 łyżki cukru, 1 op. cukru waniliowego(...)ciasta dodajemy brzoskwinie, pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem lub w wersji bardzo słodkiej z posmarowane nutellą. SMACZNEGO! Uwagi: -Ja w filmiku dałam brzoskwinie z puszki , (bo podczas nagrywania okazało się, że ktoś z domowników świeże brzoskwinie mi zjadł hehe). Równie dobrze można wykorzystać inne owoce. -W razie
Rita creativeBardzo pyszne, słodkie ciasto na herbatnikach z kremem orzechowym z nutellą, kajmakiem i warstwą bitej śmietanki z gorzką czekoladą, bardzo proste do zrobienia. Rozpływa się w ustach niczym najlepsze orzechowe pralinki. Jeden duży kawałek ciasta to bomba kaloryczna i doskonale zaspokaja głód na słodkie. Polecam! SKŁADNIKI: Krem orzechowy: 350 ml śmietany kremówki 30% 10 dag zmielonych(...)orzechów włoskich ½ szklanki zmielonych herbatników kakaowych 5 łyżek kremu orzechowego np nutella 2 listki lub łyżeczki zwykłej żelatyny Krem śmietankowy: 300 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka kajmaku 15 dag herbatników kakaowych 30 dag herbatników maślanych 7 dag gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Krem orzechowy: Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej wodzie
Wanilia i Kardamonwymagające pieczenia Polecam! Składniki: Herbatniki kakaowe – ok 25 sztuk ptasie mleczko – ok 22 sztuki Masa orzechowo-czekoladowa: 150g schłodzonego serka kremowego typu philadelphia 200g nutelli w temperaturze pokojowej 150g schłodzonej śmietanki kremówki 2 łyżki żelatyny 30ml wrzątku ok 50g orzechów laskowych Masa śmietankowa: 2 opakowania „Śnieżki” 400ml mleka 2 przezroczyste galaretki 2 szklanki wrzątku(...)wykładamy herbatnikami *** *** Przygotowujemy masę czekoladowo-orzechową: żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną żelatynę, mieszamy *** *** Kremowy serek miksujemy z nutellą, do momentu, aż składniki całkowicie się połączą *** *** Orzechy drobno siekamy *** *** Do masy czekoladowej dodajemy stopniowo ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy posiekane orzechy, mieszamy i całość wykładamy na spód z herbatników
Blog z ApetytemCynamonowe ciasteczka 10. Półksiężyce z lukrem 11. Wafle z masą z dodatkiem galaretki 12. C iasteczka budyniowe 13. Rogaliki z nutellą 14. Kruche ciasteczka z posypką orzechową 15. Budyniowe wersja II 16. Wafel z masą kajmakową i petitkami 17. Kulki mocy 18. Kruche ciasteczka(...)Rogaliki z powidłem i orzechami 22. Wafle z masą mleczno - kakaową 23. Wafel z masą kajmakową, powidłem śliwkowym i petitkami 24. Pierniczki 25. Rogaliki drożdżowe z nutellą 26. Ciasteczka kajmakowe 27. Kruche gwiazdeczki z białą czekoladą i dżemem 28. Pieczone pierożki krucho - drożdżowe z marmoladą 29. Kruche ciasteczka z żurawiną, gorzką czekoladą, słonecznikiem i płatkami owsianymi
kruche babeczkiwypróbować coś innego. Mięciutkie pierniczki a'la alpejskie. Mogą być z nadzieniem lub bez. Ja zrobiłam mieszane. Część zwykłych, a część z nadzieniem. Nadziewałam powidłami z czarnej porzeczki i nutellą. Składniki: 1 kg maki pszennej 400 g. miodu 250 g. masła lub margaryny 8 żółtek 3 białka 1 czubata szklanka cukru 1 mała śmietana gęsta (200 g.) 4 łyżeczki(...)ciasto, odrywać po kawałku, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką i wykrawać pierniczki. Pierniczki można nadziewać. Ja zrobiłam część nadziewanych, a część zwykłych. Nadziewałam gęstymi powidłami z czarnej porzeczki i nutellą. Najłatwiej nadziewać odznaczając na części ciasta wzór, na to ułożyć nadzienie i przykryć wykrojonym kawałkiem ciasta. Skleić i jeszcze raz wyciąć foremką. Wykrojone pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem
Agusiowe smakołykinadały. Z podanych składników wyszły mi dwie porcje mini babeczek czyli 24 sztuki. Składniki na ciasto + truskawki, serek mascarpone lub gęsty serek homogenizowany do dekoracji, krem czekoladowy (u mnie Nutella) Jak zrobić mikołajowe brownie? Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski(...)piecu myjemy truskawki i przekładamy na czystą ściereczkę, żeby przeschły. Odcinamy szypułki. Po upieczeniu odstawiamy babeczki do ostudzenia, kiedy nie są już gorące smarujemy je kremem czekoladowym (u mnie Nutella) i przyklejamy truskawki. Gotowe babeczki udekorowałam serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem, można użyć też gęstego waniliowego serka homogenizowanego. Serek przełożyłam sobie do worka cukierniczego z ozdobna końcówką i wycisnęła
Ciastkozercyłyżek oleju łyżka kakao herbata do nasączenia na mus czekoladowy: 500 ml śmietanki 30% 160 g czekolady deserowej dodatkowo: 3 banany 2 opakowanie galaretki bananowej 4 łyżki nutelli 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po jednym żółtku, olej i wodę. Ubijać(...)wrzątku. Odstawić. Jasny biszkopt podzielić na dwa blaty. Oba nasączyć herbatą. Dolny blat biszkopta ułożyć w foremce w której się piekł (wyścielić ją papierem). Na biszkopcie rozsmarować nutellę i ułożyć pokrojone banany. Zalać mocno tężejącą galaretką. Przykryć dwukolorowym biszkoptem i wstawić do lodówki. Czekoladę połamać do miseczki, ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem i mieszając rozpuścić. Pół litra
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanka mąki pszennej (250 ml) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (60 ml) 1/3 szklanki kakao (85 ml) Chrupiąca warstwa z płatków kukurydzianych: 200 g płatków kukurydzianych 230 g Nutelli Krem czekoladowy: 800 ml śmietany 30% 300 g czekolady gorzkiej (70%kakao) 2 śmietanFix Dodatkowo: zimna herbata Earl Grey do nasączenia biszkoptu konfitura jagodowa do posmarowania biszkoptu borówki do dekoracji płatki chabrów(...)wystudzeniu oddzielamy biszkopt od brzegów formy nożem. Kroimy na 3 blaty. Warstwa z płatków kukurydzianych: Płatki rozdrabniamy w malakserze na drobne okruszki, po czym mieszamy dokładnie z Nutellą. Formę, w której piekliśmy biszkopt, ponownie wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej czekoladową masę. Rozprowadzamy równomiernie i dociskamy. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Krem czekoladowy: Przygotowanie
Smakowity Blog KulinarnyUwielbiam naleśniki ... z serem na słodko, z dżemem, z nutellą... Przepis na te które prezentuję poniżej pochodzi z książki Smaki świata FRANCJA Beverly Leblanc. Proponuję upiec je na dużej patelni, posmarować nadzieniem twarożkowym, złożyć i podpiec chwilę na patelni żeby z twarożka uwolnił się aromat cynamonu. Niemniej jednak te same naleśniki świetnie będą smakowały z nutellą a nawet
cucinareMożesz tak jak ja pomóc sobie talerzem. Na spód poszła warstwa brązowa, a na to około 200 g kremu z kasztanów, możesz je spokojnie zastąpić masłem orzechowym lub domową nutellą, na którą tu znajdziesz przepis: Domowa nutella Na to druga warstwa buraczana, a na nią 200 g dżemu z czerwonych owoców, u mnie z dzikiej róży. Krem na wierzch totu
greenscarfdiety udało mi się upolować awokado po 1,99 zł/szt. Stąd jego spore ilości w diecie. Jest też trochę więcej mięsa niż poprzednio, dużo zup i przepyszny zamiennik nutelli, zrobiony z awokado i kakao, który jest moim faworytem jeśli chodzi o posiłki z poniższej listy. W połączeniu z pieczywem i mieszanką owoców mrożonych to prawdziwa petarda. W weekend zainspirowałam(...)ostatni kawałek ciasta Obiad: makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym Deser: brak Kolacja: zupa z poprzedniego dnia Dzień szósty : Śniadanie: chleb z domową „nutellą” i mrożonymi owocami imitującymi dżem II Śniadanie: sałatka z grillowaną brzoskwinią Obiad: ryż z ciecierzycą w sosie orzechowym Deser: koktajl Kolacja: zupa Dzień siódmy
Powiedz dietom niedzieci je pokochają. Składniki: MASA MLECZNA 1/4 szkl. mleka 1/4 szkl. cukru 175 g masła 1 szklanka mleka w proszku MASA ORZECHOWO-CZEKOLADOWA 100 g. masła 160 g nutelli 1 łyżka kakao 2 czubate łyzki zmielonych orzechów laskowych 100 g całych orzechów laskowych DODATKOWO: 3 suche wafle 70 g mlecznej czekolady 70 g gorzkiej czekolady 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych(...)cukrem i miksować aż masa będzie gładka. Dodać mleko w proszku i zmiksować do połączenia się składników. Przygotowujemy masę orzechowo-czekoladową: Masło utrzeć mikserem na puszysta gładką masę. Dodać nutellę oraz kakao i zmiksować. Dodać posiekane i całe orzechy. Wymieszać. Na desce położyć płasko 1 suchy wafel. Posmarować masą mleczną a na nią położyć drugi wafel. Następnie posmarować masą orzechowo
Kuchnia w oparach