nutella - 1593 przepisów (strona:19/107)

Torcik Wuzetka 212

cytryny 3 łyż. wódki (można pominąć) Na polewę czekoladową: 85 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 2 łyżki kremu Nutella Dodatkowo: 0,5 słoika kwaśnego dżemu (np. malinowy, porzeczkowy) Przygotowanie: Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą, jasną, gęstą masę. Dodać przesianą(...)zacząć szybko tężeć) Polewa czekoladowa: Masło, cukier, wodę, kakao rozpuścić w rondelku i gotować na małym ogniu około 5 min. Rondelek zdjąć z palnika. Do ciepłej masy dodać krem Nutella.  Przełożenie: Pierwszą cześć biszkoptu nasączyć około połową naparu i rozsmarować kwaśny dżem. Wyłożyć masę śmietanową i przykryć drugą częścią Biszkoptu. Biszkopt nasączyć i polać (lekko ciepłą - płynną

My sweet a life
Rogaliki serowe 166

pewnością przypadną do gustu.  Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag sera białego 25 dag margaryny lub masła szczypta soli Dodatkowo: białko cukier kryształki krem orzechowy np. Nutella (można krem orzechowy zastąpić marmoladą, gęstym dżemem lub powidłami) Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodać margarynę (masło), przesiana mąkę(...)każdą część przełożyć na obsypany lekko mąką blat i rozwałkować na okrąg o grubości około 2-3 mm i wycinać trójkąty. Na szerszej części trójkątu łyżeczką nakładać kleks kremu Nutella (marmolady). Ciasto zwijać od szerszej strony formując rogalik. Końcówkę najlepiej zwinąć pod spód, żeby ciasteczka się nie "otworzyły".  Rogaliki zewnętrzną stroną maczać w roztrzepanym białku, a następnie w cukrze

My sweet a life
CIASTKA FRANCUSKIE Z TRUSKAWKAMI I NUTELLĄ 169

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki(14-20szt): opakowanie ciasta francuskiego tradycyjnego lub z masłem krem nutella około ½ słoiczka około 100g truskawek cukier puder Wykonanie: ciasto francuskie najlepiej żeby było w temperaturze pokojowej ( nie będzie się wtedy kurczyć podczas pieczenia) ciasto rozwijamy i wykrawamy z niego(...)koła ( tutaj dowolność kształtów koła, serca, kwadraty itp.) które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na środku każdego koła nakładamy pełną łyżeczkę kremu nutella oraz truskawki ( w oryginale plasterki truskawek ,ja natomiast dałam połówki ) pieczemy 15-17 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 220°C gotowe ciastka studzimy i dopiero zimne posypujemy cukrem pudrem. Źródło: http://www.mojewypieki.com

Słodkie zapomnienie
KARTOFELKI 130

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ( na +/- 16szt): 600g herbatników, ciasta itp. 100g miękkiego masła 2 łyżki nutelli 3-4 łyżki   alkoholu np. wódki garść posiekanych orzechów około ½ szklanki wiśni w alkoholu roztopiona czekolada do polania kartofelków Wykonanie: ciasto kruszymy ( ja użyłam malaksera), następnie dodajemy pozostałe składniki(...)czyli miękkie masło, nuellę, alkohol   oraz wiśnie w alkoholu lub kandyzowane i garść posiekanych orzechów , całość mieszamy ( gdyby masa była zbyt sucha można dodać więcej nutelli , natomiast jeżeli byłaby zbyt miękka trzeba dodać garść pokruszonego ciasta czy też herbatników) następnie formujemy z masy kulki ( moje były wielkości orzecha włoskiego) które polewamy  roztopioną czekoladą ale nie jest to konieczne

Słodkie zapomnienie
CIASTO PIJANA ŚLIWKA 144

ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu Krem czekoladowo śliwkowy: 50-80g suszonych śliwek 100ml wódki 300g miękkiego masła 250g kremu typu nutella Dzień wcześniej ,wieczorem śliwki   zalewamy wódką, odstawiamy Warstwa   śmietanowa: 500ml śmietanki kremówki 30% 2-3 łyżki   cukru pudru 2 śmietan-fix  Schłodzoną śmietanę ubijamy , pod koniec(...)formy (25x30cm lub 24x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia biszkopt pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C Krem śliwkowy: masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy krem typu nutella oraz śliwki które dzień wcześniej, najlepiej wieczorem zalewamy alkoholem( ja je zblędowałam ale można je też posiekać jeżeli lubicie większe kawałki) ,na sam koniec wlewamy powoli alkohol w którym były

Słodkie zapomnienie
Rogaliki drożdżowe 148

ciasto: 550 g mąki 150 g cukru 200 ml letniego mleka 2 żółtka 1 jajko 100 g masła 30 g drożdży świeżych 2 szczypty soli Dodatkowo: 16 łyżeczek kremu nutella Przygotowanie: Zaczyn: Do miseczki lub garnuszka rozkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru, 50 ml mleka, rozmieszać. Następnie wsypać 2 łyżki przesianej mąki, wymieszać, pozbyć się wszystkich grudek. Przykryć ściereczką kuchenną(...)trójkątów. (W sumie wyjdzie 16 rogalików). Aby ciasto nie przylepiało się do wałka, czy blatu oprószyć zarówno blat, jak i wałek odrobiną mąki. Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę kremu nutella i zwijać od szerszej strony, formując rogaliki.  Rogaliki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachować pomiędzy rogalikami odstępy, gdyż zwiększą swoją objętość. Blaszkę przykryć ściereczką i odłożyć

My sweet a life
Czekoladowy suflet z Nutelli 161

podanych składników zrobicie 2 większe lub 3 mniejsze porcje – mnie wyszło tak 2 i pół, bo nie mogłam się zdecydować przy rozlewaniu ciasta ;) Składniki: 2 jajka 150 g Nutelli 1 łyżką mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru (opcjonalnie) + masło i kakao do obsypania foremek, cukier puder do podania Naczynia żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy kakao, im dokładniej to zrobimy(...)popęka w czasie pieczenia. Nie tak jak u mnie ;) Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Musi być koniecznie nagrzany przed włożeniem do niego sufletów. Rozdzielamy białka od żółtek. Do Nutelli dodajemy żółtka i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy z 1 łyżką cukru – można ubić bez cukru, ale dzięki niemu piana jest stabilniejsza i trudniej ją później

Ciastkozercy
rogaliki ze zdrową nutellą 114

Zdrowa nutella nadal w lodówce siedzi - nic się z nią nie stało :) No to nadszedł czas na  jej wykorzystanie. Idealnie nadają się jako nadzienie do rogalików czy placuszków. Składniki: 30 g świeżych drożdży 50 g mleka + trochę do posmarowania 1 łyżeczka cukru 300 g mąki + do podsypania 150 g jogurtu naturalnego 1 jajo 50 g miękkiego masła(...)posmarowania 1/2 łyżeczki soli zdrowa nutella - przepis tutaj Przygotowanie:   mleko, drożdże i cukier włożyć do naczynia miksującego i podgrzać - czas 2,5 min/temp 37 st/ obr 2  dodać pozostałe składniki i wymieszać czas 7 min / poz Interwał wyjąć ciasto - ręce muszą być natłuszczone masłem - i uformować kulę, włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia

Gotowanie z pasją
Sakiewki naleśnikowe z nutellą i bananami 107

sody, 2 łyżki oleju. Mieszam a później dolewam mleko tak by powstała lejąca ale ciut gęsta masa naleśnikowa. Smażę naleśniki bez żadnego tłuszczu na naleśnikowej patelni.   Podaję z nutellą rozsmarowaną na naleśniku i plastrami banana. Zawijam w sakiewki – niespodzianki. Dzieci dostając takie kwadraciki nie wiedzą co jest w środku, dopóki nie odkroją kawałeczka   Artykuł Sakiewki naleśnikowe(...)nutellą i bananami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Czekoladowe babeczki z malinowym kremem 161

Czekoladowe babeczki nadziane Nutellą i udekorowane pysznym malinowym kremem to bardzo uzależniające połączenie czekolady z malinami :). Czekoladowe babeczki z malinowym kremem zrobiłam dla moich chłopaków, w ramach podziękowań za piękne kwiaty z okazji Dnia Kobiet. Babeczki upiekłam dzień wcześniej, aby ze spokojem zdążyć je udekorować i sfotografować przed popołudniową(...)lodówce. Czekoladowe babeczki z malinowym kremem najlepiej wyciągnąć 30 min przed podaniem, aby nadzienie czekoladowe trochę zmiękło. Nadzienie: 150 – 200 g kremu czekoladowego, typu Nutella Malinowy krem: ok 230 g świeżych/mrożonych malin 5 – 6 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody 400 g serka mascarpone, schłodzonego 100 g serka mascarpone, gdyby

Słodki Pomysł
Tort Rocher 215

Tort Rocher to uzależniające połączenie czekolady z Nutellą i orzechami laskowymi. Ja dopiero za piątym razem byłam w stanie powiedzieć DOŚĆ! Chociaż teraz, pisząc ten krótki wstęp bez problemu zjadłabym jeszcze jeden kawałeczek :). Szczerze uprzedzam! Jeśli komuś ten tort nie wyjdzie lub nie będzie mu smakować, to nie będzie(...)pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy, wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty. Krem Rocher: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 300 g kremu czekoladowego, typu ‘Nutella’ 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 70 g drobno zmielonych, prażonych orzechów laskowych Czekolady topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia, uważając przy

Słodki Pomysł
Grysikowiec z musem truskawkowym i lekką pianką – bez pieczenia 167

Lato to oczywiście mus owocowy, oraz lekka pianka, zaś jesień to nutellowa masa grysikowa. Całościowo bardzo fajna kompozycja. Masa grysikowa: 650 ml mleka 120 g masła 3 pełne łyżki Nutelli 90 g kaszy manny 1 łyżka cukru Masa truskawkowa: 700-750 g truskawek 350 ml + 100 ml wody 100 g cukru 90 g mąki ziemniaczanej Masa jogurtowa: 700 ml jogurtu(...)wody Dodatkowo: 250 g herbatników Herbatniki wykładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x28cm). Do większego rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier, pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz nutellę. Podgrzewamy całość na niewielkim ogniu, aż do połączenia składników (rozpuszczenia cukru, roztopienia masła). Tuż przed momentem wrzenia wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając, gotujemy przez kilka minut, do zgęstnienia. Gorącą

Smaki Na Talerzu
O wściekłej fretce i truskawkowym lesie deszczowym, czyli o powrocie do domu. I letnie ciasto bez pieczenia 132

mówiąc, wyszło lepiej, niż się spodziewałam. Polecam Wam więc ogromnie! Śmietanowiec z owocami i galaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 100 g ciastek digestive 125 g nutelli masa śmietanowa: 75 g galaretki cytrynowej (proszek) 150 ml wrzątku 165 ml mleka skondensowanego słodzonego 500 g creme fraiche (18%) wierzch: 25 g czarnej porzeczki 20 g malin(...)jeżyn 130 g truskawek 400 ml wrzątku 75 g galaretki malinowej (proszek) Ciastka pokruszyć, wymieszać z nutellą.  Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze ugnieść. Schłodzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku, ostudzić. Creme fraiche zmiksować w mlekiem.  Gdy galaretka zacznie tężeć, wlać ją do śmietany, cały czas miksując. Przelać masę na spód, wstawić do lodówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Ferrero Rocher 131

startej na tarce gorzkiej czekolady 2 opakowania wafelków z kremem kakaowym typu Grześki (każde po 34g) szklanka pokruszonych płatków migdałowych Krem Rocher: 500 g serka mascaropne 350 g nutelli 80 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i przestudzonej Dodatkowo: 1 łyżka przegotowanej wody 2 łyżki likieru czekoladowego 4 pokruszone słodkie wafelki do lodów płatki migdałów Do przygotowania biszkoptu(...)przez około godzinę. Powinna być przyrumieniona i krucha. Upieczoną bezę pozostawiamy do wystygnięcia. Serki mascarpone muszą być dobrze schłodzone przed rozpoczęciem przygotowań. W misce umieszczamy mascarpone i nutellę. Miksujemy tylko chwilę, do połączenia składników. Dodajemy przestudzoną czekoladę i całość miksujemy przez chwilę do uzyskania gładkiej i gęstej masy. Tak przygotowany krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby się schłodził. Wodę

PatiGotuje
Ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze 162

pieczenia Masa jasna: 2 jajka 5 łyżek cukru 200 g masła (w temperaturze pokojowej) opcjonalnie łyżka spirytusu lub innego alkoholu Masa ciemna: 250 g serka mascarpone 2 łyżki nutelli   Wymiary formy to 33×24 cm. Masło roztapiamy w rondelku z cukrem. Dodajemy do nich mleko i kakao. Podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników. Następnie odstawiamy do przestudzenia. Oddzielamy żółtka(...)ubijając masę. W tym momencie możemy dodać alkohol do masy jeśli chcemy aby dłużej zachowała swoją świeżość. Całość ucieramy do połączenia składników. Na samym końcu ucieramy dokładnie mascarpone z nutellą i zabieramy się za składanie ciasta. Ciasto kroimy wzdłuż na dwa blaty. Na dolny blat nakładamy całą jasną masę i przykrywamy górnym blatem. Górę smarujemy ciemną masą. Jeśli używamy bakalii

PatiGotuje

Proponowane wyszukiwania