żeberka. Majeranek – suszone i rozdrobnione liście majeranku stosuje się głównie do potraw ciężkostrawnych, dodaje się go do zupy fasolowej, pomidorowej, żurku, fasolki po bretońsku, pasztetu, bigosu, pizzy oraz do domowych kiełbas (stąd potoczna nazwa „kiełbasianego zioła”). Szałwia – coraz bardziej doceniana, rosnąca w Polsce roślina, której liście (świeże lub suszone) nadają świeżości i cytrynowej nuty potrawie oraz poprawiają trawienie. Stąd używane(...)pączek kwiatowy drzewa o nazwie czapetka pachnąca (lub inaczej goździkowiec korzenny). Bez goździków nie obejdzie się przyprawa do piernika i wiele innych wypieków bożonarodzeniowych, grzane wino, kompot owocowy czy nalewka wiśniowa. Często jest stosowany w parze z gałką muszkatołową lub cynamonem. Gorczyca – (a właściwie gorczyca biała, bo występuje również rzadko stosowana gorczyca czarna) nasiona gorczycy to podstawowy składnik musztardy (ziarnistej
WojnaNaSmaki.plSkładniki : 1 laska wanilii 1 g goździków 2 g mielonej gałki muszkatołowej 3 g świeżego korzenia imbiru 3 g kory cynamonowej 150 ml spirytusu 60 % Sposób
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 0,75 l dobrej jakości ciemnego lub jasnego piwa 0, 25 l spirytusu 95 % 1/2 szklanki miodu sok z 1 cytryny 1 łyżka drobno pokrojonego
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1/2 litrowego słoja lub butelki świeżo zebranych kwiatów pierwiosnka lub 30 g suszonych kwiatów białe wytrawne wino dobrej jakości Sposób wykonania : K wiaty
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 0,5 kg mocno dojrzałych wiśni 1 l dobrego czerwonego wina 25 dkg cukru ( może być trzcinowy ) 0,25 l ( 1 szklanka ) spirytusu 70 % Sposób
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 i 1/2 szklanki świeżych kwiatów lipy 0,5 l miodu najlepiej lipowego sok z 1/2 cytryny 0,5 l wody 0,75 l spirytusu
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 kg dojrzałych truskawek 1 l czystej wódki 40 % 500 ml płynnego miodu wielokwiatowego Sposób wykonania : T ruskawki umyj, osusz, usuń szypułki, przekrój na
Przepisy i porady kulinarnemożna dodać jej do rozcieńczenia sosu, o ile zajdzie taka potrzeba. Ja lubię dodać do sosu również zalewę spod pomidorów. Ale jest to oliwa lub olej, bo używam pomidorów domowych, więc szkoda mi taką zalewę wylewać, a tutaj świetnie się nadaje. W przepisie jest użyty ser pleśniowy Lazur. Ma charakterystyczny, ostrawy smak, który również czuć w sosie. Jeśli nie lubicie(...)śmietanę i wkruszamy ser. Doprawiamy do smaku. Podajemy makaron polany sosem. Artykuł Makaron ze szpinakiem i sosem serowo-śmietanowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumożna dodać jej do rozcieńczenia sosu, o ile zajdzie taka potrzeba. Ja lubię dodać do sosu również zalewę spod pomidorów. Ale jest to oliwa lub olej, bo używam pomidorów domowych, więc szkoda mi taką zalewę wylewać, a tutaj świetnie się nadaje. W przepisie jest użyty ser pleśniowy Lazur. Ma charakterystyczny, ostrawy smak, który również czuć w sosie. Jeśli nie lubicie(...)śmietanę i wkruszamy ser. Doprawiamy do smaku. Podajemy makaron polany sosem. Artykuł Makaron ze szpinakiem i sosem serowo-śmietanowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSkładniki : dojrzałe owoce czeremchy wódka 40 % 80 g cukru ( może być trzcinowy ) Sposób wykonania : D ojrzałe owoce czeremchy przebierz ( usuń listki, gałązki, chore
Przepisy i porady kulinarneŁopian Składniki : Przygotuj po 5 g rozdrobnionych suszonych ziół : kłącza rabarbaru korzenia łopianu liści szczawiu polnego kory wiązu 1/2 l alkoholu 70 % 1 l czerwonego wytrawnego
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych malin 10 szt. pestek ze śliwek węgierek 25 szt. pestek z jabłek 3 goździki 2 l alkoholu 60 % Sposób
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 1 kg wiśni bez pestek 40 dkg owoców aronii 1,25 l spirytusu 70 % 20 dkg cukru 3 łyżki miodu 1/4 laski wanilii Sposób
Przepisy i porady kulinarnetakiego robota, to czeka Was trochę wyrabiania ciasta, jak to w wypadku ciast na drożdżach. Im dłużej wyrabiamy, tym ciasto jest lepsze i ładniej rośnie. Przepis pochodzi z bloga Domowa Fabryka . Aby skórka była fajna, ja kilkakrotnie w czasie pieczenia, spryskałam bułeczki wodą. Drukuj Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie Składniki 500 g mąki pszennej ( u mnie(...)stopni i spryskanym wodą. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/buleczki-pszenne-drozdzach-szybkie/ MieszamWGarnku Artykuł Bułeczki pszenne na drożdżach – szybkie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSkładniki : 1 kg dojrzałych moreli 2 l spirytusu 70 % 20 dkg cukru ( może być trzcinowy ) Sposób wykonania : M orele opłucz, osusz, pokrój na ćwiartki, 10
Przepisy i porady kulinarne