nalewki domowe - 1189 przepisów (strona:61/80)

Sernik gotowany na herbatnikach, bez pieczenia 127

wszystkich początkujących cukierników domowych, tych co boją się pieczenia ciast albo tych, co nie mają w domu piekarnika a lubią zjeść od czasu do czasu coś słodkiego i domowego. Drukuj Sernik gotowany, bez pieczenia Prosty do zrobienia, sernik o delikatnym smaku Składniki Ciasto 5 jajek 1 szkl. cukru 200 g masła dałam 125g 1 kg mielonego sera białego dałam wiaderkowy(...)lodówki do zgęstnienia. Polewa Składniki polewy rozpuszczamy w rondelku, cały czas mieszając. Artykuł Sernik gotowany na herbatnikach, bez pieczenia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Nalewka z pąków brzozy ( ma wiele zastosowań ). 90

Składniki : 10 dkg świeżo zebranych pąków brzozy brodawkowatej 1 l czystej wódki 40 %  Sposób wykonania :   P ąki brzozy wsyp do czystego słoja, zalej wódką

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka miodowa ( rozgrzewająca ). 110

  N alewka ta doskonale rozgrzewa w chłodne zimowe wieczory, gdy za oknem jest zimno, szaro i ponuro. Dzięki zawartości miodu działa antyprzeziębieniowo. Pijemy po małym

Przepisy i porady kulinarne
Polskie owoce sezonowe – kiedy i jakie 161

jabłka Nektarynki i morele to bardzo charakterystyczne owoce letnie. Dostępne są w sezonie przypadającym na lipiec i sierpień. Stanowią pyszną przekąskę na surowo, jednak można wykorzystać je także w domowych konfiturach i dżemach. Wiśnie dostępne są natomiast zaledwie przez miesiąc. Sezon na te eleganckie i pyszne owoce przypada właśnie w lipcu. Wiśnie pojawiają się jednak bardzo obficie, dlatego warto wykorzystać(...)odżywczą. Do września-października są w Polsce dostępne także śliwki. Ich smakiem nietrudno jednak delektować się także poza sezonem – śliwki należą do owoców najchętniej wybieranych do przygotowywania konfitur, nalewek czy dżemów. Podobnie jak czereśnie i wiśnie, wymagają one uprzedniego usunięcia pestki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Polskie owoce sezonowe – kiedy i jakie appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Nalewka agrestowa ( staropolska ). 100

Składniki : dojrzały agrest spirytus 70 % lub czysta wódka 40 % cukier ( najlepiej trzcinowy ) rodzynki  jasne Sposób wykonania :   A grest obierz, opłucz, osusz z nadmiaru wody

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka jeżynowa ( szybka i prosta ). 138

Składniki : 2 szklanki dojrzałych jeżyn 0,5  l czystej wódki 40 % 2 łyżki miodu np. wielokwiatowego Sposób wykonania :   O woce przebierz, opłucz, osusz na

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z morwy czarnej ( zalecana przy anemii ). 110

Składniki : 1 kg dojrzałej morwy czarnej 500 ml czystej wódki 40 % 500 ml spirytusu 95 % 50 dkg cukru Sposób wykonania :   O woce morwy opłucz pod

Przepisy i porady kulinarne
Chleb razowy orkiszowo-żytni na zakwasie 116

tego kupnego. W dodatku każdy może dopasować chleb do swoich upodobań smakowych, a to dodając kminek, czarnuszkę, pomidory czy podprażoną cebulkę. O dodatkach jak słonecznik czy siemię nie wspominam Domowy chlebek można piec na raz w większej ilości i potem go mrozić. To dobre rozwiązanie szczególnie wtedy, kiedy mieszkasz sama. Chleb wystarczy pokroić na kromki, zamrozić je i wyciągać wieczorem(...)przez ok. 40 min. Studzimy na kratce. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/chleb-razowy-orkiszowo-zytni-zakwasie/ BosowKuchni Artykuł Chleb razowy orkiszowo-żytni na zakwasie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Nalewka miodowa ( z dodatkiem cytrusów ). 129

Składniki : 250 ml miodu ( najlepszy będzie wrzosowy ) 1 pomarańcza 1 limonka około 5 cm suszonej skórki z limonki 1 i 1/2 szklanki wody 1/2 l spirytusu

Przepisy i porady kulinarne
Śliwowica słodka wyborna ( wg przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej ). 125

Składniki : dojrzałe śliwki węgierki spirytus 70 % cukier  Sposób wykonania :   Ś liwki opłucz, osusz, wsyp do słoja do pełna. Zalej spirytusem tak, aby wszystkie śliwki

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka gruszkowa ( łatwa ). 103

Składniki : 1 kg dojrzałych ( ale nie przejrzałych ! ) gruszek "klaps" 30 dkg brązowego cukru 250 ml spirytusu 95 %  Sposób wykonania :   G ruszki umyj, obierz ze

Przepisy i porady kulinarne
Dżem z kaliny z cynamonem i pomarańczą 123

Będąc na Podlasiu natrafiłam na piękny krzew kaliny koralowej. Przyznam, że wcześniej nic z niej nie robiłam, ale ponieważ jestem ciekawskie jajo i lubię przerabiać to

Smaczna Pyza
Nalewka wiśniowa ( pszczelarza ). 120

Składniki : 1/2 kg wiśni 1 szklanka płynnego miodu 12-15 goździków 25 dkg suszonych śliwek kalifornijskich 1 l spirytusu 95 % 3 szklanki przegotowanej  wody Sposób

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka czereśniowa na rumie. 87

Składniki : 2 kg ciemnoczerwonych czereśni 1 l dobrego rumu 50 dkg cukru 1 laska wanilii 8-10 goździków Sposób wykonania :   C zereśnie dokładnie opłucz, osusz

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania