Niedawno byłam na jagodach i zaopatrzyłam się w sporą ich ilość. Bardzo lubię te małe ciemne kulki. Zrobiłam z nich ostatnio nalewkę jagodową z lawendą, która jest wyśmienita. Często piekę ciasta i z części jagód postanowiłam zrobić konfiturę z anyżem gwiaździstym. To jedna z tych konfitur, która ma wspaniały smak i aromat. Konfitura jest pyszna i pewnie wykorzystam
Zakątek rozkoszy kulinarnychjest podawany w stanach gorączkowych. Jeżeli nie surowe to? Do słoika! I to w jak największych ilościach gdyż z twardszych odmian czereśni możemy przygotowywać soki, kompoty, konfitury, dżemy, wino, nalewki a także likiery. Oczywiście świetnie sprawdzają się również w ciastach czy jako suszone owoce. Szczególnie, że przetworzone nadal zachowują swoje właściwości. Jednak jeżeli chcecie je zamrozić, usuńcie najpierw pestki
Słodkie Przyjemnościroku wpadłam w dziki szał robienia dżemów, konfitur, nalewek i wszystkiego co tylko jest możliwe z owoców. Wykorzystuję każdą ilość by choć trochę zatrzymać odrobinę lata w słoiczku. Tym razem będąc u rodziców zmobilizowałam siebie i koleżanki, które wypoczywały ze mną na łonie natury, by poświęcić choć pół godziny na dwa krzaczki oblepione czarną porzeczką. W ten sposób stałam się
Mango Papajaorganiczne, związki żywicowe oraz sole mineralne. Można je stosować w naparach i są składnikiem leków moczopędnych i żółciopędnych. Maliny można przygotowywać na różne sposoby - jako dodatki do deserów, ciast, nalewek, likierów, octów, a nawet do mięs
My Chcemy Jeśćdokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek silikonowych wypełniając je do połowy. Masa serowa: 350 g twarogu kremowego (u mnie President) 2 jaja 2 łyżki cukru szczypta soli wiśnie z nalewki lub kompotu do dekoracji Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy ser i mieszamy dokładnie. Na koniec dodajemy pianę z białek
Cynamonowe szczęściepozytywne. Żołądkowa zaskakuje smakiem i to zaskakuje w sposób bardzo pozytywny. Osobiście spodziewałam się kolejnej wódki smakowej z chemicznym aromatem owocu, a tu miła niespodzianka wódka przypomina bardziej słodką nalewkę niż wódkę z wyraźnie wyczuwalnym aromatem figi. Można ją serwować w formie shotów, drinków, a nawet wykorzystać do nasączenia ciasta, czy deseru. W chłodniejsze dni kieliszeczek będzie idealny na rozgrzanie
Cynamonowe szczęścieT aka sielska naleweczka ;) , wspomnienie lata, dobra na przeziębienie, poprawę humoru, bezsenność i inne dolegliwości. Składniki: 1 l rozwiniętych kwiatów lipy (zebranych z dala od ruchliwych
SzczyptaSmaQSezon różany w pełni, a ja czuje się jak ryba w wodzie otoczona pięknem i zapachem tych kwiatów. Była już nalewka z płatków, ucierane z cukrem, cukier, syrop... Wiec przyszedł czas na galaretkę. Jest ona boska do świeżej, jeszcze ciepłej bułki z masłem. Pomysł podsunęła mi autorka bloga Eteryczne gotowanie . Śniadanie podane na pięknej porcelanie Bogucice
Malinowe Pocałunkiczereśnie jeszcze trwa więc póki jeszcze mamy okazję wykorzystajmy go jak najlepiej. W tym roku z czereśni zrobiłam kilka słoiczków konfitury z wanilią, gdzieś w szafie robi się nalewka, było ravioli, były knedle.. Czereśni w tym roku wykorzystuję bardzo dużo w kuchni i tu muszę podziękować moim sąsiadom i babci za to, że mnie tak hojnie nią obdarowali. Składniki
Mango PapajaChętnie ją odwiedzę ponownie i wybiorę się na przepyszne frappe. Co czwartek gdzieś na ulicach Chanii jest organizowany targ warzywny. Można tam kupić przepyszne lokalne sery, miody i nalewki w rozsądnych cenach. Prowadzę bloga kulinarnego, więc tego typu pamiątki to dla mnie prawdziwe perełki, bo mogę potem tworzyć z nich cuda. Ale co ja tam będę robić, skoro byłam
ClauditteMissCookingrumianku ( w równych proporcjach). Kąpiel tatarakowa Działa pojędrniająco na skórę. Bardzo wskazana dla osób po kuracji odchudzającej. Do wody o temperaturze 30st. C dodaje się 25 ml nalewki tatarakowej. Kąpiel ziołowa dobra dla skóry wrażliwej i suchej Napar z mieszanki rumianku, szałwii i kwiatu lipowego ( 3 garście ziół na 3 litry wody) wlewamy do wanny napełnionej w połowie wodą
Cukier&PuderJeśli lubicie domowe nalewki musicie przygotować truskawkową z różą. Jest słodziutka, lekko kwaskowa z wyraźnym kwiatowym aromatem. Tradycyjnie im dłużej leżakuje, tym jest smaczniejsza ;) Składniki: 500g truskawek 150g cukru 20g płatków róży 3g kwasku cytrynowego 100ml spirytusu 150ml wódki Sposób przygotowania: Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Układamy w wyparzonym słoju. Płatki róży zalewamy ½ szklanki wody, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy
Pyry na Gazdrzewka swoja rzodkiewkę. Ostatnim akcentem była śliwka nałęczowska. Podsumowując: przyjemnością powtórzyłabym menu, nawet z sumem :) Na zakończenie wizyta w kuchni i rozmowy z Szefem, degustacja nalewek oraz zwiedzanie mini winnicy oraz ogrodu z którego produkty mieliśmy okazję jeść przed chwilą. Bardzo dziękuję Cisowiance za wspaniały pełen wrażeń i doznań smakowych dzień
królestwo garówcellulit, łagodzące okłady z bzu pielęgnują skórę, czarny bez ma również właściwości oczyszczania z toksyn. (źródło: klik ). Według mnie troszkę zapomniany, troszkę pomijany w kuchni. Wykorzystywany głównie do sporządzania nalewek i syropów, co spowodowało, że nie mogłam się oprzeć aby wykorzystać go również w inny sposób. I tak właśnie powstał torcik bzowy. :) Na torcik będzie potrzebny jasny biszkopt - przepis
Garniec Magalie