bardzo smaczne, charakteryzują się słodko-kwaskowatym smakiem. W krajach azjatyckich, zwłaszcza w Chinach, owoce tego niewielkiego drzewa stosowane są w medycynie ludowej. Robi się z nich soki i nalewki wzmacniające organizm. Owoce morwy doskonale wzmacniają organizm. Wspomagają leczenie chorób sercowo-naczyniowych. Polecane są osobom chorym na anemię. Naturalny sok z morwy posiada wspaniałe właściwości krwiotwórcze, "odżywia" naszą krew
Aga w kuchniniej kwasu masłowego. Doprawienie dżemu cynamonem i pomarańczą prawie go zniwelowało, ale jednak nie całkowicie. Kolor przetworu też niestety już nie taki koralowy ... Innym razem może przerobię kalinę na nalewkę ?Jeśli macie jakieś doświadczenie z tą rośliną i coś z jej owoców robiliście to podzielcie się, proszę, ze mną swoimi pomysłami :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzacukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 125 g tłuszczu do pieczenia 100 g wiórek kokosowych 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka krojonych ananasów, kilka łyżek aronii z nalewki - osączonej- niekoniecznie Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, ucierać Ananasy i aronię osączyć Mąki połączyć z proszkiem, ananasy i wiórki wymieszać razem i dodawać stopniowo do masy
Proste Potrawyjajek 3/4szklanki mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia dwie łyżki kakao masa: 500 ml śmietany 30% 50 ml wiśniówki litr wiśni z alkoholu np. z nalewki (można też kupić w sklepie specjalne do dekoracji i do ciast) 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Do dekoracji: wiórki czekoladowe wiśnie do dekoracji Wykonanie: Oddzielamy białka
ciastkarnia na kruchym spodziewybrać. Mają właściwy klimat i można na nich kupić (a co najważniejsze - spróbować przed zakupem) wiele wspaniałych tradycyjnych produktów, często niedostępnych w normalnej sprzedaży: polskie zagrodowe sery, miody, nalewki, wędliny itd.. Jak zwykle z Mężem najbardziej będziemy rozglądać się za kwasem chlebowym, dobrymi serami, cydrem, może jakaś oliwa się trafi, albo kabanosy paprykowe? W przyszłym tygodniu napiszę
Chilli Czosnek i Oliwaspalin owocami: malinami, jeżynami, śliwkami, gruszkami, jabłkami, że o innych dobrach nie wspomnę :) Wszystko niczym mrówki pracowite spożytkowaliśmy przetwarzając na dżemy, konfitury i soki. Z malin zrobiliśmy też nalewkę, a jabłka, o których ostatnio politycznie głośno postanowiliśmy wykorzystać nieklasycznie... Z pysznymi antonówkami postanowiliśmy przyrządzić jakieś dobre mięsiwo na niedzielny obiad. Paradoksalnie okazało się, że antonówka jest odmianą, która pochodzi
Delicious Titbitsprzygotowując nam plan kolejnych podróży, coś ostatnio nabiera ochoty na wschodnie klimaty. :) W naszych polskich warunkach, cytryńca najłatwiej posmakować w postaci naparów, suszu, soków czy wyciągów i nalewek. Przyznam się bez bicia, iż bakalii tej wcześniej nie znałam. Zmieniło się to dopiero za sprawą współpracy ze SKWORCU, od której to firmy otrzymałam paczkę kuchennych wspaniałości do kulinarnego przetestowania.To
Grunt to przepis!września.Syrop pomaga na kaszel,działa bakteriobójczo i rozkurczowo.Pomaga na górne drogi oddechowe.Można go dodawać do herbaty albo stosować bezpośrednio.Ma niesamowity smak.Można też dodawać do nalewek. Na małej kontrolerce jakości "zemszczę się"..jeszcze nie wiem jak..ale to zrobię
Moje domowe kucharzenieprzeciwskurczowo i uspokajająco, dzięki czemu stosowana jest przy bezsenności i migrenie. Lipa jest również świetnym składnikiem, który aromatyzuje potrawy takie jak sosy, czy desery. Również nadaje się do robienia nalewek. Poniżej mam dla Was przepis […] The post Syrop z kwiatów lipy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojesobie też minę mojego niemęża jak otworzy słoiczek grzybów marynowanych z zieloną sosnową szyszką!! :>Dla mnie osobiście jest to książka bardzo inspirująca - z pewnością wypróbuję większość przepisów na nalewki, upiekę pierniczki czy wspomniane szneki z glancem ze szpotu i legnickie bomby. Zaletą przepisów jest to, że są one "testowane" od pokoleń, czyli dopracowane. Znajdzie się coś zarówno na obiad
Kraina Tysiąca SmakówMiąższ owoców twardy i mocno cierpki, aromatyczny, z dużą ilością komórek kamiennych A co z nią robić? Polecam soki, konfitury oraz nalewki :)Zawiera dużo pektyn, substancji żelujących, dlatego warto dodawać ją do owoców o niższej pektyn i w ten sposób przygotowywać pyszne dżemy.Ja przygotowałam niewiele, bo tylko po 1 słoiczku soku i dżemu. Więcej owoców
kolorowotorcikowoobszańsku zaprezentowane przez Zagrodę w Obszy. W kategorii „wypieki, chleby i ciasta” komisja najwyżej oceniła gryczak kresowy z restauracji Carskie Koszary w Zamościu. Najlepszą nalewkę przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z miejscowości Zadnoga. Wydarzenie przyciągnęło sporą ilość turystów, więc pomiędzy stoiskami było dość ciasno. W pewnym momencie postanowiliśmy zasiąść w cieniu
Pasja Smakuponad 120 wystawców zaszczyci Poznań swymi produktami.Będzie można spróbować przysmaków nie tylko z różnych zakątków Polski, ale i całego świata. Osoby chętne mogą wziąć udział w konkursiena najlepszą nalewkę. Poza tym, na terenie miasta w restauracjach, odbywać się będą przez cały weekend różne interesującewarsztaty kulinarne, jak np. kuchni molekularnej. Nowością tegoroczną są wyświetlane w kinie MUZA filmy
W kuchni Karmel-itkiskładniki: 1000 ml piwa porter 500 ml spirytusu lub w wersji łagodniejszej wódka 200 g cukru opcjonalnie: ziarenka z 1/2 laski wanilii wykonanie: Do garnka wlewamy
Domowy Smak JedzeniaW zamrażalniku mam jeszcze jeżyny. Część owoców zużyłam do sernika, część do koktajlu i jeszcze zostało mi do placka, który mam nadzieję upiekę jutro. Połączenie kwaśnych
Czerwień i błękit