naleśniki - 13886 przepisów (strona:461/926)

Czoko dżem ze śliwek i jabłek 115

zakręcić. Można ustawić słoiki do góry dnem lub pasteryzować 7 minut od momentu zagotowanie się wody. Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku

KuchniaWeDwoje.pl
kwiaty cukinii nadziane serkiem 129

wody 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę, mleko, jajko oraz sól dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Dodajemy wodę aby uzyskać pożądaną konsystencję troszkę gęściejszą niż ciasto na naleśniki. składniki na farsz: 7 kopiatych łyżeczek serka kremowego 1 ząbek czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka ulubionych ziół np. oregano sól, pieprz wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą (ziołami

Domowy Smak Jedzenia
Czekośliwka 123

Czekośliwka Czekośliwka, czyli śliwki i czekolada w jednym małym słoiczku Pyszne powidła śliwkowe z dodatkiem czekolady deserowej, które idealnie smakują do wszelkiego rodzaju placuszków, naleśników, ciast, ale i do kanapek sprawdzą się świetnie. Sezon śliwkowy w tym roku jest bardzo udany, więc trzeba korzystać i robić zapasy Jeśli lubicie domowe przetwory, uwielbiacie śliwki i czekoladę to czekośliwka będzie

WSZYSTKO SMACZNE
Czekośliwka 83

Czekośliwkę robię co roku. Kiedyś robiłam powidła śliwkowe, ale odkąd poznałam smak śliwki z czekoladą to nie wyobrażam sobie, żeby nie mieć jej w swoich zimowych zapasach. Wspaniała do naleśników, rogalików, gofrów, kanapek, ale również do podjadania łyżką ze słoika :) Składniki: 2,5 kg. śliwek 1 szklanka cukru 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g.) 2 czubate łyżki kakao Wykonanie

Agusiowe smakołyki
KARMEL BEZ CUKRU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 126

cukru a ten z mojego przepisu zaledwie 5 g i do tego jest bez laktozy. Taki bezcukrowy karmel pasuje idealnie do różnego rodzaju deserów, lodów, ciast, naleśników, racuszków, placków czy gofrów choć wiem, że są i tacy którzy zapewne zjedzą go prosto ze słoiczka Przepis jest niezwykle prosty nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Jedyne co musicie robić

Ola la LCHF
Warsztaty z Gwiazdą - gotujemy z Ewą Szabatin i Rafałem Maserakiem 126

pyszny chłodnik z awokado z ogórkiem na bazie produktów OSM Krasnystaw, hummus z suszonymi pomidorami, orzeźwiający napój z kiwi wykorzystując do niego sok jabłkowy z imbirem firmy Oryginalny Sok, naleśniki z bezglutenowej mąki ryżowej i gryczanej dostarczonej przez Eska Agro oraz mleka ryżowego Eko Wital i masła orzechowego Planta Food, sałatkę z arbuzem z serem pleśniowym Lazur oraz cudowny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Nutella z kaszy jaglanej – zdrowy krem czekoladowy 137

Nutella z kaszy jaglanej to wyjątkowo pyszny i zdrowy krem, którym możemy smarować pieczywo, naleśniki czy placuszki albo pałaszować bez niczego na deser. Zasmakuje wam nawet jeśli nie przepadacie za kaszą jaglaną, gdyż jej smak jest niewyczuwalny. Krem jest bardzo sycący i dostarcza wielu składników odżywczych do organizmu. Jest bogaty w witaminy z grupy B, żelazo, magnez, mangan

e-PrzepisyKulinarne
Powidła śliwkowo - orzechowe 117

przypominają smakiem Nutellę, więc myślę, że trafią w kubki smakowe także jej wielbicieli :). W wykonaniu są bardzo proste i oczywiście świetnie sprawdzą się też jako smarowidło do kanapek czy naleśników. Bardzo polecam! :). Składniki: 2 kg śliwek ( najlepiej węgierek, ale inne ciemne odmiany też się sprawdzą ) 160 g orzechów laskowych, zmielonych 700 g cukru 100 g kakao ziarenka

Opowieści z piekarnika
Nasi goreng 203

najmniej kilka godzin, a najlepiej całą dobę – w tym drugim przypadku w lodówce. Rozbijamy do miseczki całe jajka i ubijamy intensywnie trzepaczką dodając również sól. Na patelni do naleśników/omletów na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i wylewamy masę jajeczną. Podgrzewamy przez kilka minut do ścięcia się jajek, które powinny utworzyć niezbyt gruby omlet. Unikamy nadmiernego

Kulinarna Pokusa
Powidła jabłkowe 107

powidłami jabłkowymi... Przypomniałam o nich dziś, gdy smażyłam powidła o pięknym bursztynowym kolorze, a zapach jabłek unosił się po całym mieszkaniu. O ile nie zostaną zjedzone z naleśnikami (jak zapowiedział już mąż), będą do nadziewania pączków lub rogalików. Cały proces smażenia zajął mi ok dwóch godzin, ale warto było stać z łyżką przy garnku i mieszać. A przy okazji

Obiad gotowy
Filet z mintaja z prażoną cebulką 190

mniejsze kawałki. Posolić i odstawić do odsączenia. W tym czasie możemy przygotować ciasto. Z mąki, mleka, jajka, proszku do pieczenia i szczypty soli robimy ciasto, trochę gęściejsze niż na naleśniki. Filety obtaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone filety odłożyć na papierowe ręczniki do odsączenia i przestygnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. (najlepiej

Świat Domowej Kuchni
Konfitura ze śliwek-zupełnie inna 156

moją rodzinę sprawdzony przepis na konfitury których jak już dajemy na ogień to przez 4 godziny nie mieszamy i uwierzcie mi nie przypalą się,a smak ...........mniam.idealne do ciast,naleśników,czy po prostu na kanapkę. Polecam gorąco Składniki :(na 4 słoiki 0,5l) 2,5 kg śliwek 500 g cukru łyżka octu 10% Przygotowanie: Śliwki myjemy,wyciągamy pestki,wrzucamy

Swojskie jedzonko
Dżem brzoskwiniowy z cynamonową nutką 105

Dżem brzoskwiniowy z nutką cynamonu to idealny dodatek do naleśników, kanapek czy ciasta. A zimą będzie nam przypominał o słonecznych dniach i pachniał latem Polecam! Składniki: 3 kg brzoskwiń (około 2 kg po obraniu ze skórki i usunięciu pestek) 1/4 szklanki ksylitolu (lub więcej do smaku) 1/2 – 1 laska cynamonu (w zależności jak mocną nutkę cynamonu preferujecie

Lamarida.pl
Najlepsze powidła śliwkowe (bez cukru) 102

powidła, ale na pewno słoiki bez cukru nie przetrzymają zimy…” Zatem, wstrzymałam się z publikowaniem tego przepisu i przetestowałam ich wekowanie. Eksperyment przebiegł pomyślnie i jeszcze wiosną cieszyliśmy się naleśnikami ze słodziutkim domowym powidłem śliwkowym. Zachęcam do wypróbowania tej najzdrowszej i bardzo smacznej bezcukrowej wersji! Jedna ważna uwaga, co do robienia weków na zimę z powideł śliwkowych bez względu

Lamarida.pl
Jak mrozić maliny? Porady. 126

Jednak wiele osób pytało mnie już kilkakrotnie jak najlepiej, to zrobić. Co zrobić by nie mieć zbitej kuli, a luźne owoce, które można później wykorzystać do wypieków, deserów, koktajli, naleśników itd. Ja staram się mieć zawsze zapas mrożonych owoców w zamrażalniku. Oczywiście jeśli nie wykorzystam ich w całości do soków lub mam miejsce w lodówce W tym roku moja

Słodkie okruszki