danie, które można przygotowywać na różnorakie sposoby. W Polsce najbardziej znane są oczywiscie te z masą serową, czy z dżemem. W Holandii odkryłam słony wariant naleśników, np. z serem i szynką. Z pewnością pojawi się kiedyś na moim blogu taki właśnie przepis. Dziś jednak chciałabym przedstawić moją wersję na puchate naleśniczki na wzór amerykańskich pancakes
W mojej holenderskiej kuchniszklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1,5 szklanki maki Farsz: 1 opakowanie szpinaku mrożonego 150 g. sera typu feta 100 g. żółtego sera 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka masła Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na naleśniki wymieszać w misce i odstawić około na pół godziny. Następnie smażyć cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju(...)wrzucić zamrożony szpinak. Smażyć do rozmrożenia co jakiś czas mieszając. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić sola i pieprzem. Przestudzić. Dodać pokrojony ser typu feta, oraz utarty ser żółty. Wymieszać. Farsz nakładać na naleśniki i zawijać. Tak przygotowane naleśniki podsmażyć na nie wielkiej ilości oleju
Agusiowe smakołykisłyszę, że robię pyszne naleśniki (poza dwoma wpadkami, przy nowej patelni i nowej zabawce - indukcji :) ) Dlatego dziś zaproszę Was na wersję kukurydzianą z moim ulubionym, domowym serem z dodatkiem malin. Naleśniki są aksamitne, a podsmażenie ich na maśle z dodatkiem oleju sprawiają, że stają się chrupiące z zewnątrz. Po prostu pycha! Spróbujcie. Składniki (duża porcja): 200 g mąki(...)łyżce. Na rozgrzanej (u mnie teflonowej) patelni smażymy z obu stron. Następnie przygotowujemy nadzienie: Do miski wrzucamy ser , dodajemy cukier i maliny. Wszystko dokładnie rozgniatamy, w razie potrzeby dodajemy czubatą łyżkę śmietany (aby masa się złączyła) Usmażone naleśniki smarujemy przygotowana masą serową, zawijamy w trójkąty i ponownie podsmażamy na roztopionym maśle z dodatkiem oleju. Układamy na talerzu
Słodkie Przyjemnościwody gazowanej mąka olej kostka białego sera 1 banan 2 łyżki cukru trzcinowego przyprawa do dań słodkich z młynka 2 łyżki naturalnego jogurtu truskawki kiwi brzoskwinie z puszki czekolada A jak to zrobić: Z mąki, mleka, wody, jajka, cukru i cukru waniliowego, zrobić ciasto naleśnikowe, dokładnie mieszając składniki, aby nie było grudek. Smażyć naleśniki na delikatnie natłuszczonej patelni. Naleśniki(...)rozgnieść widelcem. Dodać ser, jogurt, cukier trzcinowy i przyprawę z młynka, całość wymieszać. Tak przygotowany ser nałożyć na połowę naleśnika, na wierzch dodać pokrojone w plasterki owoce i zamknąć naleśnik jak omlet. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać naleśniki. Zastrzyk energii na cały poranek gotowy - polecam
Kuchnia w opałachZapraszam do usmażenia naleśników według mojej propozycji, na "słono" czyli wytrawnych oraz bezglutenowych. Przepis na ciasto naleśnikowe jest absolutnie mojego autorstwa, naleśniki fajnie się smażą, są zwarte, pięknie schodzą z patelni i się nie rozpadają. Polecam. Składniki na ciasto: 200 g mąki gryczanej 20 g skrobi ziemniaczanej (1 łyżka) 20 g mąki ryżowej (1 łyżka) 2 jajka(...)widzimy, że brzegi odrywają się od patelni, to przerzucamy naleśnik na talerz. Smażymy tylko z jednej strony. Z podanych proporcji wychodzi około 8 naleśników. 6. Następnie od strony tej smażonej nakładamy farsz: trochę sera, trochę kukurydzy, trochę pieczarek i jeszcze sypiemy oregano. 7. Naleśniki zawijamy w trójkąty i odkładamy na talerz (będziemy znów smażyć). 8. Następnie naleśniki
Kawa z mlekiembanany 3-4 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki jogurtu naturalnego Składniki: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładka masę. Na mocno rozgrzanej patelni smażymy naleśniki z dwóch stron na złoty kolor. Ser, banany oraz cukier zmiksować, dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Naleśniki posmarować nadzieniem serowo-bananowym. Polać czekoladą lub cukrem pudrem
magiczna kuchnia Kasibiałek ubić piane i dodać do ciasta . Ciasto musi mieć gęstość zwykłego naleśnikowego ciasta .Dodajemy oliwę . Jeśli jest gęste można dodać trochę wody gazowanej. Smażymy naleśniki. Krok 4 . Z sera cukru i śmietany robimy farsz . Nakładamy na każdy ostudzony naleśnik , składamy w trójkąt lub zawijamy . Można posypać cukrem pudrem
Eli Gotowaniezmienić smak. Są wyśmienite. Spróbujcie :) Podstawowy przepis na placki naleśnikowe znajdziecie tutaj. Składniki potrzebne do przygotowania farszu do naleśników (5-6 naleśników): 70 dag pieczarek, 200g sera feta, pół opakowania rukoli, 2 łyżki masła, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania naleśników z rukolą, pieczarkami fetą: Pieczarki myję, osuszam(...)pieczarek dodaję rozkruszoną fetę i podsmażam mieszając do połączenia się pieczarek i sera, w miarę potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Pieczarki z fetą Płuczę i osuszam rukolę. Rozkładam farsz na naleśnikach, po wierzchu posypuję rukolą. Naleśnik przed zwinięciem Zwijam naleśnik ( sposób zwijania naleśników znajdziecie tutaj ). Zwinięte naleśniki podsmażam
Gotuj Się Kto Możetłuszczem. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Na naleśnikach układamy farsz rybny , przykrywamy pokrojoną mozzarellą , zamykamy w koperty. Przed podaniem podsmażamy na maśle , tak by ser się roztopił a naleśniki zrumieniły. Smacznego
Ostra na Słodkoricotta 1 cebula 1 ząbek czosnku masło do smażenia 6 naleśników usmażonych np. z tego Tutaj przepisu odrobina soku z cytryny garść sera żółtego startego na tarce na grubych oczkach Wykonanie: Usmażyć naleśniki wg ulubionego przepisu (nie powinny zawierać cukru) lub Tego . Przygotować farsz: na rozgrzaną patelnię wrzucić kawałek masła, dodać pokrojoną w drobną kostkę(...)czosnku, smażyć chwilę razem. Następnie wrzucić poszatkowane lekko liście szpinaku, smażyć tak długo, aż szpinak zmięknie i będzie gotowy, ostudzić. W misce wymieszać ser ricotta, usmażony szpinak i odrobinę soku z cytryny. Nakładać farsz na naleśniki, zwinąć w rulony. Składniki na SOS ŚMIETANOWY: 150 ml śmietany kremówki 30% 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę pieprz sól zioła prowansalskie Wymieszać
Blondynka GotujeNaleśniki .... dziś na słodko. Składniki na ciasto naleśnikowe: (około 10 sztuk) 150 g mąki 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 0,5 szklanki wody mineralnej łyżka roztopionego masła do ciasta masło lub olej roślinny do smażenia Ciasto: Do miski wbijam dwa jajka,dodaję mleko,mąkę,odrobinę soli i rozpuszczone(...)masło. Wszystko mieszam i odstawiam na ok.15 minut. Jeśli ciasto jest za gęste można dodać wody gazowanej. Smażę na teflonowej patelni bez tłuszczu. Ser biały półtłusty rozcieram z cukrem waniliowym,śmietaną lub jogurtem. Smaruję nim naleśniki,składam w trójkąty i podsmażam na maśle na patelni. Na wierzch polewam jogurt i posypuję owocami. Polecam jako polewę różne owoce
potrawyregionalnesolą himalajską, która jest nieporównywalnie zdrowsza od zwykłej soli kuchennej. 5. Co jadasz najczęściej, gdy Ci się spieszy? U mnie daniem awaryjnym jest albo makaron z serem (na wytrawnie), naleśniki lub jajecznica z cebulką. Wszystkie dania przyrządza się bardzo szybko, więc wszystko zależy od tego czy mam akurat ochotę na coś słodkiego czy słonego. Oczywiście wszystko sprowadza się(...)wychodząc ze znajomymi na miasto? Ja od niedawna jestem ogromną fanką sushi, ale dotąd najczęściej wybierałam knajpki z naleśnikami. To było widać w moich późniejszych poczynaniach w kuchni - naleśniki na słodko, zapiekane pod beszamelem, z owocami, z mascarpone, z dżemem. Każda kolejna wizyta w restauracji kończyła się kolejnym eksperymentem w kuchni. Pomyśl, co Ty lubisz jadać na mieście
Cooking Monsterpapryki, łyżeczka majeranku, mąka. Składniki na nadzienie: 1 kg pieczarek, 5 cebul średniej wielkości, 20 dag tartego sera żółtego, sól, pieprz, 2 łyżki masła. Dodatkowo: jajko i bułka tarta do panierowania, olej do smażenia. Przygotowanie: Z podanych składników przygotowuję ciasto na naleśniki, smażę na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, studzę. Pieczarki obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulę(...)cebulę z pieczarkami do momentu, aż cała woda wyparuje (co jakiś czas mieszam). Do podsmażonych warzyw dodaję ser żółty, doprawiam do smaku solą i pieprzem (dosyć obficie, farsz ma być wyrazisty), mieszam i smażę jeszcze przez chwilę aż ser się rozpuści. Na naleśnikach rozkładam ostudzony farsz, zwijam na krokiety. Obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju
JejKuchniaprzygotowane naleśniki bardzo przypominają omlet, a nadzienie mięsne wzbogacone suszonymi pomidorami okazało się pyszne. Składniki 4 jajka sól 400 ml mleka 2 małe cebule 1 ząbek czosnku 6 łyżek masła 500 g mięsa mielonego z karkówki 100 ml pasty pomidorowej posiekana natka pietruszki suszona bazylia 100 g startego sera Gouda kilka suszonych pomidorów w oliwie 150 g mąki Przygotowanie(...)smażenia dodałem pokrojone suszone pomidory w oliwie. Dodałem przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, bazylię i pieprz. Dusiłem kilka minut. Na patelni rozgrzałem 1 łyżkę masła ,każdorazowo na naleśnik . Usmażyłem 4 naleśniki. Każdy z nich posmarowałem masą mięsną i zwinąłem w rulon. Resztą masła wysmarowałem żaroodporną foremkę, ułożyłem w niej naleśniki , posypałem obficie startym serem, wstawiłem
R'n'G Kitchenlubi krokietów? Są pyszne, rozpływają się w ustach i nawet jeśli pracochłonne, to ich smak wynagradza wszystko. Nie są skomplikowane w przygotowaniu. Składniki - usmażone naleśniki 500 g pieczarek tarty ser żółty ok. 70 g 2 cebule natka pietruszki jajo bułka tarta masło około 1 łyżka olej ryżowy u mnie Olitalia http://www.vog.pl Pieczarki umyj i poszatkuj.Ser zetrzyj na grubych(...)Cebulę możesz dodać teraz lub jeśli chcesz usmaż ją na osobnej patelni i dodaj potem do pieczarek. Gotowy farsz powienin lekko przestygnąć. Dodaj pietruszkę i starty ser. Całość farszu dosmacz pieprzem i solą. Naleśniki wysmaruj równomiernie farszem i zwijaj jak gołąbki – czyli najpierw wszystkie berzegi do środka, apotem rulonik.ię zezłociły a nie przypaliły. Gotowe krokiety obtaczaj najpierw
Z Kuchni Do Kuchni