patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso ciągle mieszając, aż będzie rumiane z każdej strony *** *** Cebulę kroimy na dość duże kawałki, dokładamy do mięsa i przez chwilę razem podsmażamy *** *** Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i całość smażymy jeszcze przez kilka minut na mniejszym ogniu, co jakiś czas mieszając *** *** Na każdym naleśniku układamy porcję gotowego(...)farszu – około 2-3 łyżki *** *** Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Farsz posypujemy łyżką startego żółtego sera *** *** Naleśniki z farszem zwijamy w rulony i układamy jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym *** *** Całość posypujemy resztą startego żółtego sera *** *** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia. Podajemy na ciepło posypane pokrojonym szczypiorkiem
Blog z Apetytembędzie smakować jak ciastko ptysiowe, co byłoby raczej nie możliwe), więc na wszelki wypadek nie spodziewałam się zbyt wiele. Pudding okazał się wspaniały - w smaku przypomina omlet lub naleśniki, z tą różnicą, że jest baaardzo puszysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Brytyjczycy podają go jako dodatek do mięs lub pieczeni w sosie, ale rewelacyjnie smakuje też na słodko(...)łyżeczki soli 6 łyżeczek oleju CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misie blendera (tak, blendera :)) umieszczamy jajka, mąkę, mleko i sól. Miksujemy przez kilka minut. Przelewamy do dzbanka i wkładamy do lodówki na 30 minut, żeby masa "odpoczęła". 2. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Do foremki na muffinki wlewamy olej - po 1 łyżeczce na każdą przegródkę
My Culinary ArtSajgonki , krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno, smażone(...)Sajgonki smażone zazwyczaj mają mniejsze rozmiary. Do zawijania farszu służy specjalne ciasto lub papier ryżowy. W Europie, szczególnie w Holandii i Belgii, sajgonki znane są pod nazwą loempia..Nazwa angielska „spring rolls” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Polska popularna nazwa „sajgonki” odnosi się raczej do bardziej w Polsce znanej wersji wietnamskiej. Składniki: - papier ryżowy
mojewypiekiinietylkoBardzo fajne i smaczne naleśniki, bez mąki,a z kaszą manną. Słodzone syropem klonowym. Przepis znalazłam na blogu szczesliva.pl . Są bardzo podobne do tradycyjnych, tak stwierdził
kruche babeczkiLubie rabarbar. W sezonie korzystam z niego na maxa! A więc kilka przepisów z rabarbarem... Racuchy drożdżowe z twarogiem wiejskim i rabarbarem ok. 2 szklanek
Gotuj Sam!Placki to chyba nasz ulubiony sposób na kolację lub podwieczorek. Robi się je błyskawicznie, można dodać owoce, czekoladę, twarożek - i już jest pyszne danie na
Kulinarne Inspiracjeprzygotowaniem nie muszę się spieszyć. Inne niż na codzień, spokojne, odświętne. Takie, przy których przygotowaniu mogę puścić wodzę fantazji, zaskoczyć czymś nowym, delikatnym i słodkim. Nie przepadam za zwykłymi naleśnikami, ale Pancakes to już zupełnie inna bajka. Cenię je za uniwersalność. Są równie dobre nie zależnie od tego jakiej użyjemy mąki pszennej, kukurydzianej, pełnoziarnistej. Z powodzeniem możemy maślankę zastąpić(...)cytryny 2 łyżki oleju Krem budyniowy 2,5 szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1 jajo odrobina ekstraktu waniliowego + dżem, owoce Pancakes: Maślankę, olej, jajo, cukier waniliowy i sok z cytryny umieszczamy w jednej misce i dokładnie mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Ciasto będzie dość geste
Zapiski Młodej Żonyi/lub groszku dla tych co lubią,1-2 łyżki keczupu opcjonalnie.Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki lub zostawiamy w całości. Ja wolę pokroić, wtedy szybciej się upiecze.Przyprawami z olejem nacieramy mięso i odstawiamy na trochę (przynajmniej pół godziny), żeby się przegryzło. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni w odkrytym naczyniu. Jak zacznie się rumienić, wtedy wyjmujemy z piecyka(...)Dodajemy keczup oraz sos powstały z pieczenia. Na koniec wsypujemy odsączoną fasolę (odlewam tylko wodę, nie płuczę jej) i przepłukaną kukurydzę i/lub groszek. Mieszamy.Smażymy naleśniki i zawijamy z nadzieniem. Przepis na ciasto podałam pisząc o ślimaczkach naleśnikowych ;) Naleśniki z takim nadzieniem można podać na dwa sposoby:* Na naleśnik nakładamy farsz (tyle ile się lubi
Codzienna kuchnia niecodziennaPomysł na pyszne śniadanie lub słodki podwieczorek :) Pulchniutkie racuchy z jabłkami, na drożdżach. Miękkie, delikatne i puszyste. Smażone w głębokim oleju, ach te kalorie! ;) Obficie oprószone
Domowa cukiernia EwyPrawdziwy hit! Naleśniki, ale w całkiem nowej zaskakującej wersji, bo jako... muffinki. Proste w przygotowaniu i z wykorzystaniem zdrowszych składników. Można je wzbogacić o ulubione dodatki zarówno na słodko i na słono. Ja kilka zrobiłam z kawałkami gorzkiej czekolady i orzechami włoskimi, a kilka z mrożonymi owocami. Można też zrobić bez żadnych dodatków i później zjeść z miodem, czekoladowym(...)szklanki mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 jajko 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego Wykonanie: Piekarnik nagrzać d o 180ºC. W misce wymieszać mąkę, proszek, sól i ksylitol. Zrobić wgłębienie na środku, wlać mle ko, ekstrakt, jajko i olej. Wymieszać do połączenia się składników (na gładkie ciasto). Nakładać ciasto do foremek na muffinki do połowy wysokości (u mnie silikonowe). Dodać wybrane
Healthy food explorerweszła od niedawna Odtłuszczona mąka kokosowa EFAVIT . Bardzo aromatyczna, intensywnie kokosowa , z dużą zawartością błonnika oraz białka - 11g białka na 100g mąki - idealnie sprawdza się w przeróżnych wypiekach: ciastach, gofrach, plackach, naleśnikach, chlebach, no i oczywiście omletach! Gdyby ktoś nie wiedział, skąd bierze się takie cudo - odpowiadam. Mąka kokosowa pozyskiwana jest z miąższu orzechów kokosa, który się suszy(...)osób trenujących , dbających o linię , czy przestrzegających diety wysokobiałkowej . Inną "perełką", której podczas wizytacji bezglutenowej rodziny, często używam, jest Kokosowy spray do beztłuszczowego smażenia PAM COCONUT SPRAY . 100% czystego oleju kokosowego, który nie tylko dodaje przyjemnego posmaku potrawie, ale również pozwala na wykluczenie zbędnego nadmiaru tłuszczu . Jedno psiknięcie sprayu - 0 kcal! - zastępuje tu 1 łyżeczkę typowego oleju kokosowego, który
Grunt to przepis!Naleśniki uwielbiam pod każdą postacią, czy to na słodko, wytrawnie, czy w formie krokietów. Ostatnio były naleśniki czekoladowe z mascarpone i musem truskawkowym , a
Zrób to smacznieSprawdzony, rodzinny przepis - czyli siła tradycji! Naleśniki nauczyłam się smażyć od Rodzicielki dawno, dawno temu. Swoją przygodę naleśnikową zaczynałam od tradycyjnego, rodzinnego przepisu , którego efektami zajadałam
Grunt to przepis!Wczoraj pancakes, dzisiaj pancakes może jutro też pancakes? :) Bo kiedy je jeść jak nie teraz kiedy jeszcze są pyszne owoce sezonowe. Do tego syrop klonowy
DefinicjaSmakuPlacuszki smakują rewelacyjnie i posmakują zarówno dzieciom, jak też dorosłym. Są bardzo delikatne i wspaniale komponują się ze śliwkami oraz subtelną nutą kakao i miodu. Uwielbiam
Di gotujePlacki ziemniaczane – prosta potrawa przygotowywana z ziemniaków smażonych na tłuszczu. Głównymi składnikami są starte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli, oraz jajka.Nic dodać - nic ująć
Walijskie Pichceniepodania: posiekane orzechy ulubiony syrop (u mnie klonowy) PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki mieszamy dokładnie łyżką na gładką masę. Dodajemy posiekanego banana i mieszamy. Smażymy placuszki na złoto na oleju z obu stron i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z syropem i orzechami. Jak już wspomniałam, przepis pochodzi z książki "Trufla,same dobre rzeczy" autorstwa Patrycji Doleckiej, znanej blogerki, która(...)wydaniu! Podzielona jest na kilka działów: - śniadania (tu ulubione przez wszystkich propozycje na owsianki, naleśniki, omlety, placuszki czy pasty do kanapek) - obiady i kolacje (ciepłe propozycje na zupy - od kartoflanki do tajskiej, makarony, dania główne, ale też dodatki - sosy, puree czy surówki) - desery (ciasta, puddingi, solony kajmak i oczywiście kilka rodzajów trufli :)) - napoje i przetwory (koktajle, smoothie, kompoty, powidła
Moje Kuchenne Rewelacje