Marchew, seler obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do mięsa razem z grzybami. podlewamy wodą z grzybów i dusimy do miękkości. Smażymy naleśniki. Nakładamy na nie farsz. Przed podaniem posypujemy serem i natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8 naleśników Koszt wykonania: ok. 20 zł Czas wykonania
Pobite gary Barbarykomuś zdjęcia pod nosem gdy się go dopiero poznaje ;) ). Dlatego rano, zaraz po przebudzeniu udaliśmy się do restauracji na śniadanie - a tam, wszystko czego dusza zapragnie, mięsa, sery, owoce a nawet naleśniki. I choć w tym miejscu nie o jedzenie nam chodziło, miło było rozpocząć tak smacznie dzień. Po kilkudziesięciu minutach zwiedzania, pożegnaliśmy się z Zamkiem i udaliśmy się(...)jagodowe i truskawkowe) ze słodką śmietaną. Muszę przyznać, że troszkę żałowałam, gdyż talerz eM wyglądał dużo ciekawiej - wybrał pierogi z pieca w kruchym cieście ze szpinakiem i serem favita, diabelskie i zza wielkiego muru. Niestety jedliśmy oczami, gdyż 2 duże kruche pierogi wzięliśmy na wynos. Swoje mięsne pozostawiłam (kiepsko doprawione niestety). Co do nieszczęśliwej niespodzianki - Wrocław przywitał
Słodkie PrzyjemnościŚmiało możemy zaserwować taki podwieczorek naszym milusińskim. Składniki: Na 1 torcik o średnicy ok 10cm Naleśniki: 250ml mleka np 2% 6 pełnych łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 rozpuszczonej tabliczki mlecznej czekolady 2 łyżki cukru 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz: 250g sera białego mielonego 4 łyżeczki śmietany 18% 100ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/3 opakowania(...)granatu liście mięty do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Z mleka, jajka, mąki, cukru, kakaa, oleju oraz płynnej czekolady przygotowujemy ciasto. Na malutkiej patelce smażymy cienkie naleśniki nie używając już oleju. 2. Ser mielimy lub przepuszczamy przez praskę, mieszamy z cukrem waniliowym, śmietaną 18% i 30% oraz aromatem. Dodajemy drobniutko posiekane lub zmielone wafelki. Dokładnie mieszamy i smarujemy każdy
Kuchnia w czekoladziezupa: 1 kg pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 0,75 litra bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietany 18 % olej naleśniki: 1/2 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki mleka 1 pęczek bazylii sól 1/2 opakowania sera feta Pomidory myję, kroję na pół przekładam do garnka. Podsmażam aż puszczą sok i będą miękkie, następnie przecieram przez sito. Cebulę, czosnek(...)doprawiam solą, pieprzem. Naleśniki: Do wysokiego pojemnika wsypuję mąkę, dodaję jako, liście bazylii, ale zostawiam ich część, mleko, sól , łyżkę oliwy i miksuje blenderem. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Smaruję serem feta, układam liście bazylii i zwijam w rulon. Kroję na małe kawałki i nabijam na patyczki do szaszłyków. Zupę podaję z serem feta i szaszłykami oraz
wesoła kuchnianaleśniki; 300 g szpinaku 1 jajko 3 szkl mleka 1,5 szkl mąki sól pieprz nadzienie: 300 g sera białego 250 g serka sałatkowego Falvita garść oliwek zielonych szczypta suszonej chili sól pieprz Rozmrożony szpinak zblendować z mlekiem dodać(...)jajko i mąke doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać ciasto. (można dodać kilka łyżek oleju do ciasta lub smarować patelnię, jak kto woli) Smażyć naleśniki niezbyt cienkie ponieważ są delikatniejsze od zwykłych. Sery rozetrzeć, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki mleka , oliwki pokroić w kosteczkę, doprawić pastę do smaku i nadziewać naleśniki. Podawać w temperaturze pokojowej
Gotowanie jest łatwemąki. Nic prostszego :) Dla mnie w wersji na słono, o niebo smaczniejsze! Brokuł kolejny raz idzie na pierwszy ogień! Składniki: 7-8 naleśników (ciasto przyprawiam łyżeczką soli, pieprzu i majeranku) 1 brokuł 200g bekonu ser feta jogurt naturalny 2 ząbki czosnku garść orzechów włoskich ser żółty 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: 1. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie(...)czasie na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojony w kostke bekon. 3. Ser feta kroimy w długie paski. 4. Mieszamy wszystkie składniki i feszerujemy nimi naleśniki tak jak krokiety. 5. Układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy startym serem żółtym, orzechami, majerankiem i zapiekamy. 6. Podajemy z jogurtem naturalnym i czornkiem przeciśniętym przez praske. Smacznego
FITBUuKdrobno. 4.Do uduszonej cebulki z pieczarkami dodać paprykę czerwoną , chwilę jeszcze poddusić,dodać posiekaną natkę pietruszki , przyprawić porządnie pieprzem i solą.Zdjać z ognia ,wsypać starty żółty ser , wymieszać . 5.Farszem nadziewać naleśniki.Usmazyc na złoty kolor.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimogłabym jeść je w dużych ilościach. Tylko M. oczywiście poszkodowany, bo on nie uznaje obiadów z owocami... U niego żadne pierogi, kluski, racuchy itp nie przejdą. Podobnie naleśniki z dżemem lub serem. No ale trudno, nie każdemu musi wszystko smakować, zresztą na pewno i wśród Was są takie osoby, które na samą myśl kręcą głową i nosem oznajmiając wszem
Kuchnia w czekoladzieFigi uwielbiam. Same, z serem camembertem, lub z naleśnikami. A Wy też je lubicie ? Jeśli tak to wiecie o czym mówię, jeśli nie próbowaliście to zdecydowanie polecam Składniki: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki wody gazowanej 1/2 szklanka mleka 2 jajka lub 1 duże wiejskie 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 30 dag twarogu 10 dag ricotty
Z Majeczką w kuchnimiski :) Naleśnik nie może być zbyt gruby ponieważ pęka. Po usmażeniu najlepiej przechowywać przykryte ścierką kuchenną ponieważ nie wyschną i nie wysuszą się. FARSZ do moich naleśników składał się z sera białego kilku łyżek jogurtu naturalnego cukru waniliowego Polałam go z rozpuszczoną czekoladą oraz gałką loda
BezglutenowaIzabelaJeśli ciasto naleśnikowe jest zbyt gęste to dodaję parę łyżek wody. Smażę naleśniki z dwóch stron. Układam w stosik i podaję gdy są gotowe. Do naleśników podaję zazwyczaj biały ser, krem czekoladowy, lub powidła
Pani domowaCiemne placuszki z serka ricotta i niespodzianką w środku- białą czekoladą. Bardzo efektowne, nie za słodkie. Ja swoje posypałam cukrem pudrem, ale równie dobrze można
Nastoletnie Wypiekaniepomocą obieraczki robię wstążki dodaję do farszu. Całość dokładnie mieszam. Dodaję ketchup i koncentrat pomidorowy. Mieszam i duszę jeszcze ok 2 min aż całość zgęstnieje. Na naleśniki nakladam farsz oraz ser. Zwijam w kształt sakiewki i za pomocą wykałaczek zamykam sakiewki. Papier do pieczenia kładę na blachę. Kładę sakiewki i piekę ok 15-20 min w 180 stopnoach. Smacznego
Gotowanie PatkiOdkąd zrobiłam ją po raz pierwszy zakochałam się w tych powidłach. Są znakomite jako dodatek do naleśników, owsianki czy białego sera. Poza tym nie ma w nich ani grama dodatkowego cukru, za co chyba lubię je jeszcze bardziej. Składniki na ok. 3 słoiki po 230ml: 70dag śliwek (waga bez pestek) 50g gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) 1 łyżka gorzkiego kakao
Fabryka pomysłów