zupa: 1 kg pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 0,75 litra bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietany 18 % olej naleśniki: 1/2 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki mleka 1 pęczek bazylii sól 1/2 opakowania sera feta Pomidory myję, kroję na pół przekładam do garnka. Podsmażam aż puszczą sok i będą miękkie, następnie przecieram przez sito. Cebulę, czosnek(...)doprawiam solą, pieprzem. Naleśniki: Do wysokiego pojemnika wsypuję mąkę, dodaję jako, liście bazylii, ale zostawiam ich część, mleko, sól , łyżkę oliwy i miksuje blenderem. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Smaruję serem feta, układam liście bazylii i zwijam w rulon. Kroję na małe kawałki i nabijam na patyczki do szaszłyków. Zupę podaję z serem feta i szaszłykami oraz
wesoła kuchnianaleśniki; 300 g szpinaku 1 jajko 3 szkl mleka 1,5 szkl mąki sól pieprz nadzienie: 300 g sera białego 250 g serka sałatkowego Falvita garść oliwek zielonych szczypta suszonej chili sól pieprz Rozmrożony szpinak zblendować z mlekiem dodać(...)jajko i mąke doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać ciasto. (można dodać kilka łyżek oleju do ciasta lub smarować patelnię, jak kto woli) Smażyć naleśniki niezbyt cienkie ponieważ są delikatniejsze od zwykłych. Sery rozetrzeć, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki mleka , oliwki pokroić w kosteczkę, doprawić pastę do smaku i nadziewać naleśniki. Podawać w temperaturze pokojowej
Gotowanie jest łatwemąki. Nic prostszego :) Dla mnie w wersji na słono, o niebo smaczniejsze! Brokuł kolejny raz idzie na pierwszy ogień! Składniki: 7-8 naleśników (ciasto przyprawiam łyżeczką soli, pieprzu i majeranku) 1 brokuł 200g bekonu ser feta jogurt naturalny 2 ząbki czosnku garść orzechów włoskich ser żółty 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: 1. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie(...)czasie na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojony w kostke bekon. 3. Ser feta kroimy w długie paski. 4. Mieszamy wszystkie składniki i feszerujemy nimi naleśniki tak jak krokiety. 5. Układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy startym serem żółtym, orzechami, majerankiem i zapiekamy. 6. Podajemy z jogurtem naturalnym i czornkiem przeciśniętym przez praske. Smacznego
FITBUuKmogłabym jeść je w dużych ilościach. Tylko M. oczywiście poszkodowany, bo on nie uznaje obiadów z owocami... U niego żadne pierogi, kluski, racuchy itp nie przejdą. Podobnie naleśniki z dżemem lub serem. No ale trudno, nie każdemu musi wszystko smakować, zresztą na pewno i wśród Was są takie osoby, które na samą myśl kręcą głową i nosem oznajmiając wszem
Kuchnia w czekoladzieFigi uwielbiam. Same, z serem camembertem, lub z naleśnikami. A Wy też je lubicie ? Jeśli tak to wiecie o czym mówię, jeśli nie próbowaliście to zdecydowanie polecam Składniki: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki wody gazowanej 1/2 szklanka mleka 2 jajka lub 1 duże wiejskie 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 30 dag twarogu 10 dag ricotty
Z Majeczką w kuchnimiski :) Naleśnik nie może być zbyt gruby ponieważ pęka. Po usmażeniu najlepiej przechowywać przykryte ścierką kuchenną ponieważ nie wyschną i nie wysuszą się. FARSZ do moich naleśników składał się z sera białego kilku łyżek jogurtu naturalnego cukru waniliowego Polałam go z rozpuszczoną czekoladą oraz gałką loda
BezglutenowaIzabelaJeśli ciasto naleśnikowe jest zbyt gęste to dodaję parę łyżek wody. Smażę naleśniki z dwóch stron. Układam w stosik i podaję gdy są gotowe. Do naleśników podaję zazwyczaj biały ser, krem czekoladowy, lub powidła
Pani domowapomocą obieraczki robię wstążki dodaję do farszu. Całość dokładnie mieszam. Dodaję ketchup i koncentrat pomidorowy. Mieszam i duszę jeszcze ok 2 min aż całość zgęstnieje. Na naleśniki nakladam farsz oraz ser. Zwijam w kształt sakiewki i za pomocą wykałaczek zamykam sakiewki. Papier do pieczenia kładę na blachę. Kładę sakiewki i piekę ok 15-20 min w 180 stopnoach. Smacznego
Gotowanie PatkiOdkąd zrobiłam ją po raz pierwszy zakochałam się w tych powidłach. Są znakomite jako dodatek do naleśników, owsianki czy białego sera. Poza tym nie ma w nich ani grama dodatkowego cukru, za co chyba lubię je jeszcze bardziej. Składniki na ok. 3 słoiki po 230ml: 70dag śliwek (waga bez pestek) 50g gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) 1 łyżka gorzkiego kakao
Fabryka pomysłówFrytki z batatów Różyczki z ciasta francuskiego Przekąska z białej rzodkwi Parówki w cieście francuskim Banana Bites Przekąska a'la tacos Pischinger'y Dip serowy z ziemniaka Naleśniki z parówkami i serem
Be Fit Be StrongRoladki z naleśników nadziewane kremowym serkiem mascarpone, wędzonym łososiem i świeżymi listkami szpinaku są prostą w przygotowaniu przystawką. Podaje się je w temperaturze
potrawyregionalnewymieszaj pasatę ze składnikami sosu. Wylej na podpieczony kalafiorowy spód. Rozłóż kostki mozzarelli i zapiekaj jeszcze 10 minut. Rady: dość ciężko się wyjmuje, trzeba wsunąć nóż przekładania naleśników. Nie polecam też sera mozzarella cucina
AZgotuj!Przyszedł, u mnie, taki dzień, że miałam ochotę na naleśniki. Ale nie takie tradycyjne. Kakaowe. Z białym serem lub konfitura truskawkową. Do wyboru, do koloru. Naleśniki są bardzo smaczne i elastyczne. Nie rozwalają się przy przewracaniu. Polecam. 'kakaowe naleśniki' Składniki: - 3/4 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki kakao - 1-2 łyżki cukru pudru (płaskie) - 2/3 szklanki zimnego mleka
CookYourselfsłonecznikowego, jajko na twardo, plaster polędwicy wędzonej, herbata zielona - warzywa z kaszą po chińsku (przepis na blogu) - owsianka: szklanka mleka 0%, 1/2 banana, 3 łyżki płatków owsianych - naleśnik, z białym chudym serem Dzień 6 - jogurt 150g, 3 łyżki musli tropikalnego, 1/2 banana - kawa z mlekiem - miruna na parze z brokułami (przepis na blogu) - grejpfrut - 2 kromki chleba razowego, jajko
SMYKWKUCHNIworeczek – pieczarki – 150 g – cebula – 1 szt – ser gorgonzola – 50 g – sól – do smaku – pieprz kolorowy ( Kamis ) – do smaku – ser żółty do posypania – 100 g – masło do posmarowania – 1 łyżka Sposób przyrządzenia : Naleśniki : Podane składniki dokładnie razem mieszamy. Smażymy duże , grubsze naleśniki. Farsz: Kaszę(...)cebulą na odrobinie rozgrzanego oleju. Dodajemy ugotowaną i odsączoną kaszę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem – wg. uznania. Przygotowany farsz układamy przez środek naleśników. Dodajemy odrobinę gorgonzoli ( lub innego ulubionego sera pleśniowego). Zwijamy delikatnie ruloniki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem żółtym. Smarujemy odrobiną masła po całości. Zapiekamy ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku. Gotowe! ( U mnie
Ostra na Słodko