suflet jest na słono, jednak przerobiłam go na słodki :) Jest pyszny! SUFLET Z NALEŚNIKÓW zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia Polska" // 1 porcja Naleśniki: ~40g mąki (dowolnej) ~mleko pół na pół z wodą do otrzymania odpowiedniej konsystencji (nie pamiętam ile, bo nalałam na oko) ~pół jajka (lub jedno bardzo bardzo malutkie) Wymieszać wszystkie składniki i odstawić
chili & sugarwody - jak do tych na zdjęciu:) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju słonecznikowego do ciasta + 1 - 2 łyżki na patelnię szczypta soli Jajka rozbić, odzielić białka od żółtek, białka ubić. Pozostałe składniki dokładnie zmiksować pod koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Lekko naoliwić patelnię przed pierwszym naleśnikiem, wylewać cienką warstwę ciasta i smażyć naleśniki(...)mrożony) kostka sera Feta 3-4 ząbki czosnku łyżka masła pieprz Rozgrzać masło na patelni, wrzucić szpinak i posiekany drobno czosnek. Smażyć do momentu, kiedy odparuje nadmiar wody, następnie dodać fetę, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem. Ja podaję z jogurtem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławtedy do zrobienia zostanie nam tylko farsz. Takie krokiety podane w kubkiem czerwonego barszczu są istną ucztą dla podniebienia 😋 Składniki na naleśniki : 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej (jeśli nie mamy użyjmy niegazowanej) 3 całe jajka szczypta soli Składniki na farsz : ok 300g kapusty kiszonej 1 duża cebula ugotowane mięso drobiowe(...)smażę na oleju smarując nim przy użyciu pędzelka patelnię. Kapustę pokroić, ugotować w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone drobno mięso. Wymieszać. Dodać ugotowaną kapustę. Doprawić farsz do smaku. Na każdy naleśnik nałożyć farsz, rozsmarować go. Zwinąć boki, a następnie zrolować formując krokieta. Każdego krokieta zanurzamy najpierw
Walijskie Pichceniezimno. Bardzo dobry na wynos, na piknik. Jak odkroimy kawałek to nie oderwiemy się od niego. \ ciasto na około 12 naleśników ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 2/3 szklanki wody gazowanej 2 łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1/4 szklanki oliwy olej do smażenia pozostałe: 1 pęczek szparagów zielonych 1 kulka mozzarelli(...)szparagów odcinam końce. Szparagi kroję na cienkie paski na maszynce do chleba. W garnku zagotuję wodę z odrobiną soli i cukru i wrzucam szparagi na 10 minut. Nie gotuję ich. Szparagi wyjmuję z garnka i odcedzam. Do pojemnika wysokiego przekładam składniki na naleśniki i miksuję ciasto blenderem. Wstawiam na 30 minut do lodówki. Na patelnię wylewam odrobinę oleju, następnie
wesoła kuchniatego przepisu. Domowe bagietki są o niebo lepsze od kupnych. Mówię Wam:) Bagietki na płynnym zakwasie przepis podaję za Renatą S. 28og letniej wody 480g zakwasu żytniego, o konsystencji jak na grube naleśniki naleśniki; dokarmiony lub nie* 480-600 niebielonej mąki (ilość mąki zależy od jej stopnia wilgotności, temperatury otoczenia itp) 2 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru(...)łyżka drożdży instant** 4 łyżeczki glutenu (opcjonalnie) Wykonanie 1) W dużej misce połącz wodę, zakwas i 3 szklanki mąki, resztę mąki dosypiesz pózniej. Dobrze wymieszaj. 2) Dodaj sól, cukier, drożdże i gluten, następnie dodatkowe 1 1/2 do 2 szklanki mąki. Mieszaj aż ciasto będzie odchodziło od ścianek, dodając tylko tyle dodatkowej mąki ile to konieczne; luzne (lepkie) ciasto da lekki
Pieguskowa Kuchniazużyj do naleśników) Do połowy ponownie dodaj 1/4 szklanki mąki i wodę. Wymieszaj, odstaw na 24h. DZIEŃ 5 Możesz już spróbować piec chleb z 4 dniowego zakwasu, ale jest on jeszcze najprawdopodobniej słaby i musisz do ciasta dodać troszkę drożdży. Zakwas możesz dokarmiać dalej i to Ci rekomenduję. Dodaj 1/4 szklanki mąki żytniej typ 720 i wodę letnią. Odstaw(...)mąki pszennej chlebowej (zamiennie możesz użyć też np. orkisz typ 720) - 270 g wody - 1,5 łyżeczki soli - 2 płaskie łyżki zmiksowanych suszonych pomidorów w oleju - 3 łyżki dobrze odsączonych kaparów - 1 łyżka miodu + 4 łyżki mąki do podsypywania Miód rozpuść w wodzie. Do dużej miski przełóż zaczyn, dodaj mąki, wodę z miodem i solą, całość wymieszaj
SMYKWKUCHNIwymawiam. Znacznie lepiej niż oni Grzegorz Brzęczyszczykiewicz :) ) Jedyne co musimy wcześniej przygotować, to placki. Ja zrobiłem mocno przysmażone naleśniki, a właściwie przypieczone, bo zasadniczo smażenie odbywa się na tłuszczu, a na mojej patelni takowego nie było :) składniki: - jakieś parówki - mąka - woda - ugotowane ziemniaki - musztarda - ketchup - cebula - sałata Wykonanie(...)mąki i wody robimy ciasto naleśnikowe, z którego następnie smażymy cienkie duże placki. Ważne żeby były mocno przysmażone. Ziemniaki ugniatamy z małą ilością wody i musztardy. Cebulę i parówki przypiekamy na grillu. Do środka naleśnika kładziemy najpierw pogniecione ziemniaki, na to parówki oraz cebulę, przyozdabiamy pokrojoną sałatą i polewamy ketchupem. Zwijamy w rulon i możemy zawinąć dół w folię
Kryzysowa Książka Kucharskanatłuszczonej patelni smażymy naleśniki. Przygotowujemy farsz: zamrożony szpinak wykładamy na patelnię, rozgrzewamy, czekamy aż woda odparuje, dodajemy biały ser, przyprawiamy pieprzem i solą, zestawiamy z ognia dodajemy potarty żółty ser, dokładnie mieszamy. Farsz jest gotowy. Każdy naleśnik smarujemy farszem, następnie naleśniki dość ciasno zawijamy w rulon. Gotowy rulon rozcinamy na kawałki 2 centymetrowe. Gotowe kawałki nakłuwamy na patyczki
Kuchenne aromatySkładniki Naleśniki - 1,5 szklanki mąki - 1 szklanka mleka - ½ szklanki wody - 2 jajka - 1 łyżka oleju - szczypta soli Farsz - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 10 dag pieczarek - 5 plasterków szynki - 1 cebula - 10 dag sera żółtego - Vegeta, sól, pieprz Panierka - bułka tarta - 1 jajko - olej do smażenia Wykonanie Składniki na naleśniki wymieszać. Na rozgrzanej patelni usmażyć
Świat Smakuniedzielny obiad :) chrupiące z wierzchu i delikatne w środku, czyli ... krokiety, a do tego barszczyk i mamy wszystko czego nam potrzeba ! Składniki: Ciasto na naleśniki: 500 g mąki 0,5 l mleka woda 1-2 jajka 1 łyżka oleju sól Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wody dolać tyle, by ciasto było lejące. Smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku(...)rozgrzać masło z olejem i poddusić cebulkę z pieczarkami. Do mięsa wbić jajko, dodać pieczarki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta olej Każdy naleśnik smarujemy farszem i zawijamy w krokieta. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z barszczykiem. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnipieprz Tarty żółty ser Wykonanie: Naleśniki chyba każdy wie jak zrobić i jakiej ciast powinno być konsystencji, niektórzy wprawdzie dodają np. gazowaną wodę mineralną, śmietanę, zsiadłe mleko, ja napisałam podstawowe składniki. Wracając do przepisu, smażymy naleśniki na oleju. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy ( łatwo odparować możemy w mikrofalówce ), cebulę drobno kroimy, czosnek przepuszczamy przez praskę i razem szklimy
Smaki Ewyciepłej wody koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki. Łączymy delikatnie, lekko studzimy, dodajemy żółtko, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem dokładnie mieszamy. Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki kładziemy na środku farszu 2-3 strąki fasoli szparagowej. Formujemy krokiety, obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Bób gotujemy w osolonej wodzie, przecieramy
kgwjanczeworamach dzisiejszej kolacji - naleśniki. Pomimo braku smaku, węchu i apetytu, który spowodowany jest przeziębieniem, pokusiłam się na to małe co nieco. Mam nadzieję, że zawarty w farszu czosnek wpłynie korzystnie na moje bolące gardło. Z dedykacją dla wszystkich "zasmarkanych" :) SKŁADNIKI: na ciasto 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej szczypta soli(...)razie kiedy ciasto jest za rzadkie dodać odrobinę mąki lub jeśli jest za gęstę dolać odrobinę mleka. Usmażyć w miarę cienkie naleśniki. W rondelku roztopić masło i dodać szpinak i gotować go do momentu odparowania nadmiaru wody. Dodać rozdrobnioną widelcem fetę, doprawić solą i pieprzem, mieszając do połączenia składników. Na sam koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować
Kuchnia w opałachdeseru. Jeśli samodzielnie robicie owocowe nalewki, na pewno sprawdzą się równie dobrze. Owoce z nich również mogą stanowić świetny dodatek. Polecam! :) Składniki ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 2/3 szklanki wody 3 jajka 1 łyżeczka cukru pudru 3 łyżki stopionego masła dodatkowo 2 pomarańcze 1/2 szklanki cukru 200g masła 1/2 szklanki soku z pomarańczy
W kuchni wieczoremstopniowo dodajemy więcej). Odstawiamy ciasto na ok. 15 minut. Jeszcze trochę zgęstnieje wiec jeśli przed smażeniem będzie zbyt gęste można dolać jeszcze 2-3 łyżki wody. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy, smazymy nalesniki. Nadzienie przygotowujemy poprzez zmiksowanie na gładką masę tofu, cukru waniliowego oraz deserku. Naleśniki smarujemy nadzieniem i zwijamy, ja dodatkowo jeszcze podsmażyłam je zwinięte na patelni. Smacznego
breakfast of dreams