strony: Food sharing Śląsk To chyba już ostatnie naleśniki tej wiosny. Składniki: - mąka - czerwona fasola w puszczce - cukier - olej - chili Wykonanie: Z mąki i wody robimy lejące się ciasto, z którego smażymy cienkie naleśniki. Fasolę miksujemy z cukrem i odrobiną oleju na gładką pastę. Zalewę od fasoli słodzimy i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy chili. Pastę wkładamy do naleśników
Kryzysowa Książka Kucharskapodlewamy 5 łyżkami wody, dodajemy cukier, cukier waniliowy i dusimy pod przykrywką ok 10 min. Następnie, gdy truskawki będą już miękkie, wsypujemy zawartość torebki z galaretką, mieszamy i odstawiamy z ognia do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (jest to miska ustawiona nad gotującą się wodą w garnku). Kiedy juz wszystko jest gotowe: rozkładamy naleśniki
Kolizje Smakówoleju szczypta soli 2 łyżeczki cukru gazowana woda mineralna, tyle ile zabierze ciasto 1. Mleko, jaja, mąkę i otręby miksujemy na najwyższych obrotach, dodajemy sól, cukier i olej, ciasto odstawiam na pół godziny żeby odpoczęło. 2. Do odstanego ciasta dodajemy gazowaną wodę mineralną. Ponownie miksujemy i pieczemy cienkie naleśniki. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta, ale lejąca
Apetyczna babeczkaascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Naleśniki 2 ,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody 2 duże jajka 2 szczypty soli 1 szczypta cukru olej do smażenia Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Smażyć cienkie naleśniki na lekko posmarowanej(...)łyżkach smalcu podsmażyć z drobno posiekaną cebulką dołożyć sparzoną kapustę oraz pieczarki, lekko podlać wodą lub bulionem, doprawić świeżo mielonym pieprzem, solą. Dodać majeranek oraz nieco kminu rzymskiego. Dusić razem do miękkości i odparowania płynu. Wystudzony farsz układać porcjami na naleśnikach. Każdy naleśnik zrolować, maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano
W garach u Gosicieszą się u nas dużym powodzeniem. Naleśniki są na słodko, część podałam z serem i borówkami a część z ulubionym dżemem truskawkowym. składniki: naleśniki 3 szklanki mąki orkiszowej 2 szklanki mleka 1 szklanka wody, może być gazowana 1 łyżka śmietany 18% 2-3 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki oleju 1 jajko szczypta soli 4-6 kostek czekolady, gorzkiej(...)zmielonego sera, jak na sernik 200 g borówek 2-3 łyżki cukru waniliowego ulubiony dżem Do miski wlać mleko oraz wodę. Dodać pozostałe składniki oraz startą na drobnych oczkach czekoladę. Całość dobrze zmiksować. Usmażyć naleśniki, u mnie wyszło 11 sztuk. Zmielony ser wymieszać z cukrem waniliowym. Następnie dodać borówki i jeszcze raz wymieszać. Część naleśników posmarować serem
Monia miesza i gotujekoniecznie spróbować 🤗 Składniki ➡️ 70 g mąki gryczanej ➡️ 1 jajo ➡️ łyżka oleju ➡️ woda ➡️ 100 g brokuła ➡️ łyżeczka jogurtu ➡️ 2 łyżki twarogu* ➡️ tłuszcz do smażenia opcjonalnie Przygotowanie: 1. Mąkę i jajo wymieszać, dodać olej, wymieszać i na koniec stopniowo dolewać wody aby masa zrobiła się lejąca. 2. Usmażyć naleśniki (mi wyszło 4 szt z tej masy) 3.Brokuła ugotować
Zdrowie i pysznie na talerzujajka szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła woda mineralna Nadzienie: konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami konfitura pomarańczowa z kardamonem śmietana 18% ewentualnie kakao do posypania Wykonanie: Składniki ciasta, oprócz wody miksujemy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy tyle wody, aby uzyskać ciasto o konsystencji rzadkiej śmietany. Naleśniki smażymy z obydwu stron na mocno
Kulinarne przygody Gatityzawarty w nim kwas foliowy - zapobiega on powstawaniu wad układu nerwowego u płodu. Zatem, na zdrowie! SKŁADNIKI: dla 4 - 6 osób. Naleśniki: 300 g rozdrobnionego szpinaku 1 ząbek czosnku 200 ml mleka 100 ml wody 1 jajko 3 łyżki oleju około 1 i ½ szklanki mąki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Krem łososiowy: 200 g wędzonego(...)pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia. 2. W misce za pomocą miksera łączymy wszystkie składniki na jednolite, gęste ciasto: mleko, wodę, olej, jajko, sól i mąkę. Dodajemy ostudzony szpinak i dokładnie mieszamy. 3. Na bardzo mocno rozgrzanej patelni na odrobinie oleju smażymy naleśniki. Naleśnik powinien sam odchodzić od patelni, kiedy nią energicznie poruszymy. Gotowy jest do przewrócenia na drugą stronę
W kuchni Katieprzez Córeczkę posprawdzałam co jeszcze mam, po czym usiadłam, napisałam zarys przepisu i zabrałam się za przygotowywanie romantycznej kolacji :) Było PYSZNIE! :D Składniki: Naleśniki - 4 sztuki: 1 szkl. mąki pszennej 1 szk. wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kminku mielonego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej szczypta soli morskiej Nadzienie: 230 g sera koziego pasteryzowanego(...)godziny, aby odpoczęło. Po tym czasie smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Nadzienie: W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy. Następnie dodajemy łyżkę miodu, a gdy się rozpuści i połączy dodajemy 2 łyżki mrożonych tartych buraczków. Podgrzewamy cały czas mieszając. Opłukane pod bieżącą wodą i osuszone na ręczniku papierowym listki melisy bardzo
Kolorowy Przepisownikjajka mąka woda mleko sól Pozostałe: 1-2 pojedyncze piersi kurczaka 1 op. mieszanki warzyw (np. włoskie) 1 op. sosu serowego przyprawa do mięs 200 g sera żółtego Wykonanie: Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy (mleko i woda w proporcjach 2:1). Ciasto musi być niezbyt gęste aby dobrze rozprowadzało się na patelni. Smażymy naleśniki (nie mogą być zbyt
IMPRESJA SMAKUstopionego masła lub oleju ¼ łyżeczki soli Nadzienie 300 g leśnych czarnych jagód 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać dokładnie trzepaczką (lub mikserem – ja zawsze ciasto na naleśniki mieszam ręcznie), przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Usmażyć cienkie naleśniki. Nadzienie Jagody przebrać, włożyć do garnka(...)wrzenia. Gotować na małym ogniu 3 minuty delikatnie mieszając od czasu do czasu. Mąkę ziemniaczaną wsypać do kubeczka, rozetrzeć w łyżce wody i dodać do jagód. Mieszając zagotować i gotować przez 1 minutę. Wystudzić i smarować naleśniki
Posadzone i zjedzonedrobno pokrojoną cebulkę i dusimy do miękkości. Kapustę kiszoną gotujemy, następnie po ugotowaniu odcedzamy i odciskamy z niej wodę. Jeśli kapusta jest długa to kroimy ją nożem i dorzucamy do grzybów. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku. Składniki na naleśniki: 4 szkl. mąki 2 szkl. mleka roślinnego(...)szkl. wody gazowanej szczypta soli tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto musi być lejące i gładkie. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśniki
Dieta Rozdzielna i ZdrowieThe post Naleśniki szpinakowe appeared first on KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojeporcje: 100 g kaszy gryczanej niepalonej, woda, olej rzepakowy, 6 szt. wątróbki z indyka, ½ białej cebuli, 10 śliwek suszonych, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 pomarańcze, 4 garście szpinaku, mleko, 50 g kaszy gryczanej palonej, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, świeży koperek. Przygotowanie: Naleśniki(...)porcji wychodzi ok. 6 szt.): Kaszę zalewamy zimną wodą (300 ml wody na 100 g kaszy) i odstawiamy na 24 godziny. Po namoczeniu odlewamy wodę i przepłukujemy ją. Kaszę wsypujemy do blendera, zalewamy ją wodą (tyle żeby powierzchnia wody przykryła kaszę) i całość miksujemy na jednolitą gładką masę. Dolewamy tyle wody, żeby ciasto miało konsystencję zwykłego ciasta naleśnikowego. Patelnię dobrze
Moniki Smakołykiwiśni! Idealny do herbaty, idealny do picia z wodą, idealny do ciast, owsianek, jaglanek, do polewania gofrów, naleśników itp. Sok jest bardzo aromatyczny, ma przepiękną barwą i smakuje obłędnie! Robi się go bardzo szybko! Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - 2 kg wiśni - 1 kg cukru - 200 ml wody Wiśnie wydryluj, przełóż do dużego garnka, zasyp cukrem i odstaw na 3 godziny(...)Dodaj wodę i całość zagotuj. Gotuj przez 20 minut. Cały gorący sok przelewamy do wyparzonych buteleczek, od razu zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na całą noc. Z reszty odciśniętych wiśni możesz przygotować konfiturę, dżem bądź wykorzystać do ciasta, lub do przełożenia naleśników, gofry itp. Sok przechowujemy w szafce w ciemnym i chłodnym miejscu
SMYKWKUCHNImajeranku • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich • 2 liście laurowe • 5 sztuk ziela angielskiego Panierka • 2 jajka • 1 szklanka bułki tartej • olej do smażenia Wykonanie: • Usmażyć naleśniki wg przepisu. • Kapustę poszatkować, zalać gorącą wodą i ugotować z 1 łyżką soli. Gotową wyjąć na durszlak. Po ostygnięciu przełożyć na gazę i bardzo dokładnie odcisnąć(...)ziołami prowansalskimi. Smażyć, aż cała woda odparuje. • Zemleć w maszynce do mielenia o małych oczkach najpierw kapustę, pieczarki, na końcu kurczaka. Wsypać 1 łyżkę bułki tartej i zemleć, aż cała zawartość wyjdzie przez sitko. • Masę wymieszać i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. • Na każdy naleśnik kłaść czubatą łyżkę farszu i składać
To co kocham