naleśniki na wodzie - 3050 przepisów (strona:23/204)

WEGETARIAŃSKIE NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z SEREM 207

obiad, jak i kolację. P.S. Nie zdążyłam nawet zrobić porządnych zdjęć bo zaraz po wyjęciu z piekarnika wszyscy domownicy rzucili się na nie 😀   Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 1 szklanka mleka 1/3 łyżeczki soli ok. 2 szklanki mąki 2-3 łyżki oleju szczypta kurkumy Nadzienie: 2 cebule ok. 200 g pieczarek 1 papryka(...)wodę, wtedy dodajemy mrożony szpinak. Wszystko trzymamy na ogniu aż cały szpinak się rozmrozi. Na końcu dodajemy warzywa na patelnię i smażymy aż się rozmrożą, a cała woda z warzyw wyparuje. Przyprawiamy pieprzem, solą, obiema paprykami, ziołami oraz mieszanką przypraw dołączoną do warzyw na patelnię. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, a następnie wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.  Na naleśniki

Kuchnia MagdaLeny
Krokiety meksykańskie 179

naleśniki powinien ostygnąć. Krokiety: ok. 15 naleśników (z TEGO przepisu) 1-2 szklanki bułki tartej 2 jajka rozbełtane z odrobiną wody sól i pieprz olej do smażenia Na środek każdego naleśnika wykładamy ok. 2 łyżki farszu, następnie zawijamy 2 boki, a później rolujemy całość.  Na jeden talerz wsypujemy bułkę tartą, którą doprawiamy solą i pieprzem. Na drugi

Cooking Monster
Krokiety z kapustą i grzybami 135

grzybami, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Studzimy. Miksujemy mleko z jajami, dodajemy mąkę i sol. Jeśli ciasto wychodzi zbyt gęste dodajemy wodę (ciasto powinno być lejące). Naleśniki smażymy na jasno na niedużej ilości oleju (najlepiej posmarować olejem patelnię przy pomocy pędzelka). Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zawijamy według własnych upodobań (u mnie koperty

peggiwkuchni
Krokiety pieczarkowo - warzywne 137

Ciasto na naleśniki 2 jajka 1 szk wody gazowanej 3 szk mleka 1 łyżeczka soli 2 szczypty cukru 3 szk mąki pszennej typ 450 50 ml oleju 1 łyżeczka kurkumy Farsz 400 g pieczarek 1 cebula 1/2 cukinii 2 garście świeżego szpinaku 1/3 blanszowanego brokuła 100 g sera feta sól do smaku pieprz kolorowy do smaku 1/3 kostki masła

Ewa w kuchni
Proste i pyszne sajgonki z warzywami i mięsem 177

oraz drobno pokroić. Do miski dodać natkę, sos sojowy, olej sezamowy, posiekne grzyby mun, makaron, jajko i wymieszać. Papier ryżowy wkładać na około 15 sekund do ciepłej wody, wykładać na deskę. Na naleśnik układać około 1-2 łyżek farszu. Naleśnik zawinąć na nadzienie dociskając farsz, następnie boki naleśnika zawijać do środka, a na końcu całość zwinąć w rulonik. Smażyć

cooklife
Przydaś, czy Gadżet? 204

Przecież ten pojemnik, nie ma sitka jak typowy shaker. Ale kawa pięknie wymieszała się z mlekiem. Na drugi dzień podniosłam poprzeczkę o wiele wyżej. Ciasto na naleśniki, ale gryczane, ciasto na wodzie, a nie na mleku. Bez skrupułów umieściłam wszystkie składniki bez uprzedniego wymieszania, mąki, wodę, jajko, roztopione masło. Chwilę potrząsałam pojemnikiem i co? I miła niespodzianka. Ciasto

Blondynka Gotuje
Naleśniki z serem i sosem pomarańczowym 180

mleka szklanka wody przegotowanej ostudzonej 2 jajka cukier, sól 40dkg sera białego półtłustego  cukier waniliowy jogurt naturalny Przygotowanie ciasta na naleśniki : Do wyższego naczynia, u mnie to misa z miksera dodaję wszystkie składniki czyli : mąkę, mleko, wodę, jajka, łyżkę cukru, łyżeczkę cukry waniliowego i szczypta soli. Całość mieszam mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiam na kilkanaście minut. Olej

Mechanik w kuchni
Naleśniki kakaowe z kremem czekoladowym oraz truskawkami w syropie balsamicznym 147

łyżki kakao (słodkiego) 3 łyżki oleju olej do smażenia Truskawki w syropie balsamicznym: 600 g truskawek 40 g fruktozy (lub 80 g cukru) 100 ml wody 2 łyżki octu balsamicznego Dodatkowo: olej do smażenia naleśników krem czekoladowy np. Nutella Wykonanie: Naleśniki kakaowe: Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na 10-20 minut(...) na niewielkiej ilości oleju. Z przepisu powinniśmy otrzymać ok. 14 sztuk. Truskawki w syropie balsamicznym: Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i pozbywamy się szypułek. Większe truskawki kroimy na połówki, mniejsze zostawiamy w całości. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy fruktozę (lub zwykły cukier). Podgrzewamy na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż fruktoza się rozpuści. Doprowadzamy cukrowy syrop do wrzenia

MyCookBook.pl
Idealne naleśniki 122

można znaleźć w menu głównym!   Idealne naleśniki Nasz naleśniczek na patelni smażą się rewelacyjnie. Składniki : 2 czubate szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej Szczypta soli 2 jajka Przygotowanie: Naleśniki dajemy wszystkie składniki do naczynia i przy pomocy miksera, mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciast jest zbyt wolne dodać mąki. Jeśli naleśniki

Sprawdzone przepisy kulinarne
Zielona leniwa zapiekanka z porami 123

stron, wyłożyć na papier do odsączenia tłuszczu i pokroić na kawałki (wielkość według uznania). Na patelni (tej samej, na której smażyliśmy boczek) rozpuścić gorgonzolę z odrobiną wody. Wylać tak uzyskany sos na naleśniki. Pora i kiełbasę jałowcową pokroić na półtalarki. Rozdrobnić natkę pietruszki i jarmuż. Wymieszać warzywa z kiełbasą, boczkiem i pieprzem, a potem wyłożyć wszystko

Weekendy w domu i ogrodzie
Bazyliowe naleśniki z ciekawym farszem 147

naleśniki kładziemy jeden na drugim i odkładamy. Przygotowanie farszu: Pieczarki myjemy i kroimy na kawałki - plasterki. Drobno siekamy cebulę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pieczarki z cebulą. Smażymy kilka minut. Zawartość patelni przekładamy do sitka by pozbyć się zbędnej wody z tłuszczem. Delikatnie solimy i pieprzymy. Fasolkę myjemy i odcinamy niepotrzebne ogonki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)Ziemniaki myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy już będą gotowe przekładamy je po odcedzeniu do miksera wraz z brokułami, szczypiorkiem, masłem i jajkiem, delikatnie pieprzymy. Całość miksujemy i przekładamy do osobnego naczynia. Powstała nam taka masa. Każdego naleśnika smarujemy masą, kolejno pieczarki i fasolka. Zawijamy.  Naleśniki umieszczamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i polewamy śmietanką

ClauditteMissCooking
Wietnamskie, ryżowe naleśniki ze szparagami 147

bardzo długa, istnieje ich wiele rodzajów i pod różnymi nazwami: bánh xèo, bánh cuốn lub bánh tráng. Przepis podstawowy jednak to namoczone ziarno ryżu, roztarte z wodą. Potem wystarczy usmażyć bardzo pyszne naleśniki a podawać zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Naleśniki są bezglutenowe, wegańskie, wegetariańskie, idealne w różnych dietach. Pięknie też smakują, są elastyczne i fajnie

Moje Małe Czarowanie
Bezglutenowe naleśniki z kremem bananowym. 146

ciasto i dodatkowo podnosi walory smakowe.  Zatem do dzieła. Składniki na ciasto( na ok 10 sztuk) : 375 ml mleka kokosowego lub sojowego 357 ml wody ( zwykłej lub gazowanej jeśli lubicie bardziej puszyste naleśniki) 270 g mąki ryżowej 2 jajka ok. 80 g mąki kokosowej ( można pominąć) szczypta soli  1 łyżka ekstraktu waniliowego ok. 100 g drobnego cukru(...)łyżki mąki kokosowej  Wykonanie:  1. Wszystkie składniki sypkie przesiać do miski wlać mleko, wodę dodać ekstrakt waniliowy. Składniki wymieszać do połączenia dodać jajka i wyrobić na gładką masę. Jak wcześniej wspominałam ciasto powinno być gęstsze niż te na klasyczne naleśniki. Opcjonalnie na koniec dodajemy cukier, mieszamy lub miksujemy do jego całkowitego rozpuszczenia.  2. Smażymy na małej

vaniliowoczekoladowa
Naleśniki ze szparagami 134

szklanki mąki 1 jajko pół łyżeczki soli woda - tyle aby powstało ciasto konsystencji bardzo luźnej śmietany 1 pęczek szparag 50 g masła ½ szklanki śmietany 30% 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko 1 serek śmietankowy topiony (taki w złotku) 1 średnia cebula 1 łyżeczka vegety Sól pieprz  Ze składników na naleśniki wyrabiamy mikserem ciasto(...)odkładamy je na pół godziny do lodówki. Następnie smażymy na dużej i suchej patelni z obu stron bardzo cienkie naleśniki. Z podanej porcji wyjdzie ich około 7-8 sztuk. Szparagi obrać ze skórki i ugotować w osolonej wodzie przez 20 minut do miękkości. Najlepiej na stojąco w wąskim długim garnku, tak aby główki szparag nie były

Jadło i czytadło
Naleśniki Tiramisu 206

jajka mąka pszenna mleko woda mineralna gazowana 2 łyżeczki cukru cukier waniliowy szczypta soli odrobina oleju Nie podałam proporcji, ponieważ naleśniki zawsze robię "na oko". Jak ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, a jak za gęste dolewamy mleka. Za dużo cukru też nie dodajemy, bo będą się przypalać. Składniki mieszamy trzepaczką albo mikserem. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej(...)pudru Jajka wyparzamy w gorącej wodzie!  Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru pudru na puszysty krem przez około 5 minut. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy lub miksujemy. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Łączymy z masą mascarpone. Do czasu rozsmarowania na naleśnikach krem trzymamy w lodówce

Blondynka Gotuje
Naleśniki z serem zapiekane w piekarniku pod śmietanową pierzynką . 174

Dzisiaj na obiad proponuję proste a zarazem pyszne danie ,naleśnik ze serem zapiekane pod śmietanową pierzynką  . Zapraszam :) Naleśniki podałam na porcelanie  Bogucice http://www.porcelanabogucice.pl/ . Składniki : 1, 5  szklanki  mleka 1/2 szklanki wody mineralnej  1 cukier waniliowy 2  jajka 2 łyżki oleju 1 szklanka mąki 2 kostki po 250 g sera białego śmietankowego(...)łyżki cukru pudru  1 cukier waniliowy  2 jajka olej do smażenia Wykonanie : Do miski wlać wodę , mleko , olej, dodać cukier , jajka , cukier waniliowy i wymieszać mikserem, dodawać ciągle mieszając mąkę .   Ciasto ma być bez grudek. Rozgrzewamy patelnię do naleśników , smarujemy odrobina oleju , wlewamy porcję ciasta i smażymy z obydwu stron na lekko rumiano. Ser przeciskamy przez

Sama słodycz i szczypta chili
Naleśniki Bez Jajek 145

nawet są tak dobre jak te z ich dodatkiem, jeśli nie wierzycie to koniecznie wypróbujcie przepis :) Składniki na około 6 sporych naleśników: 1 szkl mąki 1 i 1/2 szkl płynów (u mnie  szklanka wody gazowanej i pół szklanki mleka ) 1 łyżka oleju lub masła stopionego szczypta soli  1/2-1  łyżeczki cukru (może być waniliowy) 1. Wszystkie składniki(...)jest ważne gdyż w tym czasie wytworzy się gluten i ciasto zgęstnieje. 2. Jeżeli mocno ciasto zgęstniało dolewamy jeszcze odrobinę wody. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem. Żeby naleśniki nie pękały i dały się łatwo zwijać, zawsze układam je jedne na drugim i przykrywam talerzem. Stoją sobie tak długo aż usmażę wszystkie naleśniczki :) Ja swoje naleśniki podałam

Gotowanie...to proste !
Tort naleśnikowy z pieczarkami 172

ciepło i na zimno. Nie potrzeba na prawdę wiele żeby go zrobić. Zamiast pora można dodać cebulę ale z porem jest lepszy. naleśniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej sól szczypta 2 jajka 1 łyżka oliwy farsz: 400 g pieczarek 1 por biała część sól, pieprz 200 g szpinaku olej sos beszamelowy(...)octu winnego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 1 pomidor 2 łyżki sera tartego kawałek chili natka pietruszki Do wysokiego pojemnika wsypuję mąkę, dodaję mleko, wodę, jajka, sól, olej i miksuję ciasto blenderem. Cienkie naleśniki smażę na odrobinie oleju około 8 -10 sztuk. Szpinak dokładnie myję, osuszam i wrzucam na rozgrzaną patelnię i na olej. Przesmażam dosłownie chwilę

wesoła kuchnia
Naleśniki owsiane z tuńczykiem | bez laktozy 184

Moje ulubione, potreningowe naleśniki! Sycą na bardzo długo! Składniki na 2 SYTE naleśniki:  1 puszka tuńczyka 70g mąki owsianej 3/4 szkl. wody  1 jajko 1/4 papryki czerwonej 2 garści rukoli 1/2 ogórka  Pieprz Sól morska Oregano Bazylia Przygotowanie: Odmierzamy 70g mąki.  Wbijamy jajko.  Wsypujemy oregano i bazylię. Dodajemy sól i pieprz.  Wlewamy(...)ogniu do momentu aż boki będą się odchylać. Przewracamy na drugą stronę i smazymy ok. 1 minutę na małym ogniu. Z tuńczyka odsączamy wodę. Obieramy pół ogórka. Kroimy w cienkie plasterki i układamy na połowie naleśnika. Układamy pół puszki tuńczyka. Dorzucamy rukolę. Układamy plasterki papryki. Zawijamy w rulonik. Podajemy samodzielnie lub z sosem na bazie jogurtu

Czarnawisienka
Gryczane naleśniki zapiekane z białą kaszą i grzybami pod serową kołderką 149

żółty do posypania – 100 g – masło do posmarowania – 1 łyżka Sposób przyrządzenia : Naleśniki : Podane składniki dokładnie razem mieszamy. Smażymy duże , grubsze naleśniki. Farsz: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki myjemy , kroimy w drobne kosteczki. Podsmażamy razem z cebulą na odrobinie rozgrzanego oleju. Dodajemy ugotowaną i odsączoną kaszę. Doprawiamy do smaku solą(...)pieprzem – wg. uznania. Przygotowany farsz układamy przez środek naleśników. Dodajemy odrobinę gorgonzoli ( lub innego ulubionego sera pleśniowego). Zwijamy delikatnie ruloniki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem żółtym. Smarujemy odrobiną masła po całości. Zapiekamy ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku. Gotowe! ( U mnie podane z odrobiną śmietanowego sosu

Ostra na Słodko