miękkie i takie lekko do żucia. Siekamy drobno szczypior – cały pęczek, musi być go dużo – to w końcu szczypiorkowe naleśniki, a nie „naleśniki ze szczypiorem” W misce mieszamy dokładnie mąkę z przyprawami, wlewamy wodę i łyżkę oleju – całość dokładnie miksujemy, wsypujemy szczypior, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 30 minut. Na małej patelni rozgrzewamy po łyżce-półtorej oleju(...)Tofu jest tutaj przyjemnie słodko-ostre, kontrastuje idealnie z duszoną kalarepą. Z podanej ilości składników otrzymacie dwie średniej wielkości porcje. NALEŚNIKI (6-7 sztuk na małą patelnię, 16cm średnicy) 250g mąki pszennej typ 550-650 420ml zimnej wody 1 cały, duży pęczek szczypiorku ½ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka przyprawy 5 smaków 1 łyżka oleju sezamowego do ciasta olej
Karo in the Kitchenfarszem ze szpinaku i kolorem naleśników. Zielony kolor uzyskałam dodając sproszkowanego młodego jęczmienia, który kupiony był jako witaminowy dodatek do koktajli. Farsz ze szpinaku otrzymał pyszną wkładkę z suszonych pomidorów, które w połączeniu z serem świetnie podkreśliły smak szpinaku. Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia szczypta(...)dokładnie zmiksować (ma być bez grudek) i odstawić na około 10 minut. Na delikatnie natłuszczoną, rozgrzaną patelnię wylewać porcjami ciasto i smażyć z obu stron cienkie naleśniki. Szpinak rozmrozić, ewentualnie odcisnąć wodę. Pomidory te ze słoika w oliwie pokroić w paski, a te suche przed krojeniem chwilę potrzymać w niewielkiej ilości gorącej wody. Ser zetrzeć na tarce
Kuchcik gotujewody -3 jajka -1 łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki cukru -1 łyżeczka cukru wanilinowego -2 łyżki oleju Do miski wbić jajka, dodać olej, cukier i zmiksować. Następnie należy dodawać mąkę, na zmianę z mlekiem ( 1 szklanka) tak aby powstała gęsta masa. Na końcu wlać większą część mleka (1,5 szklanki) oraz wodę. W ten sposób unikniemy grudek ;) Naleśniki
Receptura smakuszklanki mąki pszennej/kukurydzianej - 1 szklanka mleka - 0,5 szkanki wody - 1 jajko Masa - serek waniliowy homogenizowany - 1 banan Polewa - jogurt grecki - gorzka czekolada Przygotowanie : Zmiksować mąke, mleko, wodę i jajko. Usmażyć naleśniki. Pokroić banana w kostkę i wymieszać z serkiem waniliowym. Następnie posmarować naleśniki tak przygotowaną masą. Ubić mikserem jogurt grecki. Stopić w garnku czekoladę (najlepiej dodać odrobinę
Kuchenne innowacjeDawno nie było tortu naleśnikowego, więc dziś nadrabiam zaległości. Torcik z masą serową i borówkami oraz dżemem wiśniowym. Naleśniki : 2,5 szk wody 1/2 szk maślanki 1 szk mleka 2 szczypty soli 2 szczypty cukru 2 jajka 3 szk mąki pszennej typ 500 30 ml oleju rzepakowego odrobina zielonego barwnika spożywczego Masa : 450 g półtłustego twarogu 200 g jogurtu
Ewa w kuchnipomysł jak można wykorzystać mięso drobiowe z rosołu. Składniki: Naleśniki: 2 jajka 250 dag mąki 1 szklanka wody 1 szklanka mleka szczypta soli 2 łyżki oleju Farsz: mięso obdarte z dwóch udek gotowanych w rosole 100 g pieczarek marchewka gotowana w rosole 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 surowe jajko dowolne przyprawy, np. majeranek Panierka: jajko(...)marchewkę, obraną cebulę i czosnek przepuścić przez maszynkę do mięsa. 3. Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej i obsmażamy na patelni, aby woda z nich odparowała. Mieszamy z mięsem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. 4. Naleśniki smarujemy farszem, zwijamy jak krokiety i panierujemy, najpierw w jajku wymieszanym z mlekiem, a potem w bułce tartej. Krokiety rumienimy
Kuchnia domowa Anicebulkę, marchewkę, młodą kapustkę oraz ryż. Wszystko doprawione idealnie komponuje się z naleśnikiem. Polecam te krokieciki, są rewelacyjne SKŁADNIKI NALEŚNIKI -2 szklanki mleka -0,5 szklanki wody -0,5 szklanki wody gazowanej -4 łyżki cukru -2 jajka -4 łyżki oleju rzepakowego -mąka tortowa FARSZ -0,5 dużej główki kapusty młodej, lub jedna mała kapusta młoda(...)Wszystko razem dusimy do miękkości. W osobnym garnku gotujemy ryż. Gdy wszystko jest już miękkie, dodajemy ugotowany i odcedzony z wody ryż, mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem oraz wegetą. Farsz nakładamy na naleśnik i zwijamy. Najpierw boki do siebie, a potem z góry na dół. Jajka wraz z solą i pieprzem roztrzepujemy, krokieta maczamy w jajkach
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki: NALEŚNIKI: mleko 3,2% 1,5 szklanki, woda gazowana 1,5 szklanki, jajka 1 sztuka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki, mąka tortowa 2,5 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka WARZYWA: cebula 1 sztuka, marchew 4 małe, por 1 mały, liście szpinaku 1 pęczek, warzywa mrożone 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda(...)szpinaku, wsypać mrożone "warzywa na patelnię", przyprawy i podsmażać z 5 minut, wlać wodę i na średnim ogniu dusić bez przykrycia do odparowania płynu, na koniec wsypać tartą bułkę i wymieszać na każdy naleśnik nałożyć sporo warzyw, zawinąć brzegi i zwinąć naleśnik jak roladę pyszne, syte naleśniki, można je również później podpiec w piekarniku...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjeśli chodzi o smak wytrawny tej potrawy, równać się z nimi mogą tylko naleśniki z bananami...mniam ;) ale dziś obiad na wytrawnie... Składniki: w przepisie użyłam szklanki pojemności 300 ml 1 i 1/2 szklanki maki ryżowej 3/4 szklanki maki kukurydzianej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajko sól olej rzepakowy do smażenia 200 gram szpinaku u mnie(...)razem odstawiamy na 20 minut. po tym czasie jesli ciasto będzie za rzadkie dodajemy trochę maki natomiast jeśli za gęste dodajemy mleko. Smażymy na oleju cienkie naleśniki. Szpinak rozmrażamy w rondelku. Wodę która powstanie podczas gotowania odlewamy dodajemy łyżkę masła oraz rozdrobniony czosnek i chwile podsmażamy. Studzimy. Po tym czasie dodajemy ser feta oraz twarożek mieszamy i wtedy opcjonalnie
NaKońcuJęzykakokosowym, erytrolem i szczyptą soli, aż powstanie jednolite ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażymy na patelni lekko posmarowanej masłem kokosowym. Maliny dusimy chwilę z odrobiną wody i podajemy jako dodatek do naleśników. Danie posypujemy pistacjami i pudrem z liofilizowanej czarnej porzeczki. Ozdabiamy jadalnymi kwiatami (u mnie begonie i bratki
Quinoa Raz!wytrawne.... Dzisiaj pyszne połączenie szynki brokuła i sera, w środku wilgotne z lekko odchudzonym sosem, całość zapieczona... - musicie spróbować! Składniki: NALEŚNIKI (7 sztuk): 2 jajka 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody 1,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej typ 630 sól ziołowa 2 łyżki oliwy z oliwek Zmiksować składniki na naleśniki, usmażyć 7 naleśników na patelni(...)wody 1 łyżeczka mąki orkiszowej pół szklanki wody z blanszowania brokuła 2 łyżki oleju sól, pieprz tymianek suszony Brokuł podzielić na małe różyczki, zblanszować (ok 5-10 minut we wrzątku, w zależności jak miękkie chcemy warzywo, odcedzić). Cebulę, szynkę i ser żółty pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć cebulkę na złoty kolor, dodać szynkę , ser, śmietankę, wodę
coolinarnycoś pysznego, a może coś pysznego gotowaliście? KROKIETY Z MIĘSEM Składniki na naleśniki: - 3 jajka - 200 mililitrów śmietanki 18% - 150 mililitrów mleka - 250 mililitrów wody gazowanej - 350 gram mąki - masło klarowane Przygotowanie naleśników: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Smażymy możliwie cienkie placki na minimalnej ilości masła klarowanego (dla smaku). Składniki na farsz: - 400 gram policzków wołowych (albo innej części(...)taką ilością wody, by przykryła składniki. Gotujemy do miękkości, zlewamy wodę i odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałą cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Mięso i gotowane warzywa mielimy razem z podsmażoną cebulą dwa razy. Dodajemy do farszu posiekany drobno szczypiorek i doprawiamy go solą, pieprzem oraz majerankiem. Farsz musi być nieco przeprawiony, bowiem złagodnieje po zawinięciu w naleśniki. Składniki
Życie zamknięte w smakucebule 2 czerwone papryki Ciasto naleśnikowe: 2 jajka 1 szkl. mleka 0,5 szkl. wody mąka - do gęstości (ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki) 1 łyżeczka vegety Zalewa: 1 szkl. wody 1 szkl. oleju 3 łyżki octu 1/3 szkl. koncentratu pomidorowego 15 dag keczupu pikantnego 1/4 szkl. cukru 2 ziela angielskie 2 listki laurowe 1/2 łyżeczki
Kto ugości moich gości?jogurtu greckiego sól, pieprz Natkę pietruszki kroję drobno, przekładam do wysokiego pojemnika dodaję wodę, oliwę, i miksuję blenderem, dodaję mąkę, jajka, sól i dalej miksuję tak długo aż ciasto będzie gładkie. Naleśniki smażę na oleju. Szparagi obieram, i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa myję. Rzodkiewkę kroję w paski, pomidorki w plastry, chili drobno.Boczek kroję na szerokie(...)paski i smażę aż będzie chrupiący. Sos : Ogórka dokładnie myję i ścieram na tarce. Do jogurtu dodaję ogórka, czosnek sprasowany, koper pokrojony, sól, pieprz i mieszam. Na każdym naleśniku układam po trzy szparagi zwijam, w środek dodaję roszponkę, rzodkiewkę, pomidorki, boczek, chili, koperek. Polewam sosem
wesoła kuchniaprzysłowiowy grosik, który zasmakuje każdemu. Można pominąć boczek i jedynie posypać nim gotowe naleśniki wypełnione farszem, lecz ja zdecydowanie polecam moją wersję:). Naleśniki: 3 szklanki mąki 5 jajek L 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka soli Farsz: 500g ziemniaków 500g twarogu półtłustego 200g boczku 3 cebule sól, pieprz 1. Wszystkie składniki(...)boczek kroimy. Na suchej patelni podsmażamy boczek a kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy cebulę. Smażymy do miękkości, co jakiś czas podlewając wodą. Ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem, dodajemy cebulę, boczek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. 3. Naleśniki napełniamy gotowym farszem. Przed podaniem możemy zapiec w piekarniku z serem lub podgrzać na suchej patelni
Szefowa kuchni