niedzielny obiad :) chrupiące z wierzchu i delikatne w środku, czyli ... krokiety, a do tego barszczyk i mamy wszystko czego nam potrzeba ! Składniki: Ciasto na naleśniki: 500 g mąki 0,5 l mleka woda 1-2 jajka 1 łyżka oleju sól Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wody dolać tyle, by ciasto było lejące. Smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku(...)rozgrzać masło z olejem i poddusić cebulkę z pieczarkami. Do mięsa wbić jajko, dodać pieczarki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta olej Każdy naleśnik smarujemy farszem i zawijamy w krokieta. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z barszczykiem. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnipieprz Tarty żółty ser Wykonanie: Naleśniki chyba każdy wie jak zrobić i jakiej ciast powinno być konsystencji, niektórzy wprawdzie dodają np. gazowaną wodę mineralną, śmietanę, zsiadłe mleko, ja napisałam podstawowe składniki. Wracając do przepisu, smażymy naleśniki na oleju. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy ( łatwo odparować możemy w mikrofalówce ), cebulę drobno kroimy, czosnek przepuszczamy przez praskę i razem szklimy
Smaki Ewyciepłej wody koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki. Łączymy delikatnie, lekko studzimy, dodajemy żółtko, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem dokładnie mieszamy. Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki kładziemy na środku farszu 2-3 strąki fasoli szparagowej. Formujemy krokiety, obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Bób gotujemy w osolonej wodzie, przecieramy
kgwjanczeworamach dzisiejszej kolacji - naleśniki. Pomimo braku smaku, węchu i apetytu, który spowodowany jest przeziębieniem, pokusiłam się na to małe co nieco. Mam nadzieję, że zawarty w farszu czosnek wpłynie korzystnie na moje bolące gardło. Z dedykacją dla wszystkich "zasmarkanych" :) SKŁADNIKI: na ciasto 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej szczypta soli(...)razie kiedy ciasto jest za rzadkie dodać odrobinę mąki lub jeśli jest za gęstę dolać odrobinę mleka. Usmażyć w miarę cienkie naleśniki. W rondelku roztopić masło i dodać szpinak i gotować go do momentu odparowania nadmiaru wody. Dodać rozdrobnioną widelcem fetę, doprawić solą i pieprzem, mieszając do połączenia składników. Na sam koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować
Kuchnia w opałachdeseru. Jeśli samodzielnie robicie owocowe nalewki, na pewno sprawdzą się równie dobrze. Owoce z nich również mogą stanowić świetny dodatek. Polecam! :) Składniki ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 2/3 szklanki wody 3 jajka 1 łyżeczka cukru pudru 3 łyżki stopionego masła dodatkowo 2 pomarańcze 1/2 szklanki cukru 200g masła 1/2 szklanki soku z pomarańczy
W kuchni wieczoremstopniowo dodajemy więcej). Odstawiamy ciasto na ok. 15 minut. Jeszcze trochę zgęstnieje wiec jeśli przed smażeniem będzie zbyt gęste można dolać jeszcze 2-3 łyżki wody. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy, smazymy nalesniki. Nadzienie przygotowujemy poprzez zmiksowanie na gładką masę tofu, cukru waniliowego oraz deserku. Naleśniki smarujemy nadzieniem i zwijamy, ja dodatkowo jeszcze podsmażyłam je zwinięte na patelni. Smacznego
breakfast of dreamsminut. Po tym czasie smażyć na gorącej, lekko natłuszczonej patelni, cienkie, lekko przyrumienione z każdej strony naleśniki. Szpinak opłukać dokładnie z piasku, większe listki pokroić, sparzyć wrzątkiem zanurzając na chwilę sito ze szpinakiem w garnku z wrzątkiem i odcedzić z wody. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, to ten punkt pominąć. Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekany czosnek, po chwili(...)dodać szpinak, przyprawić pieprzem (nie solić, gdyż ser Feta jest słony). Smażyć chwilę, aby ewentualnie odparowała woda. Do gorącego szpinaku dodać rozdrobniony ser Feta, dokładnie wymieszać (nie smażyć). Pod wpływem ciepła ser lekko zacznie się topić i oklejać szpinak. Smarować farszem naleśniki i zwijać je w rulony lub składać w koperty. Dobrze smakują jeszcze ciepłe, chociaż ja wolę wystudzone
Kuchcik gotujePost Naleśniki ze szpinakiem, twarożkiem i wędzonym łososiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojeCałość miksujemy, aż otrzymamy gładkie ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron. Cebulę drobno siekamy, a następnie rumienimy na maśle od czasu do czasu mieszając, po czym odstawiamy z ognia. Do garnka przekładamy opłukaną kapustę kiszoną, zalewamy zimną wodą w takiej ilości żeby była przykryta. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka czarnego pieprzu(...)gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły. Ugotowane grzyby odcedzamy, wodę zostawiamy, będzie potrzebna do farszu . Dobrze odsączone grzyby drobno siekamy. Wystudzoną kapustę kroimy i wrzucamy do miski, dodajemy posiekane grzyby, wodę z ugotowanych grzybów oraz zrumienioną cebulę. Całość doprawiamy pieprzem oraz domową przyprawą typu wegeta, wszystko dokładnie mieszamy. Na każdym naleśniku kładziemy porcję nadzienia i zawijamy
Smakowite DaniaSkładniki: pół szklanki wody szklanka mleka jajko mąka pszenna szczypta soli Przygotowanie: Wodę zmieszać z mlekiem, jajkiem , szczypt ą soli i mąk ą ( trzeba jej
Gaździnka warzynadzienia. Przepis tradycyjny, w którym mleko zastąpiono wodą i olejem. Składniki na 8 sztuk. Składniki : 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki wody 4 jajka 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju szczypta soli olej do smażenia Wszystkie składniki mieszamy dokładnie trzepaczką choć najłatwiej użyć w tym celu miksera. Masę odstawiamy na kwadrans. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni spryskanej odrobiną
prawdziwe jedzenietakiego zestawienia, gdyż są dla nas za słodkie. Czasami odbiegam od tradycyjnej wersji naleśników i robię je z mąki orkiszowej albo smażę takie jak zebra - w czekoladowe paski :))) Dziś właśnie wersja w paski z pysznym serkiem ricotta. Składniki: 1szkl mleka 1/2 szkl wody najlepiej gazowanej 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka kakao(...)widelcem, bądź zblendować. Dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i śmietanę. Wymieszać dokładnie, jeśli konsystencja będzie bardzo gęsta - dodać odrobinę mleka. Wykonanie naleśników: Zrobić ciasto naleśnikowe mieszając ze sobą dokładnie: jajka, szczyptę soli, mleko, wodę, cukier i mąkę. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie odlać pół szklanki ciasta i dodać do niego kakao. Dokładnie połączyć
Walijskie Pichceniemleka 1/2 szkl. wody 1 szkl. mąki pszennej sól do smaku 1 łyżka oleju rzepakowego ponadto: liście sałaty masłowej 200 g wędzonego łososia 300 g serka kremowego chrzanowego Szpinak rozmrozić,osączyć i rozdrobnić blenderem. Jajka zmiksować z mlekiem,wodą,mąką,olejem i solą. Dodać papkę szpinakową i zmiksować na gładkie ciasto. Na rozgrzanej patelni smażyć kolejno naleśniki. Każdy
Kolorowa kuchnia Elkimąki, ciut więcej niż 1/2 szklanki wody, szczypta soli, 1 łyżka oleju rzepakowego, Przygotowanie: Mąkę, wodę, olej i sól łączymy za pomocą trzepaczki, ciasto ma mieć konsystencję lekko kwaśnej śmietany, jeśli ciasto naleśnikowe jest za gęste to dodajemy jeszcze odrobinę wody. Ciasto musimy dokładnie wymieszać, aby nie było w nim grudek. Ciasto na naleśniki odstawiamy pod przykryciem na kilka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępojęcie "zbyt pikantne";) Składniki na farsz: Szklanka kaszy jęczmiennej perłowej 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody 2/3 szklanki suszonych grzybów leśnych (można też użyć świeżych) Duża cebula Sól, pieprz Olej do smażenia Naleśniki robię z tego przepisu . Można użyć dowolnego przepisu na naleśniki, byle nie dodawać do nich cukru:) Przygotowanie: Używam grzybów suszonych, bo tak zawsze(...)robiła moja babcia i mama - no i wówczas danie można przygotować o każdej porze roku. Grzyby moczę wcześniej przez całą noc w wodzie, a następnie w tej samej wodzie gotuję do miękkości - nie podaję czasu, bo to zależy od wielkości grzybków. Ja swoje gotowałam 40 minut. Odcedzone i wystudzone grzyby trzeba bardzo drobno posiekać, albo zmielić w maszynce
Kulinarne Inspiracje