naleśniki na wodzie - 3050 przepisów (strona:47/204)

Idealne ciasto na naleśniki- przepis podstawowy 136

mleka 1/2 szklanki wody mineralnej wariant II:  250 ml mleka 1/2 szklanki piwa wariant III:  370 ml mleka + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Już tłumaczę o co chodzi z tymi wariantami. Idealne naleśniki powinny być pulchne, a zatem mieć składnik, który to sprawi :) W wariancie I ciasto rośnie dzięki bąbelkom zawartym w wodzie gazowanej (zwanej także

Tradycyjna Kuchnia
amarantusowe naleśniki z aquafaby 147

się na jednym z blogów. Czym jest i jakie zadanie ma tajemnicza woda? Pytanie nasuwa się na myśl osobom, które po raz pierwszy słyszą tę nazwę. Jest to woda spod ciecierzycy/fasolki (u mnie spod fasolki), która nadaje naszym wypieką lekkości. Uznałam, że idealnie nada się do naleśników, których jednym z bardziej wyczuwalnych składników była mąka amarantusowa (mały prezent

healthy dreams
Czekoladowe Naleśniki z Nutellą 288

dania. Naleśniki idealne jako deser, słodka przekąska lub np. dodatek do romantycznej kolacji.   Czekoladowe Naleśniki z Nutellą - Składniki: Naleśniki: 100 g gorzkiej czekolady 75 g masła 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej niepełne 2 szklanki mąki 2 jajka ok. 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao szczypta soli ok. 350 g kremu Nutella

Słodka Strona
Polska pita z polskim hummusem i polskimi oliwkami :) 123

pity użyłem tradycyjnego naleśnika, hummus zrobiłem z powszechnego u nas grochu, a oliwki według XIX wiecznej receptury z niedojrzałych śliwek. Składniki: Oliwki: - zielone śliwki mirabelki - woda - sól - olej Hummus - groch łuskany - musztarda Pita - mąka - woda - olej Wykonanie: Oliwki musimy przygotować dużo wcześniej. Co najmniej miesiąc. Zbieramy zielone śliwki, myjemy, wrzucamy do słoika, zalewamy mocno słoną wodą (200g na litr) zostawiając(...)Spokojnie można wrzucać do nich jakieś dodatki np. czosnek, chilli itp. Groch moczymy kilka godzin. Odlewamy wodę, dolewamy nowej i gotujemy do miękkości. Miksujemy i doprawiamy musztardą. Wodę mieszamy z mąką, aby powstało nam lejące się ciasto. Dolewamy trochę oleju i smażymy płaskie naleśniki. Do naleśnika dodajemy nasz hummus i podajemy z oliwkami.  Informacja dla przezwyczajonych do amerykańskich

Kryzysowa Książka Kucharska
Naleśniki z szynką i serem żółtym. 152

sosu pieczarkowego.Podane na kolację, czy śniadanie najlepiej smakują w towarzystwie np.pomidorów i sosu czosnkowego czy keczupu. Polecam :) Składniki ( na ok.10 sztuk naleśników ) CIASTO NALEŚNIKOWE  - 2 i 1/2szklanki mąki - 2 szklanki mleka - 1 szklanka wody - 1 jajko - szczypta soli, szczypta cukru NADZIENIE - 10 plastrów szynki - 10 plastrów sera żółtego Wykonanie. Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam

Kuchnia z widokiem na ogród
Naleśniki z jagodami i serem kozim oraz test naleśnikarki 231

łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 1/2- 3/4 szklanki wody gazowanej, szczypta soli, świeże jagody ser kozi, cukier puder Przygotowanie: W wysokim pojemniku roztrzepujemy jajko ze szczyptą soli, dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wlewamy gazowaną wodę i za pomocą trzepaczki dokładnie łączymy składniki. Rozgrzewamy naleśnikarkę i smażymy naleśniki- 4 sztuki. Smarujemy serem przestudzone naleśniki. Na nich układamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
naleśniki - przepis podstawowy 159

Naleśniki. To takie placki które robię od zawsze, i niestety zawsze na tzw "oko".  Tak na prawdę, myślę że nie jest istotna ilość mąki, jajek czy mleka - istotna jest konsystencja ciasta. Gdzieś w pamięci mam zapisane, że to ciasto ma być gęste jak śmietana (tak podawały mądre przepisy). I bądź tu człeku mądry! Co to znaczy(...)było grudek. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie sprawdzić gęstość ciasta. Powinno dobrze spływać z łyżki. Tak na prawdę, czy musimy dodać więcej wody do ciasta czy mąki będziemy wiedzieć po usmażeniu pierwszego naleśnika. Wtedy widać czy ciasto dobrze się rozlewa na patelni. Patelnię dobrze rozgrzać, można olej nalewać przed smażeniem każdego naleśnika, można patelnię smarować ręcznikiem papierowym moczonym

Stare Gary
NALEŚNIKI Z SEREM 170

miękkie i elastyczne, można je dowolnie zwijać i nie popękają, a po podsmażeniu są niezwykle chrupiące. Z przepisu mojej mamy :) SKŁADNIKI Ciasto na naleśniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego Farsz z sera białego  500 g twarogu półtłustego 1 łyżka cukru waniliowego 150ml jogurtu(...)ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie miksujemy tak aby nie było grudek.Ciasto nie może być zbyt gęste,takie żeby można było łatwo rozlać na patelnię.Ciasto odstawiamy na 10-15 min.Ja naleśniki smażę bez tłuszczu na specjalnej patelni do naleśników,ew.dodaję minimalną ilość oleju.(mniej niż pół łyżeczki).Następnie smażymy cienkie naleśniki. Twaróg rozgniatamy widelcem,dodajemy cukier waniliowy

Mała w garnku miesza
NALEŠNIKI ZE SMAŻONYMI BANANAMI 194

malutkim ogniu tak ,aby nie rumienić masła.Gdy lekko zmiękną posypujemy je cukrem pudrem(zostawiamy 1 łyżkę do posypania gotowych naleśników) i skrapiamy alkoholem albo aromatem rumowym(ja dałam to i to)Od czasu do czasu skrapiać wodą,do momentu, aż na wierzchu powstanie karmel.Smażymy cienkie 6 szt.naleśników z obu stron na oleju.Banany lekko studzimy,owijamy naleśnikami

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Naleśniki pełne fasolki i sera 127

zjeść ją w naleśniku. Wystarczy ugotować fasolkę z dodatkiem cząbru i zawinąć ją z żółtym serem w naleśniki, po czym zapiec. Naleśniki pełne fasolki i sera 1 duże jajo 250 ml mleka 250 ml wody szczypta soli ok 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 1 paczka mrożonej fasoli szparagowej 1 łyżeczka cząbru około 10 dag żółtego(...)sera szczypior sól do smaku Wlej mleko i wodę  do miski, dodaj  jajo i szczyptę soli. Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując mąkę. Odstaw je   na 30 minut. Fasolkę mrożoną zalej wrzątkiem, lekko posól,dodaj olej, cząber po czym ugotuj do miękkości. Usmaż cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni  skropionej odrobiną oleju. Każdy naleśnik posyp startym na dużych

Gotuj Sam!
Naleśnikowy torcik z serem 158

Inny sposób na podanie naleśników z serem. Cieszy oko , a jaka przyjemnośc z jedzenia :) ten zobaczy , kto sam spróbuje ;) Składniki na naleśniki 3 jajka 1/2 l mleka  1 łyżka oleju szczypta soli 1/2 szkl. wody gazowanej 15 łyżek mąki pszennej cukier waniliowy  Do miski wlewamy mleko i wbijamy całe jajka. Miksujemy te składniki, po czym dosypujemy(...)uzyskania konstystencji gęstej śmietany. Na końcu wlewamy olej i wodę gazowaną i solimy cały czas mieszając. Odstawiamy na ok. 15 minut. Pózniej smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Farsz serowy: 2 kostki białego sera twarogowego śmietana 18%  (330 g)  1/2 szkl. cukru  Usmażyc naleśniki. Na talerzu po kolei układac warstwy : naleśnik - warstwa sera

Słodkości i nie tylko
Pszenno gryczane nalesniki z lososiem, serem plesniowym i czeresniami 198

wiem. Mi po prostu smakowały :) Pszenno gryczane naleśniki z łososiem, serem pleśniowym i czereśniami naleśniki (u mnie ok 10-12): po 1 szklance mąki gryczanej i pszennej po 1 szklance wody i mleka (u mnie bez laktozy) 1 jajko łyżka oliwy szczypta soli Składniki mieszamy, odstawiamy na pół godziny a następnie smażymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pyszne krokiety z pieczarkami, grzybami i serem żółtym :-) 157

podam tylko mniej więcej składniki na krokiety, które robiłam. -2 jajka -1 szkl mleka -2 szkl wody -0,5 szkl wody gazowanej -3 łyżki cukru -łyżeczka soli -3 łyżki oleju  i mąka do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Następnie, na naleśnik dajemy farsz, i zwijamy krokiet.  Maczamy go w roztrzepanym jajku (3 jajka) doprawionym solą i pieprzem.  I obtaczamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Naleśniki z polędwiczką i suszonymi pomidorami 185

pieczarek 1 cebula 1 łyżka mąki 1/3 szklanki śmietany 18 % 1 łyżka musztardy 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 6 szt. suszonych pomidorów sól i pieprz Naleśniki z polędwiczką i suszonymi pomidorami, to pyszne, sycące danie, które smakuje wyśmienicie zaraz po podaniu... ale z powodzeniem można je serwować również na drugi dzień. Placki wyróżniają się niepowtarzalnym(...)minut ma małym ogniu cały czas mieszając. Jeżeli farsz zrobi nam się zbyt gęsty z powodzeniem możemy dodać do niego około 1/2 szklanki wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Teraz czas na naleśniki. Rukolę myjemy, osuszamy i kroimy bardzo drobno. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Tuż przed końcem miksowania ciasta, dodać rukolę. Ponownie zamieszać

Świat Domowej Kuchni
Jesienne naleśniki 152

gustu, bo o smaku mogę jedynie zapewnić, że warto je było zrobić            Składniki na 6 szt. naleśników: 200 g mąki z kasztanów jadalnych (przesiałam) 150 ml ciepłego mleka 150 ml wody mineralnej gazowanej 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli                  Ponadto

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania