Najczekoladowsza. Granola. I nasza codzienność 243codzienność. Weekendowość...? Na śniadania w środku nocy najlepsza jest granola. Chleb wtedy nie wchodzi w grę, bo nie potrafię się zmusić do jego żucia o tak dziwnej porze. Naleśniki, omlety i owsianki odpadają w przedbiegach, bo za dużo czasu trzeba im poświęcić. Granola za to jest słodka, chrupiąca, szybka i pyszna. Ideał! Ta akurat jest obłędnie czekoladowa. Kakao, ciemna
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowy serek homogenizowany 165domu na bazie naturalnego, chudego twarogu. Wystarczy mikser i 10 minut czasu. Tak przygotowany serek możecie zjeść samodzielnie jako deser, np. z dodatkiem owoców lub wykorzystać jako farsz do naleśników. Smacznego
Milion Smaków
Tatrzańska szarlotka w wersji wegańskiej 265zawsze kojarzą mi się z jedzeniem. Będąc w Krakowie, zawsze, ale to zawsze odwiedzam kawiarnię na samym rynku „Redolfi” (dokładnie Rynek 38), i tam raczyłam się najlepszymi naleśnikami Suzette (za czasów niewege) i restaurację w pobliżu „Pod Słońcem”, która notabene mieści się w piwnicy (link do strony: http://www.gehanowska.pl/pl/restauracja/strona-glowna), którą uwielbiam za klimat oraz fantastyczne
greenscarf
Omlet cynamonowo-czekoladowy z ananasem i kiwi 213niezwykle szybkie, a równie pyszne jak te klasyczne. Chociaż sama nie wiem, która receptura jest oryginalna :) Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i wylać na rozgrzaną patelnię. Otrzymamy omlet wielkości dużego naleśnika, czyli mnóstwo miejsca na ulubione nadzienie! Składniki: 2 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka dowolnych mielonych orzechów Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować
Chocolate Muffin Blog
Hummus z pieczonych bakłażanów, cieciorki i ... 234Pyszota! Hummus z pieczonych bakłażanów, z cieciorką, pastą tahini i miętą! Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię takie smarowidła na kanapkę, czy też jako farsz do nadziewania naleśników. Dzisiaj postawiłam na świeżą miętę, cieciorkę i pieczonego z oliwą z oliwek bakłażana, smak pasty wzbogaciłam dodaj sok z cytryny, pastę tahini, odrobinę chili. Wyszła mi bardzo smakowita pasta, bardzo
SMYKWKUCHNI
Szybkie i zdrowe ciasteczka bez pieczenia i recenzja nowego grilla od Russel Hobbs 289sekund i grill jest gorący dzięki temu posiłki można przygotowywać bardzo szybko. 3. Do czego go używać ? Za co polubiłam ten grill ? Po pierwsze wychodzą na nim idealne naleśniki, robiłam nawet pyszne cinnamonn rolls pancakes i wyszły obłędne, ale do czego przydaje mi się najczęściej, przede wszystkim grilluje na nim wegeburgery, można je kontrolować i przygotowywać w takiej wersji
zdrowa vege kuchnia
CHLEB WIEJSKI RODZINNY, RAZOWIEC NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 210obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 400g mąki z płaskurki jasnej typ650 - 400g mąki orkiszowej jasnej typ750
Smaczne Zdrowe
Mieszanka mąk bazglutenowych - jasna 191najlepsze są właśnie takie mieszanki bo jeden typ mąki może spowodować że chleb się bardzo kruszy albo rozpada. Tą mieszankę którą przedstawiam można użyć do wypieku chleba albo do naleśników a może do ciasta czy placuszków. Polecam serdecznie. Przepisy na potrawy bezglutenowe znajdziecie w etykiecie Bezglutenowo . Mieszanka mąk bezglutenowych - jasna. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Pinaatti lettuja - fińskie naleśniki ze szpinakiem i łososiem. 202miała odpowiednią konsystencję, dodać posiekany szpinak. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Nie ma konieczności smarowania jej tłuszczem, ponieważ znajduję się on w cieście. Usmażonego i lekko przestudzonego naleśnika smarować serkiem Almette, wyłożyć kilka plastrów łososia, zwinąć w rulon i gotowe. Smacznego
zadanie-gotowanie
Bliny. 200Bliny to bardzo typowe danie kuchni wschodniej. Są to małe drożdżowe naleśniki z mąki gryczanej i pszennej. Można je też przyrządzić z innej mieszanki mąk lub tylko z jednej. Mąka zaś może być rozrobiona mlekiem, wodą, maślanką... Wydaje mi się, że istnieje tyle przepisów na bliny, ile jest ruskich (i polskich kresowych) domów. Osobną kwestią jest podanie. Bliny jada się
zadanie-gotowanie
Pizza z jajkami. 191pizzy. Wszelkie zamienniki dozwolone. No i najważniejszy składnik tego tygodnia - jajko! "Posadzone" na szczycie ;) Pizza ma swoje święto 9 lutego. W tym roku zbiegło się ono z dniem naleśnika , dlatego celebrację odłożyłam w czasie i to prawie o miesiąc. Składniki: Ciasto 500 g mąki 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli
zadanie-gotowanie
Dżem mandarynkowy. 197Swoją przygodę z blogiem zaczęłam od dżemu pomarańczowego z wanilią . To było wiele przepisów temu ;) Tym razem przygotowałam aromatyczny, cytrusowy dżem mandarynkowy. Idealny do naleśników, tostów czy kanapek. Nie ma w nim nuty goryczy charakterystycznej dla pomarańczy. Mandarynki łatwiej się też obiera, a to duży plus. Z podanych przeze mnie ilości wyszły dwa słoiczki dżemu, które spożytkujemy na bieżąco. Gdybyście
zadanie-gotowanie
Lemon curd. 229Przetrzeć przez sitko i przełożyć do wyparzonego słoiczka. Po przestudzeniu umieścić w lodówce. Przechowywać w chłodzie do maksimum 2 tygodni. Może służyć jako wypełnienie tarty, mazurka, dodatek do ciasteczek, naleśników
zadanie-gotowanie
Pszenica - wady i zalety. 285korzyść przemawia także łatwa dostępność, niska cena, uniwersalność - mąka pszenna jest do kupienia w każdym sklepie spożywczym, kosztuje niewiele, a nadaje się do większości wypieków. Nie musimy kombinować, naleśniki czy ciasta na mące pszennej (zwłaszcza oczyszczonej) zawsze wychodzą. Również zawartość błonnika to spora zaleta, ale dotyczy głównie mąki razowej/pełnoziarnistej, ewentualnie graham. Chodzi tu przede wszystkim o nierozpuszczalną frakcję włókna
Powiedz dietom nie
Bliny 249Wszyscy wiedzą że bliny to danie kuchni rosyjskiej, białoruskiej, ukraińskiej. Bliny to naleśniki z ciasta drożdżowego z mąki pszenno - gryczanej lub żytnio - gryczanej. Współcześnie dopuszcza się modyfikację. Podaje się je bez niczego albo ze śmietaną kwaśną lub z rybą np. łososiem lub ekskluzywnie z kawiorem. Najważniejsze aby podczas podawania były ciepłe i wilgotne. Można je też podawać na słodko. Moja
Moje Małe Czarowanie