naleśnik - 11212 przepisów (strona:465/748)

Jaglano-serowe placuszki z truskawkami i dżemem truskawkowo-rabarbarowym 179

Obiecałam Wam dwie propozycje wykorzystania pysznego dżemu truskawkowo-rabarbarowego , który dodałam w piątek. Były już szpinakowe naleśniki , teraz pora na zdrowe placuszki z kaszy jaglanej i naturalnego serka homogenizowanego. Nawiasem mówiąc. powstały w odwrotnej kolejności, jeszcze w dniu, w którym dżem nie był gotowy, ale już pyszny. Czytaj całość

Anioszek w kuchni
Zdrowo ucierane z jagodami! 140

Mąka jaglana. Używacie? Ja na początku z mąką jaglaną miałam mały problem bo ma dość specyficzny aromat, ale on znika kompletnie po jej przetworzeniu, czyli po smażeniu np. naleśników, czy pieczeniu przy ciastach. Jest to jak każda mąką bezglutenowa, produkt który nada ciastu większą kruchość niż standardowa mąką pszenna, dlatego jest też idealnym rozwiązaniem do wszelakich ciasteczek kruchych. A dlaczego

SMYKWKUCHNI
Zbiór przepisów z jagodami 219

Rabarbarowo-tuskawkowe    Muffinki z kremem    Babeczki na maślance      Crumble z owocami    Ciasto "Leśne smaki"    Naleśniki z serem i owocami      Shake czekoladowo-jagodowy   Nalewka z jagód    Konfitura z jagodami

Z miłości do słodkości
Zielone szpinakowe naleśniki jaglane z truskawkami 215

Wiadomo, że dżem pasuje do naleśników. Domowy dżem truskawkowy lub truskawkowo-rabarbarowy tym bardziej. Ostatnio często używam szpinaku w kuchni, aż mi mąż już kręcił nosem, ale bardzo mu to połączenie smakowało. Czytaj całość

Anioszek w kuchni
Młoda kapusta kiszona 141

Bardzo lubię młodą kapustę kiszoną z marchewką i koprem, zupełnie inaczej smakuje niż kapusta kiszona jesienną porą. Uwielbiam z niej robić surówki i farsze do naleśników lub pierogów. Składniki: 3 kilogramy młodej kapusty 1 duża młoda marchewka Pęczek kopru 3 łyżki soli kamiennej do przetworów o`Sole Sposób przygotowania: Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i szatkujemy na szatkownicy

Bajeczna Kuchnia
5 powodów, dla których kocham to miasto! 134

podkręca mi apetytu, jak klimatyczne miejsca pachnące bekonem i jajkami. Trafiliśmy na bistro, gdzie śniadanie było wykwintne. Milk Bar&Bistro – ta popularna restauracja skusiła Nas amerykańskimi naleśnikami z bekonem, jajkami po benedyktyńsku z sosem holenderskim, oraz pieczonymi ziemniaki, z których oskubał mnie mój luby. Co prawda, nie jest to duże miejsce. Nawet sąsiadując z nieznajomymi ramię w ramię

Pink Envelope
Powidła z moreli i "Ognisty bóg" 174

bazarze nareszcie można kupić morele w przystępnej cenie :) Bardzo lubię te owoce zarówno na surowo, jak i przetworzone. Dlatego postanowiłam "schować" trochę na zimę do naleśników, ciast i kanapek z serem. Składniki (na 7 słoików o pojemności 240 ml): 1,5 kg moreli (masa przed wypestkowaniem) 400 g cukru Morele dokładnie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Połówki owoców wrzucić

Weekendy w domu i ogrodzie
Ulubieńcy czerwca 153

pyszne - smakują jak lody Magnum. Kosztowały 16.50 zł za 4 sztuki. W Warszawie są dostępne także w Evergreen na sztuki :)  Teraz mój absolutny hit tego miesiąca, czyli najprostsze naleśniki wegańskie,  które wychodzą za każdym razem!  W czerwcu jadłam je non-stop, zmieniając jedynie nadzienie. Robi się je tylko z mąki i wody z dodatkiem odrobiny soli

wegujemy
KURCZAK CURRY Z ZIEMNIAKAMI I SAŁATKĄ Z PORA 245

jogurtu, która łagodzi ostrość piekących, ostrych potraw. Do ostrych potraw podaje się również pachami- przyprawiony jogurt podobny do raity podawanej w północnych Indiach. Na śniadanie podaje się dosa (naleśniki z mąki ryżowej), placki z różnych mąk z dodatkiem chutney i sambar (mieszanka ostrych przypraw smażona z czarną fasolą lub soczewicą) oraz ostrą zupę z soczewicy. Chętnie pija się kawę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
szybkowar-czereśniowy dżemik... 190

zagotowania do umytych słoiczków nakładać dżem, mocno zakręcić i na zakrętkach postawić do wystygnięcia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - dżem nie jest za gęsty, smakuje nam do tostów, naleśników, bułki z masłem...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Spring rolls z pieczonym łososiem 196

Nazwa angielska „ spring rolls ” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Sajgonki, krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności

mojewypiekiinietylko
Klasyka smakuje truskawą 178

mojej twarzy ogromny uśmiech. I to osypujący się okruchami, bo pożerałam ogromne ilości... chciałam napisać ciasta, ale tak właściwie wszystkiego. Znana jest historia, o tym jak zjadłam 21 naleśników smażonych przez babcię. Rozmiar XXL, większość z białym serem na słodko. Dwadzieścia jeden. Zaznaczam, że nadwagi nie miałam- kalorie przerabiałam najprawdopodobniej bezpośrednio na wypowiadane słowa. Ale wróćmy do ciast mojej mamy

les mirabelles
PORK BUNS – SLEEPING DOGS – chińskie bułeczki z grillowaną wieprzowiną 192

CIASTO (2 min) Do głębokiej miski wrzucamy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i nieco wody (ok. 1/5 szklanki). Mieszamy do uzyskania konsystencji podobnej do ciasta na naleśniki. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby zaczyn podwoił swoją objętość. 4. CIASTO (5 min + 1,5h) Do zaczynu dodajemy makę, sól, olej i pozostałą letnią wodę

Nerds Kitchen
DOMOWA NUTELLA 125

jest zbyt gęsty, ale bez obaw stężeje i po kilku godzinach chłodzenia  będzie miał idealną konsystencję do rozsmarowywania na chlebie. Możecie wykorzystać go jako nadzienie do rogalików, naleśników lub do przełożenia ciasta. SKŁADNIKI na około 2 słoiki o pojemności 330 ml każdy 1i 1/3 szklanki (150 gr) orzechów laskowych 1i 1/3 szklanki (340 ml) mleka pełnotłustego 2/3 szklanki mleka

cool and minty
SOS TOFFEE 144

Domowy sos toffee to właściwie słodka śmietanka z cukrem, masłem  i miodem dłuuugo gotowana do zbrązowienia. Idealnie nadaje się jako polewa do lodów, gofrów, naleśników, deserów i ciast - w szczególności do kremowych, gęstych serników. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, właściwie gotuje się sam. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać przez około 15 minut na minimalnym ogniu. Ciepły

cool and minty

Proponowane wyszukiwania