Jork na talerzu" - Smitten Kitchen i od tamtej chwili nie potrafię odłożyć jej na półkę, bo przepisy są genialne, więc codziennie coś z niej gotuję. Dziś padło na pieczone naleśniki piernikowe, po których nie spodziewałam się cudów, a jeszcze wygląd takiego naleśnika pozostawia wiele do życzenia. Jak ja bardzo się myliłam, bo ten pofalowany brzydki naleśnik zakochał mnie w sobie(...)boki były pokryte masłem. Potem wystarczyło wlać do niej masę naleśnikową, wstawić do nagrzanego piekarnika.Piekłam w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut. Potem wyciągnęłam, wyłożyłam naleśnik na talerz, oprószyłam cukrem pudrem i polałam syropem klonowym. SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotujerazem został w domu, ale za pół roku na pewno zabiorę go ze sobą. Jestem przekonana, że będzie zadowolony. A dzisiaj, po powrocie do domu z pracy, zrobiłam sobie naleśniki. Wypróbowałam przepis znaleziony na tej stronie. Naleśniki są naprawdę pyszne. Nie mają w składzie mąki, ale nie jesteśmy w stanie tego zauważyć. Z podanej porcji otrzymamy 4-5 grubszych naleśników(...)kiedy są już gotowe, musimy puścić wodze naszej wyobraźni I wypełnić je owocami, serkiem lub innym, ulubionym farszem. Mleko krowie w przepisie można zastąpić mlekiem sojowym lub ryżowym. Naleśniki będó wówczas mniej puszyste, ale za to będą mogle je zjeść alergicy. Koniecznie je wypróbujcie. Smacznego. Składniki: • 3/4 szklanki kaszy manny błyskawicznej • 1 szklankę mleka krowiego • 2 jajka • 1 łyżka roztopionego
W mojej kuchniKokosowe naleśniki to strzał w dziesiątke. Szybkie w przyrządzeniu i pyszne. Do tego są puszyste i w mgnieniu oka znikają z talerza. Zostało mi pół puszki mleczka kokosowego, którego użyłam do zupy kremu z dyni. I tak mnie ta puszka zainspirowała od rana do wyczarowania śniadania w nieco innej wersji. SKŁADNIKI : mąka pszenna – 1 szklanka – 200 gram mleczko kokosowe(...)masa będzie za gęsta, dodać odrobinę wody mineralnej lub mleka sojowego. Wiórki kokosowe podgrzać na średnim ogniu do zarumienienia. Dodać do masy naleśnikowej i wymieszać. Nagrzać patelnię i smażyć naleśniki z dwóch stron. Nie trzeba dodawać oleju na patelnię, wystarczy łyżka oleju w masie. Brzoskwinie zblendować na mus. Gdy naleśniki będą gotowe, nałożyć mus na połowkę naleśnika i poskładać
kuchniabellissima.wordpress.comNaleśniki na krokiety Witam wszystkich po mojej długiej nie obecności. Korzystałam z uroków lata :) Teraz już wróciłam i postaram się co dziennie co nie co wam zaprezentować. Dzisiaj postanowiłam zrobić krokiety ale najpierw dam wam przepis na naleśniki. Przepis na krokiety znajdziecie tutaj troszkę później. :) Miłego dnia dla wszystkich. Przepis: Składniki na 10 naleśników(...)gródki. 2. Rozgrzewamy patelnie, ewentualnie z paroma kroplami oleju. 3. Łyżką wazową wlewamy ciasto na patelnie partiami i smażymy z obu stron, ale tylko delikatnie. 4. Usmażone naleśniki przekrywamy talerzem aby pozostały wilgotne, dzięki temu później będzie nam lepiej szło składanie krokietów. Gotowe
Mój pomysł naoczkach. Doprawiamy do smaku i odstawiamy na bok, by cukinia puściła sok. Do 1/2 puree z dyni i papryki dodajemy jajko i zagęszczamy mąką. Na średnim ogniu smażymy grube naleśniki. Można smażyć je tylko z jednej strony. Wykładamy naleśnikami dno formy do pieczenia. Wykładamy mięso z sosem. Smażymy kolejną porcję naleśników i przykrywamy nimi mięsną warstwę. Cukinię z serem odcedzamy(...)wykładamy kolejną warstwę. Nakrywamy ją kolejną porcją naleśników. Wylewamy wierzch wylewamy passatę i pozostałe puree z dyni i papryki. Posypujemy startym serem jadel. Pieczemy ok. godzinę w temp. 180 st. C. Moja wersja jest mięsna, ale z powodzeniem można pominąć tę warstwę. Zamiast mięsa z passatą i puree można wymieszać cukinię lub marchewkę (albo wymieszać obie
KucharzycaRewelacyjne bezglutenowe naleśniki z truskawkami, polane dodatkowo musem truskawkowym - na śniadanie, deser lub podwieczorek. Przepyszna klasyka! SKŁADNIKI na ok. 10 naleśników ok. 2 szklanek wody gazowanej 2 jajka 200 g mieszanki bezglutenowej (u mnie Mieszanka Nutri Free per dolci ) 1 łyżka oleju szczypta soli olej kokosowy do smażenia truskawki Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj(...)Ciasto odstaw na kwadrans (zgęstnieje). Patelnie bardzo dobrze rozgrzej i lekko natłuść olejem kokosowym - ja używam pędzelka. Wlewaj na patelnie porcje ciasta i smaż naleśniki na złoty kolor. Gotowe naleśniki przełóż pokrojonymi na kawałki truskawkami i polej musem truskawkowym przygotowanym ze świeżo zmiksowanych truskawek. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaSuszone pomidory super komponują się ze szpinakiem i fetą. A taki farsz świetnie nadaje się do naleśników, a także pierogów. Polecam :) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 2 jajka 1 łyżka oleju rzepakowego 300 g mrożonego szpinaku 120 g sera feta pół czerwonej cebuli 8-10 plasterkó suszonych pomidorów z oleju łyżka(...)masła klarowanego ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy szpinak i dusimy aż się rozmrozi. Dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz rozdrobniony ser feta. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Dusimy jeszcze chwilkę aż smaki się połączą. Zestawiamy z ognia
Mienta blogNaleśniki to moje koło awaryjne jeśli chodzi o menu mojej starszej córki. Młodej damie ciężko utrafić w gust, a naleśniki zje zawsze - każde i każdą ilość. Dlatego smażę, czasem codziennie, czasem ze 100 ml mleka, byle zjadła ;-) Te szczególnie przypadły jej do gustu, bo są lekko słodkie za sprawą mleka waniliowego i pochłonęła cały kopiec bez dodatków :-) SKŁADNIKI(...)minut. Następnie rozgrzewamy patelnię, wkładamy na nią łyżeczkę masła lub oleju kokosowego, a gdy tłuszcz będzie gorący wlewamy porcję ciasta i ruszając patelnią rozprowadzamy je tak, by powstał cienki naleśnik, gdy zacznie odstawać po bokach przekładamy go na drugą stronę. Gotowe naleśniki podajemy z dowolnymi dodatkami
Czary - gary w kuchnikartonach (jeszcze nie kupiliśmy półek, bo nie mogę się zdecydować, czego tak naprawdę chcę); ta akurat leżała na wierzchu - to wzięłam . W oko wpadł mi przepis na pieczony naleśnik; od razu mi się przypomniało, że to temat wspólnego gotowania, więc wyciągnęłam składniki z lodówki i szafek, i przystąpiłam do działań. Sprawa jest prosta: mokre składniki, suche składniki, wszystko razem mieszamy(...)czekamy pół godziny. Następnie wylewamy ciasto do blaszki, pieczemy, czekamy chwilę, aż lekko przestygnie, i zajadamy się z rozkoszą . Naleśnik wyszedł delikatny, mocno owocowy i lekko słodki. Creme fraiche i słodki syrop klonowy to do niego idealne dodatki. I może jeszcze garść świeżych jagód...? Spróbujecie zabarwić i Wasze języki na fioletowo...? Skandynawskie naleśniki znajdziecie też dzisiaj u Mirabelki i Marty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeodstawić na 30 minut patelnia naleśnikarka 22 cm, przed rozgrzaniem posmarować cienko patelnię olejem, tylko raz wystarczy, na bardzo rozgrzaną patelnię wlać z chochelki porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki z obu stron na każdym naleśniku rozsmarować porcję serka homogenizowanego z dżemem porzeczkowo-jabłkowym, mam dżem swojej roboty i jest u mnie w przepisach, posmarowany naleśnik złożyć na kwadraty naleśniki
W Mojej Kuchni Lubięsprzyja wszelkim chorobom niestety :( Mogła by się już wyklarować, ale z tego co patrzyłam, to właśnie tak ma być kilka dni ciepła, ochłodzenie i deszcz :(. U mnie tym razem naleśniki gryczane, a tak sobie eksperymentuję ostatnio ;) Naleśniki bardzo smaczne, te były w wersji na wytrawnie (dodatki), ale na słodko też kiedyś zrobię :)) To miłego tego dłuższego weekendu Wam życzę(...)Składniki na około 8 naleśników: 2 szklanki mąki gryczanej 1 jajko sól około 1 1/2 szklanki mleka troszkę woda (daję na oko) około 30 g roztopionego masła Wszystkie składniki oprócz masła dajemy do miski, miksujemy na gładką masę, dodać roztopione masło, jeszcze raz zmiksować. Rozgrzewamy patelnię u mnie 28 cm i smażymy naleśniki
kruche babeczkiKiedyś znalazłam na internecie przepis na naleśniki z pieczarkami i ryżem. Ja postanowiłam je jeszcze dodatkowo zapiec w piekarniku i dzięki temu były bardzo dobre. Na pewno zagoszczą w moim domu na stałe. Składniki: - naleśniki (lub wg. własnego przepisu) - 500 g pieczarek - 50 g ryżu - 150 g sera żółtego ( ja dałam mozzarellę ) - 1 cebula - sól(...)się już pieczarek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pieczarek i smażymy do zeszklenia się cebuli. Po usmażeniu mieszamy z ryżem, przyprawiamy pieprzem i solą. Farsz nakładamy na naleśniki, zwijamy w rulon. Przygotowane naleśniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut
Kulinarne życieZapraszam na wiosenną lekko zieloną wersję naleśników. Do ciasta dodałam młode pokrzywy, które nadały ciastu fajny posmak a w farszu królują brokuły z dodatkiem sera. Naleśniczki wyszły bardzo pożywne a moja rodzinka zajadała ze smakiem pomimo tego, że były z pokrzywą. składniki: ciasto naleśnikowe 50 g młodych listków pokrzywy 2 szklanki mleka 1 szklanka wody ok 3 szklanek mąki pszennej(...)jajko, śmietanę, olej oraz mąkę i wymieszać aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto naleśnikowe nie powinno być bardzo gęste, powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Najlepiej zrobić próbę jednego naleśnika i wypróbować ciasto bo mąka różnie chłonie płyny, gdy ciasto jest za gęste należy dolać nieco wody a jak jest za rzadkie należy dodać trochę mąki. Z gotowego ciasta usmażyć
Monia miesza i gotujetylko przez chwilę :-( Dlatego wymyślam sobie takie dania, które mają szansę mi smakować, a jednocześnie są bogate w różne wartościowe składniki... A szpinak bardzo lubię :-) i naleśniki też :-) Z takiego połączenia zawsze wyniknie coś korzystnego :-) A do tego są naprawdę smaczne :-) i łatwo je przygotować... Do dzieła kochani :-) SKŁADNIKI Farsz: 150 g szpinaku 150 g sera białego(...)żółtka 2 - 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem sól, pieprz kilka łyżek masła klarowanego Naleśniki przygotowane wg dowolnego przepisu (np. jednego z tych: jeden , dwa , trzy , cztery ) Szpinak płuczemy i drobno siekamy (jeśli listki są duże, a ich ogonki twarde odcinamy je). Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy
Czary - gary w kuchniDziś zapraszam Was na pyszne naleśniki z białym serem polane jagodowym sosem. Po prostu rozkosz na talerzu. I wiele uśmiechów na twarzy, bo jagodowy sos dodaje każdemu koloru ;) Spróbujcie. Takie naleśniczki przygotowuje się naprawdę szybko i smakują każdemu. Ja je przygotowałam ostatnio w ramach tzw. przed obiadu. Składniki: (na 5 sztuk) 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody(...)mąkę, dolewamy mleko, wodę, wbijamy jajko i dodajemy małą szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kokosowego wylewamy porcje ciasta. Naleśniki smażymy z obu stron na lekko złoty kolor. Do małego garnuszka wsypujemy pół szklanki mrożonych jagód, dodajemy miód i 5 łyżek wody. Całość gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas
Słodkie okruszki