margin-bottom: 0.21cm; } Kiedy byłam małą dziewczynką w moim domu jadało się naleśniki przynajmniej raz w tygodniu, najczęściej w niedzielę, kiedy to mogliśmy pospać sobie przynajmniej do dziewiątej i zjeść wspólne śniadanie. Moja mama jednak nie za bardzo umiała smażyć znanych nam dobrze naleśników na całą patelnię, cieniutkich, delikatnych i wspaniale smakujących z dżemem albo serkiem. Dlatego też przez(...)wiele lat naleśnikami nazywałam placuszki z zatopionymi w środku kawałkami owoców. Z resztą do dzisiaj zdarza mi się popełnić straszliwe faux pas i nazwać placki naleśnikami, a przy tym wprowadzić w konsternację mojego M. Przepis jest prosty i stary jak świat, dzięki czemu zawsze kiedy czuję ten zapach, przypomina mi się dom. Placki ze śliwkami 1 szklanka mleka
Przepysznik - BLW i nie tylkozatem z nimi, niestety nie ciałem, ale chociaż smakiem i kolorem. No i oczywiście cały czas w duchu Tygodnia naleśnikowego, więc na naszych talerzach piętrzą się i królują zielone naleśniki. Pyszne, puchate i naprawdę godne polecenia. Najlepiej smakują na zimno, więc sprawdzą się idealnie w roli przekąski spacerowej. Zielone naleśniki dowolna ilość szpinaku (od tego zależy intensywność koloru(...)dosypać mąki, jeśli uznacie, że ciasto jest za luźne. Powinno mieć konsystencję śmietany. Smażyć na odrobinie tłuszczu. Podawać posmarowane serkiem z kawałkami łososia i zwinięte w rulonik. Tosia pożarła naleśnika z samym serkiem. Mimo, że naleśniki mają w sobie szpinak, doskonale komponują się także z farszem na słodko, także można puścić wodze fantazji. Smacznego! Niniejszy post bierze udział w akcji
Przepysznik - BLW i nie tylkoSądziliście, że naleśnikowy tydzień wyczerpał temat naleśników? Ależ skąd, mam jeszcze sporo pomysłów w zanadrzu! Ten konkretny, ze szpinakiem i fetą, chciałam zamieścić jeszcze w długi weekend, ponieważ przygotowałam je na nasz wypad działkowy, jako jedzenie piknikowe pod chmurką. Przeliczyłam się jednak i małżonek ze szwagierką i Tosia byli tak wygłodniali, że nie było szans na zrobienie jakichkolwiek zdjęć(...)wszystko było tak ładnie poukładane w pudełeczkach i wyglądało tak elegancko i fotogenicznie ^_^ Cóż, życie pisze swoje scenariusze i naleśniki musiałam zrobić raz jeszcze w tygodniu. Są naprawdę smaczne i jak pokazuje nasz przykład, świetnie nadają się na majówkowy piknik. Naleśniki ze szpinakiem i fetą 300ml mleka 2 jajka 125g mąki 30g rozpuszczonego masła 250g piersi z indyka zioła 200g
Przepysznik - BLW i nie tylkoNaleśniki można przygotować z różnym farszem. Na słodko i na wytrawnie. Ja dzisiaj zrobiłam z szynką i żółtym serem. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej Farsz: 100 g żółtego sera 150 g szynki olej do smażenia Wykonanie: Ciasto Mąkę , jajka, olej, sól, mleko wymieszać(...)powoli wlewać wodę gazowaną ubijając mikserem lub trzepaczką. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na 15 minut, aby "odpoczęło". Patelnię rozgrzać z bardzo małą ilością oleju i smażyć cienkie naleśniki. Szynkę i ser pokroić w kostkę lub paseczki. Na każdy naleśnik nałożyć ser, szynkę i złożyć w trójkąt lub zwinąć . Podsmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku do momentu
O kuchni z uczuciemspędzacie aktywnie czas wolny, nie marnując go przed telewizorami, komputerami. Dzisiaj kakaowe naleśniczki, które były robione specjalnie dla mojego łakomczuszka, który kocha wszelkie placki, placuszki, naleśniki. Tak, więc standardowo musiałam wykombinować jakąś niecodzienną wersję jego ulubionych przysmaków. On to ma ze mną dobrze.. hihi :) Wychodzi 7 naleśników, 1 to ok. 71g = 118kcal. Krem na jednego naleśnika(...)jednolitą masę i odstawiamy na 15-20 minut. W tym czasie zabieramy się do przygotowania kremu. Wszystkie składniki również umieszczamy w misce i miksujemy do otrzymania zwartej konsystencji. Naleśników nie smażymy na zupełnie małym ogniu, gdyż mogą przywierać. Dla mniej wprawionych warto musnąć patelnię oliwą z oliwek, bądź olejem kokosowym, by mieć 100% pewności, że naleśniczki wyjdą takie jakie chcemy
Be Fit Be Strongdziś dla Was coś niesamowicie pysznego i zarazem zdrowego :) Jedliście kiedyś zielone naleśniki? Jeśli nie to najwyższa pora je zrobić, są fenomenalne, można je nadziać czym tylko dusza zapragnie. Ja miałam chęć akurat na tuńczyka i paprykę. Wszystko razem smakowało genialnie! Zachęcam do zastępowania mąki pszennej mąkami bezglutenowymi, są zdrowsze, a do tego wspaniale wzbogacają naszą dietę. Ostatnio królują(...)mnie mąka gryczana i kukurydziana :) SKŁADNIKI naleśniki (ok. 8) 1/2 szklanki mąki gryczanej ( lub pszennej) 1 szklanka mleka sojowego ( lub krowiego) 1/2 pęczka bazylii 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 łyżka oleju ryżowego ( lub inego) szczypta soli farsz 1 puszka tuńczyka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli 1 łyżka sosu
DefinicjaSmakuProste i pyszne naleśniki z mnóstwem jabłkowego nadzienia, pachnącego wanilią, cynamonem i kardamonem. Dodatkowo sposób podania ich w formie sakiewek, sprawia że wyglądają niesamowicie kusząco ;) SKŁADNIKI ( ok. 15 naleśników) naleśniki 1 jajko 150g mąki orkiszowej (lub pszennej) 200 ml mleka roślinnego (lub krowiego) 100 ml wody gazowanej szczypta soli 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego prażone jabłka 4 duże jabłka(...)gęsta dolewamy więcej wody, jeśli zbyt rzadka dosypujemy mąki. Na nieprzywierającej patelni smażymy nalesniki po ok. 30 sekund z każdej strony. (Na patelni rozgrzwamy odrobinę oleju i smażymy pierwszego naleśnika, kolejne smażymy już na suchej patelni). Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Pokrojone jabłka wrzucamy do rondelka i podgrzewamy, cały czas pilnująć aby jabła się nie przypaliły
DefinicjaSmakuKrokiety to z pewnością dość czasochłonne danie, najpierw to całe smażenie naleśników, później oczywiście farsz, zawijanie, panierowanie i ponowne smażenie otrzymanych krokietów... jednak choć szybkość wykonania nie należny do najkrótszych, to w moim domu krokiety są robione bardzo często. Do wykonania krokietów używam własnej, domowej kapusty, najpierw kiszonej w beczce, później przekładanej do litrowych słoików. Kapusta jest bez marchewki, średnio(...)twarda. Naleśniki (najprostszy sposób jaki znam, zawsze wychodzą) 3 szklanki mleka 3 szklanki mąki 3 jajka oliwa do smażenia Składniki zmiksować na jednolitą masę, patelnię rozgrzać, wysmarować olejem (osobiście używam do tego celu pędzelka), wylewać ciasto (nie za dużo, tak aby naleśniki były cienkie) Farsz: 1 litrowy słoik kapusty kiszonej, nie kwaszonej 0,5 kg pieczarek (mogą
Kuchenne aromatyjakiś czas temu zobaczyłam przepis na naleśniki budyniowe, wiedziałam, że muszę je wypróbować. Moje przeczucie mnie nie zawiodło - zakochałam się w nich od pierwszego gryza! Niesamowicie delikatne i pachnące, idealne do słodkich dodatków (choć pysznie smakują też bez niczego)- nadają się na śniadanie, lekki obiad, podwieczorek i kolację. Po prostu rewelacja :) SKŁADNIKI: (na 2 zwykłe lub 3 cieniutkie naleśniki(...)Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką ręczną lub mikserem. Ciasto wyjdzie naprawdę rzadkie ale takie ma być:) 2. Na dobrze rozgrzaną suchą patelnię wylać połowę ciasta (lub 1/3 jeśli naleśniki mają być cieniutkie). Smażyć na małym ogniu (gdy ciasto zgęstnieje szybko się przypiekają) z obu stron. Uwaga: po przewróceniu na drugą stronę naleśnik może się troszkę odkształcać (brzegi podnoszą
Kto ugości moich gości?doprawić pieprzem i solą (nie za dużo). Dusić bez przykrycia do zredukowania wody, ma być jej bardzo mało. Całość wystudzić, a następnie wymieszać ze startym na drobnych oczkach serem. Naleśniki smarować cienko farszem, rozprowadzać go głównie na środku, ponieważ wygodniej będzie je zawijać. Boki naleśnika składamy do środka, a następnie całość zawijamy w rulon. Jajka roztrzepać na głębokim talerzu. Zawiniętego(...)naleśnika dokładnie w nim obtoczyć, a następnie w bułce. Na patelni rozgrzać olej, ma być go tyle, by przykrywał dno. Smażyć naleśniki na wolnym ogniu z każdej strony. PORCJE
zabawa smakiemkrokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami Składniki: ciasto na naleśniki : 2 szklanki mąki 1.5 szklanki mleka 1.5 szklanki wody (można także użyć wody gazowanej) 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju (zamiast oleju można użyć 2 łyżki sklarowanego masła) olej do smażenia na farsz: ok 1/2 kg kiszonej kapusty ok 300-500 g pieczarek (im bardziej rowne(...)będzie już miękka, zdejmujemy ja z ognia i studzimy. 2. W czasie gdy gotuje nam się kapusta możemy z podanych składników na ciasto naleśnikowe usmażyć naleśniki. Jak to, krok po kroku, zrobić, objaśniałam TUTAJ >>> ciasto na naleśniki 3. Pieczarki drobno kroimy. Ja użyłam do tego malaksera 4. Cebule obieramy z łupiny
Kulinarnie z Polką na KresachDzisiaj przepis na pyszne wiosenne naleśniki z duża ilością świeżych chrupiących warzyw oraz upieczoną w aromatycznych przyprawach marchewką. Naleśniki są wykonane z mąki owsianej i kukurydzianej dlatego są odpowiednie dla wszystkich wykluczających z diety gluten, a także dla osób na diecie, które rezygnują z wysoko przetworzonych węglowodanów. Zawierają błonnik, a także całe mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów zawartych w świeżych(...)ułożyć marchewki pokrojone w paski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skropić olejem i sosem sojowym, posypać przyprawami przemieszać i piec aż będą zarumienione. 2.Wymieszać składniki na na naleśniki odstawić na ok 15 minut, a następnie usmażyć z obu stron. 3.Ułożyć na upieczonych naleśnikach świeże warzywa i upieczoną marchewkę, złożyć na pół. Smacznego
zdrowa vege kuchniaTradycyjne naleśniki z białym serem i rodzynkami, nigdy nie są złe. Uwielbiam je jeść na ciepło ze szklanką zimnego mleka, czy na zimno jako przekąskę. Zawsze robimy ich więcej , by następnego dnia odsmazyć na masełku...polecam. Ciasto na naleśniki- składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml mleka 100 ml gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)soli olej do smażenia Masa do naleśników: 500 g białego sera półtłustego 1 zółtko 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki namoczonych we wrzątku
Gosia gotujeOprócz witamin z grupy B zawiera potas, magnez, wapń oraz żelazo. Bardzo lubię soczewicę, dlatego często gości w mojej kuchni, mam nadzieję, że nie znudzi się również Wam :-) Naleśniki gryczane z soczewicą zieloną i pieczarkami (5 naleśników) Składniki: 100 g soczewicy zielonej (suchej); 2 szklanki wody; 100 g pieczarek (małych); 50 g sera feta; 1 cebula; 1 ząbek czosnku(...)pieprz, kminek. Naleśniki: 1 szklanka mąki gryczanej; 1 szklanka mleka 2%; 1 jajko; gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, sól; 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Zaczynamy ! Na samym początku płuczę soczewicę i gotuję ją w dwóch szklankach wody. Po 30 minutach jest gotowa i należy odcedzić ją z nadmiaru wody
Życie na widelcu