naleśnik - 11212 przepisów (strona:153/748)

Krokiety z łososiem i mozzarellą 161

Łosoś firmy Suempol , którego ostatnio prezentowałam tak mi posmakował , że postanowiłam popędzić do sklepu po nową dostawę! Połączyłam go z tym, z czym lubię najbardziej – naleśnikami! W ten sposób postały przepyszne, chrupiące, delikatne i niesamowicie aromatyczne krokiety z dodatkiem ciągnącej mozzarelli, którymi zajadałam się z przyjemnością! Z równie wielką przyjemnością sięgnęłam po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( 4 szt ) NALEŚNIKI: * mąka(...)sól – do smaku * pieprz – do smaku * sok cytrynowy – do smaku * świeży koperek – 1 pęczek DODATKOWO: * jajko + bułka tarta do panierowania * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą mieszamy. Smażymy dość spore cienkie naleśniki. Odkładamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Łososia mieszamy w drobno posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną

Ostra na Słodko
Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli z Farszem jak na Pierogi Ruskie) 354

Pierogi Ruskie) - Składniki: (ok. 12 dużych lub 20 małych krokietów) farsz: 750 g ugotowanych i przestudzonych ziemniaków 190 g białego sera cebula masło sól  pieprz ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka  szczypta soli(...)Ziemniaki oraz biały ser przeciskamy przez praskę (lub ścieramy na tarce). Następnie dodajemy do nich podsmażoną cebulkę wraz z masłem, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem). Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy niedużą porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość

Słodka Strona
Ślimaczki naleśnikowe zapiekane pod beszamelem 144

Naleśniki są jedną z moich kulinarnych miłości. Uwielbiam je na słodko, na słono, na pikantnie. Na gorąco i na zimno. W postaci krokietów i suchych podjadanych ze sterty świeżo usmażonych.  Dzisiaj postanowiłam zrobić ślimaczki z serem i zapiec je pod beszamelem. Ciasto naleśnikowe robię "na oko": 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 2-3 jajka mąka sól, duża szczypta(...)misce roztrzepuję trzepaczką rózgową. Kiedyś wyciągałam mikser i hałasowałam, ale trzepaczka sprawdza się rewelacyjnie :) Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto odstawiam na kilka minut, a potem smażę naleśniki na niewielkiej ilości oleju... ...na jasnozłoty kolor.  Każdy naleśnik posypuję utartym żółtym serem i zwijam w ciasny rulonik. Pozwijane naleśniki kroję w kilkucentymetrowe kawałki. Jeśli będziemy zwijać ciepły jeszcze naleśnik

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki ze szpinakiem 143

Naleśniki uwielbiam, szpinak też. Naleśniki ze szpinakiem to niebo w gębie :) Szybko się je przygotowuje, więc są idealną potrawą na zabiegane dni. Naleśniki smażę według  >tego przepisu< .  Do przygotowania szpinaku użyłam: szpinak - tym razem mrożony, ale najlepiej świeży. Nie kupuję tzw. tafli szpinakowych mrożonych, gdyż jest to zmielona paćka zawierająca same "śmieci" i masę piasku. Jeśli(...)pieprz . Szpinak udusić na maśle. Kiedy będzie miękki dodać serek topiony, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszać, chwilę jeszcze poddusić. Serek topiony nie musi dokładnie się rozpuszczać. Na usmażonych naleśnikach rozsmarować szpinak (taką ilość, jaką lubimy). Po wierzchu można posypać utartym żółtym serem, jeśli ktoś lubi więcej sera. Ja lubię :) Naleśnik zwinąć w rulonik, w krokiecik lub w trójkąt

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki z beszamelem 120

Pyszne chrupiące naleśniki według przepisu mojej babci z doskonałym farszem na bazie beszamelu z dodatkiem pieczarek, boczku (lub szynki) i zielonej pietruszki. Więcej chyba pisać nie trzeba. Zapraszam do wypróbowania. ;) Ciasto naleśnikowe*: 4 jajka 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju lub klarowanego masła 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka szczypta soli Wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy(...)garnka i ubić mikserem. Ciasto po zanurzeniu łyżki powinno z niej spływa, a jednocześnie pokrywać jej powierzchnię. Naleśniki smażymy na suchej teflonowej patelni (w razie potrzeby można ją skropić oliwą). *Ciasto naleśnikowe zazwyczaj robię na oko tak, aby uzyskać żądaną konsystencję. Podane ilości są przybliżone. Jeżeli ciasto wyjdzie za gęste, dodajcie mleka lub wody, gdy za rzadkie - mąki. Sami będziecie

Food Square
Naleśniki z serem 183

Naleśniki znają chyba wszyscy. Nie wszyscy jednak znają ogrom ich smaków. Podstawą jest ciasto naleśnikowe, z którego usmażymy cieniutkie, delikatne placuszki. My do naleśników dodamy masę serową. Zaczniemy od składników na ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -2 szklanki mleka -1/4 łyżeczki cukru -1 łyżka oleju -2 jajka Na masę twarogową: -0,5 kg twarogu -100-150 ml kwaśnej(...)rozcieramy chochlą lub mikserem. Dodajemy jajka i mieszamy. Następnie dolewamy olej i resztę mleka. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.    Rozgrzaną patelnię delikatnie smarujemy olejem (tylko przy pierwszym naleśniku). Nalewamy cienką warstwę ciasta ( tylko tyle, aby przykryło dno patelni). Placki naleśnikowe smażą się szybko, więc po chwili od wlania ciasta na patelnię należy je odwrócić na drugą stronę. Zdejmujemy

Maminek kulinarny
Naleśniki czekoladowe z serkiem waniliowym 176

Naleśniki warte grzechu! Idealne naleśniki powinny być cienkie, sprężyste, ale nie gumowate ani suche. Ciasto naleśnikowe powinno być na tyle płynne, aby łatwo rozprowadzało się po dnie patelni, a po przygotowaniu należy pozwolić mu trochę odpocząć (moje spędziło pół godziny w lodówce).  Składniki na 10-12 naleśników: 100g mąki pszennej 25g kakao 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka cukru(...)cukrem waniliowym. W środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie jajka, roztopione masło i mleko. Ubijamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Smażenie naleśników zaczynamy od roztopienia na patelni odrobiny masła. Wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy po dnie patelni, by pokryło ją cienką warstwą. Smażymy około 1 i 1/2 minuty z jednej strony, przewracamy

Smakowity Blog Kulinarny
KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 243

KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI Składniki: - 12  sztuk cienkich naleśników - 1kg kiszonej kapusty - 500g pieczarek - 2 białe cebule - 4 liście laurowe - 5 kulek ziela angielskiego - 1 łyżeczka kminku - 1 łyżka cukru - pieprz czarny mielony - przyprawa "Kucharek" - 1/4 kostki smalcu - bułka tarta - 2 jajka - olej do smażenia Sposób przygotowania: Na początek przygotowujemy ok. 12 sztuk cienkich naleśników. Kapustę kiszoną dokładnie(...)łyżeczki przyprawy "Kucharek". Gotową kapustę odlewamy i dodajemy do niej podsmażone pieczarki z cebulą. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem oraz przyprawą "Kucharek" do smaku. Rozpoczynamy przygotowywanie naszych naleśników. Na deskę kładziemy pierwszego naleśnika i nakładamy ok.2-3 duże łyżki farszu. Boki naleśnika składamy do środka i całość zwijamy. Gotowe krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane krokiety należy

Mentor Smaku
Naleśniki razowe 160

Śniadania nadszedł czas. Kiedy zabraknie Wam pieczywa i zupełnie nie macie siły pobiec do sklepu proponuję na szybko naleśniki, a żeby nie było nudno to razowe. Moje będą z białym serem, dżemem i borówkami. Nadzienie oczywiście zostawiam Wam do wyboru. Na wszelkie sposoby możecie próbować i przekładać. Ja jako dziecko nie cierpiałam naleśników z serem, zawsze tylko dżem i dżem(...)składniki na ciasto zmiksować. Rozgrzać tłuszcz na patelni i nalewać chochlą tyle ciasta, żeby pokryło całe dno. Ja mam miskę z dziubkiem, to nie używam chochli. Zachęcam do podrzucania naleśników, bo to jest cała frajda smażenia :-) Wystarczy delikatnie podważyć placek widelcem a potem to już leci jak z płatka. Okej kiedy naleśniki są już nasmażone bierzemy się za nadzienie

pieprzny smaczek
598. Naleśniki zapieczone w kremówce. 239

naleśniki z serem, duszonym jabłkiem i rodzynkami zapieczone pod śmietanką Te naczynko jest idealne wielkością właśnie do takich zapiekanych naleśników. To teraz sprzątanie czas zacząć, jednak zdecydowanie wolę tą cześć kiedy trzeba pokrzątać się po kuchni :P Składniki: porcja naleśników(u mnie 3)  twaróg do nadziania( u mnie z kostki i sernikowy 2:1) duszone jabłko rodzynki 30ml śmietanki(...)jajka łyżeczka budyniu waniliowego aromat, coś do posłodzenia Naleśniki smarujemy twarogiem i układamy na nim jabłko Zwijamy w rulony i przekrajamy na pół.. Układamy w żaroodpornym naczynku. Wszystkie składniki na "zalewę" miksujemy ze sobą i wylewamy na naleśniki. Pieczemy ok.40min w piekarniku nagrzanym do 180stopni Ps. Dopiero w czasie jedzenia pomyślałam, że można by je jeszcze posypać cukrem, więc

More food, love and dreams
Naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym / Pancakes with cream cheese and strawberry mousse 136

tablespoons of sugar cane olej do smażenia / oil for frying Sposób przygotowania /  Preparation: Przygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 30 min, ilość porcji: 14 Najpierw robimy ciasto na naleśniki, czyli jajka, cukier waniliowy i szczypta soli ubijamy ze sobą. Potem dodajemy mąkę, mleko, wodę i znowu miksujemy ze sobą na gładko. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę wody(...)mieszamy. Smażymy naleśniki delikatnie z obu stron. Po usmażeniu wszystkich naleśników robimy farsz. Rozdrabniamy widelcem twaróg w misce, dodajemy żółtko, cukier trzcinowy i jogurt, a potem wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Gotowym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy je w rulonik lub składamy. Naleśniki z serkiem ponownie smażymy z obu stron aż się zarumienią. Przed podaniem polewamy je musem truskawkowym

Projekty ze smakiem
Naleśniki z twarogiem 117

miałam w planach, że dzisiaj zrobię naleśniki. W pewnym momencie "przyszła" nie wiadomo skąd ochota na naleśniczka :) Z naleśnikami nie ma dużo pracy, dlatego nawet się nie zastanawiałam.  Naleśniki wyszły takie jak najbardziej lubię...pyyyyycha :) Polecam przepis, sprawdzony nie jeden raz. Przepis na 6 porcji. SKŁADNIKI: FARSZ: 250 g twarogu 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczka aromatu waniliowego(...)oraz śmietanę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie przygotowujemy ciasto. Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy jajka, cukier mąkę oraz szczyptę soli i wszystko mieszamy mikserem. Nagrzewamy patelnie i smażymy naleśniki. Po usmażeniu każdego naleśnika, smarujemy go twarogiem i zawijamy. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Serce zamknięte w formie pyszności
Wątróbką ze śliwkami z sokiem z pomarańczy w naleśniku gryczanym na szpinaku z popcornem i grillowaną pomarańczą 203

śliwek suszonych, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 pomarańcze, 4 garście szpinaku, mleko, 50 g kaszy gryczanej palonej, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, świeży koperek.   Przygotowanie: Naleśniki (z tej porcji wychodzi ok. 6 szt.): Kaszę zalewamy zimną wodą (300 ml wody na 100 g kaszy) i odstawiamy na 24 godziny. Po namoczeniu odlewamy wodę i przepłukujemy ją. Kaszę(...)wody, żeby ciasto miało konsystencję zwykłego ciasta naleśnikowego. Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron. Popcorn: W garnku rozgrzewamy olej w którym będziemy przygotowywać popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilkanaście sekund. (oleju musi

Moniki Smakołyki
Krokiety z wołowiną i rosołem 162

mamy więc muszę się tym z wami podzielić :) Nie będę się rozpisywała ochh bo są najlepsze, z krokietami każdy ma inne gusta. Jednak może ktoś z was skusi się :) Naleśniki Składniki:  300 g mąki pszennej  2,5 szklanki mleka 3 jajka szczypta soli  1 łyżka oleju + do smażenia Farsz:  700 g mięsa wołowego  1 cebula(...)masła dodatkowo jajko bułka tarta do obtoczenia 2 łyżki masła klarowanego do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się naleśnik zarumieni.  Porcja na 8-10 Naleśników Ugotuj rosół na wołowinie, ugotowane mięso wyjmij z rosołu ostudź i zmiel przez maszynkę. Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij

Niezły Młynek
Orkiszowe naleśniki z serem i mango 139

masę, bez grudek. Jeśli jest taka potrzeba należy dolać więcej mleka lub wody, gdyż ciasto nie powinno być zbyt gęste. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cienkie naleśniki (z przepisu powinno wyjść 5 dużych naleśników). Mango kroimy w kostkę lub (jeśli jest tak miękkie ja moje) rozgniatamy widelce na papkę, dodajemy twaróg i całość dokładnie mieszamy. Na każdy(...)naleśnik nakładamy po 1-2 łyżki nadzienia z mango i składamy/zwijamy naleśniki. Tuż przed podaniem naleśniki dekorujemy śliwką i polewamy miodem. Gotowe

Mango Papaja