smażony z sosem szarym Wigilijna kapusta z grochem (Wege) Suszone grzyby w cieście piwnym (Wege) Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś Pasztet rybny Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie marynowane w oleju lnianym Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka lwowska INNE POTRAWY WIGILIJNE I ŚWIĄTECZNE ( TUTAJ
Codziennik KuchennyPyszne śledzie w zalewie z dodatkiem koperku..Przepis dostałam od Pani Jagódki..polecam..wypróbujcie..Ja nie lubię solonych śledzi, więc zrobiłam z marynowanych..ale można i z solonych, tylko wcześniej trzeba płaty wymoczyć.Przy większej ilości płatów śledziowych należy oczywiście zwiększyć ilość składników na zalewę..Ja z braku w domu ostrej musztardy dałam francuską z gorczycą. 2 filety śledziowe(...)gorczycą] 3 łyżki cukru 100 ml oleju Filety śledziowe pokroić w kawałki [ solone należy wcześniej troszkę wymoczyć].Składniki zalewy wymieszać ze sobą, a następnie wlać do pokrojonych śledzi.Delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły
Moje domowe kucharzenieJeśli nie wiecie co podać na wigilijny stół to boczniaki a'la śledzie będą świetną opcją. Nigdy nie przepadałam za śledziami, ale mój chłopak bardzo je lubił, więc postanowiłam spróbować przygotować, coś co będzie wegańską alternatywą dla tej tradycyjnej potrawy wigilijnej. Boczniaki w sosie musztardowo-kokosowym a'la śledzie Składniki: 250 g boczniaków 1 litr wody 2 listki
wegujemyśledzie zasmakują wielbicielom śledzi i suszonych pomidorów. Można je już przygotować bo muszą się przegryźć ale należy je trzymać oczywiście w lodówce. Ja nie wiem czy do Wigilii wytrzymają bo uwielbiam śledzie i obawiam się, że zjem. Ale co tam, najwyżej zrobię drugą porcję. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniProste, szybki do przygotowania śledzie z cebulką i ogórkiem pod pierzynką ze śmietany. Do tego dużo koperku i sera korycińskiego. Najlepsze są na drugi dzień, jak troszkę się przegryzą :) Składniki: 1 opakowanie śledzi a'la matiasy (250 g) Seko , 1 cebula, 2 ogórki konserwowe, ok. 300 ml śmietany 12%, 2-3 łyżki posiekanego koperku, ok. 20 g SEROWAR PODLASKI(...)Koryciński Swojski Krystyny Łukaszuk. Przygotowanie: Śledzie kroimy w kosteczkę i układamy na samym spodzie naczynia. Kolejne warstwy robimy z drobno pokrojonej cebulki i ogóreczka. Sałatkę zalewamy śmietaną. Na wierzchu dekorujemy posiekanym koperkiem i drobno pokrojonym serem korycińskim (u mnie z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem
Aga w kuchniśledzik na Wigilie musi być. Nie jestem wielką miłośniczką tego typu przystawek ale takiego śledzia zjem chętnie. Zamarynowany w słodko-ostrym sosie z dodatkiem rodzynek jest naprawdę smaczny. I co najważniejsze można (a nawet trzeba!) zrobić go kilka dni wcześniej więc w Święta mamy o tyle pracy mniej:) Składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 4 łyżki oleju(...)cebule 1/2 szklanki rodzynek 1 łyżka octu 60 g ketchupu pikantnego 60 g koncentratu pomidorowego liście laurowe ziele angielskie gorczyca szczypta chilli Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie wymieniając ją 2-3 razy aż nie będą bardzo słone. Odcedzić, pokroić w niewielkie kawałki. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać ocet, koncentrat, ketchup, rodzynki, ziele, chilli, liście i gorczycę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNigdy nie łączyłam śledzi z chrzanem więc postanowiłam spróbować. Sos ze śmietany z nutą chrzanu idealnie komponuje się ze śledzikami a całość idealnie dopełnia kwaskowa żurawina. To chyba będą moje ulubione śledzie zaraz po tych w sosie musztardowym . składniki: 700 g filetów śledziowych solonych 400 g śmietany 18% lu 12 % (1 duży kubek) 2 łyżki tartego chrzanu 1 duża czerwona(...)Filety śledziowe wymoczyć wcześniej aby pozbyć się słonego smaku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Dodać suszoną żurawinę, śmietanę i chrzan. Wszystko dokładnie wymieszać. Wymoczone wcześniej śledzie pokroić na małe kawałki. Przełożyć do sosu i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na dobę do lodówki aby smaki się przegryzły
Monia miesza i gotujełyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie : Ugotować jajka na twardo. Buraki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do salaterki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Wyłożyć na buraki. Śledzie odcedzić z oleju, pokroić na wąziutkie paseczki. Położyć na cebuli. Jajka obrać. Oddzielić białka od żółtek. Białka pokroić w kosteczkę, wyłożyć na śledzie. Majonez wymieszać z musztardą, solą i pieprzem(...)Wyłożyć na śledzie. Żółtka pokruszyć. Posypać sos majonezowy na sałatce. I gotowe! 7. Pakieciki z łososiem i szpinakiem Podobno łosoś to teraz bardzo popularna ryba na Wigilię. O ile się Wam nie przejadła, to polecam przygotować pakieciki z łososiem i szpinakiem. Jeśli odliczymy czas pieczenia, to przygotowanie potrawy wyniesie tak około 30 minut, więc przepis spełnia założone przeze mnie warunki
dobra gospodyni dom wesołym czyniGenialne połączenie słonych śledzi i lekko słodkiej żurawiny-robiąc je nie byłam do końca przekonana czy mi posmakują-ale wyszły pyszne-polecam gorąco-tym bardziej ,że robi się je bardzo szybko i prosto!!! Składniki: 8 filetów śledziowych a la matjas, 6-7 łyżek suszonej żurawiny HELIO 2 średnie czerwone cebule, 2 goździki, 2 ziarna ziela angielskiego(...)liść laurowy, świeżo mielony pieprz, olej Przygotowanie: Śledzie moczymy w zimnej wodzie ok 2-3 godzin,ja w trakcie moczenia zmieniam jeszcze raz wodę. Żurawinę zalewamy w miseczce wrzątkiem i odstawiamy na 5-10 min.,odsączamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.Goździki,ziele i liść rozgniatamy w moździerzu lub nożem. Wymoczone śledzie kroimy w kawałki
Swojskie jedzonkoŚwiat się chyba kończy skoro ja piszę, że jakiś tatar ze śledzia jest moim ulubionym. Ale tak się właśnie porobiło, że powoli staję się miłośniczką śledzi , których jeszcze kilka, no może kilkanaście, lat temu nie jadałam prawie wcale. A ten tatar to od jakiegoś czasu mój śledziowy number one . Oczywiście do tatara potrzebne są dobre dodatki. Domowe ogórki kiszone, marynowane(...)grzybki i kilka innych drobiazgów powoduje, że jest do danie wyśmienite. Ja podaję to danie w formie małego, warstwowego torciku, ale można też wszystkie posiekane składniki wymieszać razem ze śledziem i podać tatara w miseczce albo nałożyć go na nieduże kromki pieczywa.W takiej formie sprawdzi się również na sylwestrowej domówce . Mam nadzieję, że będzie smakował Wam nie mniej niż mnie
Smaczna PyzaUwielbiam śledzie pod każdą postacią. Jesienią i zimą często pojawiają się na naszym stole a grudzień u nas jest szczególnie bogaty w śledziowe przysmaki. Dzisiaj proponuje pyszną sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem śledzi. Sałatka jest bardzo prosta i przepyszna, idealna na co dzień jak i na świąteczny stół. składniki: 5 dużych ugotowanych ziemniaków (ok 700 g) 500 g filetów śledziowych solonych(...)duża czerwona cebula 3 kiszone ogórki 2-3 łyżki musztardy francuskiej 4-5 łyżek majonezu Śledzie wcześniej wymoczyć aby pozbyć się słonego smaku. Ziemniaki mogą być ugotowane w mundurkach lub po prostu resztki z obiadu. Ziemniaki i płaty śledziowe pokroić w średnią kostkę. Cebule i kiszone ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać musztardę i majonez
Monia miesza i gotujeSkładniki śledzie 1,5 kg, sól morska 1 łyżka, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, pieprz kolorowy ziarnisty - ile potrzeba, woda 1 litr, marchew 1 większa, cebula 4 sztuki, papryka czerwona 2 średnie, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, gorczyca 1 łyżka, cukier 3-4 łyżki, ocet 10 % 1 szklanka do garnka wsypać pokrojoną w drobną(...)liście laurowe, cukier i gotować z 5 minut, wlać ocet i gotować z 2 minuty, jeśli lubimy bardziej kwaśną zalewę to wlać z 1,5 szklanki octu świeże śledzie wyfiletować, opłukać, w misce posypać solą, zamieszać i odstawić na 30 minut, do woreczka wsypać mąkę i wkładać filety do obtaczania, smażyć na mocno gorącym oleju na rumiano, odkładać do miski
W Mojej Kuchni LubięBardzo smaczna rolada dla amatorów zwłaszcza buraczków oraz śledzi. Idealna na świąteczny stół ale również jako przystawka na spotkanie z przyjaciółmi. Podana ilość składników zależy tylko od naszych upodobań smakowych. Możemy użyć większej lub mniejszej ilości poszczególnych podanych składników. Ta porcja jest na średniej wielkości roladkę, na około12 plastrów/porcji. Składniki; 4 duże lub 5 średniej wielkości buraki 4 marchewki(...)osobna oraz jajka zetrzeć na tarce na małych oczkach jarzynowych, przełożyć w osobnych miseczkach. Buraczki po starkowaniu bardzo dokładnie odcisnąć z soku najlepiej za pomocą gazy na sitku. Śledzie i cebulę pokroić w mała kosteczkę, razem wymieszać. Wszystkie produkty przed złożeniem rolady dobrze schłodzić, najlepiej około 3 godzin. Składanie rolady : Na deskę wyłożyć folię spożywczą na niej ułożyć dokładnie
W garach u Gosisame ziarna granatu. Po warsztatach kulinarnych z firmą SEKO, horyzonty na propozycje śledziowe zdecydowanie mi się poszerzyły i jeszcze mocniej eksperymentuje z tym produktem. Pomysł na połączenie smaku śledzia z kwaśno -słodką melasą z granatów, okazał się strzałem w dziesiątkę. Całość podałam na świeżych liściach szpinaku w dużej ilości oliwy z oliwek. Przepis zdecydowanie wart zapisania i zrobienia! SKŁADNIKI(...)dużego granata - 2 łyżki świeżej natki pietruszki - 1 mała łyżeczka miodu - 3 łyżeczki melasy z granatów - pieprz cytrynowy - 1/4 łyżeczki przyprawy sumak Liście szpianku myjemy układamy na półmisku. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z zalewą z opakowania, żurawiną i brzoskwinią z opakowania. Z miodu, oliwy, melasy i przypraw przygotowujemy dressing, którym obficie zalewamy śledzie. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę. Całość
SMYKWKUCHNIPrzepis dostałam od mamy. Nie mam zdjęć z etapów przygotowania, ponieważ to mama robiła śledzia, ale mam za to zdjęcia gotowego dania :) Przepyszne! Składniki: 4 filety śledziowe wiejskie (mogą być gotowe matjasy lub inne filety śledziowe w zalewie, wówczas potrzebujemy mleko do namoczenia) 1/2 czerwonej cebuli 1 garść świeżego lubczyku (moim zdaniem 2 garści - też nie będzie za dużo) świeżo(...)zmielony pieprz do smaku 1/2 cytryny 4 łyżki oleju Jeśli śledzie są z zalewy to należy je opłukać w wodzie i wstawić do lodówki na 20 godzin namaczając w mleku. Śledzi wiejskich płukać nie trzeba (bardzo lubię te z Biedronki, ponieważ nie są słone i jednocześnie są gotowe od razu do podania bez uprzedniego namaczania) Cebulę pokroić w talarki Lubczyk
Szczęśliwa kuchnia