Składniki: 6 płatów śledzi słonych (nie z octu) 2 średnie jabłka 2 małe cebule 5 ząbków czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki ostrej musztardy (Dijon) 2 łyżki powidła śliwkowego 2 łyżki keczupu – może być ostry 4 suszone pomidory zalane oliwą przyprawy – pieprz, papryka słodka nieco oleju z pomidorów lub oliwa z oliwek – ok. 3 łyżki 1/2 łyżeczki cukru(...)ćwiartki cytryny Sposób przygotowania: Śledzie wymoczyć w wodzie około godziny. Cebule pokroić w cienkie plasterki. Jabłka obrać i pokroić w cienkie słupki. Wymieszać razem i dodać cukier, sok z cytryny i wyciśnięty czosnek. Odstawić żeby zmiękła cebula na pół godziny. Na końcu dodać oliwę i wymieszać. Sos: Majonez, musztardę, keczup i powidła wymieszać razem. Dodać przyprawy – sos powinien
Pobite gary BarbarySkładniki: 1 słoik śledzi w zalewie octowej 140 g fasoli czerwonej z puszki 140 g kukurydzy konserwowej 140 g marchewki konserwowej 3 kawałki papryki marynowanej 1/3 papryczki chili lub do smaku suszone oregano 1 łyżka ulubionego oleju posiekany szczypiorek Śledzie, fasolę, kukurydzę, marchewkę odcedzić. Śledzie pokroić na kawałki. Przełożyć składniki do miski. Dodać pokrojone chilli, oregano, szczypiorek. Polać olejem. Źródło
Moja Galeria SmakuSkładniki: - 5 filetów śledziowych (matiasy) - 3 cebule - olej - ziele angielskie - liść laurowy - pieprz Wykonanie: Śledź namocz w zimnej wodzie około 3 godzin(nie powinien być słony). Cebulę obierz ,pokrój w drobną kosteczkę i posyp łyżeczką soli. Odstaw na 15 minut by puściła sok. Po tym czasie sparz wrzątkiem i dokładnie odcedź. Filet pokrój na kawałki. W słoiku(...)układać warstwami śledzia , cebulę na wierzch dajemy 4 ziarenka ziela ,1 listek laurowy na to pieprz i następną warstwę , aż do wykorzystania wszystkich składników pamiętając ,że ostatnia warstwa to cebula. Wszystko zalewamy olejem tak żeby przykryć śledzie . Zakręcamy słoik i odkładamy na 1-2 dni do lodówki
magiczna kuchnia KasiWersja na słodko z dodatkiem rodzynek i żurawiny połączonych miodem. Składniki 500 g filetów ze śledzia 5 cebul 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml oleju 100 ml miodu garść suszonych grzybów szklanka rodzynek szklanka suszonej żurawiny Przygotowanie Śledzie dzień wcześniej moczymy w wodzie (co najmniej dwukrotnie) ,kroimy na kawałki ok. 5 cm. Grzyby moczymy i gotujemy. Kroimy(...)paski. Cebule kroimy w piórka ,szklimy na oleju ,dodajemy przecier pomidorowy ,grzyby ,rodzynki ,żurawinę i miód. Podgrzewamy (cały czas mieszając) i studzimy. Dodajemy śledzie ,dokładnie ze sobą łączymy ,przekładamy do pojemników i wstawiamy do lodówki na 48 godzin
R'n'G Kitchenmiłośników śledzia. Subtelny w smaku. Składniki 500 g filetów śledziowych 1 l mleka 2 pęczki koperku 500 ml śmietany cebula cukier pieprz Przygotowanie Śledzie na całą noc zalewamy mlekiem. Kroimy w mniejsze kawałki. Śmietanę mieszamy z posiekaną cebulą i koperkiem ,doprawiamy do smaku cukrem oraz pieprzem ,dodajemy śledzie ,mieszamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny
R'n'G KitchenProsta, szybka sałatka śledziowa. Takie śledzie podaje się na Szabat, a więc jest to przepis z kuchni żydowskiej. Składniki 500 g filetów śledziowych ( matiasów ) 3 średnie cebule 4 jajka 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 2 łyżki cukru Przygotowanie Filety śledziowe zalałem zimną wodą ( śledzie muszą być przykryte ), odstawiłem na pół godziny. Przełożyłem na sito(...)odsączyłem, delikatnie osuszyłem ręcznikiem papierowym. Następnie posiekałem w drobną kostkę. Cebulę po obraniu i ugotowane na twardo jajka również posiekałem na drobną kostkę. Dodałem do śledzi, wymieszałem. Wlałem oliwę i ocet, dodałem cukier. Jeszcze raz dokładnie wymieszałem
R'n'G KitchenSmakoszom śledzia proponujemy sałatkę z pysznej kuchni litewskiej. Składniki pół kg płatów śledziowych 4 średnie cebule olej 1 puszka koncentratu pomidorowego Przyprawy: 5 goździków 2 ziarna pieprzu kawałek gałki muszkatołowej 5 listków laurowych pół łyżeczki cynamonu 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie Wszystkie przyprawy dokładnie zmiksowałem. Cebulę pokroiłem w piórka i zeszkliłem na oleju(...)Dodałem koncentrat pomidorowy i przestudziłem. Śledzie ułożyłem na półmisku, posypałem przyprawami. Zostawiłem na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia płaty śledzia pokroiłem na kawałki. Ułożyłem w dwóch warstwach, przykryłem gruba warstwą cebuli z koncentratem. Udekorowałem natką pietruszki
R'n'G Kitchenuwagi na przyczyny osobiste, mało ostatnio publikuję i wiele zdjęć potraw czeka na swój opis. Dzisiejszy wpis będzie z Wielkanocy, śledzie te przygotowałyśmy z Mamą na Wielki piątek, ale nadaja się one na każdą okoliczność. Uwielbiam takie śledziki, bo to moje klimaty. Przełamane słodycza rodzynek, z wyrażnym posmakiem pomidorów, cebuli i przypraw, tworzą rewelacyjne danie. Najlepiej smakują następnego dnia(...)duże cebule 100 g rodzynek 100 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz i cukier do smaku 3-4 łyżki oleju do smażenia 1/2 szklanki mleka Sposób przygotowania: Śledzie umyć, przełozyć do miski zalać mleliem i szklanką zimnej wody. Przykryć i odstawić do wymoczenia na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjać, osuszyć ręcznikiem i pokroić na dwucetymetrowe kawałki
Gosia gotujeTatar ze śledzi Do przygotowania ok 10 porcji potrzebne są: 1 kg matiasów słoiczek małych kaparów 2 słoiczki suszonych pomidorów w oleju pieprz łyżka oleju lub masła 4 czerwone cebule czerwony ocet winny łyżka miodu 1-2starte ugotowane buraczki chleb razowy lub pumpernikiel Śledzie moczyć przez około 3-4 godziny. W tym czasie pokroić(...)delikatnie zeszklić ją na tłuszczu. Zalać octem winnym i dodać łyżkę miodu. Doprowadzić do odparowania octu. Podsmażać kilka minut pilnując aby się nie przypaliło. Kapary i pomidory i śledzie drobno posiekać, doprawić pieprzem i wymieszać ze sobą. Układać na chlebie. Wierzch udekorować powidłami z cebuli i tartym buraczkiem. Szczerze polecam
Jemy PijemyJuż za chwilę Wigilia więc to ostatni moment aby przedstawić Wam moje śledzie korzenne. Są baaaaardzo aromatyczne i już niedługo zajmą swoje miejsce na Wigilijnym stole. Przepis na 6 płatów matiasów. 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka kolorowego pieprzu 1 mała suszona papryczka chilli 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka goździków kilka kulek jałowca kilka kulek ziela(...)szklanki oleju 2-3 liście laurowe skórka z pomarańczy 1 łyżka sosu balsamicznego 1 mała cebula Do oleju dodać przyprawy i wszystko razem podgrzać aby uwolnić aromaty. Ostudzić. Śledzie kilkukrotnie przepłukać w wodzie lub mleku. Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i sparzyć. Do słoika przekładać śledzie cebulę i zalewać olejem z przyprawami. Powtórzyć kilka warstw. Włożyć
Jemy Pijemyzwiązku z tym że dziś mamy post proponuję Wam pyszną sałatkę śledziową Sałatka może też być idealna na różne święta i przyjęcia Składniki: - 250g śledzi a’la Matjas - 3 jajka - 2 pory - 2 jabłka - 1/2 puszki kukurydzy - 3 łyżki majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego Pory obieramy, odcinamy końcówki i kroimy na ćwierć plasterki. Pora wrzucamy do garnka(...)obieramy jabłka i kroimy w kostkę i dorzucamy do pora. Kukurydzę odsączamy i wrzucamy do garnka. Na tym etapie dorzucamy majonez i jogurt i wszystko dokładnie mieszamy. Jajka i śledzie kroimy w większe kawałki i wrzucamy do sałatki i delikatnie mieszamy. Jeżeli śledzie są za słone można je wcześniej namoczyć. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka śledziowa najlepiej smakuje
Kuchenne Wariacjekiedyś wspomniałam jestem smakoszem ryb pod każdą postacią. Tym razem przedstawię odsłonę śledzia w towarzystwie dorodnej gruszki. Ten duet gra ze sobą idealnie, stąd przepis ten pojawił się na blogu. Składniki: 2 filety śledziowe 1 gruszka (najlepiej mało dojrzała) 1 cebula czerwona oliwa z oliwek (ok. 100 ml) 1 łyżka soku z cytryny (może być ocet balsamiczny) szczypiorek z dymki(...)pieprz kolorowy Śledzie moczymy w wodzie. Czas moczenia śledzi jest moim zdaniem indywidualny (niektórzy moczą 1 godzinę, inni kilka godzin). Następnie kroimy filety na ok. 2 cm kawałki. Gruszkę dzielimy na 4 części wzdłuż i kroimy na cienkie plasterki, zaś cebulę w drobną kostkę. Dodajemy oliwę i sok z cytryny. Szczypiorek siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy
tojestpyszne.blogspot.comśledzi z oleju, 2 cebule, 4 jajka ugotowane na twardo, 2 ugotowane ziemniaki, 2 ugotowane al dente marchewki, 2 – 3 ugotowane al dente buraki, 150 ml majonezu, 1 – 2 łyżeczki musztardy dijon, Śledzie pokroić w kostkę wielkości około 0,6X0,6cm. Cebule posiekać. Jajka pokroić w kostkę. Marchewkę, buraki i ziemniaki zetrzeć – każde do oddzielnej miseczki. Majonez wymieszać z musztardą(...)musztardy dodać do smaku. Na dnie naczynia ułożyć cebulę, na niej jajka, śledzie, ziemniaki, marchewkę, buraki – składniki układać warstwami. Całość polać majonezem, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. zastawa
królestwo garówpłaty śledzia w oleju, pęczek koperku (ok. 40 g), sos: 2 łyżki cukru, 3 łyżki soku z limonki, 4 łyżki oliwy Płaty śledzia osaczyć z oleju, osuszyć, pokroić w plasterki szerokości około 0,5 cm. Koperek posiekać. Składniki sosu dobrze wymieszać. Ułożyć śledzia, posypać koperkiem, polać sosem. zastawa
królestwo garówśledzi w oleju, 150 g cebuli, 150 g świeżego ogórka, 150 g czerwonej papryki, 3 ugotowane na twardo żółtka, pieprz, sos: 2 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki oliwy Płaty śledzi wyjąć z oleju, osuszyć. Śledzie, cebule, ogórki, paprykę, żółtka pokroić w drobną kostkę. Składniki sosu dokładnie wymieszać. Połączyć sałatkę z sosem, doprawić pieprzem. Można również
królestwo garów