Pierogi to nieodzowny element świąt w naszym domu. Zawsze mamy na wigilijnym stole pierogi ruskie. Jednak niekiedy pojawiają się i takie z innym farszem. Dzisiaj przepis
Kolizje SmakówW wieczór wigilijny trzymamy się tradycji i nie jadamy dań mięsnych. Jednak sam karp nam nie wystarcza, dlatego przyrządzamy ryby różnego rodzaju, w tym łososia
Kolizje SmakówCzas na 200 posta : ) A z tej okazji przygotowałyśmy pyszny przepis na cynamonowo-piernikowy sernik na zimno. Idealny na czas świąteczny. Nie wymagający pieczenia, a jego
Kolizje SmakówByła już sałatka śledziowa z jajkiem i śledź pod pierzynką ze śmietany. Czas na zwykłą, szybką i pyszną sałatkę śledziową. Gdyby nie czas potrzebny na moczenie
Kolizje SmakówPo sprawianiu karpia zostają nam resztki w postaci chociażby głowy czy ogona. Można je oczywiście wyrzucić, ale każda oszczędna pani domu wie, że lepiej z nich
Kolizje SmakówNa wigilijnym stole nie może zabraknąć galartów z rybą. Te warto przygotować w momencie kiedy mamy już zrobioną zupę rybną. Wywar z niej doskonale się
Kolizje SmakówOstatnia już propozycja przed świętami na wykorzystanie śledzia. Tym razem pyszny śledź po litewsku z aromatem wędzonych szprotek. Składniki: 4 filety ze śledzia 4 szprotki wędzone
Kolizje SmakówNie każdy z nas przepada za tradycyjnym smakiem karpia. Postanowiłyśmy przed świętami wypróbować karpia smażonego w migdałach według przepisu Karola Okrasy nieco go uproszczając. Ryba wyszła
Kolizje SmakówKrokiety naleśnikowe z pieczarkami to idealne danie kiedy mamy trochę pieczarek i nie bardzo wiemy co z nimi zrobić :) Szybkie, łatwe, tanie, a nade wszystko bardzo
Kolizje SmakówPiernik upieczony z przypraw które się samemu komponuje ma niepowtarzalny mocny aromat ponieważ przyprawy są świeżo mielone. Piernik robi się bardzo szybko, no i ten zapach
RAROSSAEtap I W ślad za telewizyjnymi reklamami świątecznymi również i ja postanowiłam rozpocząć przygotowania do świat Bożego Narodzenia. Najlepszym początkiem rozpoczęcia przygotowań do tych magicznych
RAROSSAPierniczki, które nie wymagają leżakowania, gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu, lekko kruche delikatnie pachnące przyprawami korzennymi. Ja pominęłam kakao przez co moje pierniczki są nieco
RAROSSACzyli sernik z pierniczkami, co prawda zainspirował mnie sernik czarno-biały s. Aniely. Jednak ja na moje potrzeby przepis trochę zmodyfikowałam
RAROSSAFotka zksiążki POTRAWY NA BOŻE NARODZENIE WYDAWNICTWO DOLNOŚLĄSKIE WROCŁAW 2001 W Wigilijny poranek to właśnie zapcha gotującego się kompotu z suszonych owoców dobiegający z kuchni
RAROSSAMiały być pierniki brukowce a wyszły hmm ciężko nazwać „śnieżne brukowce” w oryginalnym przepisie są nieco większe i polane lukrem kawowym, co nadaje im charakterystyczny
RAROSSA